Resipi : Kerabu Mangga Mudah Dan Sedap

Hai hampa. Sory MIA for a while. huahua. Tak sempat nak update blog sebab masih mempunyai tugas hakiki sebagai seorang ibu dan isteri serta kuli untuk perniagaan kecil-kecilan ku ini.

Sementara anak-anak tengah melenakan diri maka mama pun seret kaki bangun on laptop and update resipi paling simple…

Jom Cantik Macam Awek Korean

Hai umum kita tau, cakap pasal awek atau mamat Korean ja mesti aku nanti jadi duk kagum satu maciammm ja dengan kulit depa. Tengok kat tv yang berdefinisi tinggi nak cari satu cela pun punya susah. Haihhhhh depa ni pakai apa oiii.

Setelah diteliti dan study, maka aku membuat kesimpulan mereka tersa…

Travelog Phuket : Day 2, Ronda-ronda Patong Beach & Fantasea Phuket

Holaaa

Jom nak sambung cerita pasal Travelog Phuket ya. Untuk breakfast pagi tu kami cuma panaskan segala makanan yang kami bawak, menda paling senang adalah beli telur dan rebus. Bawak sambai dan ikan bilis goreng. Lepas tu aku masak ja nasi untuk breakfast and beli roti sandwich dekat 7E sana. Oh…

Travel Tips : Periuk Nasi Yang Sesuai Untuk Travel

Hai hampa kali ni nak cerita bab periuk nasi yang sesuai bawak masak travel. Aku ada beberapa jenis rice cooker yang memang aku hangkut mengikut jenis destinasi dan pengangkutan yang aku guna.

Ada orang cakap gigihnya la seorang Alia membawa rice cooker time travel. Bukan gigih wei, more or less me…

Resipi : Kerabu Perut Sedap dan Mudah

Hai.

Kali ni untuk segmen resipi nak share pasal kerabu perut yang simple dan mudah.

Apa pun jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buatnya.




Bahan-bahan:

Perut (direbus dan dipotong nipis)
3 sudu besar Sambal belacan
2 biji Bawang besar (hiris nipis)
2 biji Tomato (hiris nipis)
2 sudu besar namfl…

Pengalaman Shopping Online dan Online Revolution

Sekarang ni rasanya semua orang yang celik IT pasti suka shopping online atau shopping atas talian. Rasanya lama gila dah kot aku ni start shopping online.

Dulu-dulu susah jugak nak shopping online lagi-lagi dulu takda sistem online banking macam sekarang. Senang cerita quite complicated la jugak k…

Resipi : Otak Lembu Masak Gulai Minang

Hai hampa
kali ni quick update tau. Nak kena type laju-laju sebelum si Aishah tu mengamuk kan.
Ada yang kat sini makan otak lembu tak?
Kalau nak tau ni adalah salah satu part terpaling favourite untuk aku. Tapi jarang sangat lah dapat makannya. Setahun ada la tiga empat kali makan macam tu sebab su…

Mak cerewet

You know u when u become a mom suddenly u become so cerewets. I mean sooooo cerewet sgt2. Yeah it's me.

It happened to me last nite we're rushing to Gleneagles from Juru to the island side. Boleh pulak fullhouse weiiii. Why I don't go to the nearest hospital at my place? To be frank, I …

Resipi : Stirred fried seafood chilies and pad kra pao

Kali ni nak kongsi resipi super ringkas tapi super sedap nak mam...
Betul wei...tak tipu...pejam mata pun boleh wat ok.


Bahan-bahannya:

Bawang besar
Bawang putih
Udang
Sotong
3 sudu ibu sambal
Sos seafood Adabi /tiram
Cendawan (aku pakai dua jenis enoki and King  mushroom)
Daun selasih (lagi banyak…

Tempat Makan Menarik Di Penang : Western Breakfast Sedap di Viva La Pasta

Cakap ja pasal Penang, mesti terbayang makanan-makanan sedap dekat Penang kan. Cakap la nak makan time bila..pukul 6 pagi, 3 petang..12 malam..semua ada kat Penang ni.Name it, kueytiaw thng la char kueytiaw la tosai la capati la semua ada. Tak kurang jugak dengan Western Breakfast style kan.

Kali n…