How to Remain Calm During MCO?

by Alia Farhan, 9:19 AM

 As i walked from 2020 entering 2021..i was so excited and this year will bring a more worry less from all this pandemic... But BAMMMMMM... suddenly the numbers of peope infected with Covid 19 now hit the numbers of 4000+



(Pic credit to Google) 


As we know the government also have take another step to control the infection from spreading bigger and bigger. And here we go another MCO.... It's been a week of MCO 2.0...n i hope that the numbers will show some improvement...



This is so me!!! 🤣 🤣 🤣 

I hope I can remain sane and calm for this entire MCO period (ya.. For sure we didn't know how long it will take this time) 

But let me share you some of my tips to remain sane and calm.... 

Boost your immune system 

It's very important to boost our immune system at this season. A weak body can be an easy spot for the viruses to host in our body. So don't forget to have your vitamin C with you. Mine favourite is Berocca, i normally share a glass of Berocca with my husband. And we also give our kids Vitamin C every day. 


(Pic credit to Google) 



Eat properly & stay hydrated 


Not only your body needs a good immune system, your body also needs good nutrients in our body. Eat more fruits and vegetables is good for our health. Green and colourful  vegies and fruits are really good for our body. They not only delicious, but also bring benefits to our skin and can reduce any other illness. 


(Pic credit to Google) 



Organize your life

Plan ahead what you need to do in your day. You can plan your meal and meal prep so that it won't be time consuming for you especially for those work from home mom. Plus the kids already go back to their online learning.... It's quite hectic day if you dont plan your schedule properly. 


(Pic credit to Google) 




Dissconect  and connect

It's ok if you wish to take a break from your social media. I know social media sometimes can be so judgemental. When Malaysia went for our first MCO last year. I have diactivated my Facebook for weeks as i found myself being suffocated with all the Covid 19 things... I got panick attack and anxiety attack at the same time. I have a sleepless night and Alhamdulillah i got over it. Stay connected with your loves one... Your family is your treasure... Ask them is everything ok.. Is everyone need anything... Or need help? Yes... Ask and connect to your family first... 


(Pic credit to Google) 




No need to be perfectionist 

In a time like this... I'm not going to be a super perfectionist... I'm not goin to be a bossy mama... I teach my kids how to do some house chores... Even they are just 4 years and 7 years... I even ask the kakak t9 fold the clothes for all of us 😝😝😝.. Yeah her skills may not up to my standard... But it's ok... As long as she done within the my spec.. Then it' still ok... Oh.. You are talking to the retired engineer mama.. Who have spec limit to everything... 😂😂😂




My little helper


I found this is a perfect for a 7 years old girl to fold the clothes. 
 



It' OK to be NOT OK

As i said before... Staying at home withour going any where is so stressful for a person like me. Yes i can be homebody... But at the same time going out to the mall and lepak at coffee shop with my lil family is still a nice therapy for us. So it's ok sometimes if you find yourself have no mood for cooking and let the Food Panda or Grab Food deliver the food for you... Or when you find yourself so lazy to so your own laundry and decide to send to laundry service.. It's ok... I'm not going to judge you! Because i do that too.. Hahhahha



Ask for help 

Always ask for help if you need to. If you cant handle yourself the housechores. Always share with your spouse. Ask your kids to help you with the simple things like picking up the plates in the tables after eating can less your burdens. Always ask for their help... We are not Wonder Women... So don't push yourself too hard to be a perfect and wonderful mom /wife. They also need to play their part whatttttt.... 


My lil helper.. Not child abuse ya. 🤣🤣🤣



This is what I'm doing.... 
I'm not a perfect mom.. I want my kids and husband to help me with the housechores because we lived in the haus as the team. Housechores are not just one person job. It's involve all the crews /members. 



(Pic credit to Google) 
Tea plissss ❤️❤️❤️ what important at this stage.. Self care is important... You cant neglect your own body. You need to love yourself first in order to give the best to others 💋💋💋


Last but not least.... 


(Pic credit to Google) 



Take care everyone... 
We can fight this 💪💪💪














 Rasa macam hari tu berkobar-kobar gila duk update blog... Tibehhhhh kena umum MCO terus mood blogging semua tersontot n ke laut dalam... Cissss... Mati mood aku tauuuuu 😌😌😌😌

Tapi takpa... Jom la aku nak panaskan balik blog aku ni... Idok ler mau senduuuu.. Kalau idok macam mana adsense nak kaching kachinggggg 💰💰💰 ahhhh gitohhhh

Kali ni nak cerita pasal gulai sembilang... Ohhh i love gulai sembilang so much.. Kalau dulu dekat Juru memang aku selalu akan makan dekat Kak Laila la kan... Tapi dekat sini... Ada jugak port Gulai Sembilang boekkkk punyaaa... 

Tak lain tak bukan dekat Jelutong ni... Aku rasa ada la dua tiga kali jugak makan dekat sini... Ni pun makan hari tu sebelum MCO n sebelum balik Jitra tu... 


Dulu masa tak Covid.. Lauk2 dia banyak lagi.. Tapi aku rasa bila Covid ni maybe customers pun da xbanyak macam dulu-dulu kan.. So tuan kedai pun x masak lauk banyak-banyak dah. 



Nyummehhh nyummmehhh sembilang moi fav... 


Simple ja lauk kami amik untuk 3 beranak kami ni... 


Aku memang suka part ekoq ikan.. Tak kesah la ikan apa pun.. mesti sambar part ni dulu... 


Muka bahagia makan kariiiii... 
Tengok tu semua licinnnnn

Total makanan kami makan adalah RM20.. ok la.. Mahal skit.. Tapi ok la ikan dia besaq.. Pastu kari dia semua berasa.. Aku suka. Kena pulak dengan sambal belacan n kangkung belacan tu... Bestttt.  

So kalau hampa nak try..boleh la ke... 

Ani Gulai Sembilang
Tun Dr Lim Chong Eu Expressway, 11600 Jelutong, Penang, Malaysia
016-458 4229













 Jumaat yang lepas aku balik ke Jitra... Sebab mak aku balik ke Semenanjung ni... Macam biasa la kan... Mesti kalau masak tu hidangan penuh meja without fail...tak pernah tak sedap.. Semua lauk maktok diorg ni masak best2 kot...


Penuh meja lauk oiiii.. 


Kerabu cempedak


Daging harimau menangis bakar... Just guna garam kunyit and bakaq.. Tak payah try hard nak guna kicapa bagai untuk perap...macam ni saja pun da sedap gila... Harimau menangis ni bukan nama menu/masakan... Tapi part daging macam shank.. Ribs.. Tenderloin.. Sirloin tu... Ni bukan kata harimau ja makan syahdu.. Tapi kita yang makan ni pun syahduuuu ja bila makan sebab sedap nak mampoih😂😂😂


Sup tulang bahagian pipi... Memang sedap sangat part ni sebab bahagian ni walaupun banyak tulang tapi isi dia lembut ja... Ni aku buat.. Ala2 sup pedas siam skit. 


Huuuu ni menu-menu eksotik skit... Sebab ada otak goreng kunyit and lidah bakaq... 


Otak goreng kunyit... Simple tapi sedappp  gila.. Yang tak makan jangan nak euwww euwww sangat ahhh.. Menda sedap kot


Lidah bakaq... Ni pun guna garam kunyit ja untuk bakaq 😋😋😋


Kerabu jantung pisang.... Sedap jugakkkkk... Aku memang suka makan kerabu-kerabu ni... 

Itu lah dia syurga dunia... Sedapnya dapat makan masakan mama aku wei... Terubat rindu.... Aku memang suka lauk2 jenis macam ni.... Lauk macam kari apa tu kalau ada lauk2 macam ni... Memang aku tolak tepi dulu... Ni kira VVIP kat tekak aku la.. Hahahahha

Nikmat mana yang kau dustakan ye idokkkkk

Ok la.. Chowww sin chi






Aku mengaku... Aku selalu bawak anak2 aku keluar makan dekat luar.... Tapi as usual la.. Aku punya perangai.. Aku avoid tempat2 yang ramai orang n bersesak-sesak.

Yalah..zaman2 Covid ni paham2 la kan.. Tapi sampai tak keluar langsung pulak.. Tak boleh jugak kan... So kena la amik prevention measures yang bersesuaian.

Salah satunya... Kena avoid tempat yang sesak. So hari tu masa Sha and Wan mai Penang and lepak dekat rumah aku... Maka aku pun ajak la dinner dekat luaq... Plan awal nak makan dekat Teluk Tempoyak yang belah chalet tu tapi tutup pulak... 

Pi yang satu lagi pun tutup... So kami pun pi la Originally Bangkok Tomyam tu.. Sebab hujan2 dapat siakap stim limau dia tuuuu... Fuhhh masyukkkk... Sekali panjang que dia.... Ahhh tak koserrr... 

Pusing la kami ke Nurul Ikan Bakaq pulak.. Tedia sekali ramainya umat manusia.. Tak kuasa akuuuu.. Last2 kol Irama Dining untuk booking tempat terus. Nasib la depa terima lagi untuk reservation makan dekat situ... So apa lagi. Kami pun cargas la ke sana...




Apa2 selfie dulu ya... 





Food macam biasa la sedap as usual. 
Rasa da banyak kali aku cerita pasal Irama Dining ni. Antara favourite place aku jugak ni... Satu sebab makanan dia sedap.. Pastu place dia pun best ja... Selesa n cosy... And yang penting jarak ke meja2 lain tu jauh ya... 



Group 📸 📷📷

Sedih pula ni tiba2 nak MCO balik.. Jom la kita pakat2 doa beramai2 Allah angkat virus Covid ni dari mukabumi Allah ni... Aminnnnn



 To be honest....kesedapan makanan tu terlalu subjective untuk aku. Mungkin sedap bagi orang lain.. Tapi dekat aku... Biasa2 aja... Mungkin bagi orang lain xsedap.. Tapi sedap bagi aku... Sebab tu aku cakap subjective menda ni....

Kali ni nak cerita pasal satu kedai makan ni...nun jauh di Balik Pulau sana nunnnn... Dia punya speciality adalah kari claypot. Masa kami mai ni ada ikan jenahak... So apa lagi... Harus lah mintak kepala n isi jugak kan. Aku memang penggemar ikan jenahak... So this is good!

Kedai ni ramai jugak ya orang yang mai makan dekat sini.. Mostly local people la.. Aku tak rasa orang luaq Penang tau kedai ni.. So nak makan dekat sini kena bawak bersabaq sikit ya... Sebab depa akan lepaskan ikan ikut apa yang kita nak. 

So here comes the foods.... 



Slurppppp.. Tak serve dalam claypot pun 🤣🤣🤣🤣... Nasib rasa letopzzz


Sedap kari dia... To be honest... Kari letak daun kari, daun kesum and bunga kantan ni memamg sedap sangat... Lepas ni boleh la try buat macam ni kat rumah.. Mesti sedap n letopz... 

Pilihan lauk memang tak banyak... Ada kami amik ayam goreng.. Ada ikan goreng jugak tak silap... Bila makan dengan kari n sambal belacan n ulam dia memamg umphhh... Ni kali kedua laki aku bawak makan dekat sini... 

So hampa2 kalau nak makan kari yang best.. Boleh la cuba tang niiii... 


Eryna Cafe Curry Claypot 

Jalan Kuala Sungai Pinang, 
11000 Balik Pulau, 
Penang 




Bye2 Penang Ferry

by Alia Farhan, 4:59 PM
Seperti yang kita semua sedia maklum.... Ferry Penang dah ditamatkan perkhidmatan pada 1 January 2021 yang lalu....


Credit to Google. 

Sedih jugak kan.. Sebab tu salah satu Ikon dekat Penang ni... But considering many factors... The state decided to end it... I guess everything good has it ends. 😭😭😭

Walaupun aku jarang naik ferry ni.. Satu sebab faktor masa... 1 lagi faktor jarak... Sebab dulu2 aku duduk dekat Juru.. Jauh la nak pusing ke Butterworth kan untuk naik ferry. Jarak satu hal.. Masa pun satu hal... Nak tunggu ferry ni bercinta.....

Tapi tu la.. Setiap kali dapat naik ferry ni.. Feeling dia lain... Aku suka... Sebab it will remind me of my childhood. Dulu2 masa kecik2 selalu kalau cuti sem memang satu family akan mai bercuti di Penang. Makcik aku pulak Penang state staff... So selalu dapat duduk dekat rumah jaksa dekat tepi laut tu... Best!

So everytime kalau mai Penang ni mesti akan lalu jalan dalam n naik ferry. Tam kira la time tu ferry kena tunggu lama pun xkesah ja.. Sebab seronok kan.. Budak2 time tu find joys such in a different way dari budak2 zaman sekarang...

So untuk tidak melepaskan peluang buat kali terakhir naik ferry ni.. Kebetulan hari tu aku ke Butterworth... Maka masa balik tu ambil la kesempatan naik ferry buat kali terakhir. Lepas ni da xboleh naik kan... 


Naik ferry.. Naik jugak...
Jarak tu jarakkkkkkkk


Rasa budak ni dah nak masuk 8 tahun.. Naik ferry tak sampai 8 kali kot 😂😂😂


The kids... Adriana, Aishah n d cousins. 


Tiap2 kali naik tetap suka dengan feeling naik ferry ni ❤️❤️❤️


Adriana n Afiq in Pulau Angsa Ferry 💋💋💋


Iconic Penang Ferry ❤️


Tq Penang Ferry for such a good childhood memories ❤️❤️❤️


















© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS