Haaa..quick update gitu. Minggu ni balik Jitra earlier hari Jumaat lepas Adriana habis sekolah and lunch dengan husband terus balik Jitra. And nanti hari Ahad pagi Amir akan naik komuter turun dekat Anak Bukit and I will fetch him.

Memang dah planned dengan mak tok n mak ngah Adriana n Aishah ni nak ke Satun untuk makan-makan and beli barang skit dekat sana kan.

And pagi Sabtu tadi kami gerak keluar dari rumah untuk breakfast di area pekan Jitra dekat rumah mama aku dalam pukul 8 macam tu and right after breakfast kami terus gerak ke Wang Kelian untuk ke border di sebelah Thailand, Wang Prachan. As usual la kat border sini less sesak and tak ramai sangat orang nya. Mungkin sebab still awal kan. 

Destinasi first kami adalah Tan Yong Poh di Satun atau nama melayu nya Tanjung Poh di kalangan masyarakat Melayu di Satun ni. Oh ya dekat Satun ada banyak juga orang Melayu yang fasih berbahasa Melayu. And untuk pengetahuan hampa, Satun ni dulu adalah sebahagian dari Tanah Melayu ok.

So setelah perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 1jam+. Maka kami pun tiba di destinasi. Untuk kali ni kami try makan di kedai lain pulak. Selalunya kami akan makan di sebelah Pak Tam tapi kali ni kami makan dekat kedai ke dalam sikit sebelum naik bukit. Kalau dari simpang 3 nak ke Tan Yong Poh ni..kalau hampa amik belah kiri..kedai ni adalah kedai ke 3 yang masuk ke dalam skit..tapi still tepi laut la. And kalau hampa amik belah kanan untuk ke Tan yong Poh..hampa akan jumpa kedai ni yang first. 

Disebabkan kami pelanggan depa yang ketiga, so kami kira bernasib baik la jugak sebab banyak table yang awai2 lagi local depa da reserved wei. Kalau kat kedai yang sebelum ni aku pi makan, kat situ banyak la muka-muka orang Malaysia pi makan kat situ. And kat kedai ni, kami ja yang pi makan tang sini. Yang lain semua haroi2 cing2.

Jom la usha apa yang kami order.

Sotong stim limau

Udang stim. Ni harga dia untuk 1kg 500baht. Kami amik 1/2 kg so dalam 250baht. Gila murah kot.

Sambal hijau ni sedap gila wei cicah segala udang sotong semua tu. Macam yang dalam video laki siam tu makan udang cicah2 tu kan. Haa muka aku tdi macm tu la punya nikmat. Demmm telan ailioqqq

.

Ni tomyam seafood dia. Walaupun ceroi nmpk dia but still taste ok. Ni macam tomyam putih la. Sesuai la nak makan dengan anak-anak kan.

Udang lipan goreng garlic. Ni sedap gilos wei!

Ketam isi penuh..cicah pulak dengan sambal hijau tadi tu perghhh perghhhh terangkat.

Somtam pun sedap. Tapi aku tak layan sangat sebab yang lain-lain sedap sangat kot.

Aishah dah tak menyempat dah...


Maktok and Adriana.

Last but not least ais krik nyiokkkkk. Sedap woiiii. Adududu

Aftermath...licin wei. 

TOTAL DAMAGE 1610 BAHT. DIULANG 1610 BAHT. Gila murah kot. Kalau kat Malaysia memang tak dapat la. Kat Hatyai pun xdapat dah harga ni.

Lepas makan tu lepak-lepak jap tepi pantai.

Ecah dalam blues

Sejenis perangai tak heran ke orang. Ka memang anak no 2 mcm gini ehh🤔🤔🤔

Lepas dari Tan Yong Poh kami pun gerak ke Pekan Satun untuk ke merkettt dia. Kali ni dapat rembat belacan yang orang kirim.

Sedap wei belacan depa. Serius tak tipu. Tak busuk macam belacan kita kot.

Lepas ja keluar dari merket ni kami pun gerak ke Tesco Lotus Satun untuk solat and shopping skit dekat sini. Sikit tak sikit la habis jugak 1200baht aku dekat sini beli kasut n baju dekat Aishah n Adriana, beli coconut oil 1Liter yang berharga 113baht. Kat Malaysia aku beli yang 350ml pun dah belas-belas ringgit. Ohoiii. Dekat sini bateri fon aku dah kong and aku xda power bank so memang xda lah ye gambar-gambar dekat sini.

Dah habis duit. Marilah pulang ke pangkuan jalan. Nasib laki aku takdak. Kalau dak mau kena azan dekat telinga aku tadi. Hahahaha. Matilamaknakoi.

Kami sampai di border Wang Prachan lebih kurang pukul 6.30petang Malaysia dan 5.30petang waktu Thailand. 

Oh ya untuk pengetahuan hampa border dekat Wang Prachan and Wang Kelian Perlis ni tutup pukul 9malam waktu Thailand or 10malam waktu Malaysia. So at least hampa boleh bajet masa hampa la kan.Tapi bear in mind kawasan Wang Prachan dan Wang Kelian ni sangat lah kehutanan dan keuluan. So better la hampa balik awai. Scary wei hutan kot. Tu belum lagi nak kena redah kat kwasan ladang-ladang dekat Perlis yang dalam-dalam tu ha.

Alhamdulillah at 9pm kami sampai dengan selamat di rumah kakak aku di Jenan ni. Maka tamatlah kisah day trip kami ke Satun untuk misi JJCM.


Projek Bag To School WLC kini kmbali lagi setelah kami berjaya mengagihkan sebanyak 703 beg di Sarawak dan Pahang pada tahun 2017.


KINI PELUANG DI BUKA UNTUK MENAJA SEBANYAK 264 BEG SEKOLAH YANG AKAN DIEDARKAN KEPADA ANAK-ANAK YANG KURANG BERKEMAMPUAN DI PULAU LANGKAWI, MANAKALA 200 BEG SEKOLAH AKAN DIEDARKAN DI KUALA LUMPUR, SELANGOR & JOHOR BAHRU.


Ambil kesempatan untuk menaja 464 pelajar kurang berkemampuan dlm program bag to school WLC 2018 bagi sesi persekolahan 2019. Edaran beg bergantung kepada tajaan anda. 


SIAPAKAH PENERIMA BEG SEKOLAH INI?

Penerima beg adalah anak-anak yang datang dari kelarga kurang berkemampuan. Ada kalangan anak-anak ini dijaga oleh nenek dan datuk setelah kematian ibu bapa. Ada juga yang dibesarkan oleh ibu tanpa belaian kasih seorang ayah dan ada juga yang datang dari keluarga fakir miskin dimana terpaksa berkongsi barang sekolah yang lusuh bersama adik beradik yang lain.


Ibarat kais pagi makan pagi, mereka berjuang untuk menuntut ilmu bagi mengubah nasib mereka sekeluarga..


Tuan Puan yang budiman, tajalah sebuah beg untuk mereka menimba ilmu... Support dan naikkan semangat mereka untuk menjadi insan yang berjaya dan berguna.. Inilah masa untuk kita semua rakyat Malaysia berganding bahu memberi bantuan untuk mereka.


Dana yang perlu dikumpulkan adalah ,


464 beg X RM 40.00 = RM 18,560.00


Jika anda ingin menaja sebuah beg berharga RM40.00, ikut langkah dibawah,


BAGAIMANA UNTUK MENYUMBANG

Terdapat 2 cara sama ada menggunakan akaun rasmi WLC


5621 0666 0054

WE LOVE CHARITY CLUB


ATAU

Klik URL dibawah , sumbangan anda akan ditolak melalui Kad Kredit/kad debit atau menggunakan internet banking


https://app.senangpay.my/payment/150277682824


TARIKH TERAKHIR 

Projek ini akan ditutup pada 3 NOV 2018


PERLUKAN RESIT RASMI?

Email kepada : admin@welovecharity.org


SEGALA PERTANYAAN HUBUNGI: PENGURUS PROJEK WLC, PUAN SERA 018-319 6849


=====================================

Jom sebarkan mesej ini kepada keluarga , kawan-kawan, teman ofis mahupun di media sosial seperti whatsapp atau wall FB anda agar kita semua dapat melihat 464 senyuman anak-anak ini menerima sumbangan dari anda semua.


“Bagi mereka yang suka bersedekah, dia sangat dirindukan oleh Allah SWT, para rasul, syurga dan seluruh makhluk. Malah seluruh alam akan mendoakan buatnya termasuk burung-burung, semut, ikan serta pohon-pohon bumi yang dipijak senang dengan dirinya yang bersifat dermawan,”


TAJA 1 BEG SEKOLAH UNTUK 1 PELAJAR..

KERANA ANDA SEDANG MENGUBAH NASIB HIDUP MEREKA SERTA AKHIRAT ANDA..


#SPREADTHELOVE

#WELOVECHARITY

#BAGTOSCHOOLWLC

Bersambung dari hari sebelumnya, Rujuk Entry Day 2. Seawal pukul 7.30 pagi kami dah turun breakfast di hotel. As usual la makanan yang disediakan hotel tu pun simple ja. Ada roti, cereal, fresh milk and coffee ja. Ok la nak alas perut kan.
Selesai breakfast dalam pukul 8.00 pagi kami terus check out dari hotel untuk meneruskan perjalanan kami ke Busselton. Perjalanan daru Perth ke Busselton mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit tanpa berhenti minum,bubuh minyak, kencing dsb. As usual kalau dah namanya berjalan ada saja berhenti dia so xda la jadi 2 jak 30 minit ya.

Tapi on the way ke Busselton akan lalu dekat area Bunburry, cumanya kami tak ke pekan Bunbury tu. Kami cuma singgah di Bunbury Farmers Market di situ.


Kalau nak tau Bunbury Farmers Market ni senang ja nak carinya sebab dia terletak betul-betul di tepu hiway nak ke Busselton. So korang takkan missed punya lah pit stop yang best ni.
Untuk pengetahuan korang dekat sini la petani-petani tempatan diorang akan jual hasil pertanian dan ladang depa. Kiranya all locally grown and produce  kat situ la kan. Selain dari sayur-sayuran dan buah-buahan ada gak hasil tenusu, pelbagai jenis daging, produk-produk seperti homeade sosej dsb.


Jom jamu mata tengok hasil pertanian local farmers di situ.

















Nota kaki kalau singgah di Bunburry Farmers Market jangan lupa beli yogurt diorang. Ya Allah sedap giloss wei..rasa mcm makan cheese cake gitewwww...

Lepas ja shopping apa yang patut di Bunburry Farmers Market ni kami pun meneruskan perjalanan ke Bussekton. Tapi on the way tu masing-masing da kelaparan kot si kami decide la untuk berhenti makan bekalan yang kami masak.  Gambar masa picnic and makan ni pun tak sempat nak amik dah sebab masing-masing dah kelaparan kot. Hahahha.


Selesai saja makan dan cuci kawasan yang kami tumpang picnic tu maka kami meneruskan perjalanan ke Busselton. Tiba saja di Busselton kaki terus ke Busselton Jetty yang dibina semasa zaman kedatangan British ke Australia.


Busselton Jetty ni dibina menganjur 1.81km ke tengah laut. And along the jetty u either can walk or naik diorang punya tram. As for us kami decided untuk jalan kaki ke hujung jetty tu. Actually masa 2016 dah pernah mai ke sini but due to bad weather (winter time tu)..boleh baca di  ENTRY ni it was temporary closed. And this time kami mai ke sini dapat kami jalan-jalan and releks amik udara segar dekat laut.


Macam tak percaya jugak boleh jalan sejauh ni. Hahahha. Kalau kat Msia kompem peluh keti. Ni panas terik pun angin sejuk oii.




Ni dekat hujung jetty tu. Memang dekat tengah laut la kan. Sejuk and gigil wei.


Sambil jalan menikmati keindahan alam sambil tolak budak ni. Nasib dia mau duk diam-diam dalam ni. Lali je mek ni kena angin sejuk-sejuk gediiii tu.


Balik naik tram oiii.

Memang sayup jugak la berjalan kat tengah-tengah laut ni kan. Tapi tu la it's a must try experience kot kan. Taknak la terlepas lagi chances macam ni.
Setelah bergambar and koya apa yang patut maka kami pun decide untuk pulang ke pangkal jalan dengan menaiki tram...hahaha..save d best dor the last giteww...lagipun dah makin lewat. Cuaca panas terik time tu...muka aku pun da burn tapi angin dia Ya Rabbi sejuk gila wehhhh...so autumnz dekat Western Australia can be hot damn cold gitew.. hahahhaha.
Selesai ja lepak-lepak dekat area jetty tu maka kami pun decide untuk chalo sebab nak ke Coles Busselton beli ayam, udang, ikan dan seangkatan dengannya. Lagipun jam da lebih kurang pukul 3.30 petang and pukul 5 nanti dah maghrib ok.


Look what I found in Coles. Nyaris nak beli tanpa arah tujuan. Cute sangat sapa suruh weiiii.


Selesai ja membeli belah di Coles kesukaan aku tu maka kami pun bergerak untuk mencari homestay yang aku sewa di Busselton. By the time kami sampai dekat area kawasan perumahan tu hari da makin gelap and it was a bit tricky to find the house.


Bayangkan dah senja kawasan perumahan diorang tu tak macam kita ada orang lepak2 sapkoklu apa kan..diorang takde ok. Sorang makhluk pun xda ya duk lepak2 kat luaq...semua da kat dalam rumah kot.


Mencari-cari la kitaorang rumah tu. Nasib la jumpa oi. Dah jumpa rumah nya..nak kena cari keys pulak..ada dekat secret box..secret box tu pulak ada dia punya pin bagai. Nak mencari secret box dalam2 gelap tu pun boleh tahan la..dah macam treasure hunt masing2 macam duk kena pikir kat mana..kat mana.. hahahahha.

Last-last sekali jumpa jugak weiii...
Canggih sangat wei depa ni.....
And terpaling kagummm sekali bila masuk rumah tu bilaaaa.....

BERSAMBUNG.. jeng jeng jenggg


Gambar rumah di siang hari.

(Jangan maki makjem noks)

Laundary happens here...

Kalau hari mendung memang on dryer..one of the reason beli 2 in 1 washer n dryer ni sebab malas nak pi ke dobi kalau time hujan2 tu...lagi 1 time beli tu yang ni tengah OFFER GILA-GILA. Dari RM2999 tinggal RM2299 tak silap aku. And paling best sebab warranty untuk motor dia ada lah 10 years dari LG.

And kalau nak tau ada different jugak tau dari segi cucian untuk top load and front load. Biasa orang Malaysia memang tak suka guna front load sebab kita dah biasa dengan top load kan. Aku pernah kecik-kecik dulu pakai washing machine yang semi auto yang separate untuk mencuci and untuk keringkan/perah baju tu. Memang time tu kalau weekend ja memang kena kerah la kan dengan mak aku untuk cuci baju-baju sekolah semua tu kan. Kadang-kadang pemalas..kasut sekolah putih tu lepas habis basuh semua baju..aku akan humbam dalam tu untuk cuci. Hahahah. Senang hidup! Tapi kalau sapa pernah guna yang mesin basuh jenis mesti tau azab dia masa nk kena keluarkan and letak dekat tempat perah baju tu. Habis basah baju kau pakai pastu nanti kalau tak balance kang dia taknak gerak. Heee. Sapa pernah kena macam tu? Kenangan sangat kan.


Sapa pernah pakai washinh machine macam ni? Susah dah kan nak cari yang macam ni. Nak cari gambar kat internet pun da susah. Hahaha. Esok2 boleh masuk muzium ok... kenangan tau washing machine ni.


Ok lah back to story, untuk pengetahuan hampa untuk front load washer LG ni. Dia ada different washing method kalau compared dengan top load tu. Aku ni memang sejenis perhati skit masa washer tu duk berpusing.

Haa ni yang LG guna. So baju korang akan lebih cuci and susah nk rosak compared dengan top load yang mana aku perasan baju aku cepat rosak skit berbanding dengan front load. And front load guna air lebih skit berbanding dengan topload. 

At first memang ada niat di hati nak beli different unit..washer asing dryer asing tapi memandangkan space yang limited. Maka kami pun decides untuk go for this combo washer+dryer.

Sebenarnya tak rugi beli dryer ni sebab memang berguna time2 emergency contoh macam hujan berpanjangan...time terlampau "rajin " nak ampai baju kt luaq pun ya jugak...paling best..sebelum tdoq malam2 basuh...esok pagi dah kering...without having to pindahkan here n there (compared to stand alone washer n dryer)...

Tapi kalau nak kering cepat2 tu dryer combo ni tak sesuai sebabnya dia amik masa untuk kering as it condenser dryer compared to stand alone dryer which mostly a venting dryer...

Senang cakap dryer ni use the concept of condensation atau orang melayu kata kondensasi...sama ja macam hampa ampai kt luaq rumah...but this thing use condenser in this case they use heat exchanger to convert the heat and yes they use lot of water than the washer cycle period...adui mak..aku dah macam mngajaq heat transfr mass transfer pulak...(kalau lecturer2 terbaca dan tersalah konsep harap dimaafkan student  ni) Yes downside dia masa pengeringan tu xcepat pun macam dekat doby tu sebab of course the method n fundamental of both dryers also different. Yes aku study pasal method n fundamental both dryers ni sebab awal2 aku beli this combo i wassss likeeee what d heckkkkkkkkkk...this dryer took me about 3 hours to dry n 3 hrs to cool down...yes dis one got the cool down time...Bila baca2 balik...oh ok...no wonder...u can have both magical thing wei...

Tapi if you dont want to cool down pun kau boleh ja pilih untuk stop ok. Actually there are many type of drying using this dryer. Ada iron drying, ada cupboard drying, ada time drying . So each of drying types tu ada different drying time la ye. Macam aku aku prefer guna cupboard drying sebab dia akan macam totally keringkan aku punya baju yang pakai on daily basis. Downside dia lambat skit la baju tu nk total dry kan. Tapi its better la to use this during raining season macam lani kan. 

Ok la jom aku list kan PRO and CON combo washer+dryer ni untuk aku;

PROs:

  1. Sesuai untuk orang yang ada limited space macam aku ni.
  2. Tak payah nak pindah-pindah dah dari washer ke dryer
  3. Boleh setkan sekali untuk dry masa nak cuci tu. Kiranya direct basuh baju sampai kering.
  4. Boleh gak guna as WASHER sahaja. And guna as DRYER sahaja.
  5. Boleh letak dekat mana-mana tak terhad macam stand alone dryer yang nak kena ada ventilation (different concept of drying principle).

CONs:

  1. Dryer cuma boleh half of washing load. Contoh macam yang aku ni 8kg/4kg. Means cuci boleh up to 8kg..dry up to 4kg.
  2. The dryer takes a longer time compared to stand alone one.. 3 to 6 hrs approximately.

So bersyukur lah...

In life u win some u loose some orang putih kata. Apapun bersyukur la apa yang ada. 

Kebun Balcony Sekangkang Kera

in , by Alia Farhan, 6:36 PM
Haa tajuk macam apa ja kan
Kahkah..pedulik ahhh.
Saja nak update tumbuh-tumbuhan yang ada dekat kebun balcony sekangkang kera aku tu..
Tak banyak yang berubah pun cuma ada la tanam pokok2 baru untuk makan.


Daun limau purut ni makin galak berdaun baru. Bila amik ja daun lama nanti keluar daun baru. Suka sangat.


Ni pulak pokok yang tengah viral lani Rubber Plant omputih panggil or nama scientific dia Ficus Elastica. Yang ni aku amik pucuk dia kat tepi jalan sajia. Balik cucuk dalam tanah. Hahahha.


Ni pulak pokok montera delicosa aku. Tak tau la kenapa lahai daunnya cenggini. Katanya over watering..aku rasa macam watering seminggu sekali je kot. Huwaa. Ni aku letak dekat luar sebab nak bagi tanah dia kering skit. Harap-harap ok la mau keluar daun baru ka😣😣😣


Ni pulak pokok cili yang aku campak dari benih cili kering  tak silap aku.  Buah dah banyak berjuntai-juntai tapi sayang nak amik. Spesis apa la aku  i sayang nak amik pulak. Tengok la esok ka aku kutip. Hahahahaha


Ni pulak fiddle fig kesayangan atau nama scientific dia Ficus lyrata. Haa sama species dengan si Rubber Plant tu gak. Ficus ficus gitewww.


Ni pulak pokok kacang renek aku. Aku beli benih ni sekali dengan baja AB hari tu tapi ntah la aku rasa benih ni da tak elok. Semua benih dia yang aku beli pokok mesti bantut. Ada 1 biji benih yang aku amik dari kakak aku elok ja kejadian pokok dia. Yang ni tengok kacang dia keluar pun alahai nampak sangat terbantut. Walhal selalu buh baja tu. 2 mnggu sekali mesti bagi baja. 😑😑😑


Ni pulak pokok kangkung. Harap-harap nanti dapat la makan kangkung fresh from balcony kan..sayur sekarang pun dah mahal tau.
Hee sapa cakap aku pandai tanam pokok? Tangan sejuk? Tak jugak. Sebenarnya nak tanam pokok ni pun kena tau cara dia. Perangai pokok tu macam mana....ada yang nak air lebih..ada yang tak nak..baja pun kena tau bila nak bagi..semua ni kena belajar jugak. Pokok2 mati tu biasa dah. Kalau tak mati tu kira bukan part of learning process la kan. Tapi yang penting jangan give up ok.
Kalau nak ceduk ilmu2 berkebun and pokok2 ni boleh join group-group berkebun dekat Fb tu macam Kebun Dalam Bandar , Kebun Mini dan macam-macam lagi. Kat situ banyak input boleh dapat. Kadang-kadang boleh dapat benih free jugak kat situ. 😉😉😉

Nak tengok tranformasi balcony aku sebelum ni?? Tengok post ni---> Balcony Transformation.


Haaa...hari ni nak bagi tips ja untuk korang-korang yang suka memasak ni. Mesti akan beli sayur kan. So korang simpan sayur2 korang macam mana ye?

Ok kalau aku...untuk sayur ni aku akan bahagi dalam banyak kategori. Contoh yang macam serai, lengkus dan halia dalam satu kategori. Cili,carrot and kacang dalam satu kategori. Sayur berdaun satu kategori gitew. Wah siap ada kategori nyahhhh. Hahahhaha

Ok lah untuk serai and the gang aku biasanya akan letak diorang ni dalam satu bekas berisi filteres water. After a few days aku akan change air tu. Untuk petai pun boleh buat macam ni ya. Segar bugar la petai hampa nanti.

Untuk yang cili and the gang aku akan letak dalam bekas tupperware, lapik tissue and then letak few cloves of garlic untuk kekalkan kesegaran dia.

Haaa selalu untuk leafy vegie atau sayuran berdaun ni leceh skit kan. Aku tak ingat dah aku dapat tips ni dari mana tapi diorang guna plastik silver yang letak susu,coco crunch tu. Yes, aku kumpul plastic tu untuk simpan sayur berdaun aku. 

Haa nin dia aku letak dalam plastik silver tu. Ni masa beli barang-barang dekat Jusco 22nd Sept hari tu.


Tengok daun ketumbar yang aku sumbat dalam plastik silver ni. After 10 days still macam baru beli dekat Jusco. Kagum tak?

Suka betul aku dapat tricks yang guna plastik silver ni. Aku tak tau la panggil plastik silver ni apa ( walhal dulu ada ja belajar subject packaging dalam election subject...hahahhaa..melayu mudah lupa betul)


So korang selalunya simpan sayur-sayur korang macam mana ya? Jom share tips korang plak. Mana tau boleh buat penambah baikkan pulak kan. 

Jadi mak-mak macam ni la kena tau tips nak bagi sayur tahan lama lah..itu la ini lah. Ye lah kalau tak beli banyak pastu kena buang ja...tak ke rugi namanya. Jadi isteri and mak orang ni otak kena ligat pikir macam-macam. Tak gitewww???




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS