Recipe : Vegan Scallop Lime Butter

 Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...



This is my vegan scallop... 

So let see...the main ingredients n how to do it... 

Bahan-bahan:

King oyster mushroom 
Butter
1/2 tbsp Lime juice
Sugar
Mushroom seasoning powder /maggi cukup rasa
Daun bawang & rosemqry utk garnishing(kalau ada capers lagi syiok) 


Ni ya king oyster mushroom.. My favourite.. Actually.. Aku suka semua jenis mushrooms.. Sedapppp... 

Cara-caranya:

1. Untuk mushroom, potong bahagian atas yang macam payung tu and bahagian bawah dia. Biar tinggai macam tongkoi /batang ja. Then potong bulat2 ala2 scallop. 
2. Dalam pan... Panaskan butter... Guna low heat ya.. Takut nanti butter tu jadi oil yang hangit plak...then masukkan vegan scallop hampa yang dah dipotong tadi. 
3. Bila dah masukkan dalam pan.. Boleh la tune hampa punya api ke medium heat... Bila dah nampak brownish.. Hampa kalih2 la.. Masa duk masak ni hampa tabur la skit dengan seasoning. 
4. Dah brownish both sides.. Hampa angkat dan ketepikan buh dalam pinggan lawa2... Habuan nak tangkap gmbaq acah2 food blogger la sangat... 
5. Berbalik ke dalam pan... Masukkan 1/2tbsp of lime juice... Then cepat2 kacau.... Lepas tu masukkan la gula skit... Agak2 balance dah rasa dia.. Katup api. 
6. Tuangkan sos/gravvy lime butter yang hampa masak tadi tu dalam pinggan yang hampa buh vegan scallop hampa tadi tu... 

Done.... 


Rasa dia? Walllaaaa hampaaa oiiiii.. Wajib la cuba kannn..nak makan scallop tak tau bila..dapat yang vegan pun wallahhh sangat.... 

Oh lupa nak cakap... Aku memang suka ambil mushroom as my vege... And aku tersangatlah jarang beli sayur hijau yang lain.. Selalu kutip dekat balcony ja daun2 hijau tu nak buat ulam... So kalau beli sayur.. Memang beli cendawan ja. Kalau hampa nak tau.. King oyster mushroom ni dia dalam spesis yang sama dengan oyster mushroom yang biasa tu.. Cuma yang ni dia ada batang yang besar and thick... Aku suka gila rasa dia sebab rasa macam chicken/white meat. Sebab tu kalau orang putih banyak depa substitute white meat dengan mushrooms.. Acah2 la vegan kononnya. Macam vegan scallop ni jugak la.

Aa jom lah tengok apa benefit king oyster mushroom ni. Kalau dekat Korea tu.. Ni antara mushroom yang selalu ada dalam menu depa.


Credit to Google. 



Credit to Google. 

Banyak kan benefits makan mushroom... So jom lah kita makan mushroom banyak2... 







10 Comments

  1. Sedapnya..Terliur pulak tengah lapar2 ni..hahah

    ReplyDelete
  2. Aduhai... terliur tengok scallop lime butter ni....sedapnya!

    ReplyDelete
  3. Sama la suka semua mushroom kecuali shitake hahaha sebab dia pahit. Tapi tak pernah rasa lagi yang ni. Kalau kata sama rasa macam ayam tu kira lebih kurang ja la dengan oyster mushroom

    ReplyDelete
  4. nadia pun suka makan cendawan ..sedap oo cendawan.tetapi anak-anak tak brapa suka sgt makan

    ReplyDelete
  5. owh,bahagian atas dia mmg xboleh mkn yeh?
    selalu beli mushroom campak msuk tomyam or mushroom soup jer, haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh makan... Akak guna yg tu utk letak dalam aglio olio

      Delete
  6. PErnah gak masak mushroom ni
    buat gg sos tiram saja pun
    shedapssss

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Suka mushroom juga. Nampak sedap pulak masak style macam ni. Tq share resipi :)

    ReplyDelete
  8. Wah sedapnya mushroom tu . Tgok gmbar pun dah menyelerakan

    ReplyDelete

Post a Comment