Rasanya dah lama kan aku tak buat beauty review... Ya lah asyik cerita pasal makan.. Makan... Makan ja kan.. Haih laaa...

Takpa.. Kali ni aku nak cerita pasal The Ordinary product yang aku try.. Which is Niacinamide... Bila dah masuk 30-an ni focus utama bukan make up dah... I'd been thru a phase where I spent my money for high end make up... And that phase is no longer bring any satisfaction to me anymore.




So as my skin became my priority.. The things that i put my attention to is my skin cares. Penat bila kulit muka ada problem ni.. Nak make up pun jadi payah... Bila muka break out ka apa ka.. Nk cover dengan make up tu lagi payah. So it's better to rawat dulu kulit yang bermasalah tu...

Last few months after balik dari Legoland tu muka aku nak kata break out tu idak la.. Tapi jadi sensitive maybe sebab ya lah masa kt Legoland tu masa mandi kt waterpark tu eventho pakai sunblock pun... Tapi bila panas sangat pun... And bercampur lagi dengan air yang ada clorin etc... Muka pun jadi kering...

Bila da jadi kering ni biasa la kulit akan rasa flaky.. Fuhhh mnyampah gila... Nak make up pun xbest... So memang time ni kena rajin hydrate kan kulit...minum air banyak-banyak. Vitamin C tak tinggal.. Lepas tu any hyaluronic acid cream memang tak tinggal.

So lama-lama ok kulit da recover la kan.. Cumanya i'm not satisfied how my pores look like. Even tak la worse and nampak menonjol sangat but stil i want to make them invisible 😂

So i baca la review cakap one of the way nak bagi pores invisible adalah dengan pakai niacinamide ni. Kalau dekat Korea.. Memang diorang obses gila dengan  niacinamide n hyaluronic acid. Sebab tu kukit diorang banyam glass skin look.

And i read and watch  lots reviews for this The Ordinary Niacinamide.. And most of them been giving a positive reviews... So here I am...




Jeng-jeng been using it for almost 3 weeks plus i think. 

But before that.. Let me tell you... What is Niacinamide... 


Credit to above web. 


Benefits of Niacinamide. 

For The Ordinary Niacinamide, it can be used twice a day. For morning n evening routine. 

Directions to use :

Apply the entire face  morning and evening before heavier creams/moisturisers. I applied this right after my toner and before my moisturiser. I notice instant glow to my face after apply it 😍


The texture


Easily absorb into the skin. 






Ingredients :

With 10% Pure Niacinamide and 1% Zinc 
Aqua (water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Dimethyl Isosorbide, Tamarindus Indica Seed Gum, Xantham Gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorophenesin. 

My comment after using it:

I can see and feel my skin improves a lot. It does help to minimise my enlarged pores. It's not that easy to make it invisible.. But it's ok. I'm satisfied with the outcomes. My uneven skintone also improved a lot. I hope i can reach to the glass skin look that i hope. It' a long way to achieve it. So i shall not givin it up rite. 


I love how it makes my skin feel so glowing and toing2... 

Key to have a glass skin look like Korean did is to hydrate our skin. So main point is doesnt matter if you have oily or dry skin... Or combination skin.. U need to hydrate it. From there.. Ur skin will play it roles to absorb good nutrients into the skin. 
 I'm so glad that I had bought this The Ordinary Niacinamide to help my skin. It really does a wonderful job ❤️






Alhamdulillah.. Sekarang ni walaupun stil dalam MCO... Dah boleh dine in kat kedai walaupun satu meja 2 orang kan... Memang rindu wei nak makan kat luaq. 

Sebabkan hari tu rindu gila nak makan Ikan Bakaq and seafood. So memang rasa alaaaaaa.... Rindu! 

Tapi sebab dah teringin punya pasal kan... Pi market kat Taman Tun Sardon tu beli ikan siakap.. Sotong n udang... Balik petang tu mula la ketung ketang dekat dapoq tu haaa.... 





Semua ni total RM32... ikan siakap tu RM12. Udang laut /bukan udang bela and sotong tu RM10.. dalam pinggan dia letak... Kira dekat side lelong.. Actually udang and sotong tu stil elok and ok. 


Buat ikan bakaq sendiri.. Letak dalam aluminium foil..  sebelum letak ikan atas aluminium foil tu lapik dengan daun kunyit supaya bau dia wangiiii ja masa bakar tu.... Lepas tu balut la ikan tu guna aluminum foil and letak atas hot plate ka oven ka.. Aku guna hot plate ja senang. 


Haaa.. Lauk RM32 tu dapat la masak banyak gila.. Ikan bakar... Tomyam seafood... Udang+sotong celup tepung.. Udang n sotong tu macam biasa guna tepung bestari ja. 

Alhamdulillah.. Suami kata sedap... Lepas tu terus mintak upah rm150 sebab kalau makan kat kedai kompem2 kena banyak tu kan.. Dengan sotong n udang celup tepungnya yang banyak gila tu.. Kalau makan dekat kedai iman bakar tu alahai.. Sikit ja sotong celup tepung dia tu.. Stressss mak 😂... Ni buat sendiri.. Makan la sampai termonyeh-monyeh nak habiskan.... Hahahah... Air asam pun boleh buat ikut taste kita.. Nak letak bunga kantan banyak ka kerisik banyak ka.. Tarak hal lah kan... 

Lepas ni kalau rajin boleh buat lagi.. Ya lah... Buat kat rumah boleh makan puas-puas.. Dekat kedai ni kadang2 biasa la... Gaji pekerja nak kena byar lagi kan.. Tapi kalau rasa tak larat nak masak tu boleh ja share rezeki dengan peniaga kan.. Apa salahnya.. Bukan hari-hari makan dekat luar kan... 

Hampa da rasmi makan dekat luar ka? Kami dahhhhh🤣🤣🤣







 

 Assalamualaikum

Ada dekat sini penggemar kopi ka? Aku xla gila sangat kopi sampai kena hari2 minum kopi.. To be frank.. Aku ni more to tea person. Paling aku suka teh o n fruity tea. Tu memang fav aku sangat-sangat.

Tapi aku paling suka buat kopi cantik2 ala2 kopi hipster dekat cafe2 tu.. Sebab anak aku yang number dua Si Aishah tu suka minum kopi..


Aesthetics tak kopi aku 😜😜😜


Haaa gituuuu.. Berbuih2 noksss... 

Nak buat dia hampa boleh tengok video aku buat ni... Senang ja... 


Kalau tak jelas... Meh aku terangkan... 
Aku guna nescafe yang dapat free dari hotel yang selalu duk pi stay tu... So aku masukkan dalam botol yang ada penutup.. Lepas tu masukkan air sejuk.. Jangan banyak n sikit sangat air tu.. Lepas tu tutup n goncangkan... 
Lepas tu  whisk kan susu dan masukkan ais dalam gelas dan masukkan susu dalam gelas cantik. Lepas tu boleh masukkan kopi yang berbuih2 tadi tu... 


Ni pulak aku buat kopi cantik guna kopi Vietnam. Aku memang suka kopi Vietnam ni.. Sedap and tak sakit kepala aku minum kopi dia. Lagi satu aku suka kopi dari Ausie.. Barista Bro dengan Dare favourite aku kalau pi sana. 


Taraaaaa... Siap dah kopi Vietnam aku yang cun melecuns ni... 

Kopi Vietnam dengan penapis dia tu aku beli dekat Shopee ja.. Dulu ada satu..pastu masa pindah ada satu part went missing.. So terpaksa beli lain... Gelas-gelas lawa pun beli dekat Shopee jugak. Shopee tu apa ja takdak.. Minyak pengasih dengan saka pun silap-silap ada juai dalam tu 😂😂😂









Food i cooked lately

in , , by Alia Farhan, 10:31 AM

 Nak simpan dekat blog menu-menu yang aku masak lately ni. Kadang-kadang bukan apa.... Kita ni insan biasa... Penat pikiaq nak masak apa kadang-kadang tu... Jom la tengok apa yang kami masak lately. 




Chicken pop corn kegemaran anak2. Buat sendiri guna tepung Bestari sebab anak2 suka makan ni. Tak larat nak beli yg dalam paket tu sebab mahal and sikit ja


Ni panaskan lauk frozen kari ikan... Tenggiri masak asam...buat kerabu terung bakar dengan sotong goreng kunyit ja. 


Tenggiri masak asam kegemaran seisi rumah... 


Siakap bakar. Siakap ni beli baru RM12... kalau kat kedai ikan bakaq mau la RM40 😅😅😅


Char hor fun


Seafood Angel hair.. Sedap gila.. Puji diri sendiri. 


Letak cabai melaka bagi terangkat. 


Nasi lemak


Japchae.. Fav Ecah. 


Salad... Ni senang gila... Buat vinaigrette setel. 

Semua ni senang2 ja yang aku buat. Semua lauk jenis simple2.. Hampa da plan ka nak masak apa cuti panjang ni😉😉😉

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS