Assalamualaikum semua

Fuhhh bila anak2 tidur baru la mama depa ni Dan nak update blog OK.  Kali ni nak cerita pasal episod JJCM di Subang, kebetulan last week ada knduri sedara husband aku dekat Shah Alam kan.. So hari Ahad lepas check out tu memang plan la nak jumpa dengan Usu Budak2 ni dekat Subang. Asyik si Usu ni tayang patin tempoyak yang dia duk pekena dengan mak aku ja kan.. Mana boleh jadi ni.

Untuk ke sini tak susah pun actually hampa set ja waze untuk ke Dapur Mokde Subang.. Maka dengan itu waze akan bawak hampa ke sini. Cuma masa kami pi hari tu waze stop kami kt depan skit. Kat depan tu ada kedai masak lemak salai2 ni.. Aduhhh tu pun fav oiii. So kalau waze berenti kat situ.. Hampa straight skit. Nanti aku jumpa la kedai Dapur Mokde ni... Oh jangan lupa dekat waze nanti pilih yang dekat Subang kalau hampa berdekatan dengan Subang. Adik aku cakap ada 2 kedai Dapur Mokde ni.. Satu kat Shah Alam. Satu lagi kat Subang tu Haa.

Dekat sini speciality dia adalah masak patin tempoyak dengan pais patin. So macam laki aku yang tak makan patin ni... Derrrr... Kita order la masak asam pedas tenggiri dekat dia kan. Ada la lauk2 lain lagi. So basically kat sini, hampa nak makan lauk apa.. Nanti hampa order la so depa akan masak la kat hampa. Macam asam pedas.. Ngn masak tempoyak tu depa dah masak kuah banyak2 dah.. Cuma kalau orang request nak ikan apa.. Depa akan lepas masak dalam kuah for certain portion la kan. Macam pais patin tu, upon order baru dia bakaq... Sedap gilos noks...

So mari lah kita tengok apa yang kami order hari tu okkk.


Sayur kailan. Ini baru betul2 kailan ya. Selalu orang Guna yang anak kobis tapi cakap kailan.. Apooo


Sambal udang petai. 


Muka menahan laparrr


Asai ada Usu ja macam ni. Dua2 nak sendeng Usu. Berebut2 la nak ngan Usu. 


Ni pulak asam pedas tenggiri. For me, OK la not bad. Tapi asam pedas aku sedap lagi. Kahkah


Patin tempoyak noks. Ni aku punya.. Adik aku pun amik ekoq jugak... So sorang satu ok


Pais patin dia sedap gilos OK!!! 


Amma Nalarke.. Sedap gilos patin tempoyak and pais patin tu. Patin tu tak hanyir langsung. Adik aku kata patin from Temerloh. Sedap weiiii. 

Untuk aku.. Patin tempoyak and pais patin dia aku bagi 5 bintangggg.... 

Hampa2 yang Teringin nak makan patin tempoyak Mokde yang power gila ni boleh la terjahhh ke sini ya


Patin Tempoyak Temerloh & Adam Pedas Mokde

Jalan Lapangan Terbang Lama Subang, 
40150 Kampong Baru Subang, 
Selangor. 



Facebook:



To Usu, Tenkiu sebab belanja kami anak beranak makan dekat sini. Nanti belanja lagi OK! 

Assalamualaikum 

Kali ni nak cerita skit pasal last week ada beli barang dekat Tesco Online. Ada la aku brli salmon blocks  dengan kepala salmon. Yang salmon blocks tu aku beli 2 ketul dalam Rm15+. OK la bagi aku. Kalau salmon block ni biasa aku potong bagi kecik2 supaya senang kalau nak buat kari kan. Untuk kepala salmon pulak memang besaq wei dah la banyak isi la kan.. Lepas tu satu kepala like RM6.01 kot. Gila murahhhh. Pastu untuk kepala salmon ni aku belah dua la sebab memang plan nak buat kari kan. Nasib la kepala dia jenis tak keras sangat. So aku pun gigih la asah pisau dulu nak bagi tajam. Sekali alaa... Senang ja nak belah dia. Siap semua buang ingsang bagai kan. 


Nin dia.. Lepas belah dua


So sebab aku Teringin sangat nak makan kari kepala salmon. So aku guna la sebelah daripada kepala yang aku beli tu untuk buat makan malam ni. Lepas tu campoq la dengan isi2 salmon yang aku dah potong sebelum ni. 


Tu cara aku potong salmon block tu. Supaya senang nak makan. Sjenis perangai turun makjah sebab tak suka buat isi besar nanti bila orang amik ceduk skit2 rasa macam bersepah2 ja isi2 dalam kuah tu. Nampak messy sangat. 

OK lah jom tengok dulu bahan2 and cara aku buat kari kepala salmon ni. 


Bahan-bahan:


 


Sebelah kepala salmon
Isi salmon
3 sudu serbuk kari ikan (aku suka guna Babas sebab sedap) 
1 sudu kecil serbuk cili 
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar halba campur
2 sudu besar minyak masak
2 biji bawang besar & 6 ulas bawang putih utk diblend
1 biji bawang merah& 3 ulas bawang putih (hiris nipis untuk tumis)
1/2 sudu asam jawa Adabi.
1 tangkai daun kari
Garam
Pak aji


Nin dia.. Da siap.. Jom tengok cara2 dia. 



Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan halba campur, daun kari dan bawang merah&putih yang da dihilis halus tadi.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang da diblend dengan serbuk kari , serbuk cili dan serbuk jintan manis. Jangan lupa kacau sampai naik bau dan masukkan air.
3. Then masukkan asam jawa tadi and kacau-kacau.
4. Agak-agak rempah dah masak dan pecah minyak baru la masukkan garam pak aji.
5. Bagi kuah kari korang menggelegak then masukkan kepala salmon . 
6. Kepala salmon ni kena masak lama skit ya sebab isi dia tebal kan. Isi salmon tu masuk lambat skit pun xpa. Sat ja da masak yang tu. 
7. Kalau nak masukkan cabai besaq ka bendi ka boleh la masukkan sekali masa masukkan ikan tadi.
8. Da siap n boleh tutup api dah. Sedia untuk dihidangkan dah.



Nalarke. 


Makan dengan nasi panas2 lepas tu ada ulam2 dengan sambai belacan.. Haroiiii




Assalamualaikum.

Kali ni nak cerita pasal makan dekat Me'nate Steak Hub Ampang hari Sabtu malam baru2 ni. Oh before that lupa nak habaq kami pi KL sebab ada knduri sedara husband dekat Shah Alam. So Alang2 stay kl kan.. Why not having Me'nate kan...

So being Perak buih.. And being penangite celup... Of course la aku teringginnnnn sangat nak rasa Me'nate ni sedap ke idokkk... Aterrr gerammmm ja nengok kawan2 blogger KL duk pi review kt Me'nate kan.... Takleh jadik ni kannnn...

Sebab kami stay dekat area KLCC tu so kami decide to go the nearest one dekat Ampang ja lah kan. Nearest tak nearest jugak la mai dengan jammed dekat area situ kannn.. Hohhhhhh.. Stress aku kalau kl niii.. Penang punya jammed aku boleh copped lagi laaa. Bercinta nak sampai Ampang je punn.. Daaa.

So apa yang best sangat dekat Me'nate ni?mai kami nak try tengokkkk. First impressions OK not bad.. Kedai OK.. Best sebab boleh pilih daging steak yang hang nak tu. Lupa pulak nak tangkap gmbaq dekat situ masa duk pilih daging steak tu. Basically ada la sirloin, ribeye, wagyu, ribs, salmon fillet, chicken leg, lambs n etc.

So aku pun pilih la bahagian sirloin kan. Nak pilih wagyu tu macam tak gamak pulak sebab harga dia RM280+.. OK la kan.. Standard harga wagyu kot. Aku tengok dekat cold storage pun sekilogram dalam RM1K+. Gulpppp.. Bukan level aku lagi la kannnn cita dia....

So lepas dah pilih tu depa akan Tanya nak gril macam mana... Nak well done ka.. Medium ka.. Medium rare ka.. Rare ka pediaa ka.. And nak gravy apa.. So dekat Me'nate ni ada dua gravy iaitu Black pepper dan mushroom. I was expecting they have more choice on gravy side😜

So Adriana macam biasa la mesti nak pasta bolognese kan. Harga OK lah tak lah mahal sangat rasa dalam rm15+ kot? Sory tak ingat dah. And tengok harga aglio olio dia pun dalam RM11.90...ok sangat la bagi aku.

Part paling best the water part... Ayaq depa free.. Hang nak ayaq apa pun boleh ja pi refill amik ayaq sendiri. . Ayaq pun bukan setakat sirap ka Teh o ice.. Tapi ada ayaq Teh tarik, White kopi mesin tu. OK la kan. Ayaq sedap.. Free pulak tu.

So bila sampai makanan nyaa... Jom kita tengokkk


Sirloin part... Daging kalau aku biasa sama ada medium atau medium rare. So part daging dia aku puas hati sebab Dapat level yang aku nak. Cuma part gravy tu for me la kan, Rasa dia typical kedai Melayu steak punya gravy. And semalam aku request untuk ambil dua2 gravy, mushrooms and black pepper. Tapi yang mushroom tu macam tak berapa rasa mushrooms ja.. And ada rasa black pepper jugak. So bila aku selang seli rasa setiap suapan steak aku tu. Aku rasa basically dua2 gravy ni rasa lebih kurang. Part gravy ni bagi aku kurang umphhh. I was expecting different taste from them.. Or to be precise their own gravy signature macam kalau pi TGI Friday mesti aku takleh move on dengan Tenesse Steak dia tu. Haa gituu la cita dia... 


Ni part yang ribs punya. Yang ni boleh bagi 5 stars. Sedap sangat OK. Dia punya glaze dekat ribs tu kena dengan dia punya rasa. Tiba2 teringat lamb ribs dekat Daniela Charcoal Chicken. Kahkah. Rasa tak la sama.. Tapi teruih teringat gituuuu Haa. 


Ni bolognese Adriana. Yang ni sedap bagi aku.. Thumbs up. And banyak jugak ya potion dia. Adriana makan licin OK. Pasta dia agak taste kemelayuan. Not bad. Dari rasa macam Itallian rasa tomato semata tu lagi tak sedap.


So overall pada pendapat aku.. Their foods are good esp the pasta and the ribs. Sedap ada rasa. Cuma part gravy for the steak... I think they should come out with their own signature and make it their own speciality. So bila orang makan gravy kat mana2 yang biasa..orang akan ingat fuhh Me'nate punya gravy sedap gilos wei..haaa cenggitu la cita dia.

Depa kata restoran Nedim si anak Nazri si lakinya Nora Danish tu ada steak house kan? Ada kata dia punya steak semua tu best tapi harga boleh tahan laaa. Apapun thanks to my husband sebab belanja kat Me'nate. Lepas ni I tak minta dah sebab not up to my expectation yet for the gravy/ sauce. So bila nak belanja I dekat Beard Brothers suami ku sayanggg..hahhahah

For those yang nak try buat steak sendiri ala-ala Tennesse boleh la tengok resipi aku dekat SINI In Sha Allah sedap la...kalau tak  sedap tu memang hang bukan level2 Nigella Lawson macam aku lagi..kahkah


Assalamualaikum semuaaa

Kali ni nak share skit recipe Tennesse Steak ala2 yang dekat TGI Friday tapi aku olah sendiri la kan. 



For steak:


Aku beli potongan daging lembu yang biasa dekat Aeon Big tu. Harga takda la mahal sangat pun.



Ni guidelines kalau hampa nak beli beef untuk steak ka apa ka. Aku pun hari tu tak ingat dah aku beli part mana satu kan. 


So what I do is aku marinate sat dengan pepper and salt. Lepas tu aku terus grill dekat dalam pan. Each side sat ja aku grilled sebab aku spesis yang tak suka steak aku well done tau. Kenot weiii... Tak syiok nanti. Aku suka jenis medium or medium rare. Tengok la kat atas tu macam mana tahap dia punya cook level dia.


Level2 of steak doneness ni pun ada macam jenis tau. Aku paling suka medium or medium rare la. Pernah makan dekat Chilies mintak yang medium rare.. Dia bagi hat blue rare kat aku. Lemak pun tak dan nak masak lagi.. Hareyyy sungguh laaa.



Ni pulak cara2 nak Dapat dia punya level of doneness tu. 



So ni guidelines berapa minutes on each side hampa kena masak untuk Dapat kan level yang hampa suka. 


For Tennesse gravy /kuah ni pulak ni cara kami buat ya mengikut olahan aku sendiri


Resipi SOS Tennesse

Bahan-bahan:

1 sudu olive oil
Crushed garlic
Onion potong cube (ikut resipi pkai whitr onion tapi aku xdak..pkai makcik bawang biasa🀣)
Brown sugar
Kicap
1 tbs sunquick ...  ni aku hentam ja bubuh
Cuka skit (resipi pkai air lemon..xdak so aku guna cuka ja)
Sos tiram skit(ni pun aku pkai hentam ja bubuh)
Chili flakes skit

Cara nya:

1. Panas minyak..saute kan garlic ngn onion...
2. Pastu masukkan ayaq...masukkan kicap..gula merah..sunquick..cuka..sos tiram n chili flakes...
3. Pastu simmer la sampai pekat...aku tdi terlebih chili flakes so terpedas skit...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ But rasa dia still sedap nak mampoih.. Hhahahha

For mashed potatoes

Bahan dia simple gila. Aku guna kentang, salted butter dengan pepper ja.

Cara nya:

1. Rebus kentang. Aku tak buang kulit dia ya. But before rebus tu cuci la kulit dia tu Elok2 ya. Aku prefer ala2 omputih punya mashed potatoes yg ada kulit skit.. Sedap oi...
2. Bila kentang da siap rebus. Lepas tu hang mashed la Guna hat lenyek tu ka Guna sudu ka ikut suka. Masa nak lenyek tu masukkan butter dengan pepper. Dah siap. Kalau rasa muak dengan kentang.. Boleh replace dengan ubi kayu.. Aku pernah makan kt TGIF depa buat yg version ibu kayu yang oren tu.. Sedap nak mampoih wei..


Slurppppp... Tiberrr rasa lapaq ya Tennesse Steak ni. Boleh buat sendiri buat pa pi TGI Friday kannn... Kahkah


Lepas ni nak beli la wagyu ni dekat Cold Storage. Then buat sendiri Tennesse gravy ni makan dengan wagyu ni.. Mesti asyukkk. 


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS