See yaaa

in , , , , by Alia Farhan, 1:51 AM


Taaa zabarrr. Tak dapat p Holland tengok cik tulips...kita p yang dekat2 pun ok!

See ya!



Sory sebab agak ketinggalan nak review pasal Smurf Inn Homestay , Cameron Highland ni. Ya lah  kan, bila upload kat fb macam-macam orang tanya. Sory takdan nak reply satu-satu. Mak jem is buzy like Queen Bee.

Smurf Inn Homestay ni terletak di kawasan Tanah Rata, Cameron Highland. Landmark dia dekat dengan Kasimanis Strawberry Fram.

Actually dia macam kawasan baru la. Naik villa-villa giteww haaa.


View kawasan ni memang serius cantik gils. Antara villa-villa yang ada ni, ada villa Tok Ti tau...fuhhh kayo Tok Ti and ada 3 vilaa Tabung Haji punya. Tudien banyak nya duit TH noh...


Rate untuk bilik-bilik dekat Smurf Inn Homestay ni. Bilik yang aku duduk tu RM120 tapi sebab booked kat Agoda, aku cuma bayar RM107 WITH BREAKFAST ya. Memang berbaloi la dengan harga aku dapat tu. Sebab tu la aku memang suka Agoda.


Bilik yang aku amik tu tak la besaq mana ya. Padan la untuk kami 3 beranak. Kalau hampa mai ramai-ramai memang bilik ni tak celuih la naa. Disyorkan amik la bilik yang lebih besaq naa. Bilik ayaq pun agak kecik maybe bagi sestengah orang akan rasa tak selesa kot. Tapi aku ok ja sebab bukan nak duk dalam toilet pun kan. Hahahah


Explore hotel dengan anak dara sat. Ni ruang cafe dia. Ok la. Nak pi London tak tau bila kita mai amik mood Inggeris tang sini dulu la kot kan. Mana tau husband murah rezeki dapat projek billion2 ka dapat la jejak kaki ke London n be Londoners. Ewahh.


Ni kat ruang lobi kat counter check in tu. Sebenarnya hotel/ homestay ni agak simple. Maybe sebab nama pun buat kat villa kan. Tapi memang nice la dia punya interior bagai tu.


Tengok la mek kenit tu. Relax ja lepak kat ndoi tu. Amik mood la teww. Prektis duk tempat sejuk katanyaaa....


Keesokkan pagi, breakfast kat cafe. 


Sejuk-sejuk memang laporrr kan. Harusla mencekik dengan jayanya. Selection makanan tak banyak. Padanlah dengan harga kan. Rasa sedap je ngan tekak aku ni.

Lepas makan-makan explore lagi villa ni. Actually dia empat tingkat tau. Bilik kami duk kat Level 1, cafe kat Level 2 , lobby Tingkat 3 n atas sekali tu 2 suite rooms kalau tak silap. And dekat situ macam ada ruang santai untuk lepak-lepas macam ala-ala ruang tamu gitu.


Kelas gitu.


Cantik pulak sofa ni.

Haruslah tangkap budak ni and ajak selfie satu kali. Hihi



Ni pulak kat luar villa tu. Ada Merry Go Round..ada budak frust menda alah ni tak bukak. Sabaq ya sayang mama.


Merry go round tak bukak dia ajak mama naik ndoi pulak. Layannn ja lah...


Its about time to say gudbyeeeee....


Haaa tu la yg warna coklat tu la rumah Tok Ti. Gila lah cantik umah Tok Ti...
Jumpa lagi umah Tok Ti...ehhh

Bagi hampa-hampa yang nak tau dengan lebih lanjut pasal Smurf Inn Homestay Cameron Highland ni, boleh la check;


Semoga review ni dapat menolong dan menjawab sedikit sebanyak persoalan hampa-hampa semua. Sekiannnn.






Dis post credit to my handsome husband sebab dia la yang bersusah payah susun atur kan bilik playroom Adriana ni.

Terkejut jugak balik2 dari KL hari tu tengok-tengok bilik n rumah jadi lawooo...
Husband i ni ada bakat terpendam...boleh jadi ID kalau bini dia takdak kt umah.


So far kalau maktok mai...katil ni la maktok lena mlam2 or petang2.


Clap2..lawa dia susun seketol2...kat atas tu ja dia kata malas dah. Tapi dia tak tau bini dia bersyukur sangat-sangat dia tolong kemaskan n susun bilik ni lawa2. Nampak tak dia letak kubu depan tu tak bagi Adriana punggah. Hahahha.


Tenkiu husband sebab tolong i. Baru ingat sebelum fly ni nak panggil maid mai cuci. Sekali tak payah daaa. Seppp duit...

Muah cikedddd laki kuuu

Kali ni nak review pasal satu produk homemade soap dari Pulipola Soap


Comel ja kotak dia. Actually ada riben...tapi as usual la bila Adriana nampak awal-awal lagi habis dah la riben tu. Tak sempat la mama dia nak tangkap gambar.



Ni sabun marine salt lulur soap. Boleh digunakan untuk muka dan seluruh badan. Bau dia pun memang mengancam. Dan mengikut description dekat web diorang, also help to sooth eczema and rashes. Selain dari tu sesuai jugak untuk kulit kering dan meratakan tona warna kulit. 
Bagus kan?


See, ada list of ingredients. Korang boleh la refer bahan-bahan yang digunakan dekat description dia ni.



Biasanya sabun homemade ni expired date dia memang 2 years from tarikh dihasilkan. Bau sabun yang aku dapat ni pun memang best. Wangi jaa satu bilik air! Plus badan pun rasa fresh ja after pakai sabun lulur ni.

Kepada yang berminat nak dapatkan sabun homemade dari Pulipola Soap ni boleh la check:

Website: Pulipola Soap




***selamat bershopping di Pulipola Soap





Ruang dapur antara ruang kesukaan para wanita. Apa taknya kat situ la kita nak bersilat sediakan makanan untuk si suami dan anak-anak tersayang kan..
Tapi boleh jadi moody kalau ruang dapur tu tak memenuhi citarasa mata kita kan.
Ya aku la tu. Gigih! Selagi tak kena mata aku, selagi tu la aku akan sakit hati dan benci nak masuk dapur! Kalau masuk pun cepat2 masak n chowww. Hahahahah...hoverrr gilaaa.


Ni antara ruang yang menyesakkan pemandangan mata aku! Ni pakai rack ikea ja..Albert  kaa apa ntah nama dia. Rasa mcm bukan Albert sebab Albert tu macam kecik skit RM59 kan..yang ni RM99 ti..gigih beli hangkut dari Ikea Damansara masa mula-mula kawen dulu sampai senget-senget la kena letak dalam kereta. Ehh kenangan sangat kan! Da 4 tahun pakai stand still gitewww...nak buang???sory yer..sayang oii.

Disebabkan ruang ni antara ruang yang agak menyakitkan mata hatiku ini. Maka last week kan p KL antaq Angah bertugas lagi musim haji ni kt Mekah...harus la ke Ikea kan. Aku memang da target nak beli Variera yang macam shelves tu.

Tu haa yang warna putih tu. Yang buat additional shelving rack tu utk organize kan dalam almari ke rack ke hapa ke.

Haaa mcm-mcm kegunaan dia. Sebelum ni ada gak beli utk letak dalam kitchen cabibet n susun pinggan Kate Spade kesayangan aku tu. Ada pernah buat entry tu kat SINI

Haa okey da semenggah dah nengok nyaaa!
Penting boleh utilized and maximized kan  penggunaan ruang yang ada. Tak ke bijak skit namanya???



Da siap dah!!! Tak la sakit mata sangat nak nengoknnya kan. Kalau tak,sakit ja mata hati pankreas semua ada!

Korang pulak macam mana korang organize n maximize kan pengunaan ruang daput korang???

Oklah, nak p makan sat. Lapaq nyaa


Cara saya wean off anak saya

in , by Alia Farhan, 4:13 PM
Sebenarnya nak share experience aku wean off kan si Adriana ni. Macam-macam jugak la try buat masa dia dah cukup 2 tahun tu. Yalah, plus time tu kan dia kt rumah dengan aku. So dugaan nak wean off tu memang mencabar.

Tapi start 2 yo tu dia dah on fm, cumanya white milk memang dia rejek terus. So sudahnya memang kena bagi yang coklat saja. Pffttt dugaan time tu sebab aku agak stress jugak bila terpaksa introduce kan susu coklat dekat dia. Tapi lagi stress bila dia da start 2 tahun dia da tak puas minum susu aku, mesti dia nak fm. Tapi yang putih sory NO NO dia kata! Dari jauh dia nampak susu putih dia meraung! White milk only mama's milk agaknya!

Macam-macam method la aku cuba, psikologi pujuk, letak sirap la apa la. Sembur sireh dari mak bidan la apa bagai semua FAILED!!!! Ada satu time tu sampai demam2 tak dapat nenen mamanya ni!! Arghhh stress mak. Sampai la dis year aku memang plan nak conceive kan so aku pun plan la bersungguh-sungguh la WEAN OFF kan dia.

Walaupun method ni mungkin bunyi nya agak keji. Tapi yang penting, berjaya! Aku da penat kot 3 tahun kena mnyusu. Dah la nak mengandung lagi pulak kan. Nak tau taktik keji aku apa??? Aku letak menda yang paling dia tak suka kt situ...which is PCM (paracetamol) yang liquid tu. Oh ya, Adriana ni memang anti gila dengan ubat. Ubat dia yang sedap and dia makan cuma Vitamin dari Shaklee tu saja.

So aku start la tenyeh PCM kat situ. Mula-mula dia nak minum tu dia rasa pelik. Pastu aku offer lagi meh la minum. Dia kataaaa eeeeeiiiii susu mama tak sedap!!!

Aku cakap meh la minum meehhhhh....dia try lagi...tak sedap..terus mntak susu coklat. Berlarutan la sampai 3x macam tu. Lepas ja 3x time dia mintak susu macam tu dia terus fobia takmau nenen aku dah. Kahkahkah

Dan kebetulan jugak time tu aku pun mengandung!!! Selamat aku.... bila aku offer dia nenen aku, dia cakap takmau la susu mama tak sedap. Adriana minum susu coklat, adik minum susu mama. Ohhh pandai ya, tak sedap baru nak bagi kat adik.
Kahkahkah.

Mungkin method aku ni sound so kejam. Tapi percayalah, dah macam-macam method aku guna da aku give up sampai aku rasa penatnya lah kalau aku mngandung and dia bergayut kat aku lagi. So memang tak la kan.

Alhamdulillah, method aku wean off Adriana ni memang berjaya. Korang yang tak berjaya tu boleh la try letak menda2 yang anak korang anti gila tu wei. In Sha Allah mesti success punya lah.

Tengok budak ni sekarang dah tak attach sangat dah dengan aku. Apa skit2 Anena kawan ngan papa je! Mama kawan dengan adik! Pffftttt dia punya berlagak tu memang geram rasa nak picit-picit ja haa. Dulu tidak, apa2 skit mama...sikit2 mama ja....

Bertabah la mama.....
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS