Home deco: ubah lagi

in , by Alia Farhan, 8:28 AM
Kali ni nak share perubahan lagi utk home deco. Rotate2 ja furniture yang ada kat dalam rumah ni and kita adjust2 skit apa yang patut.

Macam ni la bila da fasa paus biru ni. Ubah tu ni skit pun da mengah. Kena perbetul urat skit.






Deco ni sebenarnya utk kepuasan diri sendiri. Takda istilah anak kecik xleh deco rumah lagi. Kalau tengok kat group deco tu lagi la rumah cun2 belaka. Anak pun 2 3 orang tengah melasak. Yang penting kita ni, anak da abih main kita kemas dulu sebelum tidur. Mana anak yang da paham bahasa tu ajar and train siap2 anak tu simpan sendiri barang2 mainan depa. Kan senang gitu. 

Tapi sebenarnya decor rumah dari anak tu kecik lagi sebab kita da biasakan anak dengan environment rumah yang ada barang-barang perhiasan. So takdak la jadi masalah bila p ke rumah orang nanti anak tu jadi perak orang kedah kata. P rumah orang mula tangan gatal2 nak pintai sana pintai sini. Betul tak? What matter, kita yang membentuk anak kita.

Sekian, sembang decor kali ini.


Sambungan dari entry Mandurah , lepas ja settle di Mandurah isi minyak semua. Kat Aus, isi minyak dulu baru bayar ya. Gelak2 aku ngan En Amir, duk kata kalau Malaysia ka wat macam ni. Isi minyak baru bayar, nanti ada ja petrolpump yang bankrap. Serious kagum kot dengan depa ni. Tu belum cerita shopping grocceries kat Coles, scan and bayar sendiri guna card. Ko rasa kalau kat Malaysia boleh buat tak??? Boleh tapi nanti ada la yang beli 10 barang, scan 2 3 barang ja, the rest is FREE kot
 Hahahhaha. Kagum kot aku dengan mat2 salleh kat Aus ni yang perangai depa lebih Islam dari kita.

Ok selesai, buh minyak semua maka aku pun take over untuk drive. Ok ja untuk perempuan drive kt Aus ni. Tak scary pun lagipun orang-orang sana drive pun bagus. Atittude tak macam orang Malaysia pun bawak kereta. Cuma orang Malaysia kat sana kena be careful skit la ya. Patuhi had laju yang ditetapkan, coz camera every where.

Perjalanan dari Mandurah ke Busselton amik masa plus minum 1 hr 45min plus la tak masuk berhenti cari toilet n etc. Kalau ikutkan iti awal nak singgah ke Bunburry tapi disebabkan cruise tadi da delay and banyak amik masa kat Mandurah tu maka kami terpaksa skip Bunburry. Dari Mandurah kami terus ke Busselton.
Jauh gak tu. Nasib ada co driver kan. Time tu pun husband aku da macam nak demam. Ya lah sejuk kot pastu asyik kena hujan ja.



Ngantuk gak drive sorg2. Yang 2 lagi kat belakang da selamat kroh kroh dah. Nasib jalan elok. 2 lanes lagi haa. Memang jalan selesa, nak drive pun ok ja.

View sepanjang perjalanan.

Time ni da tukaq driver dah. Makyong da penat n da sampai Busselton dah. Ntah kenapa aku suka sangat Busselton ni, dia macam town kecik ja tapi ala-ala English colonial tu memang terserlah sangat kot. No wonder la sejarah Busselton Jetty ni pun involve British.

Sweet ja Busselton ni. Kereta memang tak banyak. Kalau compared kereta ngan kat Jitra, rasa macam 1 nisbah 15 kot.

Yeayyy da sampai Busselton Jetty! Time ni angin kuat sangat. Sejuk takyah cakap la. Memang freezing cold gitew haaa.


Meh acik bagitau sejarah Busselton Jetty ni ya:

Busselton Jetty is the longest wooden jetty (pier) in the southern hemisphere,[1]stretching almost 2 km out to sea from the town of Busselton, Western Australia. Because the shallow waters of Geographe Bay restricted ship movement, a long jetty was required so that cut timber could be transported to ships.


Sit back and relax while our train driver takes you on a 1.7 kilometre journey across the calm, clear waters of Geographe Bay. With 50 seats available and trips leaving throughout the day, the Jetty Train is the perfect way to experience the Busselton Jetty.

Masa kami p tu train ni tutup due to bad weather. Sob2 jugak la. Tapi takpa la lepak2 kat Interactive centre depa tu sat.



Sejuk tak sangga org kedah kata.



Berjalan2 nak ke depan tu je, Interactive Centre depa.

Antara tarikan-tarikan and aktiviti yang boleh dibuat di Busselton Jetty ni. Yang paling menarik tu Underwater Observeatory tu.

The culmination of 10 years of planning and fundraising resulted in the opening of the Busselton Jetty Underwater Observatory on 13 December 2003.

Located 1.7 kilometres from shore at the end of the Jetty, the Underwater Observatory has been designed to accommodate up to 48 people at one time. Descending 8 metres beneath the waters’ surface, visitors can view the amazing corals and fish life through eleven viewing windows, at various levels within a 9.5 metre diameter observation chamber.
Described as Australia’s greatest artificial reef, the Busselton Jetty, with more than 300 individual marine species, is host to an awe inspiring “forest” of vividly-coloured tropical and sub-tropical corals, sponges, fish and invertebrates. Each year during autumn and winter, the Leeuwin Current brings a narrow band of warm water down the Western Australian coastline.
Kat dalam Interactive Centre tu.

Ada juga cerita pasal history Busselton Jetty ni.
Selesai ja pusing2 dalam tu Interactive Centre tu maka, it's the time for makan2. Lapaq weiii, dah la sejuk kan.

Ni la lauk yang masak pagi tu. Ok la dengan tekak Melayu ni kan asyik nak sambal ngn nasi ja. Masak yang simple2 sudah. Janji boleh telan. Kalau nak tau, nasik ni pun sejuk gedi macam duk dalam peti ais bahagian bawah tu. Tapi lapaq punya pasai, bedai ja. Janji kenyang.

Ni budak sorang ni kemain lagi haa chasing the seagull. Seronok bukan main dia dari Fremantle lagi duk ligan seagull tu semua.

Lepas ja habis makan kat sini and piknik dalam kesejukkan dengan angin kuat nak mati, maka it's d time to say Goodbye, Busselton.

Perjalanan pun diteruskan lagi sebab time tu pun da lewat kan about 4pm tak silap. Kami nak kena sampai ke Augusta pulak untuk kami punya last pitstop hari tu. 

For those yang nak tau sedikit sebanyak pasal Busselton Jetty, don't forget to click here ok.

Nanti kita sambung pasal last pit stop kat Augusta pulak ya.


Untuk previous entry boleh refer sini: 







GIVEAWAY MANGKUK TINGKAT BY EL DARWENA

in , by Alia Farhan, 7:49 AM
Sebagai peminat tiffin no 1....
Harus lah eksaited bila tengok Kak El buat GA mangkuk tingkat/tiffin/si'a ni


Click BANNER untuk join ya.

Jom ramai-ramai meriahkan GA ni

Perempuan dan perhiasan/ aksessori.

in , by Alia Farhan, 3:39 AM
Pernah dengar perempuan dengan barang perhiasan tak dapat dipisahkan???

Betul ke idok tu????

Yolah kot kan, aku memang kena jugak pakai any barang kemas/ perhiasan masa keluar. Paling ni pun cincin sebutir.


Giliran cik dora berehat. Hari tu kat Perth grab 3 butir je. Walaupun tak sebanyak collection orang lain, tetap every charms tu ada makna dia yang tersendiri.


Yang kt jari manis tu bow rose gold from Pandora, pesan kt PS kt Aus. Depa beli masa winter sale hari tu gila murah ok. Yang sebelah tu pulak mama bagi masa form 4 or form 4 macam tu. Actually ada banyak gak rings tapi kebanyakkan nya tak muat lani. Sob2. Jari mengembang dengan jayanya.


Yang bulat2 tu masa first time bonus Ibiden. Time tu tak kenal lagi kedai Emas Anwar. Rasa mcm bongok pun ada beli mahal2 kat Poh Kong. Cizzz sangat. Yang Cik Dora 916 (Masdora) tu En Amir belikan last year. Charms memang tak banyak sebab seketul charms boleh capai Rm400++...mati la mak nak. So kita selit2 la faceted murano charms dari Pandora pun kira halal la kan. Sekarang pakai Masdora balik. Pandora kasik rest dulu ya. Pakai sampai jemu nanti kita tukar balik pkai Pandora.

So macam mana namanya nak retired beli Pandora & Masdora cerita dia ni ya???

Click Banner utk JOIN ya!


Seperti yang termaktub dalam syarat2 yg dikenakan oleh Sis Sally, maka produk wishlist aku tak lain tak bukan ialah eye shadow pallete untuk penggemar make up mcm aku ni. Memang ahkakk suka kumpul eye shadow pallete dik non...bila tengok banyak2 tu rasa kepuasan sangat tau. Hihi. Harap-harap ada la rezeki utk menang Beauty Box dari Sis Sally kita ni.

Apapun sesapa yang nk join, jangan lupa click banner kat atas ya.
Kali ni nak share skit pada penggemar2 make up ni. Korang mesti pernah dengar kan Morphe eye shadow pallete yang tengah kebabom meletop tu kan.

So kali ni nak share skit yang DUPE version of Morphe ya. Bukan FAKE tau. Ni DUPE version! Kualiti memang setandinh dengan Morphe. Very pigmented n kaler pun meletop2.

Ada 5 jenis pallete semuanya.

Code Plum

Code Plum Premium

Code E5

Code warm

Code brown

Setakat ni BEST SELLER adalah PLUM PREMIUM. Asal restock ja habis. Asal restock je habis. Jenuh check ngan Supplier tau.

Korang kalau berminat bole check dekat :


Atau boleh:

Whatsapp : 0133363775

Kalau berkenan cepat2 grab tau. Tak rugi woo beli sebab mmg kaler pun lawa2  n very pigmented sangat-sangat.

Jom cecantik bersama-sama.

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS