Assalamualaikum.

Lama dah tak share recipe Masakan ya dak dekat sini? Kali ni nak share satu resipi gulai ayam kampung mudah Dan ringkas dengan mnggu akan rempah kari daging Adni.

Sebab time buat ni aku nak cepat. So aku main campak ja dalam Philip Pressure cooker aku tu. Dah la masak ayam kampung kan. Kalau atas dapur tu alahai bercinta noks.

Jom tengok cara aku masak guna Philip Pressure Cooker ni

Bahan-bahan:

Bawang putih+bawang besar yang diblend
Rempah tiga beradik(bunga lawang.. Bunga cengih.. Kayu manis)
Daun kari
Minyak untuk menumis
Santan setengah kotak
Rempah kari daging Adni
Air asam jawa
Garam
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. Panas kan minyak, untuk Philip Pressure cooker telan dekat CHICKEN mode dekat Button BAKE tu.
2. Lepas minyak dah panas, boleh tumis bahan-bahan yang diblend tu dengan daun kari.
3. Bila dah naik bau masukkan rempah Kari Daging Adni dan gaul sebati bagi nampak rempah tu garing skit masukkan air asam jawa.
4. Lepas tu masukkan ayam kampung yang dah dipotong dengan santan and air. Air bergantung kepada berapa banyak ayam korang pakai. Tips nak masak Guna PPC ni, air tu letak sekadar tenggelam skit ja bahan Masakan korang tu supaya lagi cepat process nak masak tu.
5. Lepas TU set kan Valve ke Tengah /SEAL   dan tekan dekat setting Chicken and press START.
6.  Lepas 30minit, akan ada bunyi beep. Korang boleh relasekan valve ke VENTING belah kiri dari SEAL tadi.
7. Lepas tu perasaan dengan garam dan serbuk perasa. Taknak pakai serbuk perasa suka hati hampa lah.



Dah siapppp.. Tadaaa... Dah boleh makan dengan nasi. Aku ni whenever aku rasa malas nak masak and malas nak kecah2 dapur. Memang aku akan Guna PPC ni. Tak payah la sat2 nak kena pi jenguk dapoq takut hangit ka apa ka. Less hassle gitu haaa.





Through the Road to 900,000th Unit Milestone Campaign, 9 Honda models are up for grabs for lucky Malaysians. This campaign commemorates Honda Malaysia’s milestone of achieving 900,000 sales units in the third quarter of 2019. This campaign is also to reward Malaysians for their strong support for Honda Malaysia since its establishment.  

The campaign will be running at all 90 Honda sales dealerships nationwide as well as through the Road to 900,000th Unit Milestone Campaign nationwide tour from August to September 2019*. All Malaysians are invited to join the campaign giveaway by registering their details first through QR code or visit to the campaign’s website. The customers can then visit the nearest dealership and take part in the activities arranged by Honda Malaysia to earn giveaway tickets*.



 The activities include spotting and taking pictures of the hidden Honda car name emblem, test driving Honda models and servicing* Honda cars at any authorized Honda dealers. Customers who place bookings or register their Honda cars on 1st August – 22nd September 2019* are also entitled to the tickets. The more tickets collected, the higher the chance to win the Honda models.  

Honda Malaysia Managing Director and Chief Executive Officer, Mr. Toichi Ishiyama said, “To celebrate this momentous achievement of reaching the 900,000 sales units, Honda Malaysia would like to share the joy of this milestone through the Road to 900,000th Unit Milestone Campaign. Lucky Malaysians will get to win models such as Jazz, City, BR-V, HR-V, City Hybrid, HR-V Hybrid, Civic, CR-V and Accord. This initiative is also an opportunity for Honda Malaysia to say thank you and reward our customers for making us the No.1 Non-National car brand in Malaysia. I hope to see a lot of Malaysians grabbing this opportunity to participate in the  giveaway and I look forward to seeing the lucky winners who will be driving home our soughtafter models.”




Established in 2002, Honda Malaysia has many outstanding achievements in the company’s history. Honda Malaysia successfully rolled out its first Completely Knock-Down (CKD) model, the CR-V a year later and since then, the company continued to introduce popular models such as Jazz, City, Civic and other new models to Malaysians which went on to become No.1 in their respective segments. Continuing the momentum, Honda Malaysia has also introduced the Next Generation Advanced Technology in its model line-ups, starting with the Turbocharged, Sport Hybrid i-DCD and Honda SENSING. In addition, Honda Malaysia is the only country after Japan to introduce Sport Hybrid i-DCD in its models after being the pioneer to introduce Hybrid technology in Malaysia in 2004.  

The various achievements and milestones recorded by Honda Malaysia are made possible through unwavering Challenging Spirit and the strong support from the Malaysian government, Honda dealers, business partners, suppliers and fellow Malaysians. The company is committed to meeting customers’ demand by offering them the highest quality of products and be the company that society wants to exist through excellent customer service.  

To register or for more information on the Road to 900,000th Unit Milestone Campaign, customers can log onto the campaign’s website honda.com.my/microsite/900k or visit its official Facebook page https://www.facebook.com/hondamalaysia/

* Terms and conditions apply

****psssttt... I will let you guys know the details how to win one of the coolest Honda's car. 
OK la kali ni nak cerita tempat makan best pulak dekat Alor Setaq sebab aku balik Jitra baru-baru ni.

Disebabkan petang tu kami merayap2 di area Aman Sentral depan dia tu yang dekat Menara Alor Setar tu.. So terus la cari makan sekali kan Alang2 tu. Ajak mak aku, dia penat n kenyang lagi sebab baru ja balik  dari reunion sekolah dia. Ada wat makan2 bagai. Kelas kau maktok reunion tak berenti balik mai Jitra ni.

So kami pun pi la 4 beranak kami. Adik aku pun pernah tagged aku pasal kedai ni dekat post fb tapi biasa la tak ingat yang mana satu. Ni pun laki aku la duk cari tempat viral. Sekali nampak smoked ribs ni bergelora la member.

Aku kan tengahhhh dietttttt... IF la eat clean la... Sekali balik Jitra... Hilang IF Lama2.. Jadi eat clean ja.. Malam tu jadi keto diet pulak. Kahhhh!

Disebabkan Aman Sentral dengan tempat ni pun bukan jauh mana pun. Maka dengan  ini harus la kena pi kan.

Located dekat Jalan Putra, setentang dengan sekolah STAR. Dekat nerai cimb n maybank tu... Tapi kedai ni kat dalam skit. So hampa kena cari la skit. Tapi tak susah pun nak cari. Senang ja.


Ni Haa kedai dia. 


OK la nice environment. Not bad. 




Ni ha menu2 dia. Bagi aku quite cheap and reasonable. Tapi rasa time ni tak tau la lagi macam mana kan. 


Ni yang smoked line dia. Bagi aku harga still consider as reasonable. Kalau kt Beard Brothers kat KL laki aku mau berdarah juboq nak bayaq. Kahkah. 


Simple! Aku suka tengok kedai ni... 


So jom tengok kami order apa... 


Nin dia Haa.. Kami mintak yang for 1-2 persons tu. Tapi sadly ribs dah hbis sebab tinggai utk org yg da reserved sajia. So kami add on dekat pulled lamb. 


Pulled lamb n beef brisket. Sedap uiii


Side dish. Aku mintak roti gardenia tu banyak2.. Then stuff everything dalam tu and ngap macam sandwich. Sumpah sedapppp yakmattt. 


Ni spicy beef macaroni yang Rm8.90. First bite... Wala weiiii.. Sedappp lah. Laki aku pun terkeduuu. Kahhhhh


Ni untuk anak2 aku. Aku tak rasa pun. But laki aku kata sedap not bad at all. 




Lepas makan.. Big boss pi bayaq. N borak2 ngan tokey dia. Guess what all in RM90+


Ni tokey duk prepare untuk yang dah reserved siap. Macam ni la kalau tidak yang ribs tu. Next time boleh balik makan lagi. And booked awai2. 


Komen aku... Sedap, murah, berbaloi untuk Cuba. Aku boleh cakap ni.. Adalah the new level of Malay's Western Food untuk area2 Alor Setar. Aku ni kalau kedai so so memang aku jarang nak review masuk dalam blog tau. Nak2 pulak kalau makan bayaq sendiri. Definitely be back again! Semoga murah rezeki tokey kedai ni sebab serve a good food with a reasonable price. Caya lah.. Steady broh! 


Overall rating:

5/5


Details :


No 22, Kompleks Perniagaan Litc Seberang Jalan Putra, Jalan Putra, 05150 Alor Setar, Kedah


Phone

0175928669





Outdoor activities with kiddos

by Alia Farhan, 9:06 AM
Masa visiting Perth last year, sempat la bersembang2 dengan Malaysian yang dapat PR and stay kt Perth sana. He's settled down there for good. Bestnya dengaq cerita dia pasal staying there in Ausie.

He was in Sydney before moving to Perth, the reason is they are having a kid and Perth is d most suitable place to settle down. One of d reason sebab dekat Perth ramai ya Malaysians stay dekat sana esp Malay. And they even have a strong community there. Ada dalam list fb aku.. Banyak Malaysians yang stay kat Perth ni... Siap ada mengaji macam kat madrasah lagi. Kelas agama. Gathering pun nampak best2. Pendek kata nampak macam sangat best community kat sana.

And paling aku terkesan bila Abang tu cakap kita stay kat Malaysia ni dah me lawan fitrah. Bangun pagi sebelum cerah dah pi kerja. Balik malam tak sempat tengok anak2. Beriadah dengan anak2 lagi la. Memang lain sangat dengan depa2 yang stay dekat Perth yang sangat2 lah laid back nya. Even shopping malls on weekend close at 5pm ya. Kalau kat Malaysia.. Silap2 extend pukul 12. Kahkah!


Masa kt Scarborough Beach, Perth. Time ni Ecah pun kecik lagi. Geram banyak akai... 


Masa kat Perth, aku suka gila tengok how they spend their time with the kids. Banyak outdoor activities. Dekat Park la.. Dekat tepi pantai la. Or kalau long weekends depa akan travel keluar ke countryside. Camping la. Macam2 la. Kalau sapa follow Chris Hemsworth aka Thor pun hampa mesti perasan masa dia balik Ozie hari tu dia ada pi countryside belah2 Western Australia gak kat Kalbarri tak silap aku. Bercamping and bonding dengan family dia.

Memang time2 tu duk tengok gak "kawan-kawan" dekat Perth duk kecoh Thor ada kat WA. Eh aku pun tumpang excited. Kohkoh.. Apo...

So bila kat Malaysia ni, aku tengok kita punya culture sangat la different... Tak yah cakap orang lain.. Aku n family aku pun sama. Asyik weekend ja me lepak kat mall. Ntah hapa yang  best sangat tu ntah la. Kalau Gurney Plaza tu sampai dah tak tau nak pi ke mana dah. Punya la boring.


Masa ni bawak dua ketuls ni main dekat Taman Belia. Kemain seronok haaa. 


This kayu balak jongkang jangkit ni best. 



So me and my husband try to change our culture. Try to change our bonding style. Kami nak anak2 kami exposed to outdoor.
Macam seronok gak bila spend time outdoor. Duit pun xla laju keluaq macam ayaq kan. Lepas tu wah keluaq peluh jantan kau. Cuma yalah.. Panas kan.. Hahahha. Merah2 Muka anak2 aku.


Bawak main kat pantai pulak. Nama pun duk Penang kan. 


Kemain Haa. Masing2. 


Tapi overall... Anak2 aku heppy la.. Walaupun Masing2 Muka merah ka. Siap request nak outdoor selalu. Sebenarnya depa ni yang penting boleh main dekat luaq ja dengan kami. Macam lani...laki aku plak busy ja dengan reja sebab ada project tengah Jalan kan. So xdapat la kami nak outdoor sangat pun. Habis2 sangat main dekat playground bawah ja lah.

Korang macam mana pulak? Prefer bawak anak2 keluar buat activity dekat indoor (mall) ke outdoor lagi?











© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS