Disebabkan terkejut menengok harga yang diiklankan di market place, jenahak RM50/kg, nyok-nyok RM40/kg, siakap RM30/kg. Maka marilah kita duduk diam dan perabih la ikan temenung yang dioder hari tu. 

Memang temenung betul aku tengok harga ikan-ikan ni. Aku bukan duk kat padang pasiaq ok. Aku duduk kat dalam pulau ya. Masa duduk kat Juru dulu pun beli ikan jenahak dengan kedai aceh pun baru RM26/kg.. Tu beli yang isi2 ja tau.. Bukan sekoq pun. Ahhh nangiss la ikan favourite dalam peti ice ada skit-skit ja lagiiii. Dah macam harta karun tauuuu. 

So moh lerr kita buat ikan temenung masak asam. Sedap pun sedap kan. Dalam keadaan macam ni takleh nak memilih. Makan ja ikan apa yang ada. Lagi murah lagi bagus. πŸ˜…

Ni da ada stock ikan temenung tambah lagi buat stock ikan masin /kering. Hari tu buat 5 ekoq ja. Semalam da goreng 2 ekoq. Tinggal la 3 ekoq ja lagi. So kita topup la buat untuk nak sambut puasa lagi kan. 

Ikan temenung masin buat masak asam pun sedap tauuu hampa. Tapi kalu ni buat ikan temenung frozen tu dulu la masak asam. Sedao gilos noks. 

Bahan-bahan:

6 ekor  ikan temenung /pelaling /kembung
Bawang besar
Bawang putih
Cabai melaka
Cabai besaq
Garam
Kunyit
Air asam jawa
Gula

Cara:

1. Goreng ikan temenung dengan garam kunyit. Angkat dan toskan minyak.
2. Dalam belanga yang sama(kurangkan & simpan minyak lebihan) , tumis kan sedikit bawang besar and bawang putih.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula, balance kan rasa masam dan manis.
5. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
6. Tutup api. Dah siap!


Gambar dalam belanga ja ada. Dalam pinggan takda. Sebab tak sempat tangkap dah kena serbu dah dengan pirahna-pirahna dekat dalam rumah ni. 

Dari 6 ekoq tinggai 2 ekoq ja. Malam ni pandai2 la nak idup. Goreng teloq ka lepas dalam kuah masak asam ni ka. Jiran aku Yaya kata sedap. Nanti boleh try. Boleh masuk dalam  list masakan bajet MCO. 



Cara Mohon Bantuan Prihatin Nasional (BPN)


Assalamualaikum hampa semua. Kali ni kami nak share something good untuk kita seperti yang dimaklumkan oleh PM kita sebelum ni,berkaitan dengan pengumuman Bantuan Prihatin Nasional (BPN) melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin untuk Rakyat, hari ini melalui Sidang Media Kementerian Kewangan Malaysia, berikut adalah cara bagaimana anda boleh memohon BPN.

Daftar ONLINE Bantuan Prihatin Nasional (BPN)


Cara permohonan BAHARU BPN boleh dibuat di LAMAN WEB : www.hasil.gov.my

Bila Boleh Daftar ONLINE BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN)?


Bermula pada 01 APRIL 2020. Dah boleh apply sekarang ya hampa semua. 


Maklumat tambahan :

1. Kalau dah biasa daftar untuk Bantuan Sara Hidup (BSH), tak perlu dah daftar.
2. Kalau iD BSH diblock? 

Boleh hubungi Care Line BSH
di

LHDNM
1-800 882 747 03-8911 1000 
Jam 9 pagi – 5 petang 
Ahad - Jumaat (Mulai 30 Mac 2020)

Additional info:

Kalau permohonan gagal, boleh buat rayuan dengan mengisi borang di atas talian beserta bukti pendapatan. Contoh dokumen yang diperlukan, Penyata Bank dan Slip Gaji. 

Semoga dapat membantu mana-mana yang tengah mencari info macam mana nak daftar online Bantuan Prihatin Nasional (BPN) ni. 

Semoga dipermudahkan segala urusan kita semua dalam menghadapi musibah yang melanda kita semua. Semoga wabak Covid ni segera berlalu. Aminnnnnn 

Apooo farfalle tu? Farfalle tu sejenis pasta la mai dari Italia sana nun..sebenaqnya ada banyaj gila jenis2 pasta yang ada. Cuma dekat Malaysia ni tak semua la ada kan... 

Mari mengenal jenis2 pasta ya anak2. 
Ada yang rare aku pernah makan masa dekat E&O Hotel masa duk pi bukak posa kat sana. 


Pic credit to Google

Ya2.. Bertenang semua. Banyak kan. 




Pic credit to Google

Kali ni aku nak cerita yang pasta spesis comel macam bow ni... Ni nama dia farfalle. Comel kan. Aku ni sebab terjumpa dekar Tesco ja. 


Nin dia haa. 

Aku merupakan salah seorang penggemar produk-produk dari Tesco sebab barang2 Tesco bagi aku best2 and not bad at all ok. 
Nanti aku buat entry lain untum cerita pasal barang-barang Tesco yang aku suka ok. 

Okla.. Puas gak aku mengoogle nak masak apa menda alah ni. Risau la jugak kan takut tak reti buat nanti x sedap. Mampuss aku. 
Aku suka tengok ig kak min : Salam3benua ni. Aku follow dia dari masa dia duk di Perth lagi sampai la lani dia ikut laki dia pi duk London. Kak min is a Malaysian married to New Zealander and now staying in London. So dari dia la aku ter inspired nak buat farfalle bagai ni. And aku suka tengok Kak Min ni punya stail yang suka macam aku simpan left over and make it as dish again in the next few days. 

So jom lah aku bagitau barang2 apa yang diperlukan and cara-cara nak buat dia ya. 

Bahan-bahan :

Farfallle 
Prego Carbonara Sauce
Cheese
Salmon chunks
Spring onion 
Salt
Maggi Cukup Rasa /kiub ayam
Garlic crush
Onion (potong dadu) 
Full cream milk 


Cara-caranya:

1. Rebus Farfalle sampai masak lebih kurang 12 minit. Jangan lupa letak minyak n garam skit masa rebus tu. Dah masak tosskan. 
2. Dalam pan, masukkan sedikit minyak and grill/fry salmon chunks korang sampai agak garing skit. Dah garing angkat and put aside. 
3. Guna minyak yang sama masa fry/gril salmon tu.. Korang tumiskan garlic and onion korang tu. 
4. Dah naik bau masukkan sos carbonara korang dalam 3 sudu besar,then tambah air. 
5. Boleh tambah cheese, full cream milk. Time ni adjust kepekatan macam mana hampa nak. Then season dengan garam, maggi cukup rasa/kiub ayam. 
6. Then masukkan farfalle yang da ditosskan tadi. Jangan lupa masukkan salmon and daun bawang ya. 
7. Kacau-kacau dah boleh tutup api. dah siap dah. 


Nyums2... Sedap uiii

8. Boleh angkat dan masukkan dalam mangkuk besar untuk bagi gamily hampa makan. 



Mak aih.. Pastu tabur skit lagi daun bawang dekat atas dia. Mak aihhh padu lahhhh. 
Kenyang makan skit pun. Ingatkan dapat habiskan satu bekas ni 4 beranak kami. Sekali tak. So aku simpan la leftover ni dalam peti sejuk bahagian chiller. Malam ni supper husband aku lapaq.. Dia bawak kluar panaskan and tambah isi burger ayam Ramly sebab saja nak bagi ada umpan banyak skit. Sedap jugak guys guna isi burger ayam ka beef ka. 


Lepas ni boleh la try masak lain pulak guna farfalle ni. Teruja anak2 aku makan ni sebab bentuk macam bow /ribbon kan. Nanti cari2 dulu recipe2 mat salleh yang mana sesuai dengan tekak melayu kita ni kan. 

So hampa kalau pi shopping kt Tesco lpas MCO ni boleh la beli pasta farfalle ni tau. Beat tengok muka anak2 teruja kata ya ka ni pasta.. Mama tipuuuu ehhhh.... 

Ehhh kita pulak tipuuuπŸ™„πŸ™„πŸ™„


Sebut ja masam lemak cili padi ni memang automatik ja telan ailio aku ni. Aku ni memang oeminat makanan nogori. Sebab dulu pun masa belajaq kat UniKL-MICET yang duduk dekat border nogori tu.. Aku memang suka sangat pi makan dekat medan selera Kendong tu. 

Makanan-makanan kat situ tu memang kena gila dengan tekak aku yang suka makan pedas ni. Suka sangat. Teringat masakan kakak yang dekat medan selera Kendong dekat kedai hujung tu. Allahu.. Rindunya masakan akak tu. Dah la murah. Sedap pulak tu.

So baru2 ni aku tengok dekat Fb orang ceruta yang mak anju tu yang chef agak2 yang dengan Gordon Ramsey tu. Memang stail aku masak semua main agak2 ja. Takdak specific measurement la kiranya. Sebab tu aku suka masak makan mcm lauk2 ni compared makin kuih muih, cookies.. Cakes etc... 

Tak sangka pulak chef tu mak anju kan. Lepas tu ramai komen kedai mak anju, aunty Anie ni sedap gila. Makanan-makanan nogori la kiranya. Dekat Nilai katanya. Aduhhh terlioqnya aku ni. Aku pulak bukan boleh dengaq jenis2 masakan nogori ni. 


Dan disebabkan netizen yang rata2 kata sedap gila makanan nogori dekat kedai mak anju... Nindia hari ni aku buat masak lomak cili padi ikan cencaru untuk berbuka ya. 

Tak pernah2 aku buat ikan cencaru masak berkuah selain dari belah belakang. Maka hari ni kita try buat masak lemak pulak. Sebab ada kawan2 aku orang nogori cakap masak lemak cili padi ikan cencaru sedap jugak tau. So layan la utube macam mana nak bersiang buanh jaket dia tu. Tengok macam susah ja. Last-last baca tang mana ntah petua dia senang ja. 


Ikan cencaru yang telah dibuang jaketnya. 


Cara dia macam ni ya tuan-tuan dan puan-puan, ikan cencaru yang dah dibersihkan bakar atas non stick pan ya. Kalih dua-dua side ya. Bila agak-agak dah masak tutup api. Bila da sejuk, just kopek ja jaket dia tu. Senang kan. 

So jom lah tengok bahan-bahan dan cara-cara dia ya. 

2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
Sedikit kunyit hidup* (aku takdak so aku tak letak lah. Kalau letak tu lagi power aroma ori kunyit tu kan.)
Cabai besaq merah
8-10 biji cabai melaka * (nak pedas lagi letak lebih.) 
3 ekor ikan cencaru yang dibuang jaketnya. 
Santan pekat. 
Sekeping asam keping
Garam
Gula
Serbuk perasa
Daun cekur /kunyit

Cara-caranya:

1. Blendkan bahan-bahan yang bertanda *.
2. Masukkan bahan yang di blend tadu ke dalam kuali/periuk and panaskan. Masukkan asam keping and biarkan mendidih. 
3. Bila dah start mendidih boleh la slowkan api dan masukkan santan. 


Ni cara aku tau. Aku biar mendidih and biar cili tu masak dulu baru letak santan. Ada orang letak santan awal. Tapi aku tak rajin nak kacau dari awal. So aku letak la ujung-ujung. 

4. Bila dah masuk santan kena  sentiasa Kacau santan, jangan sampai pecah minyak dan masukkan ikan cencaru. 
5. Perisakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Kalau taknak letak serbuk perasa ikut suka korang. Last letak lah daun kunyit/cekur. Ikut la hampa nak letak peria pun boleh gak. So suka hati ja menda ni. 


Pekat elok kan. 


Rezeki berbuka hari ni. Masak lemak cili padi ikan cencaru + ayam bakar + ulaman + sambal belacan. 

Setel.. Licin semua lauk pauk yanh aku masak ya. Memang semua ni sekali hadap ja. Bajet untuk makan malam ni ja 



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS