Click Banner untuk join ya

Jom meriahkan GA dari Shitah ni...mana tau untung2 dpt adiah ke kan...

Lapar dan teringin punya pasal

in , , by Alia Farhan, 12:18 AM
Semalam teringin nak makan asam podeh melakau...so wat la skit utk makan malam. Punya lah teringin kan.


Rasa memang da sedap dah.

Tapi masuk kul 12.30 malam memang tekak pulak buat hal. Masuk toilet terus wek2. Memang lepas tu masuk ke SOHO jap sementara nak tunggu baju siap cuci kan.

Tapi masa kul 1.30 pagi macam tu perut da memanggil2 nak mintak di isi. Masuk la dapor balik goreng ikan bilis dengan bawang n cabai melaka and taruk kicap makan dengan nasik yang lebih tu. 

Lepas tu baru la boleh tidur dengan tenangnya. Alih2 pukul 5.30pagi aku terjaga sebab nak muntah. Tak pernah2 oi terjaga dari tidur semata2 untuk muntah. Nah amik selambak lagi muntah. Memang melepet habis lah. Terus panjat katil lena.

Then bangun pagi macam biasa, aku hantar Adriana ke rumah pengasuh sebab dia pun da ok plus aku nak kena start buat sabun yg orang pesan lagi. Lagipun kat rumah tokmama dia, semua da clear. And dari pagi tadi aku cuma telan coklat ja. Nak makan nasi aku tak berani. 

Nak masak lagi aku takmau. Fobia terus muntah2 semalam. Baru nak rajin2 da muntah2 balik. Adoi anak oi da 33weeks kot. Manja ngat aih. 

So tadi da siap2 solat zohor semua terus keluar p Secret Recipe Autocity ja sebab teringin nak makan grilled chicken kat situ. Padahal sebelum ni xpandang pun kan.


Ok ni makanan seimbang untuk mama n baby. Ada salad lagi. Clap clap ur hands baby

Nah amik. Pelahapnya. Punya la lapaq T____T
Habis licin tauuuu.

Baby, jangan nakai2 tau dalam perut tu. Takmau la macam semalam. Lembik mama dibuatnya. Mama tak sabaq nak jumpa kamu sayang.

Lagi cerita pasal KFC

in , by Alia Farhan, 8:20 PM



Heee tak abih2 dengan KFC kan. Eeeiii korang ni...tipu lah kan kalau ada orang kata tak suka makan kepsi ni kan....jangan nak membongak dik non.

Semalam aku ada update status kt fb psal original recipe vs spicy tu kan. Tak sangka ramai pulak setuju dengan aku kan.


Sebenarnya, rasa original recipe tu la yang paling best and bring me down to memory lane.

Serious dulu masa kecik-kecik nak cakap susah gila-gila tu tak la tapi arwah abah n mama memang jenis berjimat cermat. Nak bawak makan kepsi tu memang setahun sekali or 2 kali ja. Tu pun kami adik beradik kena bawak balik results peksa cantik2 dulu. Dapat C xpayah la berangan nak makan kepsi bagai siap pakej dapat reward rotan lagi. Pilih la nak pakej rotan gemuk ka, sederhana gemok ka or rotan halus. Tapi kalau dapat C utk subjek music or seni, mama tak kedah. Dapat B dengar la tazkirah panjang2. Dapat A semua adik beradik (kami 3 yang atas ni la) baru la mama n abah bawak makan kepsi kt Jalan Stadium tu. Orang Alor Setaq mesti tau kepsi legend ni.

Serious time tu hampa makan kepsi tu semua mana ada spicy la apa la. Ada pun ayam original recipe tu, coleslaw dengan kentang tu ja. Burger2 aku rasa mcm takdak, sebab mama and abah order pun yang bucket besaq tu ja. So aku tak pasti adakah time tu ada kejadian burger or tak. Tapi dia punya syiok tu macam makan kat hotel weiii bila setahun sekali dua dapat makan kt kepsi. Sumpah time tu makan kepsi pun rasa dah best dah.

Rasa rindu pulak time2 dulu2. Time benda susah nak dapat tu buatkan kita lebih menghargai something. Lani kepsi tu macam alaaaa...boringggg laaa asyik2 kepsi(budak2 zaman lani...lepuk kang) aku dulu2 nak dapat makan kepsi pun setahun sekali. Tu pun kena bawak balik semua A dulu baru parents aku belanja makan kepsi tau! 

Teringat jugak, mama sampai beli bekas deep fried tu. Kes anak2 teringin nak makan kepsi punya pasal. So takdak la kami rasa kepingin sangat nak makan kepsi setahun sekali kan. Dulu2 makan kepsi tu da consider mewah sangat dah. And dulu2 semua kepsi serve dalam pinggan melamine tu haa. Lani ada la sesetengah tempat ja wat mcm tu, the rest banyak guna plate kertas tu lagi haa. 

Haihhhh. Tapi serious bila aku makan original recipe aku teringat balik semua kenangan2 demi nak dapat makan kepsi masa zaman dulu2 masa sekolah rendah dulu2.

To my parents, thanks for teaching us to be struggled for what we want. Tenkiu juga sebab ajaq kami adik beradik tak mewah2 dengan duniawi ( something dat i also should practise to my kids soon). Love u to d moon n back , mama n abah. To my lovely abah, May Allah place you in a better place now. I miss you so much, abah. Till we meet again๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ

Sapa makan kfc macam ni?

in , , by Alia Farhan, 8:57 PM
Baru-baru ni menggelupur malam2 lapaq sangat, sebab petang tu makan awai sangat untuk dinner dalam kul 6.30ptg mcm tu da makan.

Bila kol husband nak suruh dia belikan makanan, dia kata dia atas jambtan dah. Dia tanya kepsi boleh ke? Perut dah lapaq wei. Memang ON sangat la kan. Bukan apa, kesian ke baby dalam perut (alasan lagi). Muahahhaha.

Suruh dia beli yang 2 ketul ja. Sebab memang tak pernah pun aku beli set 3 ketul tu habis. Memang taklah. Tapi nak yang kepsi baru yang cheese apa ntah tu.


Check dalam microwave ada lagi nasik. Apa lagi bedal ngan nasik la. Huuu sedapnya! Nikmat tau...sekali-sekala wat perangai kampung dot com dot my ni. Sudahnya, ayam yang seketul lagi memang tak abih. So aku sruh ja laki aku abiskan. Ehh tapi sedaplah dia pnya cheese n onion tu. And coleslaw kepsi memang fav kita! 

Tapi paling benci sekali kalau beli kepsi dapat bahagia dada, memang sebu habis masa nak habiskan tu. Sebab tu la awai2 lagi aku request thight ngn drumstick ja. No dada2. Hahhahaha.

Korang ada tak perangai kampung dot com dot my macam aku ni?

Haaa tajuk nak gempak gitew haaaa.
Almaklumlah mak2 cheap skate ni memang keja dia nk jimats jeeee.
Lain lah kalau si rambut kembang tu. Ehhhh


Memang segaja kadang2 tu pilih bawang 2 3 ketol yang da tumbuh tunas tu and tujuan utama dia nak balik letak atas tanah habuan nak guna daun dia. Untung takyah nak beli daun bawang dah. Nak guna, p gunting ja kat balcony tu.


Nah cukup untuk buat rencah dalam masakan. Kalau beli daun bawang tu kompem akan beli banyak, last2 buruk macam tu ja.

 Ni pulak pokok yang tumbuh tanpa sengaja gitewww haaa. Pokok purslane, kaya dengan omega 3 kau. Orang2 putih selalu buh dalam salads. Orang melayu buat ulam. Katanya rasa masam2. Nanti leh teraiii laaa. Kasik banyiak dlu kan.


Daun bawang tadi selamat humban dalam kieytiaw goreng bodoh ni. Okla dari togel semata2 kan. Memang xdak stock sayoq dalam peti ais pun. Ni ja lah sayoq yang ada kat kebun secoet tu. Kahkah. Jadi la, dari takdak langsung kan.

Lepas pantang nanti nak kena start balik la berkebun secara serius. Kikiki. Konon lahhh.




Stress pulak bila tetiba anak boleh kena hfmd. Tapi tu la, macam mana kita elak pun kadang-kadang kalau Allah kata nak jadi, jadi jugak kan.

Jom kita baca;

Apa itu HFMD?

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), penyakit HFMD adalah endemik di Malaysia dan berlaku sepanjang tahun, serta mempunyai tren ’cyclical’ dengan kemuncak setiap tiga tahun.

Penyakit ini disebabkan oleh beberapa jenis virus dan kebanyakannya adalah ringan ke sederhana sahaja. Walau bagaimanapun jangkitan dengan enterovirus 71 (EV71) boleh menjadi teruk dan boleh membawa kematian.




Bagaimana ia merebak?

Virus ini merebak secara kontak dengan air liur, cecair lepuh (blister) dan najis mereka yang berpenyakit dan tempoh inkubasi adalah antara 3-5 hari.

Tanda-tanda penyakit

Kebiasaan jangkitan adalah ringan (mild) dengan gejala 3 demam diikuti ruam melepuh (blister) pada tangan, kaki, mulut dan lidah.

Kanak-kanak pula boleh mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan, muntah, cirit birit dan kurang selera makan.

Namun, hampir keseluruhan pesakit yang menghidap penyakit HFMD pulih tanpa rawatan perubatan dalam masa tujuh  hingga sepuluh hari.

Walau bagaimanapun, menurut KKM,  jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi teruk seperti encephalitis, pulmonary edema dan myocarditis. Namun, ianya jarang berlaku.

*********************************************

So far untuk case Adriana ni, tadi da jumpa da paeds dia. Sebelum check ngan paeds dia, mak ngah dia da checked dlu dah anak sedara kesayangan dia sorang ni. Angah cakap Adriana ok cuma biasa la awal-awal memang gatal-gatal la badan dia. Masa kt KL la hari tu perasan jugak Jumaat demam, bangun pagi demam da ok. Tengok kat mulut naik bintik-bintik pulak haih. Mula da hati rasa tak sedap.

Dalam hati haaaiiii takkan la HFMD kot. Hati mak2 ni kan. Sekali kau petang tu masa kat Nilai masa duk borong carpet dia da mula start tak boleh blah dah. Mula naik ruam-ruam kat kaki and tangan dia. Tanya mak ngah dia, kompem simptom HFMD! Oh mak kau! Mama tak jadi doktot pun boleh detect awai2 noh. Naluri mak2 sangat. Nasib la makngah kamu tu doktot Adriana. Malam tu satu malam la tak tdoq. Hari Ahad tu terus si papa mai amik kami kt rumah adik. Balik la kami ke Penang. 

Plan nak berjumpa adik beradik kami2 pun xdapat sebab takut jangkit la dengan kezen2 Adriana nanti. Plan ke Ikea, plan ke Melaka, plan ke Pak Putra semua lahai ke laut Indian Ocean. Takpa la, kak nena sayang punya pasai.





Tengah hari tadi nampak blister tu macam teruk, mula hati ni lagi risau. Tapi makan minum dia semua ok, cuma dia takla sungguh2 makan macam selalu. Terus la ke Gleneagles jumpa paeds kesukaan kami Dr Chiah.


Lepas Dr Chiah check Adriana semua dia cakap, tak payah admit pun takpa. Terus lega dalam hati. Leganyaaaa mama. Kalau dak duk terbayang kerja yang menimbun da delay tu haa. Cuma kalau dia takmau minum and makan , then baru kena admit untuk drip. Sebab lani, Adriana makan minum semua ok so no need to worry a lot la. Dat's one thing I like about her paeds, kalau paeds lain kat private hospital kompem2 nanti sruh admit. Takyah p jauh, tu yang KPJ tu, pegang anak aku pun taknak sebab anak aku nangis meraung2..check apa pun taknak, pastu sruh admit. Dah kena admit duk bilik yg 3 orang...drip pun xpayah apa...ubat pun bagi paracetamol. Nah bil mai 1 mlm rm1.4k. Memang tobat tak pi dah la KPJ tu. Terus banned! No way man. Baik aku duk Gleneagles, bilik sorang..4 malam baru kena RM2.4k masa Adriana kena Norrovirus hari tu.

Dah pulak tu, Dr Chiah ni akan tanya aku one by one. U da ada paracetamol ke, ada i tak payah bagi u. Flu syrup ada ke belum...kalau ada, no nid me to prescribe to u bla bla bla. Dia cuma bagi aku ubat yang aku takdak and yang aku perlukan ja. Kalau KPJ tu hareeemmm semua dia nak bagi, pastu dia nak casss... Pundek betul kekdah bisnes KPJ ni. Untuk kali ni , dia cuma bagi ubat untuk mandi ja. Kahkah Pottasium Permanganate rupa2 nya. Tu untuk keringkan blister and bagi badan tak miang sangat. So far , nampak Adriana pun x mnggaru-garu dah. And satu lagi ubat dapat, ubat spray kat dalam mulut untuk legakan ulser. 

Mandi dengan KMnO4. Mama dulu duk main ja chemical ni kak oi.


So far, tanya Adriana dia cakap kakak da tak gatal mama. Leganya mama dengaq. Selain ubat-ubat yang doktor bagi and ubat selsema/gatal tu, aku ada gak bagi Adriana supplement Shaklee yang multivitamin chewable tu. Selalu amik sebijik, hari ni aku bagi 2 la. Kemain seronok la kan. 

Selain tu, abih serumah aku duk spring cleaning, mop dengan air panas. Vacuum kat carpet2 semua. Macam tu la bila anak kena HFMD. Memang kena be extra careful la. 

HFMD ni sebab virus tau, bukan sebab bacteria. So kalau doctor tu nak bagi hampa antibiotics bek hampa tanya balik psaipa kena bagi antibiotics. Macam Angah n Dr Chiah habaq la, HFMD ni memang takdak rawatan khas pun. Kena make sure anak minum tu cukup sebab takut depa dehydrate n pastikan depa makan. Tu ja, yang lain tu masa awai2 tu depa memang akan merenyam satu badan. Sebab tu la kena amik ubat selsema/gatai tu. And lagi satu yang aku perasan , kerap mandikan anak. Bila bagi depa mandi, gatai-gatai tu macam lega la skit. 

And make sure hampa yang contact dengan anak hampa directly ni pun kena selalu basuh tangan hampa. Sebab bukan budak-budak ja boleh kena. Orang tua kertuuu pun boleh kena haih.

Tapi yang pasti lani lega da tengok dia tak merenyam sangat macam semalam. Nak2 lepas bagi mandi ngn KMnO4 tadi. Dia lega...mama dia lagi lega tengok.

Ok la hampa. Tu ja lah nak cerita pasal anak kesayangan kami ni. Lani kena quarantine 1 week. Sekali2 ngan mak dia la ceritanya ni.



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS