Tips Memilih Dryer

 Alia sharing.... 


Sebab ramai pm & whatsapp tanya pasal dryer dekat aku.... Meh sini nak share....

Dryer ada 3 types yang famous :




1.  Vented tumble dryer

2. Condenser tumble dryer

3. Heat pump dryer

Ketiga2 ni ada mechanical principle yang berbeza. Macam aku pernah cakap.. Aku ada 2 in 1 washer dryer yang LG dekat bawah tu... Dah 4 tahun beli... Masa tu load dia 8kg/4kg...washer load is 8kg n dryer load on d other hand is just 4kg...which is quite mehh for four of us currently. N biasa 2 in 1 washer dryer ni dia pakai heat pump dryer concept which use nearly quite the same concept dengan condenser dryer... Cuma bezanya heat pump ni dia normally guna low temperature drying mode.. Hence why the drying process took like forever with this machine.

While for venting... Dia memang jenis kering yang panas haba dia tu... N u need to vent the air out from the room... Sebab tu kena letak dekat tepi tingkap.. Sebab nak letak hos dia keluaq supaya rumah/room kita tak panas. While condenser type ni pulak dia lebih kurang mcm heat pump.. Tpi dia guna heat exchanger.. N no need nak kena ada venting hos. Sebab tu boleh letak dekat dalam rumah n tak payah nak sibuk2 letak hos keluar... Cumanya.. Hampa kena kosongkan tank air yang dia withdraw dari dry baju hampa tu frequently.. Harga dia lebih mahal dari vented. Kalau heat pump mmg energy efficient n paling mahal antara semua...Tpi drying process dia lama... Vented murah... Baju cepat kering.. Kena pakai hos n cari tempat yang sesuai.. N makan karan skit dalam mayb2 10-15 hingget lebih dari biasa.. Kalau condenser tu xla energy efficient pun.. Harga pulak mahal.. Cuma dia hampa boleh letak la dekat dapoq ka.. Ruang tamu ka.. Tengah rumah ka ikut suka hampa.. So pilihan atas masing2.. Macam aku prefer yang murah... N cepat kering... So pilihan yang tepat utk aku adalah vented... Nak cerita beli toshiba vented tu xsilap dalam 900 hingget.. Free ship-inh.. Fre-e stacking kit... Haa satu lagi lupa.. Nak stack jangan lupa pakai stackin kit supaya vibration dari dryer ni tak rosakkan washer kat bawah.. Sekiannnnn... Semoga membantu sesiapa yang nak beli dryer musim2 hujan ni❤️

6 Comments

  1. vented plg murah tapi pilihan AF, jadinyaaa boleh la try sbb AF tgh pakai kan now.. thank you sharing tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AF? Is it air fryer? I tak paham.. Ayat tu😅

      Delete
  2. haaaippppp, await baju ampa nampak perut??? he3

    ReplyDelete
  3. tengah duk fikir2 nak beli ke tidak hehe

    ReplyDelete

Post a Comment