how to cook faster n easier?

in , , by Alia Farhan, 6:07 AM

Ok well..rmai yg tnya aku mcm mna aku leh sempat msak tiga empat jenis lauk la dlm msa within one hour...mana nk siang ikan ker...sayoq ka apa ka...
Jwapan dia aku cheating la dlm hal ni...for example...perasan x kebykkan lauk aku sambai kan...kalau nak tau...biasanya aku akan rendam cabai kering semalaman...byk jugak la...so d next day tu aku akn blend dia dgn bwang...then terus tumis...msak buh garam gula semua...biaqkan kering n sejuk pastu buh dlm tuperware n simpan dlm peti ais.biasanya than la 3 weeks mcm tu..sekali aku blend n madak mmg byk...penuh belanga mama yg aku cilok dr rumah jitra...petua dia nk bgi than lama...buh minyak byk sket...so aku pnya sambai reafy made ja...nk mkn sambai udang...just pnaskan sambai tu then terus masuk udang...vasss siappp....nk sambai sotong...vasss siapppp...
So mcm tu aku da save msa uyk satu lauk...senangkan...otak ni kena la geliga kan...work smart k...dunt work hard...nnt wat penat ja

Published with Blogger-droid v2.0.6

unfair ka fair ka lantaklah

by Alia Farhan, 4:04 AM

Entri ni ada connection lah kn dgn entri perihal hasad dengki..
Well mcm ni lah...hg rasa aku treat hg unfair sbb mcm asik hg ja kena shoot..mcm asik hg ja yg aku cri salah...dtg lewat la..bla bla bla...so hg rsa aku b unfair ka?so bila tetiba kalau bos mai cari aku...aku ja kena shoot dgn boss sbb hg pnya msalah...iz it fair for me?fair la sgt kn...aku mlas nk mncarut bulan2 posa ni...baik aku handle machine n pomen machine dr aku kena fix n pomen attityde orang...da habaq suh improve...tpi xreti2 nk improve pun kira salah aku ka?sbg superior n hg sbg subordinate aku..aku wajib tahu segala alasan or excuse atas semua msalah yg hampa bgi kt aku...paham?!kalau nk ikot emosi...aku pun tgh emosi jgk...tak tau emosi nk period ka hapa ka...idup sbgi perempuan ni jgn asik nk salahkan hormone..tpi berterima kasihlah kepada hormone yg mnyebabkan kita nk unik...paham?...
Pendek kata...kalau nl kata aku ni unfair ka apa ka pemalas ka..kerja aku senang boleh la...pikiaq dulu...pikiaq n pikiaq...Allah bagi otak untuk kita pikiaq n guna...bukannya kita pikiaq dgn kepala lutut kita

Sorry entri aku hr ni penuh emosi...bak kata laki aku kalau tak suka ja org tu...kasik trnsfer la p tmpt len...aku mntk bos trnsfer hampa p back end bru ada akai...but tapi aku cuba untuk jadi rasional ok...rasional...aku pun ada emosi mcm korg...aku pun ada perasaan...larat aku ja nk kena jaga perasaan dan emosi hampa..
U guys never seen me at my worst...maksud aku maksud aku tym aku kaw2 pnya mrah...u guys so lucky u know...lucky enuf!

Published with Blogger-droid v2.0.6



sharing is caring...

in , by Alia Farhan, 9:25 PM
kopi pes from d fames blogger Fatin Liyana

Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."


Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.




to all adik2 out there...surely apa Madam ni kata betoi...rasa mcm kena penampaq pun ada.sbb aku pun over jugak kdg2 tu..okeh lepas ni tak leh over dah hokey....marriage ni bukan perjudian ya adik2...
mcm aku ni ssh jugak jodoh aku ngn hasben aku..mcm2 la jugak yg jadi...tak perlu la aku nk cita kt entri ni...apa yg penting...jgn terburu2...think wisely ya...jgn terikot2 orang...kawan kau nk bertunang kau pun mngelabah nk jugak...pliz jangan..jangan...okeh?

homemade meatball

in , , , by Alia Farhan, 8:53 PM
Well...as requested by my friend to blog about dis.here u go suraya!
Things u need:
1. Minced beef
2. Dried parsley
3. Crushed crackers...or serbuk roti...or can use pringles as well..but need to crush n become so fine textures...
4.  Crush garlic
5. 1 egg
6. Salt
7. Paprika~optional
8. Pak aji~depends nk guna ka dak
How?
1. Amek minced beef tu agak patut padan..buh dlm satu bowl.
2. Then masukkan crush garlic...teloq..garam...pak aji...n paprika..gaul bgi sekata
3. Then baru buh serbuk crackers tu...tujuan utk bind kn kita pnya minced beef tu
5. Pastu dah bleh start gentel2 bgi jadi bolat...
6. Then ready untuk digoreng...
~sorry entri ni bercampor baur speaking london da ckp utagha...sorry naa for those yg tak suka caca marba..i love being caca marba
Till next recipe...
Buhbbye now...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Yeah...as u guys know...i started to sell naturactor at a cheap price...i must say...n i've got few more stock wif me...
If u guys want to give it a try pliz contact me...
I also sell beauty mask from bird nest collagen n mud mask especially for pore treatment....
One box only at rm45....
And for black head or white head extractor...i would like to offer u at rm49 only....my supplier been telling me that i can use this extractor up to one year...berbaloi kan?
Kalau nak skin yang cantek mulus semua tu kena la rajen2 mask kan...extract black head n white head..no need to spend at spa when u can do it at home at more reasonable price right.....lagi satu supplement mcm vut c and e jgn la lupa amek...dat one i tak jual la...u can buy it from drug store

Published with Blogger-droid v2.0.6
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS