Showing posts with label masak

Bila kenyang....

in , , by Alia Farhan, 6:10 AM
Sejak2 enter fasa 9bulan mengandung ni....badan makin berat...jalan byk sket...rsa kepala baby duk hentam2 ja mcm nk terkeluaq sangat2 dah....ohoiii....sakit oiii..baru la aku tau kenapa Allah suruh kita dahulukan mak kita compared to ayah kita....now i know how it feels like.....
Tadi p queensbay pun beli brg kt daiso pun jalan2 sket nk p ke jusco cri laki den yg p cri tiket wayang tu pun alahai rasa jauhnya...berpeluh2 plak tu...bukan duk bwah panas terik matahari ka apa....dasar cenggeng kah aku?xkkn?aku rsa normal ja kot....
N the best thing tujuan utama kami kuaq hr ni sebab nk tgk GI joe....tpi xdak rezeki...tiket yg available only at 7pm...mmg taklah jwabnya...mana nk semayang maghrib lagi...idakkk la jwabnyaaa.....
Last2 balik umah...ermmmm
Kebetulan pump tetek pun da smpai....so test la performance....laki bini duk try...wakakak....lawak tak...comel ja kan?
Lpas da semayang semua trus msuk dapoq...sediakan dinner apa yg patut...simple2 ja sudaaaa.....grilled salmon...prawn...risotto...bla bla bla...




Ni tgh baring sat pas makan....ntah hapa2 kan...
Ni rsa mcm mata ada gam jaaa....ngantok tahap apa ntah....
Dah la malam ni aku nk wat another DIY project....takut terDIY dlm tdoq ja satg...
Ok la gtg...

posted from Bloggeroid

how to cook faster n easier?

in , , by Alia Farhan, 6:07 AM

Ok well..rmai yg tnya aku mcm mna aku leh sempat msak tiga empat jenis lauk la dlm msa within one hour...mana nk siang ikan ker...sayoq ka apa ka...
Jwapan dia aku cheating la dlm hal ni...for example...perasan x kebykkan lauk aku sambai kan...kalau nak tau...biasanya aku akan rendam cabai kering semalaman...byk jugak la...so d next day tu aku akn blend dia dgn bwang...then terus tumis...msak buh garam gula semua...biaqkan kering n sejuk pastu buh dlm tuperware n simpan dlm peti ais.biasanya than la 3 weeks mcm tu..sekali aku blend n madak mmg byk...penuh belanga mama yg aku cilok dr rumah jitra...petua dia nk bgi than lama...buh minyak byk sket...so aku pnya sambai reafy made ja...nk mkn sambai udang...just pnaskan sambai tu then terus masuk udang...vasss siappp....nk sambai sotong...vasss siapppp...
So mcm tu aku da save msa uyk satu lauk...senangkan...otak ni kena la geliga kan...work smart k...dunt work hard...nnt wat penat ja

Published with Blogger-droid v2.0.6

perfecto weekend

in , , , , , by Alia Farhan, 5:43 AM

Perfecto weekend means...

Bangun tdoq tak wat papa..

Menda yg wat adalah memasak..pastu lying kt atas sofa sambil tgk tv..lagi2 afc or food network..xpun deco2 ka...

Pastu msuk bilik..golek2 atas katil ditemani bantai2 busuk yg penuh ngn ayaq liuq basi tu...

Oh heaven kan!!


Published with Blogger-droid v2.0.1
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS