"Semalam jalan-jalan pergi kedai elektrik ternampak satu poster 'identify your electricity usage'. Jadi, gigih aku merajinkan diri untuk infografikkan poster tu semula. Penggunaan elektrik mengikut jumlah watt yang terhasil oleh sesebuah peralatan elektrik. Gunakanlah dengan bijak."

Sumber: Mohd Rizal Razak

**** credit to above mentioned people. Aku upload ni sebab nak pinned dekat blog aku. So senang lepas ni kalau aku nak beli barang electric aku boleh refer kat sini ja


Air cond ni aku rasa pengunaan dia pun depends jugak dengan berapa suhu/temperature kita tetapkan betul tak? Kalau memanjang sokmo setting dekat 16 deg C or 18 deg C memang ke laut la bil hang. Kalau boleh maintain at 24-25deg C. Kalau dekat temperature tu tak sejuk maksudnya hampa kena panggil orang mai cuci and do some maintenance to hampa punya ekon..nescaya nanti sejuk la ekon hampa.


Ni 24hrs ON kan. Baru tau rate dalam macam ni. Lepas ni kena check pulak berapa yang Cuckoo punya.




Yes. I'm using front loading washer/ dryer. Nanti nak kena check berapa W. So far bil letrik xdak la tinggi sangat bila on Dryer pun.


Beza banyak ye. Tapi tu la dengan washer dryer aku ni tak rasa sangat. Maybe sebab ada setting yang dekat washer aku yang boleh shorten the period kot. 



Wah LED 1 sen per hour. Baru tau jenis2 screen mempengaruhi electricity.




Kat rumah ni anak-anak ja mandi pakai water heater. Makpak nya jarang gila guna heater ni kecuali tengah  "winter"


Nanti plan nak beli philip steam generator iron..pun nak kena check yang ni


Buat sementara ni guna yg ni la untuk iron baju si kakak pi sekolah


Selalu guna pun 2 3.minit. Baru tau pengunaan dia dalam banyak ni untuk sejam.

Dah tu yang banyak-banyak tu amenda eh? Kikikiki. The best way nak jimatkan eletrik kalau tak guna barang-barang eletric tu cabut terus plug. Bagi yang takda plug untuk dicabut macam air cond or heater yang mostly electician akan buat suis ja terus sekarang ni, jangan lupa OFF kan suis tu. 

Kalau nak tau pasal penjimatan eletrik korang boleh baca dekat sini

Yang paling penting,apa benda pun cari yang energy saving and GREEN TECHNOLOGY. In Sha Allah ada dia punya penjimatan eletric dekat situ.


It's been a while I didn't update about my recent balcony garden. Yeahh after my recent trip to Perth for 10days some of plants died and some of them survived. Huuuu so sad to come home and watched some of them dried and died. Huuuu...

Yes...i grieved ok. I always have feeling for plants especially those I plant one. Ingat bela kucing je ke sedih bila kucing mati? Huhuhu.


My laksa leaves / kesum ready to repot again. 


I took a break from gardening because Ramadan just happen around the corner when I went back from Perth. I just maintain the exist and survived one ja. At that time, no mood to plant a new one pun. I cleared all the dried and died plants and empty the pots. Oh my banyak jugak yang mati kejung ok!!! I need a break! Still sedih ok.

But hey, after browsing around the FB group for urban garden, terus semangat. I start back my gardening habit. I start repot and propogate some of my sweet basils to a new pots. Then I have 2 papaya plants that accidentally grown when my mom compossed some papaya to the pots. That one I removed them to my house corridor..nak buang sayang. So i let them be there. Sikit lagi nak sama tinggi dengan Aishah. Lol.

There are few things you need to consider before start planting anything:
1. Are you more into edible or just for landscaping? For me, i prefer both. So i got both. Edible ada for landscaping my balcony pun ada.
2. Lighting. You must now your place got covered with full lighting/semi shades or what.
3. Type of plants. Dis one also need to consider the lighting factor.


This chilies survived during my absent . 👏👏👏

Well as for my balcony, i got full lighting almost the time accept winter! Kahkah berangan ko nak winter sangat kan..coiii. i mean if the raining season n cloudy then the light much more dimmer like one in Perth. Sekarang pun cuaca acah2 autumn dekat Perth kan.. hahahahha.. accept the temperature won't go down further than 23C I think. Hahaha

Let just cuci mata and see all my pokoks ok.




My sweet basils also survived. Wehuuuu


This one..bought it from market. It's culantro, cousin to cilantro. Smells and taste the sama as cilantro. Both my fav. I like both.


Thai basils. Also my favourite one. Masak pakai ni memang sedap!

Shall update more about my balcony garden soon. Till now...buhhh -byeee





Hola Penangites,

Good news for all of us especially those coffee lover...say Hi please! San Francisco (SF) Coffee finally make a way for the first outlet in Penang. Well it's located at Gurney Plaza. Yahuuu my favourite hang out place with my family.


Located in the bustling Gurney Plaza, the brand new coffee joint offers a “cool ambience” that is cosy and inspirational designed to stimulate all five senses of smell, touch, taste, hearing, and sight. Well you know how cool to lepak at the outdoor side in Gurney Plaza right? Cool breeze, smell of the sea n cup of coffee. Walaaa

With each SF Coffee outlet displaying a unique identity, the first outlet in the North draws on the history of Gurney Drive and the sea, creating an oasis from the hectic life of modern Penang, offering a calm and serene space for consumers to enjoy the good stuff.



There are two different section of SF Cofcee where it divided into two: a more private lounge area screened off at the back; and a casual seating area at the entrance to allow customers to watch the world go by.




During opening ceremony.


The coffee chain aims to combine the perfect blend of coffee, people, and space, with beans sourced from the best coffee farms around the world.

Coffee lovers of Penang now can look forward to quality, fresh, and robust deliciousness as SF Coffee takes pride and diligence in the brewing process for every cup of coffee – from sourcing, cupping, to the roasting of the beans. Sounds wonderful right?


Aside from Penang, SF Coffee currently has 40 other outlets located throughout the Klang Valley, Negeri Sembilan and Pahang.

For more information of San Francisco Coffee, please visit www.sfcoffee.com or visit their Facebook page here: https://www.facebook.com/sfcoffee/


As for me, I woulf love to try their coffee of course. Mine would be great if I can have Mocha Ice Blended. Nyummy.


Pic credit to midvalley.com

Jom Penangites, kita try mengopi dekat new port pulak




Disebabkan kami laki bini tengah nak Onz diet kan..maka lately ni kami suka la nk bersteam boat dekat rumah ken...



Selasa lepas dah buat tapi kurang menyengat sebab makan dengan sos cili thai tu ja. Alaa takleh jadi ni nak kena buat jugak sos ala2 Jhonny's tu. Pedulik aa jadik ke dak ka. Setelah puas godek-godek blog lain yang pernah buat so aku olah mengikut kesesuaian tekak aku lah ye.

Jom kita tengok bahan-bahannya:

8 biji cabai besar merah
6 ulas bawang putih
5 sb minyak bijan
5 sb cuka
5 sb sos ikan
3 sb sos tiram
2 sb kicap manis
Air secukupnya
1 sb sunquick (sini la rahsiaaaa segala rahsia kesedapan sos Jhonny's noks)
1 sb tepung jagung (bancuh)
Bijan bukan najib ye! (Sangai..lagi banyak lagi sedap)
Daun ketumbar rancik halus (lagi banyak lagi sedap noks..kick dia dekat daun ketumbar ni lah)
Garam (aku tak letak sebab dah ckup masin bagi aku..so up to u lah ye (
Gula (aku masukkan 2 1/2 sb ya)


Cara-caranya:

1. Blend cabai besar dengan bawang putih guna air secukupnya.
2. Masukkan semua bahan(kecuali bijan, bancuhan tepung jagung dan daun ketumbar) ke dalam periuk dan panaskan.
3. Api guna slow-slow ja tau. Perasakan dengan garam n  gula ya.
4. Then masukkan bancuhan tepung jagung untuk bagi pekat. Pekat ni pun ikut suka korang la nak pekat macam mana kan.
5. Dah siap  boleh masukkan ke dalam mangkuk and tabur bijan dan daun ketumbar.



Dah siap. Boleh la makan dengan sepuas hati. Kalau tak habis boleh simpan dalam peti sejuk ok.

Laki aku cakap boleh celen Jhonny's dah lepas niiiii...

Jom jamu mata tengok steamboat kami dulu la naa

Prawn dumpling, segala ball2 ni untuk anak-anak.


Udang, ayam, daging n kambing slices tu beli dekat Jusco..memang ada utk steamboat punya.


Sayuran wajib bagi aku.


Nak makan tu kacau-kacau la dia. Rasa dia paduuuuu...perghhhh


Dah lepas ni takyah nak Jhonny's sangat dah. Sekali makan kat Jhonny's tak terbang RM150+ memang bukan dia la...

Ok la nak sambung tengok Spain Vs Russia ni. Tengah draw pulak wei. Stress awat la Pique ni guna tangan pulakkkk..ko bukan main handball bhaiiii
Seteressss mak jem!






Hahahha...
Sapa kat sini jenis keti tu bau perghhh macam makan bawang sekilo bila bashahhhh tu???
Sapa macam tu? Eh heloooo sory skit...aku tak macam tu okeh. Aku makan bawang Holland so ketiak aku tak tengit bau macam keti Abangla ( bukan racist ok..hakikat)

Dah kalau korang jenis yang ada masalah bau badan stail Nauzubillah sendirj bau sendiri nak pitam...elokla korang amik masa sat baca lagi apa aku nak carutkan dekat sini.

Hampa tau dak dekat bahagian ketiak kita ni adalah bahagian yang quite sensitive. Sebab dekat sini la terletaknya nodus limfa (lymph nodes) kita. Apa itu nodus limfa? Nodus limfa ni adalah sistem pertahanan badan kita. Ada yang amik Biology tak masa SPM dulu? Ingat lagi dak apa cikgu Biology hang duk ngajaq kat depan oi? Tak ingat tu hang duk lenaaa la tu kennn...


Credit to spengetahuan.com
Boleh click SINI untuk baca lebih details apa itu nodus limfa (lymph nodes)


So apa kena mengena ketiak dengan nodus limfa la apa bala la...of course la ada kena mengena...sebab lani kita terlampau obses nak ketiak tak busuk...taknak busuk lepas tu takmau bagi dia berpeluh pulak...dah taknak bagi berpeluh nak bagi dia wangi..lepas da wangi nak bagi ketiak tu putih pulak...ehhh banyak betul cengkadak korang nak keti korang macam-macam kan...

Dah tu apa yang korang nak.dengan ketiak korang ni kan? Kalau aku, cukup la dengan tak bau sudahlah kan. Biar ketiak hitam..jangan hati yang hitam bro...ehhh #siscubadakwah. Lepas tu kat ketiak tu jugak la duk shave tak bagi bulu tu.boleh dandan n dreadlock kan. Selalu kalau pengalaman aku bila lepas shave tu kan after sapu deodorant dalam dua tiga hari nanti mesti naik macam jerawat tak jerawat. Oihhh seram oihhh...jangan main-main wei. Serius aku seram.

Seram tak seram la. Aku perasan everytime aku shave ketiak ja nanti akan jadi macam tu. Sampai la satu hari ni aku dah cuak..aku pi Gleneagles untuk jumpa breast surgeon dia. This is serious talk. Siap  doc check raba-raba ( yang laki tu tak payah nak imagine lebih-lebih sangat boleh?panggg kanggg) siap pakej scan buat ultrasound semua. Alhamdulillah takdak apa-apa. Doc cakap maybe sebab aku baru lepas shaving and then pakai deodorant sebab tu jadi macam tu. Sebab maybe ada luka and the ingredients deodorant tu terkena and sebab tu jadi macam jerawat and bengkak tu.

Aku da tahap paranoia dah dengan deodorant kat pasaran tu semua. Habis semua chemical ingredients aku check satu-satu sampai la aku google semua ingredients tu balik. Haihhh..jangan wat main-main...budak-budak background chemical engineering ni bab-bab chemical ni dia alert skit. Bukan sikit tapi banyak! Mak aku nak tau sikit pasal bahan kimia ni bahan kimia nu mesti nak tanya aku. Ehhh dah macam jadual berkala pulak aku ni.

Dah kalau semua bahaya....aku nak buh apa kat keti aku ni xbagi bau kepam wei? Pening pala. Sampai la aku lepak kat Guardian time tu duk belek satu persatu ingredients kat botol-botol deodorant tu...belek satu next..belek satu next...belek satu next sampai la dekat product ni. Ehhhhhh apsal ingredient dia ni aja...ehhh...apo ko bondo ni ehhh.


Taraaaa. Aku beli yang kecil ja. Tapi tahan berbulan-bulan. Nak masuk setahun hokey!


Antara sebab aku pilih Total Image Smelly No More ni adalah:
1. Dibuat dari mineral salt
2. Anti-bacteria yang menyebabkan bau keti!!!
3. Selamat untuk semua jenis kulit.
4. Alcohol n fragrance free.
5. Reduce peluh without blocking pores kita..tak macam deodorant biasa tu ye.
6. Tak da harmful chemicals sperti parabens, aluminium chlorohydrate,  takda mineral and perfume oils dan lain-lain.
7. Tak sticky and oily
8. Tak mengelap kan keti! In fact my keti dah bertambah seri...kahkah.
9. Tahan lama nak mampus. Setahun nak habis satu stick pun bercinta wei.
10. Tak keraskan baju hampa macam commercial deodorant...euwwwwww nampak bertompok putih kat ketiak gitewww...ewwww



Cara penggunaan pun mudah wei. Hang basahkan je garam tu pastu tenyeh je secukup rasa kat ketiak hang. Awal-awal memang rasa ketiak tu macam light-light takda penrlindunga  gitewww macam euwwww ketiak rasa mcam tak pakai deodorant. Pastu lama-lama dah biasa and ketiak hang pu da addapt dengan garam ni hang pun akan ok ja. Pastu lama-lama hang akan perasan ketiak makin glow...kahkah..glow tu tipuuu...maksud aku makin cerah dari guna yang whitening tapi ketiak makin kepam n makin hitam!


Acrive ingredient: natural salt sajo.

So cerita dia..baik lah hampa pi beli ni pakai ni. Ingat hat mana kita boleh elak..kita elak. Aku dah lama nak share pasal deodorant ajain ni tapi asyik lupa ja. Maafkan aku tau sebab lambat nak share menda baguih macam ni.

Kepada kaum hawa ku, aku menyeru korang rajin-rajin la examine breast korang untuk tengok any abnormalities tau. We should alert with our body!

Macam mana nak check?

Mai sini hampa tengok dekat bawah ni tau




Sebaiknya buat lepas seminggu period ya korang.


Credit to thesun.co.uk 


Jangan lupa check any abnormalities tau. Nak senang masa check..check depan cermin.




Riang Ria Raya Moments

in , by Alia Farhan, 8:16 PM
Sedar tak sedar dah masuk hari ke 11 Syawal. Wahhh sat ja kan. Baru rasa macam puasa hari tu...lepas tu raya..ehh tup-tup dah Syawal hari ke 11. Memang betul la orang cakap akhir zaman ni memang sat ja masa berlalu. Kita ja yang selalu amik sikap sambil lewa kan.

Dan bila sebut pasal raya, seriously aku dah lama hilang feel raya tu sejak-sejak arwah tok aku takdak. Ya lah, sebab kami empat beradik arwah tok yang jaga kami. Yes tok duduk ngn family kami. So kami membesar dengan adanya tok di sisi kami. Mama ngn arwah abah bekerja. So apa-apa bila time mama ngn arwah abah reja, arwah tok yang will look after us. Rindunya dekat arwah tok. Then bila abah takdak and pi secara mendadak, tu lagi pukulan untuk aku. Sebab aku ni memang anak manja abah. Memang rasa sakitnya tu..undescribeable. yes time heal. But bila kenang tu..hati sayu sangat... menda paling kuat bermain kat fikiran aku...what it abah ada lagi...what if abah itu...what if abah ini... Macam tu la dia. Sejenis perangai sangat kan.

Dan bila dah berkahwin and ada anak-anak sendiri, mainly raya is for them. Let they have a good memories to be remembered like I did. I have a beautiful childhood riang ria raya moments and I hope they will too.

Moments of hari raya is not about ketupat and rendang...it's about how well u spent it with your loves one. It's none like other ordinary and boring day...well I hope u guys have a well spent day with ur love on during Hari Raya.


Bermaaf-maafan. It's a tradition.



Husband n wifey selfie.


No proper raya photo for 4 of us.


Aishah i dont care face!


Mak Jah's clan.







Cucu-cucu Mak Jah.



Papa n her daughters. Sadly, I dont have pics with my daughters like my husband did.

So how is your Hari Raya?




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS