Showing posts with label Adriana Arissa

My forever sweetheart

in , by Alia Farhan, 8:45 AM
This will be quite emotional post. So here I am, mencoretkan untuk anak mama, Si Adriana Arissa.

Well, as we know mesti orang cakap dah ada anak baru mesti perhatian dekat anak pertama akan kurang. Kira less kasih sayang la kanπŸ˜… . Yes aku rasa memang betul pun. Kadang-kadang I've been neglecting her emotion who needs my love and attention. Sorry kakak sayang. Mama feel so bad about thisπŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”.

Sumpah tak senang pun nak divide korang punya attention for two kids. Yang sorang memang dah tentu nak kena kelebet sebab stil baby lagi kan. But kadang-kadang terlepas pandang aku stil ada sorang lagi anak yang need my attention too.πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“. Yes I wonder how people with 5 or 6 kids can manage to handle their kids emotions. Aku yang dua pun kadang-kadang emo tak dapat nak bahagi attention secara adil. Yes most of the time if my hubs is around, he's the one will handle Adriana. Thanks to my hubs yang selalu tolong bini dia ni.

Now I know and understand why the first born holds special place in their parents heart as much as I do. Kakak, don't worry mama still love you the whole universe cause to the moon and back still cannot describe how much mama love you kakak😘 . Kakak la yang pertama duduk dalam womb mama and buat womb service nak makan TGIF Tenesse Steak pukul 9 malam and jenuh papa pederaih bawak mama pi Queensbay makan steak tau.πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

I still remember the moment I checked my UPT and I cant see any double line, it was frustrated moment (oh common baru 2 bulan kahwin, checK UPT x postive da frust...ngada sangat kan) ...I go to your papa n said takda rezeki lagi. But later your papa comes to me and bring the UPT test strip and show mama a blur double line popped out. Mama time tu sebak gila kakak oiii sebab mama confirmed pregnant to you kakak. That moment mama still tak bagitau sapa-sapa lagi.

The only person yang tau masa tu Sifu make up mama, Yana (Kak Love yang tengah meletop sekarang ni) sebab mama tanya dia kalau double line blur2 tu pregnant ke tak ehh...noob sangat question kan...mak ngah Adriana pun xtau lagi that moment.

Kakak, you bring so much joy to me and your papa. There's no way my love for you become lesser when you have new sister. Indeed it grow stronger. The only problem is sorry kalau mama marah-marah kakak bila kakak bising masa adik lena. Sory juga klau mama terpaksa lebihkan attention mama kat Aishah. Mesti dalam hati kakak sikit2 Aishah..sikit Aishah..sory kakak 😌😌😌











You're the best gift Allah ever send to mama, Adriana Arissa.

Mama sayang kakak sampai bila-bila. 



Love,

Mama😘😘😘




Istimewa

in , , by Alia Farhan, 3:10 AM
Here we go again, an emotionally post again. Emo sebenarnya bila pikir2 balik am i good mom or not. Am i a tarzan or what sometime??? Am i??? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sebenarnya nak cerita pasal si kakak Nena tu. Sekarang ni cepat betul dia punya touching tu. Salah skit touching gila ngan mama dia especially. Kadang-kadang aku ni bila da penat mula la nak jadi tarzan. Ya Allah. Serius kadang-kadang tu asyik nak jadi singa ja. Lagi-lagi kalau aku memang tengah penat gila-gila.

Sebab tu aku jadi pemarah jugak for my second pregnancy ni. T_______T
Mentally n physically exhausted katanya!
I wonder how people yang beranak lima enam releks ja pregnant lagi and hadap anak-anak yang tengah melasak bagai tu.

Sebelum p ke Aussie hari tu, masa hantar kak Nena ke rumah tokmama dia as usual aku kena dukung dia sebab dia tengah tidoq time tu. Masa amik tu, tok mama dia cerita la, tokmama dia kata la kakak kena la jalan sendiri, kesian kat mama dalam perut ada adik lagi.

Guess what she replied????
She said, anena takmau la adik. Nanti mama tak sayang anena dah.....

Huwaaa sumpah aku sebak sangat2 time tu. Ya Allah. Tu ka apa yang dia rasa sekarang. Sorry kak nena, mama tetap sayang kak nena sampai bila2. Sebab kak nena la 1st anak mama yang duduk kat rahim mama sembilan bulan. Melekat kat dada mama hampir-hampir 3 tahun. T______T

Kak Nena la yang paling istimewa untuk mama n papa. Semua anak-anak mama n papa, mama n papa sayang.


Sayang bushuk masham mama ni. Time ni la boleh gomol dia puas2 tanpa kena tolak muka. Dulu2 dia asyik kena buli ja ngn mana n papa dia.

Lani tiap2 malam sebelum tdoq kena cakap dengan dia heart to heart. Mama sayang kakak, walaupun nanti ada adik, mama tetap sayang kakak sampai bila-bila. Kakak pun kena jaga adik tau. Kena sayang adik tau. Bila cakap2 macam tu sambil peluk2 dia, dia pun tengok ja muka aku sambil angguk2. Sumpah mama touching gila!

Time kecik konet mcm ni gomol macam mana pun xpa. Lani kena bodek2 dulu kalau nak mintak kiss pun. 

Semoga aku terus kuat untuk jaga amanah2 Allah ni dengan sebaiknya. Sedih jugak kadang2 bila aku terlalu ikut hati n marah2 ni, walhal diorang ni bukannya amenda pun. Cepat2 nanti aku lari ke tempat lain untuk cool down. Allahu, nikmat mana yang aku dustakan. Allah dah kurniakan aku anak pun aku patutnya bersyukur kan. Ramai lagi yang masih menunggu untuk menimang anak sendiri tapi belum lagi rezeki tapi aku kadang-kadang terlupa dengan amanah Allah ni.

To Adriana Arissa, kak Nena sentiasa istimewa dalam hati mama. Mama sayang kakak Nena sgt2.

Semalam kami dua beranak saja balik ke Jitra. Nak drive berdua memang tak larat la dengan keadaan aku sekarang ni. So decide la nak naik komuter ja dari Butterworth ke Anak Bukit. Lega sekarang da ada komuter dari Butterworth ke Padang Besar.

Ada budak tu eksaited kemain nak naik kereta api. Tak abih2 mama nak naik ketapi...nak naik ketapiii.

Sementara nak tunggu komuter ke Padang Besar sampai.

Oh ya tiket dari Butterworth ke Anak Bukit cumalah RM7.60. and Adriana FREE ok. Murah hokey. Jimat oi.


Ni dia kadar tambang komuter dari Butterworth ke Padang Besar. Hampa boleh check la berapa tmbang hampa dari tempat hampa nak berlepas and destinasi hampa nak tuju.

Jadual perjalanan dari Butterworth ke Padang Besar.
Boleh refer sini untuk details.

Muka budak eksaited naik komuter.
Duk mama esok kita naik lagi ya ma.
Kesian pulak kat mek ni.
Len kali boleh la kita naik komuter ja balik Jitra kan. Suruh mak tok fetch kita kat Anak Bukit saja.

Oh masa perjalanan pun tak lama. Dari Butterworth Ke Anak Bukit pukul 7.40malam da sampai. Sat ja kan. Takdak la terasa lama ka apa ka.

Apa lagi. Next time boleh la balik berdua dengan mek ni guna komuter ja.

Korang-korang pun kalau dari Butterworth nak shopping kat Padang Besar ka apa ka, boleh la naik komuter ni ja. Jimat pun jimat. Cepat pun cepat.

























Bila si kenit ni beraksi!

posted from Bloggeroid

Adriana at play ground

in , by Alia Farhan, 12:37 PM



























Cepatnya awk membesar Adriana...
Semua nak buat sendiri...nak makan sendiri...nak mandi sendiri...nak berus gigi sendiri...lepas ni boleh tolong mama basuh baju..sidai baju n lipat kain pulak ya...

Barulah sedaq diri ni dah tua....anak da makin membesar...my baby is not a "baby" anymore....dah masuk 2 years dah...dah macam2 pe'el dah sekarang ni....geram mama ngan kamu tau...

Apapun...mama n papa love u Adriana Arissa...

posted from Bloggeroid

Adriana tdoqqqq!!!

in , , by Alia Farhan, 7:07 AM

ni bukan gmbaq skrg...da tutup lampu dah tp stil duk active smbil stunt sana sini n wat muka chucky dia tu...
ohhh nooo Adriana syg...

tdoq la...
mama n papa nk mengopi sat smbil bincang hal bisnes mama nnt ni...

tolong ya syg...

Her post birthday celebration

in , by Alia Farhan, 10:06 PM
Since her birthday jatuh hari rabu..so mama n papa decided to throw her a birthday partayyy on last saturday....
Thanks for those yg mai utk celebrate bday Adriana...

Mama deco2 simple2 ja..xdan..kalut ngn reja..n kalut ngn ntah hapa2



Her bday cakes....2 bijik haa..hambik...tp yg jdi pilihan brownies hat secret recipe tu jugak walaupun bukan cake...tp org tu tuju hat tu ja...hat ada gmbaq Adriana n minion tu org kata syg nk potong muka dia...hahaha



Wif her makngah...



Muka mama dia plak blur2



Me n my lil princess



Adriana n her mak tok or my mama



Our liltle family members...

For those yg bg hadiah kt Adriana..thnks a lot ya..next year...jgn lupa bagi lagi...muahaha

posted from Bloggeroid

Her very first birthday

in , by Alia Farhan, 10:14 PM
Today...genap setahun dah usia Adriana..
How to time flies so fast..
Macam tak percaya ja..
Mcm baru ja beranak...
Tgk2 dia da besaq...
Mcm baru ja tgk dia merah2 sbb fresh from oven kan...
Haihhh...cepatnya masa berlalu...
Cpt jgk la umoq mama makin mningkat kan Adriana sayang...

Muka dia hari ni...kat umah her babysitter..muka tension ja kena tinggai after kena jab setahun tdi...
Hihi..her 1st gift on her very first bday is her 1 year vaccine...kesian anak mama...
Its ok syg..its for ur own good.

Adriana sayang...
If u happen to read about this...
Mama n papa love u so much...
U are the most precious gift The Lord had sent to us....
Semoga Adriana jadi anak yg solehah n berguna kepada agama...







Adriana sayang...

Tetiba mama rsa emo pulak..
Nk reyau tgk gmbaq2 Adriana dr day one masa Adriana keluaq dr perut mama...yg muka mcm baby ice age tu....
TT

posted from Bloggeroid

Wordless

in , by Alia Farhan, 9:22 AM










posted from Bloggeroid

Miss

in , by Alia Farhan, 1:03 AM

Adriana syg...mama miss u so much!
Bestnya klau x keja n boleh ngadap ja tgk anak mmbesaq dpan mata kan?

How time flies so fast...
Ni gmbaq masa dia brp hari ntah...


Ni latest...da byk akai punnn...
N mama so gerammmm....

Oklah syg...
Mama miss u n love u so much

posted from Bloggeroid

Wahhh...kemain pjg berjela tajuk entry..aku yg type ni mcm seriau ja takut tak cukup column utk type...ehhh...

Oklah...disebabkan aku skrg ni unpaid leave utk bbrpa hri sbb nk jaga Adriana..so aku da listkan da bbrpa entry yg mmg aku patut kena wat utk panduan mama2 kat luaq sana...bajet mcm la ramai sgt mbaca nya..sebenaqnya...aku da janji dgn Mas...kawan aku dr darjah satu lagi nk update hal2 brkaitan bf ni...so janji ditepati okeh! Ohmai...intro merapu...

Oklah...back to d tajuk...
Sebenaqnya...utk aku...ni aku la kan...aku akan hantaq stock susu aku buh dalam botoi siap2...kiranya aku siap2 wat numbering kt cap botoi tu siap2..guna zebra pen ja..ya2 ja p MR DIY nk cri sticker cun2 nk tepek bagai..sudahnya tak jmpa..dah guna zebra pen sudaaa....

Let say mcm Adriana ni average dia minum kt rumah pngasuh dia dlm 4 botoi...n avg skali dia mnum dlm 3 oz..roughly la kan...

So aku wat la numbering tu kan...numbering tu bukan saja2 gatai buat okey..
So utk stock susu ni...biasanya 2 botoi aku akan bekalkan susu yg dah dinyah bekukan...kiranya susu yg aku bekukan la..yg stock simpan dlm deep freezer tu...
2
Another 2 botoi...stock susu yg chill relax2 ja kat peti ais bwah tu...kiranya...stok yg aku perah a day before dat...yg ni la aku akan hantaq...
So based on aku n pmerhatian2 aku trhadap methods org2 lain...maka susunan aku pnya stock susu adalah mcm ni
1) stock susu beku (ebm)
2 ) stock susu chill yo
3) stock susu beku (ebm)
4) stock susu chill yo
5) stock susu chill yo* yg ni depends la..ada stgh2 org ank depa kuat mnum susu..

Sebab apa dua last tu stock susu chill yo jer? Sebabnya kan kalau anak tak mnum or tak usik...stock ni boleh simpan utk dibekukan...tpi kalau stock yg beku n dah thawed tu mmg takleh bekukan balik...wajib abihkan dlm masa 24 hrs...

Reason why aku hntaq botoi byk2 mcm ni? Kenapa tak hntaq ja dlm plastic ziplock tu mcm sstgh org buat?
Sebabnya aku nk mudahkan bbsitter...mcm aku...aku just sruh dia bilas ja..nk cuci lebih2...aku akan cuci n sterile kan kt rumah...n lagi satu kalau dia guna satu botoi ja..mana tau tym2 dia kelam kabut tu...pastu anak korg menangis gila2 nk susu...susu plak da habeh n dia takdan nk basuh elok2 botoi td...tak ka naya ja..sudahnya..susu korg tu might be contaminated. ..oh no!! Its a big NO ok...perah susah2 then senang ja contaminated mcm tu ja...tak ka rugi...biaq kita susah skit xpa..asalkan mutu n kualiti susu kita tu trjamin...n baby kita dpt yg trbaik!!

Lagi satu...sebab tu aku suka msukkan dlm plastic zip lock aku tu 6 oz terus...kiranya utk 2 bottles...so sapa yg anak dia mnum 4 oz sekali hadap...boleh la simpan 8 oz siap2 dlm plastic zip lock tu...tp make sure guna yg 12 oz la kan...by this way jugak...korg bleh jimat pngunaan plastic zip lock korg kan...

So bila semua da setel msuk dlm bottles ikut numbering...maka simpan la susu2 tu dalam cooler bag...n jangan lupa letak ice pack...at least 2 or 3 ketoi...mcm aku...utk 2 bottles last tu biasa aki mntak bs dia letak dlm peti ais rumah dia...kira tumpang sat la kan...

Ermmm apa lagi ehh...rasanya tu ja kot...
Kalau ada apa2 lagi yg nk tmbah nnt aku update lain...lupa kdang2 tu...nk kena cri ginko bilaboa makan bgi kurang lupa skit..
Ok lah...nk tdoq ni...
Pendek kata...maju lah susu ibu utk anak2 kita...



posted from Bloggeroid

Babysitter

in , by Alia Farhan, 9:15 PM
Sekarang ni I was quite depressed bila ckp psal babysitter...yalah...the existing one da tak larat nk jaga Adriana sbb dia pulak preknen...terkenan ngn Adriana...nk baby pompuan katanya..
Ni pun pagi tadi...papa dia hntaq Adriana smpi tgh hri td duk reyau...kalau aku pun aku tension...dah la pening preknen...haih la...now I have to find a new one!! And I have to make sure Adriana is comfortable with her new babysitter. ...ye lah...mek kenit ni mana mau kt org...nk mama n papa dia ja...ngn maktok dia pun lama2 bila dah cam bru mau....ni kan pulak mmg totally x pernah tgk muka...lagi la..

So any ideas how to overcome this matter? Aku da stress ni...terpaksa unpaid utk bbrpa hri ni..or mayb sminggu ni utk cri bs yg sesuai...n bg Adriana comfortable ngn new bs dia...

Haih la anak....kenapa la kamu mcm ni...pening mama tauuu....

posted from Bloggeroid

Nothing

in , , by Alia Farhan, 7:43 AM


Oh hai...mama saya tgh happy dis time...sbb dia bru ja dpt all her pre order NYX cosmetics...abeh semua lippies tu dia try...cewi gila kan mama saya ni...


Nnt satu hari nnt bila saya da besaq skit...saya nk main kaler2 muka ngn mama saya...I guess she will loves if I join her...hehehe...


Semua lippies kaler yg mama beli ni best2 giler...semua saya da tgk mama try kt mulut dia....so cantek!
Mama kata dia nk wat giveaway utk readers blog ntah hapa2 dia ni..stay tune okeh!

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS