Holaaa..

Kali ni nak cerita pasal satu obsession baru aku iaitu indoor plant. Kalau nak tau indoor plant ni ada banyak faedahnya jugak tau selain sebagai penyeri dan dekorasi kat rumah kita tau.

Rumahku syurgaku, makin banyak pokok-pokok hidup dalam rumah.


Jom la kita tengok antara kebaikkan indoor plant ni.

1. Menyerap aura negatif.

Perasan tak bila kita terlampau penat dan stress dan rasa nak marah sebaik saja kita nampak tumbuhan ni kita rasa lebih tenang. Betui dak? So selaku indoor plant, aura-aura tak baguih ni dapat diserap n kita ni berada dalam zone-zone positif gitu.

2. Supply oxygen

Well memang sedia maklum lah kan pokok-pokok memang lah menghasilan oksigen dan menyerap karbon dioksida. Ingat lagi dak belajaq sains dulu?

Nah tukang filter gas2 tak elok lagi untuk hampa


3. Mengurangkan allergi

Kalau hampa nak tau..ada kajian dari Universiti of Agricultural di Norwegia mendapati indoor plant dapat mengurangkan gejala allergik sebab dapat meningkatkan kadar kelembapan and secara tak langsung mengurangkan debu kat dalam rumah. Haa best ke tak best? Yang ni proven ya..memang serius rumah aku pun jadi kurang berhabuk ya especially dekat rak tv tu.

Dulu dekat area ni letak fake plant, jenuh berdebu. Sekarang ni letak pokok hidup macam bird paradise ni kurang dah debu-debu nya. Super love it.

4. Mempercepatkan process recovery.

Well, selalu kita tengok kalau orang sakit, biasa yang ziarah mesti bawak bunga or pokok hiasan kan. Betul tak? Kan da cakap tadi pokok-pokok ni menyerap aura negatif. Orang yang sakit ni dikelilingi aura negatif. Kalau tak percaya, cuba suruh suami hampa beli bunga masa hampa demam nanti.

Tengok pokok hijau pun boleh buat heppy gila dah. Memang satu terapi yang hebat.

5. Meningkatkan fokus

Korang xdak perasaan bahagia ka bila tengok tumbuhan-tumbuhan hijau dan warna-warni ni? Kalau aku punya la heppy. Kalau hampa nak tau, dengan melihat tanaman segar yang menghijau, daya focus seseorang tu dapat dipertingkatkan. Sebab tu ka kalau mata and otak kita da lemau, cuba try tengok pokok-pokok hijau ni selama 1 ke 2minit. Otak akan lebih releks dan tenang.

And jangan tak tau ada kajian yang menunjukkan student yang mengulang kaji dalam persekitaran yang menghijau dengan tumbuh-tumbuhan ada daya kosentrasi 70% berbanding yang tak menghadap hijau-hijauan.

Ruang ni akan nampak "kosong" without touch of greeny๐ŸŒฑ๐ŸŒฑ๐Ÿ€๐Ÿ€๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ

6. Pokok pun bertasbih.

"Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tidak ada suatu pun melainkan bertasbih memujiNya, tetapu kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun Lagi Maha Pengampun". (QS Al Isra 44)

So bila kita tanam pokok automatic kita bagi aura positif dalam rumah kita. Well pokok-pokok kita ni bertasbih tau. Sedikit sebanyak pahala tu kita dapat. Sebab tu dalam Al Quran pun kita digalakkan bercucuk tanam.

Ni areca palm or yellow palm orang panggil. Dapat filter benzene, xylene, ammonia , formaldehyde, & tricholoroetylene. Bagus kan pokok ni. Selain menaikkan seri kawasan, boleh tenangkan mata tengok pokok-pokok ni๐Ÿ˜


So amcam? Banyak kan kebaikkan ber indoor plant dalam rumah ni kan. Saya sudah. And bila lagi...

One of my fav..monstera!

Spread the love and positivity ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Till then..adios


.

Hai..kali ni nak share skit pasal instagrammable place dekat Western Aus(Perth). So boleh la korang-korang yang plan nak pi sana atoq siap-siap iti tempat mana yang nak pi kan. Hahhaha.
Jangan kang ada yang balik Malaysia menyesal tak sudah tak pi tempat-tempat lawa ni untuk tangkap gambaq kan.
So jom kita tengok one by one ok!

King's Park , Perth.



View Perth CBD boleh nampak dari sini.

Caversham Wildlife Park (click SINI for details)



Tak lengkap kan kalau mai Ausie tak tangkap gambaq dengan kangaroo n koala kan?

Fremantle
Terkenal sebagai pelabuhan terbesar di WA. Fremantle pun menjadi tumpuan tourist ke sini sebab banyak port2 menarik untuk bergambar.

Di Fremantle Market.


Di Fremantle, berdekatan Kaili's and Cicirello..both have great Fish n chip!

Rainbow Container ni terletak di Frematle jugak uolls. Gambar ni friendship goal sangat๐Ÿ˜˜



Bajet2 jangan benci cintaku ke ni?

Blue Boat House



Rahsia Hati Perempuan sangat kan..tak Perth kalau tak tangkap gambar dekat sini kan!


Kalau xnak kena beratur lama kat sini silakan mai awai ke sini. Kalau tak jenuh kena que nak bergambar.

Lancelin ,


Terletak 127km(1hr+) dari Utara Perth, Lancelin ni satu small town(fishing town) yang menjadi tumpuan tourist untuk aktiviti sand boarding dek kerana pasir dia yang super halus mulus tu.

Kasik chance la mak nak poyo sat



Dengan si kakak.


The Pinnacles, Nambung National Park (Carventes)


Juga terletak di Utara Perth kira-kira 191km(2.h15m), sehala dengan Lancelin. Kalau dah ke Lancelin tu jangan lupa lajak la ke The Pinnacles ni.






Busselton Jetty


Terletak kira-kira 221.6km ke Selatan Perth. Sebuah town yang aman damai (my favourite) dan terletak dalam Margaret River Region. Busselton Jetty ni dibina masa zaman penjajahan British ke Australia. Dibina menganjur ke tengah laut sejauh 1.81km. Korang boleh jalan kaki hingga ke hujung or boleh naik tram kalau malas.




Managed to walk here! Haaa aplosss๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘



At the end of the jetty๐Ÿ˜˜


Margaret River Chocolate Factory
Located in Margaret River Region, this is among must go list to tourist. What else we have here...of course lots of choc dat can be so attractive for a food blogger / foodies to feed their followers' eyes!

My favourie..macademia cluster!



Lots of choc!



Dekat luar MR Choc Factory ni ada somekind of wild life spot tau. Kat area sini boleh tengok wild kangaroo jumping here and there.



Terjumpa daun maple ni dekat luar MR Choc Factory tu then terus minta Aien tangkapkan gambar. Naik juling mata i tau! Time springgg je ada daun maple cantik macam gini kenn. Perak buih skit dekat Malaysia takdak daun maple!

Augusta, Margaret River
Salah satu pekan kecil di Margaret River Region. Lovely and peaceful sangat. Kat sini la ada Cape Leeuwin Lighthouse, pertembungan two oceans,Indian and South Ocean.





Ni dekat Augusta. Kami berhenti picnic for lunch here

At Cape Leeuwin (click SINI untuk details)



During my 1st time here.



Siap dengan Jamu Tun Teja lagi๐Ÿ˜˜


Canal Rock, Yallingup


Jugak terletak di Margaret River Region. Antara satu spot untuk kaki instagram tegar.


Jaga-jaga kalau ombak besar bertembung, boleh basah jugak baju korang tau!




Breathtaking view! Subhanallah๐Ÿ˜



 Albany (click SINI to read the details)


Terletak 414.7km(4hr 30min+) dari Selatan Perth, Albany antara list tempat hampa perlu pi kalau pi lama ke sana. Kat sini more to natural side attraction.




Ni la The Gap and Natural Bridge. This side Natural Bridge yang dekat The Gap tu memang horror untuk orang yang takut ketinggian macam aku.

Wind Farm, should i say more?


Pemberton, Western Australia (click SINI to read the details)


Pekan cowboy yang peaceful. For those travelling to Albany from Margaret River you will meet this small town. Macam town kat dalam cerita Twilight tu. Rumah pun ada yang macam cottage๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Adriana with the landmark here.





Greens Pool, Denmark
Beautiful beach located at South Coast. Kalau on the way ke Albany dari Margaret River korang boleh la singgah untuk tengok keindahan alam Allah ni.





Actually banyak gila kot tempat2 yang instagrammable kat Western Australia tu macam Esperance la Pink Lake la. Ni antara tempat yang kami tak sempat nak cover due to limited time almaklumlah negeri yang satu ni besar sangat kan. So kepada yang nak pi bercuti ke Perth boleh la bajet2 untuk amik masa lama sikit bercuti ke sini. Rugi kalau dah pi sana tapi terhad sangat masanya kan. 

Ok lah...daaa




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS