Showing posts with label urban garden alia

Update from my urban garden

in , by Alia Farhan, 6:56 AM
Haiii

Setelah lama tak update pasal my lovely urban garden yg sekangkang kera kat balcony tu kan...

Maka dengan ini jom usha-usha apa yang masih hidup di situ.
Hahahhaha.


New family in d urban garden. Baru je beli sebab diorang wat macam bonsai ikat skit kat bawah tu bagi dia trim je.


Limau purut ni pulak dah lama tak keluar tunas baru. Haih nak kena bagi baja power ni pasni.


Hai lemon!
Cepat2 la berbuah ya macam pokok2 orang lain ya.


Ketumbar jawa or culantro org putih panggil.


Rosemary. Memang suka sangat bau rosemary ni saja2 pun .bau yang sangat menenangkan. And its good for memory ok!


Ni pun pokok rosemary gak.
Yang dipacak dari batang ke pasu lain.


Ni pokok maman. Accidentally tumbuh. Banyak2 boleh la wat jeruk maman kan.


Sweet basils. Boleh wat pesto paste banyak2 macam ni.


Ni pulak pokok tomato. Da start berbunga. Harap2 melekat la buahnya kan.


Geram pulak tengok bunga ni. Pokok ni boleh survive dalam extrem temperature. Tak banyak songeh dan senang jaga. Sekarang ni bagi mol bawang galak sungguh dia berbunga.

So next time kita update lagi. Sebab pokok cili pun baru keluar putik2 bunga. Mana tau next week cili da keluar ka.

***ingat nak tanam kacang renek balik. Tapi sebelum tu nak kena spray dulu dengan organic pesticides. Geram sebab ada bena2 tu.

posted from Bloggeroid


Amazing kan?
Cendawan tumbuh atas cendawan
Allah Maha Pemurah.
Ingatkan cendawan yg kat bawah tu da tak ok and baru bercadang nak cabut ja.
Sekali haaa , Allah bagi yang lebih baik.



Ni pulak terlambat tuai. Tapi 1 dia saja boleh buh dalam pasta tadi. Kenyang kami anak beranak.



Ni pulak menanti untuk dituai esok.

Ada yang bertanya, taknak jual ke hasil cendawan ni. To be frank, pernah terpikir jugak nak komersialkan kan. Tapi wat masa sekarang cuma jual bongkah cendawan ni sahaja. Mungkin satu hari nanti akan start jual cendawan tiram fresh yang bela kt rumah ni. Who knows kan?

Kalau ada yang berminat nak beli bongkah cendawan, boleh la directly contact aku 0133363775.

Seronok wo dapat makan cendawan fresh fresh macam gitu yaa.

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS