sambal daging

12:15 AM

Bahan2;
Daging
Cili kering
Bawang besaq
Bawang puteh
Asam keping
Kentang
Garam
Pak aji
Gula
Daun rempah
Minyak

First of all...rendam dulu cabai kering tu smpai kembang...pastu blend la skali ngn bawang besaq n bawang puteh...
Then panaskan minyak...tumiskan bawang besaq n bawang puteh...then da naik bau tu baru tumis barang yang da blend tdi...agak patut padan la..yg balance boleh simpan n wat masak lain kali...
Then baru la masuk daging yg da dipotong tdi...ingat potong daging tu jgn ikut urat dia..nnt keras kong...pastu tambah la ayaq byk sket sbb kita nk masak bgi daging tu lembut...jgn lupa campak asam keping...sekeping sudah la..kang jadik asam pedas plak kang
Agak2 da kurang ayaq tu...buh kentang yg da potong dadu..then tambah ag ayaq...ni kira betoi2 nk bagi daging tu lembut la..n jgn lupa buh daun rempah...actually aku pun tak tau nama daun ni yg betoi apa sbb daun ni pun makcik aku yg bgi kat mama...kalau tambah dlm masakan mmg mencanak2 bau n naik selera tau...mcm mna kalau masak buh daun limau purut kita rasa terangsang smcm kan...sama la mcm ni haa...nnt aku update psai pokok ni kt dlm mini garden aku..jgn tak tau kat balcony cenoet aku ni pun ada mini garden...ala2 herbs garden la....ehhh melalut plak..
Dah agak ayaq kering...bru buh garam...pak aji n gula sket...jgn lupa rasa...kalau tak rasa garam ka gula ka..pandai2 la top up ya...
Ok lah...
Gtg

Babai

Published with Blogger-droid v2.0.8

You Might Also Like

0 comments