Haluuuu...
Nak tanya... Ada tak kat sini yang risau dengan garis2 penuaan kat muka? Eiii tipu la kalau tak risau kannnn.. Ya dak? So apa yang korang buat untuk pastikan kulit korang kurang wrinkles? Pendek kata apa yang korang buat untuk prevent and combat wrinkles from worsening?
Pening kan cakap pasal wrinkles ni... Dah nama pun pompuan kan.. Haruslah kena pening. Maklumlah penjagaan muka ni adalah crucial kan. Kalau muka berkedut merata dan kusam dari usia sebenar kita pun tak best jugak kan?

And tahukah hampa skin kita akan kekurangan kolagen up to 30% by our age reach 45. Omgeee scary kan 😖. Biasanya bila kita berumur lebih dari 25tahun kulit kita akan kehilangan kolagen semulajadi pada kadar 1-1.5%. So bayangkan lah accumulate by 45 years old kita akan kehilangan up to 30% of our collagen dekat skin kita.

Oleh sebab tu untuk memastikan collagen dekat skin kita sentiasa renewable ada macam-macam cara yang kita boleh try.. And salah satunya adalah dengan Red Light Therapy (RLT) for skin treatment. Haa canggih tak bunyi dia. Canggih kan...






Basically Red light therapy (RLT)  ni ada therapeutic techniques yang menggunakan red low-level wavelenght of light untuk merawat kulit bermasalah seperti wrinkles, parut, jerawat, pigmentation dan juga luka. Sounds interesting kan? Wait until u know the history of this technology fundamentals.

Pada awal 1990 an, RLT ni digunakan oleh NASA untuk menanam tumbuhan di angkasa lepas. Para saintis dalan projek ni mendapati intense light dari RLT or red light emitting diodes (LEDs) ni dapat membantu tumbesaran pokok disamping membantu process fotosintesis pada sel-sel pokok tu. Amazing kan.

Read and near-infrared light telah membuktikan dapat menstimulasikan collagen production which relate la dengan keanjalan kulit dan ketegangan kulit kita. Selain daripada tu, RLT juga dapat mengawal kelenjar minyak di muka kita yang mana boleh menyebabkan muka berjerawat.



Antara sebab lain kena Claigio LED Magic Eye Patch ni kewl gila adalah disebabkan kebolehan dia menghasilkan kolagen pada permukaan kulit dan increase activity fibroblasts with 20 LED Red (600-660nm) wavelength yang sangat optimum for our skin. Hebat tak technology ni? Dan yang paling penting NO SIDE EFFECTS ya.


Cara penggunaan pun senang gila kot. Simple ja.

***boleh digunakan 2 atau 3 sesi (8 minutes dengan auto timer) setiap hari atau lebih 3x seminggu utk kurangkan kedutan di wajah.
Paling best sebab warranty Claigio LED Magic Eye Patch ni 1 year ya with one to one replacement for defects.




Tengah buat treatment sambil dengar lagu and releks2.



Tukar pulak ke sini. Masa pakai tu ada rasa ticklish2 skit kat kulit ni. Tak tau la perasaan aku ka apa ka. Tapi rasa macam skin tengah duk repair dalaman dia. Ehhh...



Dekat smiles lines ni nak kena lebih skit sebab da ada garis-garis halus kan. Kena repair sini lebih skit. Kahkah
For those yang berminat nak dapatkan Claigio LED Magic Eye Patch ni jangan lupa dapatkan di SINI dan jangan lupa masukkan code ALIAOFF  untuk RM30 OFF dan FREE DELIVERY sehingga 28th February 2019 ni ya.

Price: RM279.00 RM249.00


Jom hampa.. Kita pakat-pakat cantikkan kulit dengan Claigio LED Magic Eye Patch ni





Mengiurkan tak? Hahhahaha

Nak buat title pun kadang-kadang boleh kemurungan. Ada ka macam aku ni haa? Lately ni rajin post resipi lah dia sebab tu yang senang and tak payah gaduh2 nak kena karang panjang-panjang kan.

Banyak lagi hutang entry ni..tapi pelan2 kayuh la kan. Aku pun busy skit lately ni dengan urusan rumah sewa adik aku and rumah aku yang nak dijadikan guesthouse tu.  Lepas tu last week melepet ja 4 days cirit birit wei.

So dah baik ni marilah kita masak sepenuh jiwa raga gitu haa.

Cakap banyak taknak la kan.. Moh ler kita tengok bahan-bahannya ya

1 labu bawang besar

4 ulas bawang putih

Serbuk kari daging 

Serbuk cili

Serbuk jintan manis

Cuka / perahan lemon

Kicap pekat manis

Lada sulah

Garam

Gula

Serbuk perasa

Caranya:

1. Blend kering bawang besar dan bawang putih. Lepas blend sapu rata bahan blend dekat ayam.

2. Lepas tu masukkan bahan-bahan lain dan perap la selama mana korang nak. Bahan-bahan perapan ni actually aku main agak ja tau. So ikut korang la ya.

Nak senang.. Taknak susah2 basuh tray nanti ayam melekat ka apa ka.. Lining kan ja dengan aluminium foil tu. Kannn senang. 


3. Yang ni aku sempat marinated selama 2 jam ja sebelum bakar tadi. Tapi rasa dia padu kot. 

4. Lepas marinated selama mana yang korang nak, aku bakar guna oven ja. So aku panaskan oven pada suhu 220 deg C selama 10minit macam tu.

5. Lepas oven dah panas aku, set masa untuk bakar dekat dalam 30minit macam tu.

6. Lepas 30 minit bila oven dah bunyi ting2 tu boleh la cepat2 keluarkan. Jangan biar lama dalam oven takut nanti kering dan hilang juicy ayam bakar tu. Aku jenis tak suka kering-kering. Sebab tu aku nak ayam bakar aku tu crispy at the outside tapi juicy inside gitohhh.

Nampak crispy tak kulit dia tu? Dalam dia perghhh juicy siot. 

Letak timun jepun... Ni kalau buat nasi ayam pun cara ni

Siap untuk dimakan. Ni kitaorang makan dengan masak lemak ayam and sambal ayam penyet. Perghhh merecik hawauuuu. 


Ok lah korang.. Selamat mencuba ya. 


Bebas Asap Rokok

in , by Alia Farhan, 2:13 AM


Sejak start tahun baru ni ada kelegaan untuk aku. Kalau tak aku mesti tak suka nak makan dekat luar especially port kedai2 mamak yang I used to lepak masa aku single dulu.

Another option kalau nak makan luaq kena la spend lebih skit makan dekat kedai yang ber aircond. Yalah.. Takkan dalam ekon pun ada yang bahalol n tolol nk smoking jugak kan. 

Hari ni bawak Adriana n Aishah makan megi goreng dekat mamak dekat rumah aku ni. Yes aku ni dulu masa single lagi kalau tak OT kat kilang or xda apa nak buat memang kedai mamak ni la port aku. Tapi memang aku pilih port ceruk2 yang ke dalam yang geng2 smoking takkan duduk. Tapi kadang ada jugak yang terlajak banggangnya dah la duduk kat dalam2 jugak gatai juboq jugak nak smoking. Kita puas angkat kibas2 asap pun masih banggang tak paham bahasa. Serius i kenot brain!

Alhamdulillah la dengan perlaksanaan dasar baru oleh kerajaan ni dapat la orang2 yang tak terlibat dengan aktiviti merokok ni dapat la makan dan minum dengan tenang ye dak.

And aku pasti yang merokok pun secara tak langsung dapat kawal diri and control amount depa smoking. Good job Malaysians!

Korang memang terbaik lah. Tapi jangan kat rumah smoking dalam rumah...depan anak2..depan2 bini like nobody business. Tu memang ultimate banggang namanya. Huahua. Kalau tak sayang diri sendiri tu.. At least kesian la kat anak bini tu kennnn. Kalau tak memang tahap selfish syaitonnnn ni rojimmmmm betul lahhhh. 

Lega kami dapat lepak2 dekat mamak without asap rokok air kencing syaitonnnnn nirojimmmm tuuu. 

Akhir kata dapat aku menikmati megi goreng kegemaran aku without any distraction. Huahua

Kalau yang isap rokok baca post aku ni anf marah.. Pedulik hapa aku. Huahua. Dah lama weiiii kami bersabaq dengan yang jenis2 banggang tak reti bahasa duk mnghembus macam naga tu. 

And harapan aku jugak dengan perlaksanaan ni.. Mengikut statistics dekat UK lepas pengharaman merokok di premis makan dan public.. Jumlah perokok tegar di sana berkurangan. Alhamdulillah kan. 

Dah tak payah nak banggang komen plak tak sangka rokok lagi bahaya dari arak.. Elok haram kan arak. Dua2 bahaya la mangkuk... Yang lagi mangkuk jamban.. Dah tau nak mabuk pi bawak kereta... Tu memang paling ultimate banggang. Haaa amikkkk

Ok lahh.. Chowww


2 labu bawang besar*

5 ulas bawang putih*

Sedikit kunyit hidup* (aku takdak so aku tak letak lah. Kalau letak tu lagi power aroma ori kunyit tu kan.)

8-10 biji cabai melaka * (nak pedas lagi letak lebih.) 

3 senduk kecil Santan pekat. 

Sekeping asam keping

Garam

Gula

Serbuk perasa

Udang 15 ekor (ikut korang.. Nak letak banyak lagi pun tak kesah) 

Cendawan (lagi banyak lagi sedap la kan) 

Cara-cara:

1. Bersihkan udang. 

2. Blend bahan-bahan yang bertanda *. 

3. Panaskan bahan-bahan yang diblend tadi dan tambahkan air. 

4. Masukkan asam keping, bagi yang takdak kunyit hidup macam aku.. Sila lah masukkan serbuk kunyit. 

5. Bila dah start menggelegak boleh la masukkan cendawan dan udang tadi ke dalam periuk. 

6. Masukkan santan dan perasakan. Kacau kuah tadi, jangan sampai pecah minyak. Nanti tak cantik la masak lemak tu. 

7. Nak pekat, kacau la lama-lama skit sampai pekat ikut kepekatan yang korang prefer. 

8. Dah capai kepekatan yang korang suka. Silalah tutup apinya dan hidangkan lauk korang tu.

Ini makan dengan ikan kering/masin dengan ulam and sambal belacan mau mak mentua lalu pun watdek ja lah.... Kalau mak mentua marah or sentap ngan korang. Korang ajak dia join sekali makan.. Nescaya terus jadi menantu kesayangan. Kahkah.


***disclaimer... Ni cara aku punya masak lemak cili padi tau. Diolah mengikut tekak aku. Ada orang cakap pure nismilan tak pakai bawang... Tapi aku ni sejenis mesti nak pakai bawang jugak.. So aku guna ja ikut suka hati aku. Maaf lah org nismilan kalau resipi aku ni resipi derhaka. Tapi aku tetap suka masak lemak cili padi forever.

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS