Showing posts with label Indoor plant
Holaaa..

Kali ni nak cerita pasal satu obsession baru aku iaitu indoor plant. Kalau nak tau indoor plant ni ada banyak faedahnya jugak tau selain sebagai penyeri dan dekorasi kat rumah kita tau.

Rumahku syurgaku, makin banyak pokok-pokok hidup dalam rumah.


Jom la kita tengok antara kebaikkan indoor plant ni.

1. Menyerap aura negatif.

Perasan tak bila kita terlampau penat dan stress dan rasa nak marah sebaik saja kita nampak tumbuhan ni kita rasa lebih tenang. Betui dak? So selaku indoor plant, aura-aura tak baguih ni dapat diserap n kita ni berada dalam zone-zone positif gitu.

2. Supply oxygen

Well memang sedia maklum lah kan pokok-pokok memang lah menghasilan oksigen dan menyerap karbon dioksida. Ingat lagi dak belajaq sains dulu?

Nah tukang filter gas2 tak elok lagi untuk hampa


3. Mengurangkan allergi

Kalau hampa nak tau..ada kajian dari Universiti of Agricultural di Norwegia mendapati indoor plant dapat mengurangkan gejala allergik sebab dapat meningkatkan kadar kelembapan and secara tak langsung mengurangkan debu kat dalam rumah. Haa best ke tak best? Yang ni proven ya..memang serius rumah aku pun jadi kurang berhabuk ya especially dekat rak tv tu.

Dulu dekat area ni letak fake plant, jenuh berdebu. Sekarang ni letak pokok hidup macam bird paradise ni kurang dah debu-debu nya. Super love it.

4. Mempercepatkan process recovery.

Well, selalu kita tengok kalau orang sakit, biasa yang ziarah mesti bawak bunga or pokok hiasan kan. Betul tak? Kan da cakap tadi pokok-pokok ni menyerap aura negatif. Orang yang sakit ni dikelilingi aura negatif. Kalau tak percaya, cuba suruh suami hampa beli bunga masa hampa demam nanti.

Tengok pokok hijau pun boleh buat heppy gila dah. Memang satu terapi yang hebat.

5. Meningkatkan fokus

Korang xdak perasaan bahagia ka bila tengok tumbuhan-tumbuhan hijau dan warna-warni ni? Kalau aku punya la heppy. Kalau hampa nak tau, dengan melihat tanaman segar yang menghijau, daya focus seseorang tu dapat dipertingkatkan. Sebab tu ka kalau mata and otak kita da lemau, cuba try tengok pokok-pokok hijau ni selama 1 ke 2minit. Otak akan lebih releks dan tenang.

And jangan tak tau ada kajian yang menunjukkan student yang mengulang kaji dalam persekitaran yang menghijau dengan tumbuh-tumbuhan ada daya kosentrasi 70% berbanding yang tak menghadap hijau-hijauan.

Ruang ni akan nampak "kosong" without touch of greeny๐ŸŒฑ๐ŸŒฑ๐Ÿ€๐Ÿ€๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ

6. Pokok pun bertasbih.

"Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tidak ada suatu pun melainkan bertasbih memujiNya, tetapu kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun Lagi Maha Pengampun". (QS Al Isra 44)

So bila kita tanam pokok automatic kita bagi aura positif dalam rumah kita. Well pokok-pokok kita ni bertasbih tau. Sedikit sebanyak pahala tu kita dapat. Sebab tu dalam Al Quran pun kita digalakkan bercucuk tanam.

Ni areca palm or yellow palm orang panggil. Dapat filter benzene, xylene, ammonia , formaldehyde, & tricholoroetylene. Bagus kan pokok ni. Selain menaikkan seri kawasan, boleh tenangkan mata tengok pokok-pokok ni๐Ÿ˜


So amcam? Banyak kan kebaikkan ber indoor plant dalam rumah ni kan. Saya sudah. And bila lagi...

One of my fav..monstera!

Spread the love and positivity ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Till then..adios


.

Lately ni kalau peminat Scandinavian / Nordic homestyle mesti tengah IN kan indoor plant. Yang tengah menaip pun sama gak. Dah menghijau dah kat dalam rumah ni. Best woo.

Jom kita check indoor plant apa yang korang boleh adopt untuk letak dalam rumah korang.


Pokok sirih gading atau dalam bahasa omputihnya Money Plant / Devils Ivy ni antara indoor plant yang famous dan mudah sangat2 dijaga. Dikatakan mampu menyerap gas formaldehyde dan toksin-toksin berbahaya yang lain.


Pokok Lidah Mentua, walaupun nama menyeramkan tapi pokok ni sangat bagus untuk meneutralkan udara dari gas-gas yang toksik.


Aloevera atau lidah buaya. Selain senang dijaga, batangnya boleh digunakan untuk mengubati kulit bermasalah dan boleh dimakan. Dahla boleh makan, mampu menyerap gas-gas beracun pulak tu. 


Pokok dracaena (sandrieana dan marginata) manpu menjadi penapis udara berkuap.  Bagi korang yang tak berpeluang buka tingkap dengan kerap boleh la bela pokok ni ya. 


Monstera Deliociosa antara kegilaan penggemar hiasa Scandinavian termasuklah aku. Mampu menyerap formaldehyde yang berbahaya kepada kesihatan manusia.


Pakis Boston ni bagus sebab membersihkan, menyegarkan dan melembabkan persekitaran. Sesuai la letak dalam bilik yang ber air cond supaya kulit tak kering.


Spider Plant

Kelebihan Spider Plant ni adalah mempunyai daya serapan racun-racun yang tinggi. Dalam masa dua hari, Spider Plant ni dapat menyerap up to 90%. Fuyooohhh. 

Kalau korang nak tau, kawasan rumah aku ni antara Red Zone denggi tau so memang la sangat-sangat risau. Almost every week bulan lepas ada semburan. Tapi kan, bila aku letak banyak indoor plant dalam rumah aku kan, aku takda la rasa suffocated sangat dengan bau asap semburan tu. Kalau tak ka, bukan nyamuk ja boleh pengsan haa..aku ni pun boleh pengsan. Tapi ok la, memang cepar gila indoor plants yang aku sayang ni menyerap bau-bauan yang kurang enak ni kan.

Korang kalau busy bekerja, boleh try bela yang paling senang macam Money Plant tu. Boleh letak juga dekat meja keja korang. So bila stress tu nampak hijau2 boleh la release skit kan. Ye dok?




Indoor plant

in , , by Alia Farhan, 12:59 AM
Hai semua. Seperti yang hampa sedia maklum rumah kami da di make over kan oleh laki kami si kontraktor ganas! Ganas sebab dia lempaq habis barang-barang hiasan bini dia seperti bunga hiasan lavender dan tulip kesayangan.....grrrrr. sakit ja hati ni!! Tak lupa juga belanga kesayangan bini dia ni...memang pissed off gila hari tu. Lepas ni kalau masak char kueytiaw pun rasa tak best sebab belanga/wok kesayangan dah takdak!! Paling best dia buat dengan licik masa aku tengah berpantang kat kedah.

Haihhh habis semua bunga-bunga decoration mak ni!!! Arghhhh bikin hangin ja mamat ni tau. Tapi takpa lah, kita deko-deko rumah sekarang dengan more and more indoor plant je lah. Lagipun indoor plant bukan saja nampak "sejuk" mata memandang, indoor plant ni boleh jadi natural air purifier tau! Tak ke jimat tu. Takyah nak beli air purifier mahal-mahal dah.

Jom tengok indoor plant yang aku guna untuk dalam rumah ni.



Best gilos dapat fiddle fig ni RM20 saja dekat nursery yang biasa pi tu. Rezeki la nak dapat harga tu kan.


Ni la money plant. Senang hidup. Suka air yang banyak. Bila ada effect warna hijau daun ni terusss walllaaaa.


Ni selit jugak letak dekat rack hyllis from Ikea 


Yang ni panggil pokok lidah mak mentua. Pun senang hidup dan beranak pinak. Letak dekat trolley Rร skog ni nak comel terus!


Ni anak pokok lidah mak mentu tu. Cabut semai kat dalam mug tak digunakan. Mug jotun, mug free suami dapat bila order berlori-lori tong cat untuk projek cat bangunan bagai. Mak jem kan nak standardize semua mug dan pinggan mangkuk. Yang mana tak sama tu kita tanam la pokok ye. Kan comel je tu.


So korang yang cepat stress kat tempat kerja korang boleh la letak indoor plant dekat atas meja korang habuan nak release stress sikit sebab bila tengok menda-menda hijau ni In Sha Allah mata tu akan jadi tenang. So takdak la focus korang ke laut sangat. Hihihi. Paling senang koramg beli ja money plant or cactus yang memang tak banyak songeh untuk dijaga. Lepas ni memang nak beli cactus la untuk projek terrarium pulak.

Jom deko-deko rumah dengan indoor plant.



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS