DIY handmade / homemade playdough

11:34 AM

Hi korang,

Dah lama nk upload entry pasal ni. Tapi lupa memanjang. Maaf ya.



Teruja tak nak buat playdough sendiri kat rumah??

Jom tengok bahan-bahannya:
2 cups tepung gandum
1 cup garam halus
1 cup air
1 sudu tartar ( ni aku tak letak pun sebab takdak kat rumah , optional ja tau ni)
2 atau 3 sudu minyak masak.
Food Coloring

Cara dia:
1. Masukkan semua ke dalam satu bekas kecuali air.
2. Masukkan air sikit-sikit sampai dough terbentuk.


3. Uli doh dan bahagikan sama size. Aku buat 5 ketul utk 5 color ya.


4. Ni lepas da letak color maler ya. Uli la doh tu sampai kaler tu sekata ya.

Dah siap, boleh la main dengan anak kan.



Ni baymax hijau. Sebab mak pak dia ijau ok! Hahaha


Buat la macam- macam bentuk asalkan anak kau suka kan.



Ni pulak baymax kat taman. Haha



Kemain kenit ni kan.



Mak pun eksaited lebih nak main.


Yang lebih tu simpan dalam plastic zip lock. Katanya tahan sampai 1 bulan. Nanti nak main boleh amik yang dalam ni.

Texture dia sama mcm playdough yg maheiii nk mam tu haa. Buat sendiri murah ja.

Apa lagi korang, boleh la try DIY sendiri kan.

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

5 comments

  1. murni pon pernah buat untuk Alysa & Danish..memang best main sampai puas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan..depa nk campoq ka..tak kesah sgt..sbb murah...klau playdoh nuuu...nanges laaa

      Delete
  2. nti Aqil dh besar ckit boleh buat.klau la ni buat msti msuk mulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi...
      Aqil umoq brp da zai?
      Ni klau depa makan pun msti depa buang balik sebab masin...hahaha
      Bgus sbb edible tp mesti depa xmau makan punya lah

      Delete
  3. yaaa dulu kecik2 pun ada set play dough ni.. mmg mahei tp time tu dak ngerti pape..
    tau ada jee main la kan.. skrang da besar kdg2 cari adiah kat anak2 buah terjegil bijik mata..
    baju barbie buat sndiri je pakai perca.. x kuasa nak beli ahaha..

    ReplyDelete