Resipi : Rasam, Sup Rempah India Selatan

Maybe ada yang tak familiar lagi apa itu Rasam. Rasam ni sebenarnya sup untuk kaum India terutama mereka yang berasal dari India Selatan. Rasa dia masam-masam, pedas /hangat dan berempah.To be honest, before ni pun aku tak pernah rasa Rasam tu apa. But since my husband ni orang Penang and bawak ak…

Resipi : Ayam Cola Version Pedas

Assalamualaikum..
It's been a long time tak update blog kan... Kali ni nak share resipi sedap Ayam Cola. Ayam Cola ni actually kawan aku orang Sarawak, Fiza yang ajar buat masa dekat U dulu. Bayangkan duk kt hostel... Time tu tempat aku belajaq UniKL-MICET tu mcm tempat jin bertendang. So hujun…

Resipi Nasi Kari Mudah Dan Sedap

Hari tu ada up and puji diri sendiri buat nasi kari sedap dari Nasi beriyani hameediyah.. Matilamaknakkkk puji diri sendiri oiii... Tapi serius la kalau hampa rasa teringin nak makan nasi beriyani ka apa ka.. Apa kata hampa try la buat nasi kari hampa sendiri... Bahan2 pun dah tentu ada kat rumah.…

Resipi : Gulai Ayam Minang

Kali ni aku nak share resipi Gulai Ayam Minang yang aku buat hari tu untuk join Saji punya competition dekat ig. Syarat2 dia kena guna 2 bahan dari Saji.. Sama ada santan, gula atau beras keluaran Saji yang baru.. So pikiaq punya pikiaq la nak pakai bahan apa.. Last2 aku decide untuk guna dua bahan…

Recipe : Korean Spicy Mushroom Chicken

Rasa mcm lama gila tak update blog kan.. Lepas update yang kes maybank hari tu... Doa2 kan lah aku dapat balik ya duit aku tu.Harap la dapat refund dalam masa yang terdekat ni. Duit tu la nak pakai beli brg2 harian. Huuu...Kali ni nak cerita pasal resipi yang aku cilok sepanjang pemerhatian aku da…

Recipe : Vegan Scallop Lime Butter

Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...

This is my vegan scallop... 
So let see...the main ingredients n how to do it... 
Bahan-bahan:
King oyster mushroom  Butter 1/2 tbsp Lime juice Sugar Mushroom …

Recipe : Fusion Squid Ink Pasta

Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🤣🤣🤣
 Bahan-bahan :Dried squick ink pasta


Shrimp head n skin3 cloves of garlicChilies flakesShrimpLime juiceOilSaltMaggi cukup rasaThai basilsCherry tomato... 
Cara - cara :1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss…

Resipi : Ikan Seludu/ Pelotan Masak Asam

Ehhhh dah macam blog chef pulak.. Asyik update resipi ja kan... Alang2 mood da mari kannnn....belasah ja lahhhh... Kelmarin balik Juru as usual la singgah kedai Aceh nak beli skit ikan topup stock dalam freeser.. Walaupun freeser 500L ku dah penuh macam apa ja.. Tapi xpa lah... Musim2 covid 19 ni s…

Resipi Pajeri Rebung Sedap

Ada yang suka makan rebung tak dekat sini? Aku memang suka gila makan rebung especially rebung madu. Ya Allah sedapnya rebung madu tu. Husband aku tak makan rebung, dia kata rebung bau busuk. Tapi yang dia makan bau busuk tu rebung beting yang besar-besar tu. Aku ok ja rebung mana-mana pun janji na…

Resipi : Sardines Homemade Version Pedas

Sebelum ni aku pernah share resipi sardin homemade aku yg gone viral.. Kahkahhh... Ada la page yang tak bagi credit pun hado.. Tu la nama dia manusia kan.

So macam biasa la sebab puasa pun tak lama lagi kan. So kita buat la stock. Kebetulan ikan selayang/sardin tengah murah kan lani.. Dapat la sekil…

Resipi : Kari Ikan Nyoknyok sedap dan mudah dengan rempah kari Adni

Dah official duduk kat rumah baru ni seminggu lebih dah. Dah rasmi dah dapoq baru.. Dah rasmi dah peti ice baru...

Benda paling best bila nak penuhkan peti ais dengan segala haiwan2 untuk dijadikan stock makan.

Masih lagi duk angkut stock ikan di kedai Aceh bila balik Juru sebab mana nak dapat ikan…

Resipi : Pasta Masak Lemak Daging Salai Mudah dan Sedap

Assalamualaikum

Sejak dua mejak ni busy skit jadi reporter utk Channel Awatnii. Penat nak kejaq cerita pasai politik negara. Kahkah. Penat dah sampai rasa takmau amik tau langsung. Aduhaiiii.

Tapi tu la sebelum mereput dan blog bersawang elok lah kita lepak2 sini sepatah dua kata...

Nak cerita hari…