Kali ni nak share satu school project Adriana. Tapi ni kiranya family project tau, sebab everyone in the family kena get involve kecuali Aishah la khenn.

Baca punya baca cara-cara buat. Oh senang je!

Korang cuma perlu:
* baju lama
* gunting

Jom tengok cara-caranya:


An old shirt.


Gunting bahagian lengan.


Then gunting pulak bagi luas bahagian neck tu.


Then decide panjang mana korang nak bag korang and gunting rambu-ramba macam ni.


Ikat sudeh. Lepas ikat alihkan.


Dah siap!



Boleh la habuan nak simpan barang-barang. Lepas ni old shirt boleh transform into tote bag sebab Penang kan everyday No plastic bag. Eh and no plastic n fake person too!


Haa ni yang Adriana punya school project. Da siap submit da kat teacher pun. Dia pun sayang ja bag dia buat ni.

Korang boleh la lepas ni transform old shirts into tote bags ya. Tak payah susah-susah nak jahit pun. And paling penting, save duit korang!


Sebenarnya untuk birthday Adriana yang ke 4 hari tu memang dalam hati nak belikan kitchen playset tu. Survey yang Ikea, alamak. Telan air liur jap.


Tapi tetiba ada rakan fb, Nani Idayu yang mana kalau join group-group deko mesti tau dia memang otai deco especially barang-barang Ikea. Tengok-tengok eh Nani ada buat DIY la ala-ala Duktig ni.

Nak beli ni RM389..
Tak mampu nak buang duit gitu ha.


Lepas make over lagi 5 HA gituuuu haaa.
Mewah n classy sangat.

Apa lagi terus pm mintak tlg Nani buatkan sebab nak sangat. Of course la with a pay kan. Nasib juga Nani open order untk dapoq ni.

Time tu birthday Adriana memang nak dekat sangat dah. Memang tak target nak bagi time birthday dia sangat pun kan.

Alhamduah bila da siap and sampai kami, kami suka la dengan job Nani dan suami beliau.


Puas hati betul walaupun tak dapat duktig. Dapat ni pun da syukur sangat. Dah save banyak giila kot


Sebuk nak masakkan mama nasi padprik!

Overall memang berpuas hati sangat-sangat la dengan hasil kerja Nani n suami. Tq nani,kami beli naa



Hai hampa. Amcam? Da get ready nak sambut Ramadan ka? Kalau cakap pasal bulan Ramadan ja mesti dalam otak asyik teringat kan buffet ja kan. Eleh korang. Jangan tipu ok! hahaha

Kali ni meh nak share satu tempat yang korang boleh kunjungi untuk berbuka puasa bersama yang tersayang. Dengan bertemakan " Citarasa Bonda Buffet Dinner" di Hotel Neo+ By Aston Penang yang menyajikan hidangan masyarakat Melayu, India , Cina dan Timur Tengah.

Apapun, jom jamu mata dulu tengok juadah-juadah yang disediakan ya. 


Hidangan ayam panggang untuk nasi ayam. Must try!


Aneka ulam-ulaman.


Bubur lambuk yang sedap. Ni favourite kami.



Nescafe? Teh tarik?Semua ada. Don't worry.


Port kesukaan anak-anak, macam-macam jenis ais krim duk ada tau.



Noodle stall, jangan lupa untuk mencuba laksa cina.


Stall ABC. 


Aneka kuih muih tradisi melayu.


Desert yang menarik bagi Si Sweet Tooth.



Antara juadah utama yang disediakan.



Kambing bakar dengan gravy yang menarik.


Bagi hampa khasnya warga Penang yang berminat untuk mencuba berbuka puasa di Hotel Neo+ ni boleh la membuat tempahan terlebih dahulu tau.



Jangan lupa hubungi number yang tertera di bawah dulu, takut nanti mana tau fullhouse ka apa ka, nanti gigit jari pulak kan.


NEO HOTEL PLUS BY ASTON PENANG
Tel: +604-2551000 ext 1103
Email: PenangInfo@neohotels.com
Website: NEOHOTEL.COM

Salam. Kali ni kami nak share dengan hampa semua pasal satu produk dari Pigeon yang diperkenalkan dengan teknologi Natulayer. Sebut saja pasal Pigeon, I bet most of the parents must know about this huge and well known brand kan.



Pic credit to Pigeon web.

Pengenalan Newborn Pure.

Seperti yang kita sedia maklum, semasa baby berada dalam kandungan si ibu, bayi kita dilindungi dengan satu layer di atas kulitnya. Tetapi right after birth, the layer is no longer present so sebab tu la baby skin akan jadi a bit sensitive compared to adults kan.

Dengan berbekalkan 40 tahun pengalaman dalam baby skincare, Pigeon telah menghasilkan Natulayer™ , dimana satu lapisan dihasilkan meyerupai "natural coat of protection" di kulit bayi semasa dalam kandungan. Kesemua produk Pigeon diformulasi dengan Natulayer™  yang membantu kulit mengekalkan kelembapan dan yang paling penting menjadi pelindung kepada kulit bayi. 


Pic credit to Pigeon web.

Apa itu “Natulayer™”?


Pic credit to Pigeon web.

  1. Duo pelembab Natulayer™
  2. 0% Paraben, Formaldehyde dan alkohol.
  3. pH yang seimbang
  4. Diuji secara dermatologi.
  5. Dihasilkan di Jepun.
Untuk pengetahuan korang, korang boleh la dapatkan produk-produk Pigeon ni dari Motherhood.my ya.



Personally, kami suka sangat bau lotion and body wash dia. Bila apply kat Aishah memang sangat-sangat gentle and bau dia delicate sangat-sangat. Rasa nak gomoi-gomoi ja mek tu tak henti-henti. Sampai dia pun tension apehal la mama dia asyik-asyik nak gomoi dia ja nih ha.



Untuk body wash, harganya cuma RM59 sahaja. Click sini untuk membeli ya.



Untuk moisturising lotion, harga dia sama jugak dengan body wash, RM59 juga ye. Boleh click sini untuk membeli tau.
Untuk info lanjut dan korang nak beli produk Pigeon Newborn Skincare Series ni korang boleh la layari motherhood dan Pigeon  ya. 

Fame X Nuex Rosli

in , by Alia Farhan, 6:46 AM
Kali ni kami nak share lip matte terbaru keluaran dari Fame featuring Nuex Rosli gitu. Korang yang gila make up mesti kenal sapa Nuex kan.




Rasanya tak payah nak kenalkan lagi kot sapa tu Nuex Rosli. MUA meletop di tanah air kita sekarang ni. Tengok Sari Yanti nikah tu sudah la, kebabom make up Nuex ni.


Credit to blog Kak Elly


Hasil solekan Nuex.


Ayda Jebat in Riri by Fame X Nuex


Ayda Jebat in Audrey by Fame X Nuex


Untuk pengetahuan korang, dua warna ni Nuex pilih sendiri tau sebab dia nak dua tones ni sesuai untuk orang kulit tanned mahupun orang kulit cerah.


Model using Audrey



Blogger Nisa kay pun suka dengan Nuex ni.




Sifu kami Yana @ Kak Love pun suka Fame X Nuex ni.


Model in Riri


Serius color yang must have sangat-sangat!


Ni pun tok guru kesayangan kami, bangga wei tok guru kami lani 1 Malaysia kenai depa dua beradik.


See, sweet X dramatic sangat!

Korang kalau nak dapatkan Fame X Nuex ni cepat-cepat 

Whatsapp 0133363775 

Ingat cepat-cepat tau

Tak mahal u olls untuk limited edition ni cuma RM45 SAHAJA tau.

Cepat-cepat grab tau, nanti habis gigit jari jangan marah ya.
Baru aku perasan..most of my make up more to natural make up look...nude lips or pinkish lips...earthy tones eye shadow....and there u go...


Muka macam mintak pelempang.
Ni pakai FAME lipmatte in Nude code


In MAC Lipstick-Please Me.


In Fame lip matte , Rusty code


Acah-acah make up Loffa in Fame Lipmmate in Candy Code!


In Nars lipstick-matte finishing code Raquel.

Mostly my make up look biasanya natural make up look ja.


Tetiba pakai kaler mak tiri dari Fame lipmatte in Glam code terus rasa lainnya muka aku!!! Serius macam mak tiri sangat aihhh. Laki aku pun benci kalau aku pakai lipmatte kaler2 cenggini...

Betul la pepatah orang putih cakap!!!


Pic credit to Google.

"Give a woman the right 💄💄💄, 
She can conquer the world"

Aku rasa aku ni memang sesuai dengan nude, pinkish or coral tones ja. Tone2 mak tiri ni nampak semacam ja muka hakuuu ni. Alahaiiiii.

Korang suka natural look ka dramatic look?






© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS