Showing posts with label susun atur

Biasa la kalau suruh anak2 simpan baju.. Kadang-kadang kelaut betul susunan dia.. Main sumbat pun ya. Datang mama punya sheikh tak boleh tengok.. Siap la korang...habis melibas semua...

Bila da susun-susun atur balik... Sekali banyak nya baju-baju yang lama... Yang da senteng tak leh pakai dah... So one shot terus sambil-sambil simpan sambil tu declutter mana yang size kecik-kecik tu boleh la kita letgo mana yang elok-elok lagi kan... 



Ni drawer baju adik si Aishah. Setiap drawer tu ikut jenis. Ni seluar and baju tangan panjang. 

 


Ni pulak tshirt dia. Banyak betholllll lahhh 😅


Ni section baju tidoq dengan dresses. Dresses kakak pun selit dekat sini jugak




Nin dia declutter baju-baju kakak and adik. Banyak gila oiiii! 


Ni section kakak... 
Mama no idea nak susun atur macam mana dia punya cupboard ni. 


Asal boleh ja letak dalam bekas tu macam tu. Sapa ocd xleh tengok ni nanti sakit mata sebab susunan ntah hapa2 🤣🤣🤣


Ni baju yang dah declutter. Ada lagi skit kat tempat lain. Tengok bila-bila rajin nak upload kt carousel ja. 


Tu la dia cara simpan baju anak-anak aku... Tapi rasa nk standardize baju kakak letak macam adik jugak.. Nak kena cari ikea rast lagi satu nampak gayanya ni... Yang cupboard dia tu nnt mana tau ada baby baru boleh baby baru guna... Ehhhh 🤣🤣🤣








Dah berapa bulan duduk rumah baru.. Baru la sempat nak organize kitchen cabinet betul-betul kan. Sebelum ni ada time rajin susun la elok2... Ada time malas.. Ke laut gila ja... Main sumbat2 ja kalau nak cepat.

So semalam nekad dah nak organize balik elok2. Bagi systematic and tersusun.. Supaya senang nak amik apa-apa kan. Ada benda yang kita kena susun untuk percepatkan and permudahkan kerja kita.


Ni overall dapur aku. Cukup la untuk aku berperang hari-hari dekat sini sediakan makanan dekat family aku. Ada yang tanya aku.. Memang minat warna kayu2 ni ehh.. Those who knows me.. Will know me well. Aku ni jenis xsuka sama dengan orang sangat. Hahhaha. Macam biasa aku suka menentang arus. Di kala orang suka kan white  kitchen cabinet bla bla bla.. Aku go the other sides. Lagipun bagi aku... Warna coklat/kayu ni versatile and valid sepanjang zaman. Haaa gitohhh. Aku dah pernah ada fasa go thru and suka benda2 putih ni.. Trust me... How hard u jaga.. Lama2 dia mnguning.. Benci aku! 🤣 🤣 🤣 

Ok lah.. Jom cerita part kitchen cabinet Organization ni... Aku ni xla terer sangat. Xdak la mngamalkan semangat marie kondo ka apa ka. Penting bagi kau after month or in 2 months untuk declutter and buang barang-barang yang kita da tak pakai. Simple kan.



Aku memang suka guna bakul ni. Sebab size dia tak besar tak kecik. Just fit nicely to my kitchen cabinet. Paling penting fit most things and memudahkan kita nak sorting accordingly. 




Ni aku guna bakul tu untuk masukkan dekat dalam pull out drawer aku. Ni dekat drawer paling bawah sekali. Aku letak bulky items yang berat-berat macam gula semua tu dalam bakul tu. Bila nak ambil ka senang. Nak check stock pun senang jugak. Selalu benda-benda yang expired and kita tak sedaq benda-benda dalam tin kan. Sebab tu aku decide untuk letak dekat sini so senang la nak check apa yang ada apa yang dah nak expire. Sebelum ni letak dekat atas-atas sangatlah tak practical ya nak check stock bagai ni.




Ni pulak second drawer dari bawah. Letak stock noodles semua tu. Dekat sini xla berapa berat sangat. Sesuai la letak dekat 2nd one kan. 


Yang ni pulak another pull out drawer dekat sebelah. Dekat drawer ni tak muat nak letak basket putih tu so aku guna ja lah apa yang ada kan. Bahagian ni untuk letak kitchen towels, wet tissues dengan tote bag untuk beli barang2. Well Penang no plastic bag everyday ok! 




Ni pulak bahagian ovaltine, brown sugar, cereals, teas bla bla.. Kata atas dia bahagian pastas. 


Ni overall untuk cabinet bahagian atas ya. 


Pasta section. Tapi spaghetti tak muat letak sini sebab bekas spaghetti dengan spaghetti kan panjang. Ruang dekat sini rendah ja. Guna jar dari Ikea and jar bekas sauce pasta ja. 


Dalam bakul ni la susun segala tipuware.. Tupperware.. Susun blender yang guna untuk blend bawang.. Blender utk juice n etc. 


Ni bakul simpan kuih-kuih raya. Susun elok2 dalam ni. Nak keluar masuk pun senang. 



Ni pulak bahagian spices n herbs. Ada jugak la dressing utk salad dekat sini. 


Ni pull out tray untum letak pinggan-pinggan yang guna harian and kat bawah tu tempat letak sos bagai. 


Ni kat bawah sinki. Dekat sini la ada barang-barang bertukang laki aku. Spray cat la. Tudung periuk and pan semua pun letak dekat sini. Aku beli tempat letak tudung periuk tu dekat Daiso. Boleh gak guna untuk susun chopping board. 


Ni pun pull out drawer dekat satu size lagi. Dekat bawah sekali jugak. Dekat sini aku letak benda-benda berat macam beras 5kg..minyak..dalam ni ada 3 peket beras 5kg.. Minyak peket,stock spaghetti n etc. 


Ni pulak beras yang berjenis-jenis tu. Guna jar ikea ja. Yang kanan sekali tu guna untuk isi tepung gandum. Suka tengok sebab bila buh dalam jar ni.. Cun ja. 


Ni aku guna sticker label Motex. Suka sebab nampak classic gituhhhh. 


Comel gituhhh guna label ni


Terbekenan pulak guna jenis jar-jar ni. Lawa n esthetic sangat. 


Ni pulak section ubat-ubat. Dah bau macam dekat pharmacy dah bahagian ni. 


Ni pulak kat bahagian bawah. Aku letak pinggan-pinggan kaca semua dekat sini sebab ya lah benda-benda tu kan berat. Tak sesuai la nak letak dekat bahagian atas. Takut la lama2 nanti mana nak tau risau reban /runtuh ka cabinet atas kalau berat-berat sangat. 



Yes counter top aku penuh dengan gadget sebab aku jenis tiap-tiap hari guna gadget memasak kan. Tu pun rice cooker da simpan sebab guna Philip Pressure Cooker ja untuk masak memasak semua. 

Ada jugak benda yang kita kena susun ikut kesesuaian dia. Contoh gadget2 rumah. Ada orang prefer simpan dalam cabinet dia. Ada orang more to practicality... Aku la tu. Sebab aku memang sejenis pakai gadget2 kan. Of course la kena memudahkan kerja aku. 

So apa pun ikut kesesuaian kita sendiri. Kalau suka table top clear boleh ja simpan dalam cabinet. Yang penting kita selesa and suka yang mana. And there is no right or wrong when it comes to this. 

N now my kitchen quite in a mess sebab baru-baru ni balik dig in some stuff dekat rumah lama. Ahhh sudahhhhh.... 

Ok la.. Bella chiao 😘



Yasss sebab MCO... boring2 maka kita susun la mana yang boleh susun. Dah tunasyik sebut boringgg ja padahal banyak ja keja boleh buat.. Tpi biasalah.. Aku insan biasa yang tak lari dari kemalasan yang menyelebungi diriku ini.


Peti sejuk aku jenis freeser /beku dia dekat bawah and chiller dia dekat atas. Disebabkan rumah aku ni rumah burung ja.. Memang aku tak plan nak beli bulky sangat yang jenis bukak kiri kanan tu. Cukup la ada compartment atas bawah 500L..cukup untuk kami simpan stock makanan-makanan kami tambah2 musim Covid 19 ni kena minimum kan keluar nak beli barang basah apa bagai.


So jom tengok cara aku susun. Still not perfect method but it works well for me.


Ni bahagian atas kat chiller tu. Bawah tu memang letak ja dalam tu sebab mostly ada dalam bekas /plastic dia sendiri. Buat masa sekarang xdan lagi nak cari bekas yang sesuai sebab MCO ni nak cari barang yang sesuai pun payah jugak. 


Ni cara aku simpan bawang aku. Memang best sebab bawang tak rosak langsung . Kalau tak ada ja bawang yang benyek semua tu. Bekas bawang yang boleh tarik2 tu beli dekat Eco Shop ja. Senang bila nak guna just tarik ja. 


Freeser aku jenis ada drawer and boleh pull out. So ni cara aku simpan ikan, ayam, daging, udang etc. Kalau beli dari kedai /supermarket yang ada letak macam bekas hitam tu.. Aku terus susun masuk dalam freeser ja. 


Sebelum ni pernah simpan dalam tupperware freesermate tu. Tapi memandangkan freeser aku jenis pull out macam ni... Maka akan makan space and jadi susah gila nak susun freeser aku nanti. So the best way aku guna plastic ziplock dari Ikea ni. Ada macam-macam size actually. Masa nak frozen kan tu aku baringkan leper dulu. Lepas dah frozen baru aku susun menegak macam tu. Macam aku buat zaman simpan susu ebm Adriana dulu. Hahahah


Ni pulak bahagian jajan frozen food. Yang ni nak kena letam dalam plastic ziploc kecik2 skit baru nampak semenggah tapi disebabkan lani ikea online tak buat sampai habis MCO 14 April ni.. Maka bersabar sat lah tengok serabut dia tu. 


Ni pun satu lagi drawer yang nak kena letak dalan plastic ziplock. 

Setakat ni memang memudahkan kerja aku bila pakai plastic ziplock macam ni sebab dapat save space.. Lepas tu nak maintain pun senang jugak. Plastic ziploack ikea tu aku reuse ja balik sampai la nampak lunyai baru aku pakai yang baru. 
So far memang aku suka buat macam ni. 

Aku memang respect  dengan orang yang siap buat stickers bagai. Memang kagum. But that one tak practical dengna aku. Sebab aku beli barang ikut mood. Ada time ada udang.. Ada time ada sotong... Ada time ada daging la apa la. Jadi bila ada stickers ni agak tak practical untuk orang macam aku. Kang jenuh kena tukaq2 stickers bagai.

So hampa susun atur freeser hampa macam mana? Jom share kot2 la dapat bagi idea kat mak2 or kawan2 dekat luaq sana.
Ruang dapur antara ruang kesukaan para wanita. Apa taknya kat situ la kita nak bersilat sediakan makanan untuk si suami dan anak-anak tersayang kan..
Tapi boleh jadi moody kalau ruang dapur tu tak memenuhi citarasa mata kita kan.
Ya aku la tu. Gigih! Selagi tak kena mata aku, selagi tu la aku akan sakit hati dan benci nak masuk dapur! Kalau masuk pun cepat2 masak n chowww. Hahahahah...hoverrr gilaaa.


Ni antara ruang yang menyesakkan pemandangan mata aku! Ni pakai rack ikea ja..Albert  kaa apa ntah nama dia. Rasa mcm bukan Albert sebab Albert tu macam kecik skit RM59 kan..yang ni RM99 ti..gigih beli hangkut dari Ikea Damansara masa mula-mula kawen dulu sampai senget-senget la kena letak dalam kereta. Ehh kenangan sangat kan! Da 4 tahun pakai stand still gitewww...nak buang???sory yer..sayang oii.

Disebabkan ruang ni antara ruang yang agak menyakitkan mata hatiku ini. Maka last week kan p KL antaq Angah bertugas lagi musim haji ni kt Mekah...harus la ke Ikea kan. Aku memang da target nak beli Variera yang macam shelves tu.

Tu haa yang warna putih tu. Yang buat additional shelving rack tu utk organize kan dalam almari ke rack ke hapa ke.

Haaa mcm-mcm kegunaan dia. Sebelum ni ada gak beli utk letak dalam kitchen cabibet n susun pinggan Kate Spade kesayangan aku tu. Ada pernah buat entry tu kat SINI

Haa okey da semenggah dah nengok nyaaa!
Penting boleh utilized and maximized kan  penggunaan ruang yang ada. Tak ke bijak skit namanya???



Da siap dah!!! Tak la sakit mata sangat nak nengoknnya kan. Kalau tak,sakit ja mata hati pankreas semua ada!

Korang pulak macam mana korang organize n maximize kan pengunaan ruang daput korang???

Oklah, nak p makan sat. Lapaq nyaa


Dulu aku selalu sangat runsing kalau tengok dalam kitchen cabinet aku tu. Serabut sangat-sangat.

Bila da start susun-susun sikit baru la nampak rupa sikit oiii.


Ni stock ration. Dulu main campak-campak ja. Alih-alih sampai beli kadang-kadang melebih and expired pun ada.
Bila da macam ni senang sikit nak tengok kan.


Abaikan bawah tu yang tepung tu main letak kat bawah tu. Guna para tu senang. Boleh susun pinggan elok2 dengan mangkuk2 bagai.


Nampak tak ada 3 layer. Yang atas tu letak mangkuk. 2nd layer tu letak pinggan. Yang bawah sekali letak gula n tepung.

Para tu boleh beli kt Ikea ya. Senang nak organize dapor n tempat2 lain.

Mata pun da tak berapa nak serabut tengok oi.

Sekian laporan susun atur kali ini bersiaran di dapur kecik ku.

posted from Bloggeroid

susun atur: ubat dan vitamin

in , by Alia Farhan, 6:00 PM
hoihhh
serabut aku kdg2 tgk stok ubat2 yg aku dpt ms sakit n check in kt kpj hr tu...tu belum dpt yg sebelum2 tu masa asik demam sbb tonsils bengkak la apa la....

apa yg aku wat....
mula2 sorting dlu ubat2 yg ada....
dlm stok aku byk gila paracetamol....
okeh...
yg ni simpan...
yg agk dah lama...buang
yg lain simpan utk jdikan bekalan time2 sakit mnyerang....al maklumlah ai is kerja sendiri sekarang...no panel clinic dah...tp kk kan ada...servis pun tiptop..i liokee...

then ubat2 mcm antibiotics yg mmg aku tak sentuh tu sbb aku ni mmg skeptikal skit la towards antibiotics sejak2 pernah allergic reaction dgn salah 1 antibiotics yg sulphur based walaupun da bgtau kt doc dah yg aku allergic sulphur based tu...lagi 1 pulak..aku jnis slalu lupa nk abihkan antibiotics so sbb tu aku decide xnak amik terus.....phewww....so mari kita buang antubiotics yg tak digunakan iteww

lepas tu mari kita cari bekas yg sesuai utk letak stok2 ubat kitewww...
aku beli tool box kecik comel da bomb ni kt Mr Diy ja....RM6.90 klau tak silap aku...
mmg cun sgt letak ubat dlm ni...siap ada pemegang bagai...

utk supplements Shaklee aku...kata pun SID kan....aku beli bekas ijau ni RM3.30 ja utk letak semua supplements yg aku amik...muat n cun...

dah susun masuk semua....labelkan ok...jgn lupa tu...aku guna chalkboard wallpaper yg aku jual tu jerrr....senang...boleh wat label skali kauuu....



ni bks letak supplements aku semua...


ni letak ubat2



ok da siap...lega aku...dah tak serabut alam dah aku ni...

korang letak supplemets n ubat2 korg mcm mana pulak yer??
bomeh share ngn aku tak??

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS