Showing posts with label mama

Tired....

in , , , , by Alia Farhan, 4:39 AM
Hari ni seharian duk kat umah...mentang2 la mama mai umah...lagi la aku ni ngengada tak hengat..pas subuh tdoq balik...smpai kul 9.30. ..mama kejutkan bfast...mama msak bihun goreng n nasik goreng...balance nasi semalam....oiiii...ngengada nya lah kan...pastu msuk baju dlm washing machine...biaq ja machine mnjalankan khidmatnya kpda tuan yg dikasihinya...
xckup ngn tu msuk blik...sakit kepala...sambung tdoq balik....pastu...kui 11.30 bgun balik...mntk Amir kutip kain2 smlm yg bru kering...smlm kan ujan sket2...so bju tu xla berapa kering....menimbun baju...dua kali basuh semalam aku kena lipat...lipat ja lah pasrah kan...tu pun ngengada..makan mama masak semua....
Dia tau anak dia ni bila kol ja mlm2 asik makan luaq..makan luaq...sbb sejak sminggu ni...bila aku msak ja...aku rsa mcm xlalu...rsa mcm xsdap....rsa mcm2 lah yang tak...bila tengok Amir mencekik..mcm berselera..tak tau la kalau nk amek hati aku ka apa ka...aku yg makan msakan aku yg tak berapa kick sejak dua mrnjak ni pun rsa smcm..kesian plak aku kt laki aku...mayb sebab da sarat2 ni blik keja ja bdan semua tak larat....nk msak xlarat...msak nasik goreng ngn pasta yg kacang pun xmnjadi apa kes ni alia?!nak nangis pun ada tau dak...
Tu yg bila angah xdak kat umah..mama mai sini...msak ja keja dia kat dapoq..hari ni siap msak mcm2 lauk lagi...ada yg wat stock utk frozen...alasan?senang..nnt aku balik keja...kuaqkan n biaq ja..pastu pnaskan guna microwave...Ya Allah...susah ja mama aku ni....tengok2 da penuh bahagian frozen tu dengan lauk2 dlm bekas utk sekali makan...mama aku ni mmg boleh wat food service utk frozen food da untuk org2 yg malas msak mcm aku ni....ermmm...sebenaqnya aku tak malas...cuma...hormone aku ni tak berapa nk betoi lately...hahah...untungkan jadi pompuan...boleh salahkan hormone...itu ini hormone..
Balik psai cita tadi...lpas ja lipat kain sebemban tu...simpan2 sket...kain yg baru basuh laki den la tolong sidai kan...den tak tahan panas...nk fitammm...sapa susahhhh.....lpas da kemas2 mkn lagik....hoyeahhh...makan ja keja aku..tp makan pun makan sikit2 ja lah...perut bila makin boyot ni...nk telan one shot byk2 pun xleh...makan sket2...tp berulang2...tu la aku lani...smpai la kui 3 pas mkn duk borak2 ngn mama smbil tgk tv...pastu excuse mntk kt mama...nk mandi second time sbb sakit kepala sgt...panas...pastu semayang...sambung tdoq...ohhh heaven gila...sedaq2 kui 5 laki aku kejut ckp mama da siap goreng cucoq udang plak...n she's going back to jitra...
Alahai....bukak mata ja mencekik...mencekik...tapi yg tak best nya...mama da nk blk....heee....tapi elok jugak mama balik...kalau tak dia penat masak ja duk sni...ksian kat dia...asik p umah anak menantu reja masak ja...tu la mak aku....yg menantu dia sorang ni laki aku tersenyum gembira n kekenyangan la kalau tiap2 kali mama mai...sebab apa?sebab dia tau dia boleh makan dengan mewahnya n variety nya bila mak mentua dia ada sini...menu lunch hari ni saja...puyuh goreng...kari nangka+daging no 2 tu...pastu daging no 2 msak asam..sambai belacan...sayoq goreng...bla bla...bla....dia tau kalau bini dia ni limited sket lauk pauk aku...hahah....tambah lani pulak...lagi la kan....
Apapun...big thanx to mama...sbb sudi mai melawat acik kt sni...msak mcm2 plak tu...smpai xlarat makan...ni pun satu hari memerap kat rumah...laki bini sama ja...xtahan panas pnya psal...yg laki aku ni mayb xnak kuaq rumah sbb tadi dia tgk aku ksian sangat kot...asik tdoq ja...penat kata nya....
Adakah due aku makin dekat?Ya Allah...Kau permudahkan la segala urusanku....
Amin Ya Rabbal Alamin....


Ni Amir p beli kt kedai sbb aku kata tingin nk makan magnum pompuan turun dr bumbung tu...hahahah....


Ni pulak lauk yang da difrozenkan oleh mama for us...Ya Allah..betul kan kata orang...kasihnya mak ni xdak tandingannya...tenkiu mama...we appreciate it so much....

Mcm ni la weekend aku untuk kali ini...smalam da bwak mama p pet house ngn queensbay...kira ok lah tu kan..

posted from Bloggeroid

Mama

in , , , by Alia Farhan, 5:24 PM
Betul org cakap..kasihnya ibu membawa ke syurga kan?xkira lah kita da umoq 30 ka brapa ka...as long as our mother still alive..kita tetap akan menjadi anak kecik dia...kita tetap akan kena marah bila ada menda yang tak kena di mata dia..tetap kena puji melambung2 bila kita wat sesuatu yang membanggakan dia...tetap jugak dibelai dengan penuh kasih sayang tak kira la berapa umoq kita kan?!
Look at me...tak kira la macam mana aku ni kuat membangkang kata2 mama pun tetap jugak mama sayang...tetap jugak bila balik rumah mama..cakap ja nk makan apa..kalau ada mesti mama akan usahakan lagi2 tgh pregnant ni...lagi ngengada aku...hikhik...bukan aku ok...baby aku ni yg nak...selalu bgi alasan macam ni kan...rsa nk lempang dak?!jangan jeles....
Bukti kasihnya ibu....


nasik goreng kerabu yang super sedap



tomyam seafood yg marvelous!

Walaupun simple...tp tetap lah sedapppp

posted from Bloggeroid

rasa nak nangeh sangat bila baca ni

in , by Alia Farhan, 5:14 AM

Yes...true enuf...every mother in d world is quite a good liar...
Always pretending its ok just to let we have everything we need....
Mama....thanx sebab lahirkan acik kat dunia ni...thanx sebab didik acik..bg education kt acik...thanx sebab amik alih tugas abah lepas abah dah xdak....thanx sebab mama garang selama ni untuk didik kami adik beradik jdi org yg berguna...thanx sebab rotan kami bila kami bwak balik c utk subject2 yg penting msa sekolah...kalau tak...msti kami lagi teruk dr sekarang...thanx jugak sbb selalu masak kt rumah walaupun acik kecik2 dlu selalu mberontak nk ajak mama abah makan kt luaq...thanx mama sebab berjimat cermat n tak tukaq baju...brg kemas...curtain mcm org lain semata2 nk hantaq kami ke tempat tuisyen yg terbaik eventho sgt mahai...thanx ma sebab mama sanggup brjaga tgh2 mlm bila acik n adik beradik lain sakit...thanx ma sebab sanggup amik cuti msa kami sakit...thanx ma sebab da strt pancing ikan sungai semata2 nk tgkp ikan haruan utk bgi acik makan masa pantang nnt...thanx mama....thanx....n thanx....i dont know how i can repay u back...
Yeah...now my tears are falling down...T___T
My mom is totally a superwoman...n dats y abah loves her so much....

Published with Blogger-droid v2.0.8

i used to..

in , , , by Alia Farhan, 2:20 AM

I used to blame my mama for sending me to boardin school when i'm just 13 years old kiddo...

U see...at the age of 13...i have to do all by myself...washin clothes using my hands!polish my black shuz...have to wake up early in d mornin...que up to take turn for showers...n even take turns to wash my cloth before...dengar snr2 mbebel tak tentu hala satu hal...pastu kena bgun awai p qiamulail lah..haihhh...

I was really2 mad at her....

So as returns to provoke her....

I never studies for my exams....during prep aku tdoq...pantang cikgu tak masuk class aku tidoq....

So mmg jwabnya all my exams success la sgt kan...

Everytime blik cuti sem aku kt umah..aku wat perangai lagi...tidoq lagi...alasan..kat sbp smua kena bgun awai..bgi la chance sket nk kaver tdoq....

But thank God, mama never give up on me....

Alhamdulillah...to courage me to study...during school break...she sent me to tuittion which cost her like rm600 for all those crtical subjects...

And alhamdulillah....i pun da realized n start la stadi jugak walaupun a lil bit too late bcause i'm not a really fast leaner...a lil bit kura2 u know...hahaha...

But who cares?!hahaha

It just SPM after all....its not like the end of d world if i'm not score it pun....hahahaha....

Org yg lebey score dr aku skrg pun ada yg end up biasa2 ja...oiii jahatnya statement hg!hahaha...truth is butthurt rite?

Well....kalau tgk pun..byk jgk member2 lelaki batch aku yg persis mcm anak2 jin dlu skrg da brjaya...engineer ada...siap smbung master pun ada walhal dulu punya la pemalaih nk mampoih..opsss...kalau baca ni jangan marah naa....hahaha....sama ja kita kan...tpi aku xdak lah rajen nk smbung master ag...hahaha

But now i realized....y mama eager sgt tahan aku suh stay kt boardin school...mmg byk sgt menda kt boardin school yg bleh ajaq aku...esp dlm pmbawakkan diri kt dlm environment...

Aku admit...mmg aku cpt adapt ngn new environment...i have no problem in communicate wif new persons i met....and kt boardin school ni la strt aku minat berbisnes...srt from four aku n member2 da start wat bisnes nasik goreng ayam...sapa lah yg tak tau nasik goreng ayan d23 kn...nyum2....walaupun x sedap tara mana pun tpi dsebabkan dok hostel kan...sentiasa la lapaq n smua makanan rsa sedap kan...

N satu ag...aku tgk kwan2 aku yg blajaq oversea smua pun xdak la jdi pelik2 culture shock ka apa ka mcm si amalina yg score straight A's dlu tu...

Aku rsa mayb sbb ktorg seawai usia kanyaq lgi dah kena idop sdri...sbb tu stakat p oversea mana hala tu takdak la nk culture shock teruk2 haihhh....

N i'm thankful n greatful bila pikiaq2 blik....

Mmg at the first place aku merayu2 wuwuwu kt mama nk masuk Asma blik..tpi mama berkeras dgn decision dia smpi kena p mntak ayaq penawaq bgi aku minum...

Cehhh...bunyi mcm teruk kn...ya mmg...aku mmg suka wat ramai pun...sorry...hahaha...

Smpi aku pernah sound kt mama...i wud never send my kids to boarding school at their age of 13..

But now...aku tarik balik...

I wil definately send my kids to any boarding school;science school or mrsm..but if my kid is a boy...mayb i wil let them go at 16...takut nnt senang terpenagaruh smoking plak....

Wuteva it is....dont blame ur parents as i did before...

They know what the best for u...

And to mama...once again...thank u...

Thanx for ur support....

And to my late abah...thanx for bein there to comfort me when i always cried wanted to go home badly before...

Thanx...i love u both forever...


Published with Blogger-droid v2.0.3

my mama

in , by Alia Farhan, 6:06 AM

Ok...since today aku mc sbb muntah2 n cherry berry...mayb food poisonin tu euwhhhh....

Bygkan trjaga pkul 2 pgi tgh2 mlm buta..n tujuan asal nk p buang air kecik but end up muntah mcm apa ja...

Buka sekali..but twice...euhhhh....pgi2 plak dah chery berry...mmg lembikla jwab nya kan....

Penat gila....bdan lembik nk mati...

Nasib baik mama ada...

Mama la yg tlg jaga....

Tepuk2 belakang msa muntah tu...

Uwaaa....

I cant live without mama...

I love her so much....

Tpi td ptg..bila aku da sehat..

Mama pun da blik jitra....

Esok ada class agama katanya...

Torn apart between nk blik ptg ni or nk rush2 blik pgi2 esk utk p class agama...

Akhirnya..aku brjaya mnyakinkan mama...i'm gettin better...baru la mama balik....

But now, end up missin her so much!

Mama....acik want u to know...i love u so much eventho acik kdg2 suka melawan mama tp acik have no intention pun to hurt ur feelings ma...

Thanx mama for raising me up so well....

Taught n stil teach me to be the best one in my life...

U are so wonderful mama....

Abah must be so proud and thankful to had such a wonderful wifey like u ma...

I hope to be just like u one day ma....

U always be my extra ordinary super woman ma to me....

Thanx mama....

I love you so much ma...


Published with Blogger-droid v2.0.3
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS