Minggu ni balik Jitra sebab 2hb ni maktok dah nak fly balik Tawau. So alang2 25hb hari tu bday maktok.. So kita celebrate la bday maktok sekali.... 

Actually xda idea pun nk celebrate dekat mana but my husband insist to celebrate here.. Sebab dia dah lama duk taram tengok steak dekat sini... So why not kan.. Orang dah offerrrrrr... 


So here we are.... 







I love the surroundings... 



So here we are... 
Kami dah booking tempat ni awai2... 


Jom lah kita orderrrrr... 


Sesi pilih-memilih daging...


Wagyu apa ntah utk maktok... 


Ok la sedap jugak.. 


Maktok kata ishk daging apa ni mahai sangat niii.. Wagyuuu maktok uiii不不不


Ok la lembut.. Cayaq dalam mulut... Lembu duk dalam aircond kan.. Ehhhh... Nak rasa sekali seumoq idup la khennnn... Kalau ikutkan rimau nanges padu lagi cik oiii不不不 ok la rasa sekalo seumoq idup... 


Wild mushroom soup.. Ok la rasa dia not bad.. Ada rasa.. Cuma for me too ceroi... Aku prefer kalau yang ada isi mushroom yg lepas kena blend tu... Mcm bila hang makan sup dia tu ada la dia punya rasa2 mushroom's chunks yg da diblend tu... 



Ni Hungarian Sousvide Chicken. Ni utk anena.. Ok la.. Dia makan banyak gak... Yang ni ok2 ja bagi aku... 








Ok ni fav akuuuuuu... 
Aku sukaaa.. 
Squid ink pastaaaa... 






Ok sumpah aku suka gila squid ink pasta ni.. Rasa dia lite... Tak rasa mcm muak ka apa ka... Dia punya pasta rasa mcm nk salad2 masam2 skit.. Nak kata macam rasa kerabu megi pun ada skit..cuma tak pedas n xguna meggi serda.. Instead using squid ink pasta.... 
MUST TRYYYYY! 



T-bone steak.... Kami mintak medium - medium rare.. Ok la juicy... Sedapp lembut... Gravvy dia pun kena dengan steak dia... 





Ni pulak The Place Short Ribs.. Sedap juicy.. Masa dia bawak mai hidang tu dia tak potong lago.. Mai seketoi macam tu.. Macam coated dengan crumbs apa ntah.. Maybe utk bagi meat tu tak kering kan.. Macam ala2 yang turkey chef buat yang coating dengam garam ka apa ka ntah la kot.. Aku mana reti.. Sebab aku bukan chef kannn..... So yang ni dia habaq awai2 lambat skit.. 30 minutes baru siap.. Ok la.. Nak cuba punya psai kan.... 

Maktok tak habis2 duk kata xleh lawan lamb ribs dekat Daniella Chicken Perth tu... Ni bau maktok nak bawak kami pi Perth lagi ka belanja  lamb ribs... Hahhaha... 
Ok la bagi aku yang ni sedap cara dia.. Kalau lamb ribs tu dia punya glaze tu Ya Robbiiiii.. Ampuni i Nabilla Ya Allah... 

Yang ni stail lain skit... But still... Perfecto when it goes to ur mouth with the gravy. Oh my... Another must try for me! 



Untuk ayaq kami order plain water, sparkking juice for my husband.. Honey lemon tea for kakak.. N ayaq ni for me... Maktok mnum ayaq kosong ja as usual... Mai makan beef2 mcm nj.. Kena minum ayaq2 mcm ni ja.. Sebab kalau dak nanti melugai n termonyeh2 nak habiskan... 

So overall bagi aku.. Aku satisfied la makan dekat sini.. Aku ni memang payah la nak suka makan steak dekat melayu sebab satu kadang2 almost every steak dekat Melayu akan buat steak jenih well done.. Kalau dah well done of course la macam makan selipar.. Liat nak mampuih hohhh.... My choice always medium to medium rare... Nyommmehhhh.... 

And another one.. For me.. Gravy atau dipping sauce untuk steak dia pun xla plain n boring like other Malay western shop.. Yang hang boleh tau dah either rasa black pepper or mushroom.. Blerghhhh.. Tu aku pun boleh buat dekat rumah五五五 which i found dissapointment during my last visit to Me'Nate Ampang五 sory Me'Nate ampang... U are not so premium as i tot.. 五五五


To my mama, happy birthfay to u ma... We ❤️ u dearly. Walaupun lepas tu kena marah sebab belanja makan daging mahal once in d blue moon dengan bagi handbag Fossil. Mak2 biasalah... Suka bising suruh simpan duit.. Simpan duit... Tapi kan orang kata belanja mak In Sha Allah rezeki lagi mencurah2 and i believe that... Sama macam laki aku.. Dia memang sejenis suka spend dekat makanan dengan family dia... Alhamdulillah untuk rezeki Allah bagi kat kami. Tak mewah mana.. Tapi sentiasa ada.. Berkat doa maktok kan❤️


Oklah.. Nak cerita pasal The Place by Deci ni... So overall.. I would recommend to those steak lovers especially those with tekak premium ni kannnnn.... 

The Place by Deco, 
LOT 5719, 256, 
05450 Alor Setar, 
Kedah
019-447 0904

Ok lah... Bela chiao 


 It was longggg overdue....

Before Covid hit Malaysia back then.. When we just move in to the island side of Penang n become officially a Penang-langggg lahhhhh... Oh silap.. Laki aku memang orang "PULAU"... So dia kata sirih pulang ke ganggang la cita dia...

Ehhh sebenaqnya nak cerita masa awai2 pindah mai duk pulau side ni.. Ada awal2 dulu kami duk la jalan-jalan... Sajia la pusing2 dalam kereta. Time tu da xpi lepak mall sangat dah sebab time tu duk ifluenza outbreak... Adehh azab la bila ingat kena influenza dulu tu... Cerita pasal kena influenza ada dekat sini.

So duk pusing2 tu aku ajak la laki aku hunting cafe dekat Penang ni. Yes.. Aku memang suka cafe hunting yall (nada mona dalam Kampung People)... And salah satunya laki aku bawak mai tang sini.. Nama dia China House...

Dia ada dua entry... Yang aku masuk belah bar yang menghadap Canteen, Sekeping Victoria... Yang juga salah satu cafe yang fames di Penang ni. Sapa lah tak tau Sekeping kannnn...

This kedai consist of 3 heritage shops with open air courtyard... Memang lawa wehhhh.....

Apa yang best sangat dengan China House ni? Ye nama ja China... But it doesnt serve u Chinese food or babi at all lahh五五五. So what so special about this place? THE PLACE IYSELF IS UNIQUE!

What are they famous for? 


1. THE CAKE. 

They have literally LOTS OF CAKES VARIETIES..

Secret Recipe is out from their league la cita diaaa... Gahahhaha.. 




But that day.. I 'm not in d mood for cakes... So take none of it. Demmm ni tetiba upload gmbaq cakes dia semua rasa nyumyyy oiiii.. Ni tetiba search dekat Food Grab ada pulak.. Apa lagiiii


Kalau tengok kt TripAdvisor memang puji betul kek dia.. Makan2 terus ke heaven lah apa lahhh.. Ni yang buatkan aku pun nak ke heaven dunia satgi...

2. THE COFFEE

As i' m not an addict of coffee... I have tried their latte.. Ok not bad... Actually aku tak reti sangat nak nilai which kopi is good which is not... But i cant bearly drink that kopi o/ekspresso because its too way strong for my liking. Well.. I'm tea addict 蛤五

3. THE ARTSY CAFE






While waiting for the foods.. U can ask ur kids to doodles at the paper... Ok la... Xdak la kids boring sangat.. Time tu full house ja cafe ni



Ni haa kat toilet... Apooo lawa sangat dengan art frida kahlo ni haiii... 






4. THE FOOD 

Well the food is not bad...kalau taknak makan cake macam aku.. Boleh ja order benda2 lain kan... 





5. THE BAR AND LIFE BAND


Rockstar nak perform live band ke tewww... 


They hav a nice bar to chill and lepak layan life band... Ok la kan... Yang Islam tak payah la gampang nak layan beer kan.. Ko layan pepsi/coke sudah laaa.... 


5. THE BEAUTIFUL GARDEN COURTYARD

Naaa.. I shouldn't explain more bout this... Just wanna feed your eyes... 










So how? Cantik kan tempat niiiiiiiiii..... 

Teringin jugak nak dine in lagi dekat sini untuk makan cake.... But with all this Covid thingy... I hope i can dine in to my favourite place without having to worry too much about it. Afterall, #kitajagakita n #kitabelummenang kan... 


So for those yang nak mai ke Penang... N nasi kandaq is tooooo blahhh blah blahhhhh... U can come to this besutiful place. I'm pretty sure... U will fall in love with this place... 


China House

153, Beach St, 

Georgetown, 

10300 George Town, Penang

04-263 7299







 Assalamualaikum

Lama xreview makan ye dokkkk?

Ya lah musim2 Covid 19 ni mana ada hotels buat buffet and panggil reviews kan.. So kita review apa yang kita makan la kannnn...

Kali ni nak cerita pasal House of Patin Lipis di Kuala Lumpur yang aku try weekend lepas masa pi ke KL sebab ada kenduri dekat Rawang.

So petang tu lepas dah check in hotel.. So its a bout time semua orang lapaq kan.... So kami pun pi la makan dekat sini. 

Adik ipaq aku la yang bawak mai makan dekat sini.. Dia bab2 food hunting dekat kl ni cekap skit. So here we are...

Moh la kita mencuba... 


Apa yang menarik dekat sini of course la patin dia kan... Dah nama pun House of Patin Lipis kannnn... So mari lah kita tengok apa yang di-order...

Kami order set family tak silap.. Dalam tu ada la Masak Tempoyak Ikan Patin sekor(besar ya) , sayur, telur dadar, ulam and sambal belacan. Yang lain-lain tu kami add on.. Macam ayam kampung goreng, tilapia goreng, daging salai masak lemak, pais patin n etc. Tapi rasanya aku pun dah macam lupa apa yang ada dalam set tu... Huahua... 

  

Masak tempoyak ikan patin. Ikan dia sekoq besaq tau... Ok la sedap jugak.


Pais ikan patin... Yang ni sedap pedas2 skit.. I liokkke.. Sedap gilosss... 


 

Ni antara menu2 dia.. And lagi satu bagi aku... Daging salai masak lemak dia x berapa padu sangat sebab pecah minyak la pulak.. Rasa mcm aku buat power lagi.. Kahkahhhhh... Tapi tu la.. Masak lemak cili padi ni bagi aku kalau pecah minyak memang xberapa nak umphhh la kan不不不 but stil ok boleh makan... 

Orang2 KL maybe dah familiar dengan kedai ni kot..

Ok lah.. Sapa nak try cuba hampa pi try dekat sini na

                 

  House of Patin Lipis du Kuala Lumpur

Alamat : No 5 , Jalan Liew Weng Chee, Off, Jalan Yap Kwan Seng, 50450 Kuala Lumpur

Tel: 03-2181 7845

Till then
Bella chiao..... 


 Sebut pasai petai ja.. Mesti ada yang teruja.. Ada yang tak....ada orang tak boleh tahan dengan bau dia yang agak power tu... Ada orang pecah ovary bila bau petai tu.. Hahhahha....

Tapi kalau nak tau petai ni ada banyak khasiat dia ya... Walaupun bau dia power.. Khasiat dia pun power rangers jugak ya. 

Apa susah dengan bau dia tu.. Lani kan kena pakai mask.. Bukan ada orang boleh bau pun mulut bau petai tu. Hahhaha.. Part tak tahan tu paet kencing ja lah.. Masih berbau harum toilet itu.... Tapi boleh ja cebok and curah ayaq banyak2 kan.


As fan of petai.... Of course la aku memang tak kesah nak makan petai mentah ke masak ka bakaq ka... I dont care janji petai.. Hahahhah

So bila kadang2 tu dah buntu nak masak apa... Buat nasi goreng cabai kering petai pin umphhh sangat2... Memang terangkat habis la kan... Bahan-bahan nak buat pun memang ready stock ja ada dekat rumah kan... 

Jom lah kita tengok bahan-bahan and cara aku buat nasi goreng cabai kering petai ni ya... 

Heloooooo.. Is it me u looking forrrrrr... 


Bahan-bahan:


Petai yang siap dikopek

Cabai kering direndam air panas dan ditumbuk guna lesung batu.. (Tumbuk kasar bagi ada effect cabai kering tak blend halus baru lawo nasi goreng nnt) 

Bawang besar ditumbuk bersama cili kering

Bawang putih pun sama.. Tumbuk sama dengan cabai kering jugak. 

1 sudu makan cili blend

2 biji telur

Isi ayam yang da didadukan

Minyak untuk menumis

Nasi sejuk

Garam

Maggi cukup rasa


Cara-cara :


1. Lepas da tumbuk kasar cabai kering, bawang besar dan bawang putih.. Panaskan minyak. 

2. Bila minyak dah masak, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Biar baik bau bahan yang ditumis dan masukkan 1 sudu cili blend. 

3. Kacau-kacau dan masukkan isi ayam ke dalam kuah yang ditumis tadi.. Tambah air skit kalau terlalu pekat... 

4. Then pecahkan telur ke dalam kuah tadi..dan jangan terus kacau... Biarkan dalam seminit and telur dah start masak skit baru kacau2... (xnak telur terlalu hancur ya.. Nak ada texture and rupa telur dalam nasi nanti) 

5. Masukkan nasi sejuk tadi dan gaulkan rata dengan bahan-bahan tumis tadi. Kacau bagi rata dan warna sebati ke semua butir nasi. 

6. Masukkan garam dan serbuk perasa(aku guna maggi cukup rasa) dan masukkan petai time ni. 

7. Gaulkan nasi goreng serata-rata and bagi garam and bahan perasa distribute elok2. 


Dah siappppp... 


Nampak tak texture cabai kering and teloq tu macam mana? Mengiurkan dengan kehadiran petai sebagai watak utama dalam menu ni... 

Sedapnya makan nasi goreng cabai kering petai ni oiiii... Malas nak cakap lebih2... 


Hampa yang hantu petai tu.. Wajib lah cuba kannnn





© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS