Alhamdulillah.. Sekarang ni walaupun stil dalam MCO... Dah boleh dine in kat kedai walaupun satu meja 2 orang kan... Memang rindu wei nak makan kat luaq. 

Sebabkan hari tu rindu gila nak makan Ikan Bakaq and seafood. So memang rasa alaaaaaa.... Rindu! 

Tapi sebab dah teringin punya pasal kan... Pi market kat Taman Tun Sardon tu beli ikan siakap.. Sotong n udang... Balik petang tu mula la ketung ketang dekat dapoq tu haaa.... 





Semua ni total RM32... ikan siakap tu RM12. Udang laut /bukan udang bela and sotong tu RM10.. dalam pinggan dia letak... Kira dekat side lelong.. Actually udang and sotong tu stil elok and ok. 


Buat ikan bakaq sendiri.. Letak dalam aluminium foil..  sebelum letak ikan atas aluminium foil tu lapik dengan daun kunyit supaya bau dia wangiiii ja masa bakar tu.... Lepas tu balut la ikan tu guna aluminum foil and letak atas hot plate ka oven ka.. Aku guna hot plate ja senang. 


Haaa.. Lauk RM32 tu dapat la masak banyak gila.. Ikan bakar... Tomyam seafood... Udang+sotong celup tepung.. Udang n sotong tu macam biasa guna tepung bestari ja. 

Alhamdulillah.. Suami kata sedap... Lepas tu terus mintak upah rm150 sebab kalau makan kat kedai kompem2 kena banyak tu kan.. Dengan sotong n udang celup tepungnya yang banyak gila tu.. Kalau makan dekat kedai iman bakar tu alahai.. Sikit ja sotong celup tepung dia tu.. Stressss mak 😂... Ni buat sendiri.. Makan la sampai termonyeh-monyeh nak habiskan.... Hahahah... Air asam pun boleh buat ikut taste kita.. Nak letak bunga kantan banyak ka kerisik banyak ka.. Tarak hal lah kan... 

Lepas ni kalau rajin boleh buat lagi.. Ya lah... Buat kat rumah boleh makan puas-puas.. Dekat kedai ni kadang2 biasa la... Gaji pekerja nak kena byar lagi kan.. Tapi kalau rasa tak larat nak masak tu boleh ja share rezeki dengan peniaga kan.. Apa salahnya.. Bukan hari-hari makan dekat luar kan... 

Hampa da rasmi makan dekat luar ka? Kami dahhhhh🤣🤣🤣







 

 Assalamualaikum

Ada dekat sini penggemar kopi ka? Aku xla gila sangat kopi sampai kena hari2 minum kopi.. To be frank.. Aku ni more to tea person. Paling aku suka teh o n fruity tea. Tu memang fav aku sangat-sangat.

Tapi aku paling suka buat kopi cantik2 ala2 kopi hipster dekat cafe2 tu.. Sebab anak aku yang number dua Si Aishah tu suka minum kopi..


Aesthetics tak kopi aku 😜😜😜


Haaa gituuuu.. Berbuih2 noksss... 

Nak buat dia hampa boleh tengok video aku buat ni... Senang ja... 


Kalau tak jelas... Meh aku terangkan... 
Aku guna nescafe yang dapat free dari hotel yang selalu duk pi stay tu... So aku masukkan dalam botol yang ada penutup.. Lepas tu masukkan air sejuk.. Jangan banyak n sikit sangat air tu.. Lepas tu tutup n goncangkan... 
Lepas tu  whisk kan susu dan masukkan ais dalam gelas dan masukkan susu dalam gelas cantik. Lepas tu boleh masukkan kopi yang berbuih2 tadi tu... 


Ni pulak aku buat kopi cantik guna kopi Vietnam. Aku memang suka kopi Vietnam ni.. Sedap and tak sakit kepala aku minum kopi dia. Lagi satu aku suka kopi dari Ausie.. Barista Bro dengan Dare favourite aku kalau pi sana. 


Taraaaaa... Siap dah kopi Vietnam aku yang cun melecuns ni... 

Kopi Vietnam dengan penapis dia tu aku beli dekat Shopee ja.. Dulu ada satu..pastu masa pindah ada satu part went missing.. So terpaksa beli lain... Gelas-gelas lawa pun beli dekat Shopee jugak. Shopee tu apa ja takdak.. Minyak pengasih dengan saka pun silap-silap ada juai dalam tu 😂😂😂









Food i cooked lately

in , , by Alia Farhan, 10:31 AM

 Nak simpan dekat blog menu-menu yang aku masak lately ni. Kadang-kadang bukan apa.... Kita ni insan biasa... Penat pikiaq nak masak apa kadang-kadang tu... Jom la tengok apa yang kami masak lately. 




Chicken pop corn kegemaran anak2. Buat sendiri guna tepung Bestari sebab anak2 suka makan ni. Tak larat nak beli yg dalam paket tu sebab mahal and sikit ja


Ni panaskan lauk frozen kari ikan... Tenggiri masak asam...buat kerabu terung bakar dengan sotong goreng kunyit ja. 


Tenggiri masak asam kegemaran seisi rumah... 


Siakap bakar. Siakap ni beli baru RM12... kalau kat kedai ikan bakaq mau la RM40 😅😅😅


Char hor fun


Seafood Angel hair.. Sedap gila.. Puji diri sendiri. 


Letak cabai melaka bagi terangkat. 


Nasi lemak


Japchae.. Fav Ecah. 


Salad... Ni senang gila... Buat vinaigrette setel. 

Semua ni senang2 ja yang aku buat. Semua lauk jenis simple2.. Hampa da plan ka nak masak apa cuti panjang ni😉😉😉

 Assalamualaikum....

Kali ni nak sharing pasal kongsi rezeki ni... Kongsi rezeki tak semestinya konsep dia kita sedekahkan duit dekat orang semata-mata.

Kongsi rezeki sekarang ni korang boleh buat macam-macam. Sama ada korang share post promote jualan small business owners ka... Support kawan-kawan meniaga ka dalam masa sekarang yang kita semua tau.. Banyak orang tengah struggle kan...

Aku ni ada satu perangai kalau aku masak.. Aku memang tend untuk masak dalam kuantiti yang banyak. Kalau aku tak plan nak frozenkan benda tu.. Aku akan hantar dekat jiran sebelah. Ya lah.. Kadang-kadang tu buat bihun tu kadang-kadang berlebih-lebih. So sebelum nak makan tu.. Letak satu portion untuk jiran sebelah.

Ni macam sekarang malas gila nak masak.. Aku order ja dekat orang-orang yang buat food delivery. Dari situ pun da kira kongsi rezeki dengan orang lain kan.







Ni hari minggu lepas aku memang malas gila nak masak... So aku order ja dekat 34 Bishop... Aku pernah review cafe ni. Memang aku suka gila makanan dekat 34 Bishop ni... Hampa kalau suka makanan Western.. Aku rekemen order la kt depa... Chicken Chop Honey Stung depa another level of chicken chop... Memang not your average chicken chop la... 

And semalam pun aku malas gila nak masak.. Hahahha.. So aku order ja malam sebelum tu Nasi Kenduri Padu dari fb Shikin.. Memang nampak mengiurkan... Thanks to kawan fb aku wani yang rekemen Nasi Kenduri Padu ni.. Hilang rasa rindu nak makan nasi kenduri woiiii... Nasi Kenduri dia pun serius memang padu gila woiiii 😘😘😘

Memang padu nasi kenduri depa wei.. Aku amik 3 lauk yang berlainan.. Kurma kambing.. Ayam masak merah n daging pakistan apa ntah nama dia... Memang terbaik sungguh rasa dia.. Siap dapat ayaq sirap lagi... Menyesal pulak order 3 bungkus ja.. In Sha Allah next time akan repeat balik... 







Lepas ni boleh try yang ayam sos chiang mai tu pulak.... 

Hampa yang dekat Penang tu kalau rasa malas nak masak and rindu nak makan Nasi Kenduri Padu.... Jangan lupa click sini untuk order ya... 


Ni food yang aku rekemen sebab sedap dan berbaloi la dengan harga dia... It's not a sponsored post pun.. Aku beli guna duit aku sendiri...so this is one of the way #supportlocalbusiness nad kongsi rezeki with the others. 

For those small business owner yang nak aku tolong share hampa punya business kindly email me at : aliafarhansaid@gmail.com 













 Assalamualaikum..


It's been a long time tak update blog kan... Kali ni nak share resipi sedap Ayam Cola. Ayam Cola ni actually kawan aku orang Sarawak, Fiza yang ajar buat masa dekat U dulu. Bayangkan duk kt hostel... Time tu tempat aku belajaq UniKL-MICET tu mcm tempat jin bertendang. So hujung minggy nan hado la aktiviti2 nya. Dah la masa tu berapa kerat ja manusia yang wujud dekat situ. As batch kedua.. Paham2 la intake setiap batch tu xla banyak lagi.

So salah satu cara kami berlibur dulu2 adalah dengan memasak dekat hostel. Time tu ada rice cooker jalan dah. Sekarang ni ja seronok dekat shopee tu macam2 gadjet memasak yang best2. Oh lupa hostel aku dulu boleh bawak rice cooker. Almaklumlah kafe pun kdang2 hujung minggu pun katup.

Cerita dia dari dulu kat hostel pun memang rajin masak. So bila weekn tu dulu2 masak la.. Salah satu menu dia.. Ayam Cola ni la.. Si kawan aku Fiza tu buat.


Jom tengok bahan-bahan yang guna untuk buat ayam cola ni... 

Bahan-bahan :

Ayam yang dipotong
Air coke
Sos tiram
Kicap
5 ulas Bawang putih yang dicincang 
3 biji cili padi dipotong
Serbuk cili 
Chilies flakes 
Bijan
Daun bawang
Minyak

Cara-caranya :

1.Panas minyak dan tumis bawang putih dan cili padi. 
2. Masukkan ayam dan masukkan air coke separas dengan ayam. 
3. Kemudian masukkan sos tiram, kicap, serbuk cili dan chilies flakes. 



4. Renih semua bahan tadi dengan api yang slow sampai kuah tu berkurang. Kalau nak makan jenis kering... Boleh la masak lagi sampai kering. 
5. Bila dah kuah kering or ikut korang punya preference tu... Boleh da angkat untuk dihidangkan. 
6. Jangan lupa garnish dengan bijan and daun bawang

Cantik kan... Rasa dia sedap sangattt




Makan macam ni laju jaaaaa
Simple tapi sumpah sedap gila.. Hahhaha



Jom follow tiktok aku... 

 









Rindu Melaka!!!!

in , by Alia Farhan, 9:00 AM

 Sumpah Rindu Melaka

 

Bulan 12 hari tu masa aku balik dari JB lepas bercuti ke Legoland tu.. Kami ada singgah bermalam di Melaka. Dekat area Bandar Hilir tu. Sampai pun da malam dah. Tapi nasib la sempat singgah makan dekat Pak Putra kan. Pak Putra ni memang port favourite aku dengan laki aku dari zaman bercinta lagi. Sedap roti nan dia wei!





Hey Banda Hilir.. I miss u.. Dapat stay semalam hari tu dah terubat rindu aku ni!

Ni la kawasan aku menghabiskan masa diploma dan degree. Resort apa kat bawah sekali tu ya... Resort baru tu.. Sebab masa kami duk dulu xda lagi. 


Aku  ni rindu Melaka bukan sebab apa… ya lah.. Dekat Melaka tu kira dekat 6 tahun jugak la aku duk dekat Melaka. Dari zaman diploma dekat UniKL-MICET tu sampai sambung ke degree kan.. Kira-kira dekat jugak la enam tahun. Kalau kawasan yang aku belajar dulu tu dah dekat sempadan Melaka-Negeri Sembilan sebab dekat Alor Gajah-Naning. So kawasan ni macam kampung-kampung sikit la kan… but I trully enjoy staying there. Seronok sebab orang-orang kampung dekat situ baik-baik. Kalau tau student yang makan dekat kedai dia selaku nanti dapat murah ja.

 

Banyak la kenangan-kenangan yang tak dapat aku lupakan masa stay dekat sana dulu. Selaku antara batch terawal dekat UniKL MICET tu.. Of course la aku adapat tengok how tempat yang aku stay for quite a long time tu develop and grow kan. Ada satu time tu dulu-dulu aku dengan kawan-kawan aku.. Time tu fames la dengan Akademi Fantasia ka apa ntah… tapi aku ni pulak jenis tak melayan menda-menda macam tu… tapi aku join la jugak diorang-diorang ni pergi lepak dekat warung ni dekat railway  tu.. Sebab nak makan punya pasal… Railway tu sekarang pun dah ada fly over lalu kot atas dah. Punya la dah lain. Dah lain benerrrr Melaka sekarang ni.

Kalau dekat Melaka ni… of course variety untuk hang pilih Hotel tu terbentang seluas-luasnya. akap la nak jenis hotel yang ala-ala servis apartment ka… yang boutique hotel ka yang macam mana ka.. Nescaya berlambak-lambak hampa boleh pilih. Even dekat tempat aku study dulu dekat Alor Gajah tu ada hotel yang well known jugak macam A Famosa Resort. Sini dulu-dulu ada la jugak kawan-kawan aku sewa apartment dekat dalam ni kes hostel penuh and kami kena merempat duduk dekat luaq. Hahahha.. Kenangan sangat. Tapi aku tak la.. Geng-geng aku duduk rumah kos rendah ja… marhaen kata kan…

Tapi tu la.. Kalau weekend tu memang tak pernah lekat di hostel or rumah sewa. Ada ja keluar berjalan-jalan dekat Melaka tu. Selalunya kalau Melaka ni refer to kawasan Bandar Hilir.. Kalau kitaorang lah.. Duk kat Alor Gajah.. Weiii jommm keluaq pi Melaka weiiii… kalau orang xtau mesti macam eh apahal da duk Melaka nak pi Melaka lagi kan. Of course la banyak gila port.. Dekat Jusco Bukit Beruang la.. Dataran Pahlawan la Mahkota Parade la.. Tu yang Jusco baru tapi tak baru tu lupa dah nama tempat tu ha.. Dekat situ-situ pun jadi port jugak tu.

Bila dah tak stay dekat Melaka.. Memang aku akan ajak la jugak husband aku jalan-jalan Melaka to reminiscing the good old days kan. Rindu la kan. Enam tahun stay dekat sana. Takkan la tak leave foot prints to my heart kan. Kalau ikutkan tahun lepas 2020..ada alumni day… supposedly dalam bulan 3 macam tu.. Before Covid 19 hit world wide and averything we plan need to be callee off. Sob sob sob.. Sedih sangat sebab tak jadi. Plannya nak bertemu with my bikui sisters and we planned to rent a villa at A Famosa Resort dah pun. Tapi terpaksa la cancel. But it’s OK… Harap-harap in future dapat la reunion dengan Bikui’s Sister sekat Melaka. Last time Reunion dekat Perth. Kali ni kita reunion dekat Melaka dulu la kot kan. Harap-harap time tu Covid 19 pun dah gone. Boleh booking Hotel Melaka yang best-best. Dah banyak hotel yang duk survey-survey and dalam list untuk cuba kalau ke Melaka nanti.

Aku pun ada quite few numbers of Hotel Melaka yang aku pernah stay. Selalunya kalau ke Melaka aku dengan husband akan pilih ikut lokasi la kan. Selalunya tak akan stay hotel yang sama.. Sebab prefer nak rasa keunikkan setiap hotel tu yang tersendiri kan. Duk cakap pasal Melaka ni.. Memang rindu gila wei dekat Melaka… I miss u Melaka!

Rindu nak makan asam pedas.. Rindu nak makan roti nan dekat Pak Putra.. Rindu nak makan keria melaka… rindu nak minum coxonut shake. Rindu Nasi Ayam Nadia dekat Alor Gajah… rindu Sate Dol dekat Simoang Ampat Alor Gajah.. Rindu nasi kerabu pasar malam Alor Gajah… ah banyaknya rinduuuuu….




Dulu2 masa kami duk Melaka ni.. Kedai dia kecik ja.. Kagum dengan progress depa

Haihhhh.. Cepat lah Covid 19 nyah dari muka bumi ni… dapat la aku ajak lakiku terjah Melaka yang banyak sejarah untuk kami berdua ni.. Hahhahaha…. Meroyan ja kejanya time-time MCO ni sebab nak pi berjalan tak boleh… lepas tu stuck dengan pdpr anak yang tak abih2… meroyan la gi la omakkk kauuuu ni haaa….

 


Rindu omak kau nak makan keria gula melaka lagi haaaa... 



 

 

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS