Assalamualaikum.....

Hari ni baru berkesemepatan nak update blog. Kali ni nak ceritakan pengalaman sendiri duit dalam account Maybank saya sendiri hilang! Tak pernah terpikiaq perkara macam ni boleh berlaku dekat diri sendiri. Selalu dengaq pengalaman orng ja. Kali ni jadi dekat diri sendiri.

Cerita dia Jumaat yang lepas, pada pukul 4.29 petang, aku dapat sms menyatakan Maybank crad aku telah digunakan untuk membuat pembelian bernila RM111 di UniPin SG. Time tu dah cuak ingat ada kesilapan, so terus log in dan tengok memang ada duit yang dipotong, walhal aku tak pernah buat pembelian dari situ. So aku terus nak pindahkan duit dari acc Myabnk ke account CIMB aku...malangnya sementara menunggu no TAC masuk..scammer/hackers ni dah berkali-kali buat transaksi dengan nilai yang sama. And menyebabkan transaksi aku nk pindahkan ke CIMB gagal sebab baki duit yang dah tally dengan jumlah aku nak pindahkan. Memang mngigil time tu. Sumpah aku rasa mcm dalam Money Heist bila part hackers duk buat reja godam acc orang tu. 



Tengok si celaka ni buat kerja! 
Ni bukan manusia ni.. Ni babi! 


Terus aku kol Maybank untuk BLOCK acc bla bla...By the time nk verified accc bla2 dalam masa 10 minutes...si celaka ni dah buat sebnyak 16 transaksi yang setiap nilai adalah RM111 dan total adalah RM1776. Persoalan aku sekarang ni, macam mana si celaka ni boleh gunakan kad aku tanpa ada MSOS code masuk ke dalam sms aku untuk verified  transaction seperti sebelum-sebelum ni? Ni soalan aku kepada Maybank? sedangkan aku nak pindahkan duit di Maybank2u pun kena tunggu no tac num punya lama. Sedangkan si celaka ni boleh guna kad aku tak sampai selang seminit tanpa gunakan MSOS code yang menjadi kewajipan untuk Maybank hantar ke pengguna sebelum membuat mana-mana transaksi menggunakan debit card untuk online transaction. Tu soalan yang paling utama pihak Maybank kena jawab!

Aku tak boleh brain macam mana dalam masa 10 minutes 16 transaksi haram ni dibuat dengan tanpa menggunakan mana-mana kod keselamatan yang perlu dihantar kepada pengguna account/ kad debit tu. Adakah sesenang tu, system keselamatan Maybank senang digodam? Atau adakah seseorang dalam Maybank yang menjadi dalang menjual maklumat / data pengguna kepada  pihak ketiga...atau ada orang "dalam" sendiri yang boleh buat and overide system without giving MSOS code and then boleh buat transaksi haram macam ni? Tolong lahhhhh....


Bila kena macam ni terus aku rasa teruk gila security system tang Maybank pakai. Baru berkira-kira nak bukak current account dekat maybank untuk company aku...Terus cancel la bila macam ni pergi dia. So bila jadi macam ni, soalan aku...duit2 aku akan dapat balik tak? Duit aku yang kena curi tu dilindungi PIDM tak seperti mana yang digebang-gebangkan. Aku taknak cakap banyak..aku nak duit aku ja balik..RM1776 tu bukan amount yang sikit untuk orang macam aku!!!! 


Banyak orang tanya aku..apa tindakan Maybank? Maybank suruh aku isi Dispute Form untuk menyatakan transaksi tu semua bukan aku buat. So lepas tu diorang akan bukak investigation. Dalam masa 45-60 days untuk tengok macam mana. Sekarang ni, aku dah bagitau dah celaka ni guna duit aku untuk beli apa ntah kat UniPin SG babi tu...orang kata UniPin SG ni gamers punya port! So sekarang ni aku harap Maybank dah boleh alert la kot apakes orang nak beli sampai 16x ..tak ka rasa suspicious oiiiiiii....


Sumpah bila jadi macam ni..it's a wake up call for me lah...langsung dah rasa tak percaya and selamat lagi rasa bila duit dekat bank tu...apa jadah duit /kad aku orang lain boleh senang-senang kebas. And ko cakap security system ko canggih..beli berjuta-juta system tu...ya Sumpah kalau kes aku ni tak setel, memang aku akan tutup terus account aku dekat Maybank. 


Aku harap korang-korang yang mana ada simpan duit dekat bank tu be alert sama...bukan nak takutkan ya...aku pun tak pernah terpikiaq menda ni akan jadi kat aku. tapi jadi jugak!!!! it safe to keep some of your cash with you...in case macam aku ni...ni duit belanja harian aku.....memang aku simpan dalam bank sebab aku suka cashless...tapi bila jadi macam ni..ntah la rasa dah tak relevan dah nak cashless bagai sangat..last2 memang cashless habis sampai duit aku pun lesap!


SATU JA AKU NAK CAKAP...AKU HARAP PIHAK MAYBANK BERTANGGUNGJAWAB ATAS MASALAH AKU NI!!!!!! MACAM MANA HAMPA BOLEH MEMBENARKAN TRANSAKSI ONLINE MENGGUNAKAN DEBIT KAD AKU TANPA MSOS CODE DIHANTAR KE NUM TELEFON AKU UNTUK VERIFICATIONS!!!! DAN SEBANYAK 16 TRANSAKSI DIBUAT DALAM MASA HANYA 10 MINIT!!!! YOU BETTER HAVE THE CONCRETE REASON HOW IT HAPPENED!!!

*****aku akan update this matter from time to time...and aku harap sangat duit aku dapat balik!!! and Maybank pun dapat memberikan kerjasama...sebab aku memang to be honest suka guna Maybank sebab user friendly. Tapi tu la bila jadi macam ni sumpah aku paranoid. 

Antara kegemaran aku adalah makanan Chinese. Aku memang suka sangat sebab Chinese food ni selalunya flavourful sangat. Antara masakan Chinese yang aku suka Sichuan. Kalau dulu suka sangat tengok Iron Chef yang Chinese tu.. Dia suka masak Sichuan dishes yabg menarik sangat. Antaranya yang aku ingat Mopu Tofu. 

Lepas tu.. Masa kerja dekat kilang. Cafe dekat kilang pulak selalu ada Chinese Foor section..so antara Chinese Food yang ada adalah Mopu Tofu ni. Memang selalu la aku amik ni for lunch. 



Silky soft n flavorful ❤️❤️❤️


Bahan-bahan:

Daging cincang
Bawang putih yang dicincang
Bawang besar dipotong dadu
Halia sebesar ibu jari ditumbuk
Chilies flakes
Japanese soft tofu 
Minyak untuk menumis
Garam
Meggi cukup rasa
Daun bawang untuk garnishing
Fried minced garlic *xnak letak pun xpa.


Kena guna Japanese soft tofu baru sedap. 


Ni pulak crushed chilies or chilies flakes yg aku guna. Memang best guna ni... Biasa kalau aku masuk siam aku angkut ni banyak2.. But memandangkan borders are still closing... Beli la dekat Tesco ya. 

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumus bawang putih, bawang besar dan halia
2. Dah wangi bau garlic n onion tu masukkan daging cincang dan chilies flakes...
3. Goreng hingga air daging dah kering.. Then masukkan japanese soft tofu. 
4. Then masak jap Japanese soft tofu tu agak2 dah masak bolehlah perasakan dengan garam dan serbuk perasa. 
5. Da siap boleh la angkat dan garnishing dengan daun bawang n garlic goreng tu. Tak nak letak garlic.. Boleh ja letak bawang goreng....


My favourite... Tak sia2 duk tengok Iron Chef dulu2... 


Makan nasi dengam dia saja dah cukup dah... Memang sedap gila.. Ecah suka sangat lauk Mopu Tofu ni. Menambah2 nasi dia. Oh ya.. Buat ni kalau boleh jangan guna tauhu /tokua biasa tu.. Sebab rasa dia tak sama... Kena guna Japanese Soft Tofu gak... 

Apa pun.. Selamat mencuba... 







 


Fobia kalau tengok ni kannnn... 

Aku yakin ramai gila kaum perempuan dekat sini yang annoying gila dengan bekas minyak yang melekat dekat bekas tupperware /tipuware tu kan....

Jangan la pulak ada yang terus lempaq ja bekas tipuware tu dalam tong sampah... Kesian dekat alam sekitar kita ni.. Kalau asyik hampa dump ja bekas2 plastik tu.... Kan dah cakap plastik tu amik masa 500 years untuk degrade.. Hampa da mereput dekat dalam sana pun dia tak reput2 lagi cik oiiiii

What you need to do just masukkan your liquid dishwasher  dengan sesudu garan kecil... 



And then masukkan air and rendam skit bekas dengan air. 


Then amik sponge gosok2 skit.... Then done.... Sekaliiiiiiiiii basuh and bilasss ja dah clean and clear........ 


Sumpah hassle free... Xpayah nak struggle rinse dengan ayaq panas la apa bagai macam selalu2 duk buat. Ni sekali gosok manja2 pun dah keluaq.. Actually masa rendam tu pun boleh nampak minyak-minyak tu dah tanggal. Bila gosok dengan sponge /net tu pun takdak la melekat bagai dekat sponge/net. Oh aku prefer pkai cleaning net tu sebab lagi senang... 

So lepas ni jangan buang dah ok segala2 tipuware ni... Kalau nak dispose jugak.. Make sure cuci elok2... Then Letak dekat tong plastik yang recycle tu.. Jangan discard dekat waste yang biasa tu ok... It's our responsible to take care our earth. 




I hope this tip will help for those havin trouble with this 😉

Random stuff

by Alia Farhan, 5:28 AM

 

I've been out of ideas... What to rant here... Whenever i'm trying to come out with new content/post here.... I keep on asking.... Is blogging still relevant to this moving foward social media. Do people stil read blogs?

N if people does read blogs.. N Why d hell PR stil dont want to pay bloggers a good deal n rather paying high to bbnu in IG.. bla bla bla?

I'm not goin to rant about PR in this post...i'd done that in my ig /fb before how some PR had been taking advantage of bloggers for their free marketing n think that we bloggers are free loaders n hope for free stuffs n free meals... Hell no! Dont make me start.... 🙄🙄🙄

It's so kayyyyy... I'm not goin to rant it here... I'm not sure what's my readers like me to write about? Travel story? It sucks... We are stuck at home due to this Covid....i dont think people would love to read that in this situation. Erghhhh.. Buat sakit hati ja kan orang yang menulis ni nak mngingat moment2 best berjalan-jalan ke sana ke sini... 

I don't know... My contents are kinda mess up... I guess that's what lifestyle blogger do right? We share any thing that we love to our readers.... U nak recipe.. I share u here... Normally... Whenever I up my cooking dejat fb... People will normally ask for the recipe... So cepat2 i kena update blog with that recipe and shared with them... So from there i can gain traffic. Acah2 sangat kan.... 

And yes.....i have up and down during blogging... Who doesn't right? But i hope it wont stop me in future.... 

And i hope everybody will be OK during this pandemic... I know it is hard for some us who dealing with job crisis... Business struggles... Health issues n etc... But I hope after the rain.. There will be  rainbow for us. I'm missin my mom so bad... Erghhhh.... Everybody is struggling with their emotions. Keep on fighting! 




Take care ❤️









 Nk update laju2 sebab takut nanti lupa nak update blog... Hahahhaha.. Macam apa ja.. Seminggu ni bz n kelaut sangat nk blogging.. Ampun dan maaf ya blogku....



Ni lah dia daging cincang pedas bersama terung... Nama melayu dia... 

Sedap dan simple sangat nak buat dia... 
Dekat rumah ni sentiasa ada stock daging cincang tesco tu... Senang nak masak anything yang simple... Boleh guna tu ja.. 

Jom lah tengok bahan-bahan dia ya... 

Bahan-bahan:

Daging cincang
Bawang putih yang dicincang
Bawang besar dipotong dadu
Chilies flakes
Terung dipotong bulat dan dipotong lagi half macam dalam gambar 
Minyak untuk menumis
Garam
Meggi cukup rasa
Daun bawang untuk garnishing
Fried minced garlic *xnak letak pun xpa. 


Aku pkai chilies flakes ni.. Ada udang kering siap.. Nak guna chilies flakes biasa pun boleh ja... Yang ni boleh beli dekat tesco ya. 



Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumus bawang putih dan bawang besar. 
2. Dah wangi bau garlic n onion tu masukkan daging cincang dan chilies flakes... 
3. Goreng hingga air daging dah kering.. Then masukkan terung. 
4. Boleh perasakan dengan garam dan serbuk perasa. 
5. Da siap boleh la angkat dan garnishing dengan daun bawang n garlic goreng tu. Tak nak letak garlic.. Boleh ja letak bawang goreng.... 

Dah siap.... Anak aku Adriana suka sangat masakan macam ni... Dia makan lauk ni ja dengan nasi. Lauk lain dah tak pandang dah.... 

Selamat mencuba semua. 


Tadaaaa... 


Makan dengan sup ayam... 
Sedap! 






Khasiat Bunga Telang

by Alia Farhan, 9:57 PM

Tahukah anda.. Bunga telang atau nama saintifiknya Clitoria ternatea diambil sempena bentuknya yang seakan-akan woman's genital (clitoris). 🤣 🤣 🤣 


Ramai tanya aku.. Boleh makan ka bunga dia.. Rasa apa? 

Sebenarnya. Nak kata ada rasa tu xda pun..tpi best sebab crunchy n khasiat dia tu.... Jom lah baca khasiat-khasiat bunga telang ni.... Kaum wanita sangat2 digalakkan consume bunga telang ni. 


Manfaat Bunga Telang (Clitoria ternatea) @ Bunga Nasi Kerabu


Khasiat perubatan


Bunga kacang telang mempunyai bentuk organ luaran seksual wanita, maka nama latin dari genus ‘Clitoria’ , diambil dari perkataan ‘clitoris’ . Dalam beberapa bahasa (Tamil, Malayalam) bunga kacang telang dinamakan ‘kerang’ yang juga mempunyai bentuk organ seksual wanita. Oleh kerana mempunyai kesamaan bahagian tubuh manusia, tanaman ini dikatakan mempunyai pengaruhi kepada sistem pembiakan manusia. Tumbuhan ini digunakan secara tradisional untuk menyembuhkan penyakit seksual, seperti ketidaksuburan, gonore, mengendalikan kitaran menstruasi (haid), dan juga sebagai afrodisiak. Amalan ini dicatatkan dalam sebuah kepercayaan kuno dicatat dalam Doktrin Signatures.


Dalam perubatan tradisional pula, tumbuhan ini banyak digunakan untuk merawat sakit telinga, kelenjar membengkak, kolik, sembelit, sakit tekak dan penyakit kulit.


Manfaat lain Bunga Telang.


1.Menyuburkan rambut

Kacang telang telah dipercayai amat berkhasiat untuk melebat dan menghitamkan rambut. Tumbuhan ini juga dipercayai mampu mengilatkan rambut dan juga dapat menyuburkan kulit rambut.


2. Mengurangkan sakit kepala

Daun dan bunga kacang telang juga dikatakan mampu mengurangkan sakit kepala. Caranya adalah dengan mengambil daun atau bunga tersebut. Kemudian masukkan dalam kain hingga membentuk bantal dan digunakan sebagai pelapik kepada sewaktu tidur oleh pesakit.


3. Merawat ulser mulut.

Dikatakan juga bunga kacang telang boleh direndam dalam air panas dan diminum seperti teh untuk mengurangkan sakit akibat ulser mulut. 


4. Insomnia

Air rendaman bunga ini juga dikatakan mampu merawat insomnia. 


5.Mengubati bisul

Daun pokok ini yang dihancurkan dan ditampal pada bisul atau jerawat dapat merawat masalah tersebut. 


6.Melawaskan kencing

Akar digunakan untuk melawaskan pembuangan air kecil dan dijadikan julap. Biji kacang telang yang dihancurkan dan dijadikan serbuk digunakan sebagai julap. 


7.Membersihkan mata

Bunga dan daun kacang telang yang direndam di dalam air bersih, boleh digunakan untuk mecuci mata yang disebabkan oleh mata merah. 


Buat ulam ajorrr. 


8.Perbaiki haid wanita

Bunga dan akarnya dicampur dalam air mendidih, kemudian direbus bersama sedikit gula dan diminum dipercayai dapat merangsang haid. 


9.Merangsang memori dan kebijaksanaan

Di India, kacang telang dikenali dengan nama Shankupushpam telah digunakan secara meluas sebagai tonik otak dan ia dipercayai dapat merangsang memori dan kebijaksanaan.


10.Pewarna makanan dan fabrik

Selain digunakan sebagai pewarna makanan, bahan pewarna yang terhasil daripada rendaman bunga kacang telang juga telah digunakan sebagai pewarna pakaian ataupun nila. Caranya adalah dengan menambahkan warna biru ini kepada air bilasan terakhir pakaian terutamanya pakaian berwarna putih. Tujuannya adalah untuk mencerahkan fabrik tersebut (bertindak sebagai nila)


11. Sebagai detox

Teh herba bunga telang dapat hilang kan racing dalam sistem PENCERNAAN.  Amik 2 3 kuntum bunga rendam air panas dan minum boleh ltk madu atau tambah limau nipis buat air biru bertukar menjadi purple!



Ni sebab pakai brown sugar... Perah lemon skit jadi warna pink blush. Lawo kannn


12. Mengubati batuk

Akar bunga telang dpt ubati batuk dan asma


13. Ubati bronchitis

Rebus 30-60grm Akar telang dengan 4gelas air sampai tinggal separuh. Minum 1gelas 2kali waktu pagi dan malam. 


14. Mencuci darah

Darah kotor penyebab jerawat dan bisul. Minum air rebusan Akar telang dipercayai mampu cuci darah


15. Ubati sakit telinga

Ambil daun telang ramas dalam air campur garam sapu pd telinga yang sakit.


Boleh juga dimakan bunga telang. Campur kan dalam telur dan masak seperti telur dadar atau celup tepung pun sedap!


Kredit : knor khalid


**************************




Banyakkan khasiat bunga telang ni. Nak tanam pun tak susah.. Penjagaan pun senang ja... Rugi kalau tak tanam dekat rumah hampa... Aku tanam dekat balcony pun subur elok ja... Lagi petik bunga dia.. Lagi banyak keluar bunga baru...



Cantikkan lapis2 dia tu... In love sangat tengok ❤️❤️❤️

So lepas ni boleh la pakat2 tanam dekat rumah.. Boleh buat air bunga telang utk anak2.. Bagus untuk otak. Buat ulam pun best ❤️❤️❤️




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS