Nak Beli 2 in 1 Washer Dryer atau Asing-asing?

 Memandangkan banyak jugak persoalan2 yang bermain di minda kawan-kawan yang nak beli washer and dryer... Dalam masa yang sama tengah pikiaq... Which one is better?

Ok la.. Disebabkan aku memang berpengalaman memakai 2 in 1 washer + dryer.... And now... Aku dah beli asing another dryer atas sebab-sebab tertentu... Maka dengan ini... Meh aku bagitau.... Apa pro n cons setiap machine yang aku nak cakap kan....


So here we go.... 


For 2 in 1 washer + dryer



Pro :


1. Menjimatkan space

2. No need to keluarkan and masukkan ke dalam dryer

3. Menjimatkan tenaga sebab dryer dia guna heat pump.... Which operate at low temperature compared to other dryers. 

4. Sesuai untuk couples or small family members. 


Con :



Ni gambaq dekat rumah lama. Halus elok ja duduk situ. Suka jenis front load ni. Nampak chic n style dari top load. 



1. Makan masa untuk dry... Full cycle dari wash+dry makan masa nearly 4 hrs. Tu beluk kira cool down time dia. Yang cool down time ni boleh ja skip by pause it off. Nampak tak gambaq di atas dekat timer dia tu 😂😂😂

2. Small load... Macam yang aku punya tu.. 8kg/4kg...8 kg utk washer.. 4kg utk dry... So kalau nak dry terus tu.. Load kena half ja. Time aku beli 4 thun lpas tak banyak lagi load yang besar2.. Sekarang ni ada 10kg/6kg x silap.. But stil load dia bukan sama mcm top load washer ya.

3. Tak sesuai untuk orang yang in a crush to dry their clothes. Macam aku cakap tadi... Load kecik.. Masa amik untuk dry pun sangat lama. 

4. Tak sesuai untuk big family... Walaupun kami 4 orang ja.. Tapi memandangkan budak2 ni suka tukaq2 pakaian... So banyak la jugak bajunya... 

And disebabkan faktor2 con di atas... Kami mengambil keputusan untuk beli another stand alone venting dryer.. Kami stack ja dekat atas tu. Space dekat yard pun kecik ja. Maklumlah rumah burung kan. Kadang2 kami still guna dryer yang 2 in 1 tu untuk dry small load yang senang kering macam bedsheet... Pillow sheet yang elok guna low temperature setting... Kiranya yang kami xkalut la nak pakai n load kecik. The dryer in our 2 in 1 still in a good shape even after 4 years. 

So harap-harap dapat tolong hampa buat keputusan nak beli yang mana satu... 


Aku pernah review LG 2 in 1 Washer Dryer yang aku pakai... Boleh click SINI



Ni dekat rumah baru... 
Stil nampak chic n stylo walaupun dah stack up another stand alone dryer. 

Ok lahhhh... Bela chiao. 






1 Comments

Post a Comment