Hai kembali bersambung dengan entry lepas. Untuk hari ke- 6 di Perth, kamu banyak bermain di sekitar Perth ja. Pagi-pagi bangun kelaparan terus kami anak beranak bergegas turun ke Hay St.


Sepajang corridor di Hay St.


Perth Library.


Dekat depan Perth Library ni ada lah kedai makanan Malaysian cuisine. D'Ankasa namanya.


Sekitar Hay St.

Untuk pengetahuan korang di sepanjang Hay St dan Murray St ni ada restoran / kedai makanan Malaysia/  Indonesia. Kedai Arab2 ni takyah cakap la memang bersepah kan. Check D 'Ankasa dekat Hay St ahhhh still tutup lagi. Perut da lapar ni, dengan sejuk nya kan. Kami pusing ke Murray St untuk check Insan's Cafe pun sama hampa jugak la. Sebab both bukak at 11am. 


Tenang and aman oi. Can I stay here forever????!!! 
Jalan pun tarak kereta wei. Baling pun kereta banyak atas jalanπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Pfffft maka berjalan-jalan la kami di Murray St dulu.  Destinasi pertama adalah Lush Cosmetics! Omgeee...I'm huge fan of Lush Cosmetics ok! I was inspired by this brand, so that I produced my own homemade soaps.


Nampak laki ai kat luaq tu? Bini dia duk teruja sorang-sorang kat dalam oi.


Teruja teruk!!!!


Then, the next destination was Pandora. Harus lah kan. Kata kan mai Ozie, harus grab dua tiga ketul noks. That time, nafsu berpandora tu menebal. Now oredi lost interest in PandoraπŸ˜….

Niat di hati nak masuk Target kat Murray St & Hay St ni. Actually Target kat sini macam in between Hay St & Muray St (hampa boleh masuk kot pintu Hay St and keluaq pintu Murray St dan sebaliknya ) . Sebab dua-dua Street ni bersebelahan je kot. Tapi kat Hay St ada jugak Pandora cuma dekat Murray St much more bigger dia punya store tu. Actually yang belah Murray St ni more to macam-macam skitlah. Dia macam open air shopping centre gitu ha. Tak sempat pun nak naik kat level2 atas tu. Stress mak masa mencemburui sangat oiii. Sempat jeling ja Le Crueset kat dlam Target tu. Jeling ja lah mampu. 


London Court. Another shopping arcade katanya. Tapi masa kami pi tengah duk repair kalau tak silap. So that section was closed.


Disebabkan kami nak mengejar masa, maka kami pun jalan-jalan la di sekitar Hay St dan Murray St dan sempat la grab 1 ketul kebab sebagai alas perut kami anak beranak! Yes kebab tu memang sedap tapi perut Melayu aku ni tetap nak cari nasi jugak pagi-pagi tu ha. Dan sempat jugak tapau 2 hot choc segera di 7 eleven Hay St. Cisss sedap nak mati bila ingat balik pasal hot choc nya. Kopi semua pun sedap! Beli kat 7 E 2 dolar ja. No wonder they dont need Starbuck ka..kopi kat 7E pun walawehhhh. Ahh menci ingat balik oiii.


So kami pun berjalan-jalan ja lah di sekitar Hay St dan Murray St. Time ti hari Sabtu, so kebanyakkan banyak kedai buka agak lambat kalau weekend tutup lebih awal ya. Yes ada sesetengah store weekend tutup pukul 5 petang or 6 petang. So imagine how rushing our iti. Penat jugak bekerja ke sana sini. Tapi redah ja lah kan. Bukan senang nak mai sini.



Di sekitar Hay St.


Paling best, jalan sikit jumpa muka Melayu. Jalan sikit jumpa muka Melayu. Macam aku pi bercuti dekat Ao Nang pulak rasa dia. Kahkah! No wonder dalam newspaper depa pun ada mentioned West Aus ni tumpuan pelancong from Malaysia. And rasanya memang betul kot. Tu belum cerita masuk kedai Arab penuh dengan muka melayu jaπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Lepas ja jalan-jalan di sekitar Hay St and Murray St ni kami pun terus naik kat tempat parking kereta yang bersebelahan ja dengan hotel kami stay, Kings Perth Hotel. Macam biasa parking kena untuk semalam Aud15 instead of Aud30 sebab dapat dscount duk kat hotel tu. But stil Aud15 tu bila convert duit Malaysia tu rasa ralat sangat. 


Nak murah hampa jangan lupa book na.


Boleh ja nak parking dekat parking side depan hotel tu. Tapi korang kena alert la, sebab kat sana ada parking yang limited untuk few hours sahaja and korang kena letakkan coupon or token tak ingat dah ( well it's a bit complicated i tell you) and since we arrived the hotel a bit late , yalah drove all the way from Albany to Perth and nak cari kupon pun tak tau kat mana. Maka kami taknak amik risk kereta kami kena saman ka apa ka the next morning. So better play safe sahaja. Parking la kat tempat parking bertingkat yang mahal itu. Dari kena saman like Aud100 or AUD300 kan...lagi jauhhhh perginyaaaa ralat tuuu.


Kami pun meneruskan perjalanan ke Fremantle. Second day hari tu da sampai Fremantle untuk menikmati Kailis Fish & Chip ( org mengidam teringin Fish & Chip kat Perth ni dari mengandung anak sulung sebab time tu gila duk tengok Adam& Hawa yang duk berlakon kat Perth nuu) . Kali ni kami ke Fremantle untuk shopping souvenir. Tak lain tak bukan la di E Shed market yang cuma buka time weekend saja ya. 



EShed tu haa bangunan biru belakang aku tu haa. Tak la jauh sangat pun dari area Kaili's tu.

Kalau nak tau kat sini, parking dia berbayar tau. Korang kena bayar parking ticket and display dekat kereta. Tak ingat dah berapa. 

And kat dalam EShed ni ada macam kedai-kedai jual barangan craft la, cafe la, souvenir la dan macam-macam la. And paling femes untuk beli buah tangan kat Eshed ni haruslah Megabes dan Aussin ( aku lupa nak snap gambar kat sekitar dalam EShed ni...teruja nak beli souvenir ja time ni haa)

And personally aku lebih suka beli dekat Megabes compared to Aussin sebab kat Megabes lagi murah. Tapi ada jugak barang yang Aussin win and lagi murah. Pandai-pandai korang lah ye. 

Ni la haa port baik nak beli souvenir




And kalau tak silap aku owner Megabes tu from Singapore and owner Aussin ni dari Indonesian. So most of the workers kat dua kedai ni Malaysian. And memang duk cakap Melayu ja. Mai kak mai...beli baju kak...muahahhaha...aku ni duk kat Perth ka duk kat Pekan Rabu oiiii.


Ni kedai Aussin nya.


Ni la awek yang panggil aku beli kangaroo and kaola kecik yang comey tu



Memang harga kaw2 punya murah wei.


Duduk kat dalam dua-dua kedai ni rasa semua nak beli. Tapi paling aku geram masa kena paww dengan Adriana beli pemadam Koala lima ketul yang berharga Aud10. Hoiii sakit hati oiiii nak oiiiii. Beli pemadam apa tiga puloh hingget lebih ni nak oiii!!!! Tak beli dia meronta-ronta kat situ. Kalau kat Malaysia boleh gak aku piat kan..kat Aus sana tak pasai-pasai kang aku masuk jail sebab mendera anak! Dah jadi isu laki aku kena pi Embassy merayu lepaskan bini dia pulakπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹. Maka mama harus senyum, bertabah dan membayar walaupun dah pujuk berkali-kali suruh amik patung koala yang comel berharga Aud5 direjek oleh anak yang seketul emas time tu.

Lepas ja selesai membeli belah di EShed maka kami pun bergerak ke satu lagi mall yang agak famous di Perth. Next entry kita cerita lai ya. Penat pulak nak menaip panjang-panjang ni. Jari dah la gemuk. Memanjang ja typo kang.

See ya in next entry ya.


Holaaaa...
As i mentioned earlier in my previous post, I'm in a process to reduce my calories in take so that I can reduce my body mass. Pftttt...penat wei kadang-kadang tu dengan lelemaks ni.

So seperti mana yang hampa tau, kami banyak follow tips from Kevin Zahri sebab tips dia antara yang sesuai untuk kami. Tapi ada orang kata tips kami ni sebenarnya sama dengan Atkin stage apa ntah. Kami tak pasti sebab kami tak study pasal Atkins. Kami cuma watch calories in take kami ja hari-hari.

So far, Alhamdulillah dari boleh belasah nasik 2 pinggan satu session sebab sentiasa lapaq sebab duk bf mek tembun ni, berjaya gak control portion nasi kami.

Jom tengok kami nak share skit menu #eatclean untuk #aliafitjourney.


Teringin nasi lemak punya pasal tapi yg ni nasi kosong ja


Chicken n vege grilled!


 Lamb grilled with salad n cherry tomatoes


Kerabu togey n kerang




Padprik


Siakap fillet n terung belanda.

Nampak macam banyak kan...

Nia dia trick kami pakai...
Guna small plate untuk makan. So otak kita pun baca macam kita makan banyak. Sungguh tricks ni menjadi kot.

Nak tengok plate ni besaq mana?


Pic credit to Google.

Tu haa plate kecik ataih tu haa.

Tapi bila full macam tu nampak banyak..n otak pun pikiaq kita makan banyak..serius menjadi wei trick ni.

Ok la chow...len kali kami update lagi naaa


Birthday Celebration

in , , by Alia Farhan, 10:14 AM
As another year passed by, I'm so blessed to have people that i love around me. Thanks for His Mighty for givin n blessin me with a good health, family n also the rezeki that He showers me and my lil family.

Sebenarnya bila da usia mnganjak and semakin kertu ni...malas gila kot nak celebrate2 bagaikan...ni pun cadangnya nak makan2 ja kat luar lepas potong rambut dekat rumah. And tak sambut on d date pun..lewat sehari bcoz masa 3rd july tu my husband was busy preparing payslip for his workers. Selaku bini yang memahami, I dont mind pun. Janji jangan lupa beday aku sudah la kan.

Dari nak makan kat Swensens  Autocity yabg sejengkal ja dari rumah terus terzasss ke TGIF kat Queensbay Mall. Guna ayat ni ja...

Me : b..it will be nice if we can eat something beefy2 ni...
Hubs nooded.
Me: do u think what I'm thinkin?
Hubs drivin straigt away from Autocity.
Hubs : Me too cravin for that.
Me: i know u very well...dats why u married me..ur bestfren on earth...our brain connect to each other!
Hubs : lols..i dont when i can disconnect it from ur brain...
Me: cehhhh...

So here we are....
Having our favourite nak matiii Tanesse Steak mediuk rare kat TGIF...


Forgive me with my muka sememeh...memang tak ready pun nak pi dinner ke mall ni...pakai seluaq tidoq kat umah ja kotπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 
Aishah looks like a doll yang orang juai kat Toys R Us yanv kadang2 bila tengok tu menakutkan tu.


Susah nau nak tangkap gambar anak dara sorang ni haihhh.


Our fav steak in d world Tanesse Steak..mesti medium rare ja tau.


Comes with 1 free side meal. So i choose mushroom soup.


N he chose salad. Salad ni kan aku buat sedap lagi kot.


Disebabkan kami order 2 main dishes...so kami entitled for 2 kids meals. Best kan. This one fish n chip, not bad...sedap jugak!


And Adriana's fav meal, creamy chicken pasta. Both kid meals ni actually quite a big portion tau. 

Melepas jugak la kepingin nak makan steak tu kan. Fuhhh sedapnya lah steak half cook gitew....me n my husband memang tak prefer well done punya sebab selalu makan steak org Melayu well done keraih kong and tak sedap! But this one juicy wei...sedap nak mam!

Thanks hubs sebab belanja walaupun mula2 aku yg offer nak belanja. Tapi sebab masa last tu aku tak tahan nak terkucil tetiba masa nak pi bayaq tengok-tengok dia da bayaq. Hehehhe.

Tq papa
 Moga murah rezeki papa.

Mama love u and anak2.


So kembali kita dengan entri untuk Travelog Perth ni, entah bila ntah nak siap kan. Tapi apa pun, jom kita sambung ya.

Selepas ja selesai makan Charcoal Chicken dengan lamb rack yang maha sedap tu (previous entry, click HERE), maka kami pun bergerak pantas ke Perth CBD. Ya kali ni kami check in dekat area town pulak. Untuk kali ni, kami pilih untuk stay di Kings Perth Hotel yang terletak di Hay St yang femes di Perth tu. 


Pic credit to Mr Google.

Hotel ni agak old skool ya. Interior dalaman semua serius old skool. Tapi ok ja dis hotel, selesa. Memang betul-betul terletak dekat Hay St and bersebelahan dengan Murray St ja. Pendek kata everything is walking distance giteww.


Pic credit to Mr Google.

Sory takdan nak tangkap gambar dalam hotel ni. Sebab sampai-sampai tu melepet macam lepat dah terus humban segala luggage bagai dalam bilik. Cuma yang pasti bilik dia memang besar, bilik yang kami dapat sebijik macam ni. Ada katil queen and single macam tu. Kalau anak 2 3 pun boleh lagi sumbat dalam hotel ni sebab luas je kot. Plus katil tu pun muat kot. Kami 3 beranak dalam ni memang selesa la jugak. Tapi bagi aku, tak berapa nak best sebab takda microwave macam kat hotel kat Scarborough tu. Yang tu kira tiptop la.


Pic credit to Mr Google.
Suka toilet dia sebab stail guna mozek kecik2 dulu. Old skool sangat wei.



Tapi seperti biasa the flaw dia, this hotel takdak parking ya! Bear in mind kalau hotel dekat area town yang mcm gini mmg takdak parking ya. But, hotel ni sebelah dia ada parking bertingkat tu BUT per day is 30AUD! gila hang!!!tanjat makjem tauuu...tapi untuk pengunjung Kings Perth Hotel boleh la dapat 15AUD!  but kalau convert stil pengsan!!! Their parking fare mmg mahai gilos weiii..

No wonder la tak banyak kereta dalam area Perth CBD ni..tenang ja kat sini..kat "pekan" Perth ni, silap-silap Baling pun banyak lagi wei kereta.  Maybe ni la langkah-langkah yang gov diorang amik untuk elakkan traffic congestion;buat parking fare mahal nak mampos...and dats what Malaysia try to duplicate and implement soon. Tapi public transport kt Perth ni tip top meletop kak lina pom pom kot. 

So kiranya, hotel ni amatlah sesuai bagi mereka-mereka yang tak sewa kereta bila mai Perth ni and commute guna public transport ja. Kalau tak, bayar ja lah parking fare yang mahal itewww.

So malam tu lepas mandi and berehat-rehat and golek-golek, hubs ajak jalan-jalan kt Hay St. Keluar jalan-jalan tu ada kot dalam kul 9pm+ tapi dia punya lenggang tu macam kat Malaysia kul 1pg. Muahahahha. Perth is lovely n calming oi! 


Kul 9pm+ da lenggang wei padahal ni macam kira area Bukit Bintang la kalau kat Perth tu.


Makyong jalan sana time tu pun releks2 ja, Aishah dalam perut pun xbanyak hal sangat. Singgah ke 7E kat Hay St beli hot choc 3 in dia pun sedap nak arwah wei.

Mula-mula beli satu share laki bini pastu ehhh tak tahan patah balik 7E beli lagi satu sebab sedap sangat nak share 2 orang oiii. Adriana pun behave ja kt sana sebab sejuk kan. Pusing-pusing la kami jalan-jalan kat Hay St and Murray St tu. 

Last-last penat jalan maka kami pun singgah la kedai pak arab tu supper, makyong dah lapaq gitew...


Lamb pizza!

Kedai Pak Arab ja yang bukak sampai lewat2 malam ni. Masuk dalam kedai ni penuh dengan orang Malaysia ja. Rasa mcm kat Malaysia pulek. Kedai makanan Msia pun actually banyak ja kat sini tapi tutup awal la kan.

Maka pulanglah kami ke hotel dengan kekenyangan dan ready untuk lena. Esok ada lagi tempat lain untuk diterjah.



Yeah..i know dis kinda late to update what look i got for my 1st Day of Eid. Yes, normally first day ja beria make up with color lens bagai, 2nd day there u go bla bla bla...

So let see how my 1st day of Eid face looks like.

Yeah illusion.
I'm still fat and my cheeks weight like 3kgs each sideπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


This is what I've been using for my make up.

Color lens - Freshkon in Misty Grey
Lip- lipmatte from FAME Cosmetics in Glam.
Mascara- Mixiu ( d best mascara ever for my bulu mata pendek and tak nampak macam ada bulu mata ni)
Highlight-Nars Copacabana
Moisturiser- Honey Bee Venom
Eyeshadow-FerraRossa in Red Velvet
Serum- Honey Bee 
Primer- Benefit Cosmetics.

Not in d pic
Foundation- Rosetyara foundation in code Rose.
Eyeliner- from my Althea haul (forgot the name oreddy...sory)
Shading- Bronzer bought from Chemist from my last Perth visit...also forgot the brandπŸ˜‚
Blusher- Nars Orgasm
Loose Powder-Chanel Transculent Powder

For those interested to get half of the product I'd been using like forever, don't forget to check on :

Insta:


Facebook:

https://www.facebook.com/Makeupglam_makeupjunkie-460320687425094/

Or you guys kalau nak terus ja beli boleh terus ja whatsapp tuan tanah

0133363775



As I mentioned earlier in my previous post, I will start posting about my daily food in take, eat clean menus here so that I can stay focus and keep in track giteww haaa.

So to be frank, aku lebih sukakan method "diet based on calories" . Apa yang best bila based on calories ni kita boleh makan menda yang kita suka but bear in mind kena ikut portion yang ditetapkan (refer here) .


Credit to Mr Google.
Lepas ni rajin-rajin belek nutrition facts ye Alia

So macam mana nak tau or kira berapa kalori yang badan kita perlukan daily.
Sebenarnya senang ja, sebab dia based on tinggi kita, weight , umur n lifestyle kita.


Credit to Mr Google.

Meh aku cerita sikit ya kalau hampa tak paham tau:

First hampa kena tau, cara nak determine Basic Metabolic Rate (BMR). Cara calculate BMR antara kaum Adam n Hawa berbeza tau

Lelaki: 66 + (13.7 × berat dalam kg) + ( 5 × tinggi dalam cm) - ( 6.8 × umur)
=X

Perempuan: 655 + (9.6 × berat dalam kg) + (1.8 × tinggi dalam cm) - (4.7 × umur)
= X

Secondly, hampa kena tau tahap keaktifan diri hampa. Ni orang panggil Faily Calorie Requirement (DCR).

Meh tengok tahap-tahap dia:

Individu yang tak bersenam langsung and pasif. Reja dia makan tidoq makan tidoq la kiranya = 1.2
Individu yang aktif sikit-sikit. Senaman sekali seminggu ka= 1.375
Individu aktif sikit-sikit/ senam 3-5 kali seminggu= 1.55
Individu yang aktif sangat/senam almost everyday=1.725
Individu yang terlampau-lampau aktif+ kerja berat/senama berat 2x sehari=1.9

So total calorie intake
= BMR × DCR

Paham tak?
So based on that kalau korang nak maintain, gain or reduce berat korang, korang kena la berpandukan calories in take yang badan hampa perlukan. Kalau nk loose weight, then u should lower your calories in take. 

Credit to www.your-health-diet-tips.com

Senang kan nak paham based on this figure kan?

So macam aku, sebab aku still secara aktifnya breastfeed kan Aishah, so aku kena total up dalam 300-500cal lagi dari total yang aku dapat tadi. Tapi sebab aku nak reduce weight, so aku kena be extra careful jangan lebih dari calories yang aku kena amik. 

Untuk kurangkan berat badan, caranya tetap sama seperti yang tidak menyusu – iaitu mesti adanya defisit kalori yang anda boleh belajar cara membinanya daripada eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu saya.
Tetapi … oleh kerana anda sedang menyusu, anda perlu tambah bilangan kalori hasil daripada penyusuan bayi. Contohnya, katakan anda dah ikut langkah2 ebook dan dapat kiraan kalori intake sebanyak 1200kcal. Now kalau anda menyusu sepenuh masa (katakan 500ml) sehari yang bersamaan dengan 400kcal (lebih kurang), anda perlu tambah 400kcal kepada 1200kcal atau bersamaan 1600kcal.
Also pastikan 1600kcal itu datang daripada sumber makanan yang berkualiti – pastikan adanya sumber fiber dan protein yang mencukupi. Ini akan membantu anda kawal nafsu makan – Kevin Zahri

Credit to Mr Google.

Petang tadi baru pi stock up some veggies kat C Mart. Bestnya dapat beli some mushrooms yang fresh-fresh. Esok nak buat stir fried mushroom and brazilian spinach. Sapa cakap menu eat clean tu tak sedap wei...as long as korang kena pndai la control amount of sugar & salt dalam daily consumption korang.

Oklah, see ya next time around.
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS