Update from my urban garden

6:56 AM

Haiii

Setelah lama tak update pasal my lovely urban garden yg sekangkang kera kat balcony tu kan...

Maka dengan ini jom usha-usha apa yang masih hidup di situ.
Hahahhaha.


New family in d urban garden. Baru je beli sebab diorang wat macam bonsai ikat skit kat bawah tu bagi dia trim je.


Limau purut ni pulak dah lama tak keluar tunas baru. Haih nak kena bagi baja power ni pasni.


Hai lemon!
Cepat2 la berbuah ya macam pokok2 orang lain ya.


Ketumbar jawa or culantro org putih panggil.


Rosemary. Memang suka sangat bau rosemary ni saja2 pun .bau yang sangat menenangkan. And its good for memory ok!


Ni pun pokok rosemary gak.
Yang dipacak dari batang ke pasu lain.


Ni pokok maman. Accidentally tumbuh. Banyak2 boleh la wat jeruk maman kan.


Sweet basils. Boleh wat pesto paste banyak2 macam ni.


Ni pulak pokok tomato. Da start berbunga. Harap2 melekat la buahnya kan.


Geram pulak tengok bunga ni. Pokok ni boleh survive dalam extrem temperature. Tak banyak songeh dan senang jaga. Sekarang ni bagi mol bawang galak sungguh dia berbunga.

So next time kita update lagi. Sebab pokok cili pun baru keluar putik2 bunga. Mana tau next week cili da keluar ka.

***ingat nak tanam kacang renek balik. Tapi sebelum tu nak kena spray dulu dengan organic pesticides. Geram sebab ada bena2 tu.

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

3 comments

  1. uols beli mana pokok2 urban ni alia
    k.el pun nak jugak..sllu beli hat kering ja huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yg beli dekat nursery kak el.
      Ada yg semai dr benih.
      Kat area sini tau la nursery mana..klau kt sana x sure dong

      Delete
  2. Wahhh best nya tengok hasil tanaman alia ni

    ReplyDelete