Ecewahhhh..menda baik harus sharing khennn.
So meh aku nak share gajet mak-mak aku yang macam doraemon ni.

Korang kalau nak tau almost everyday sekarang ni aku guna PPC ni tau sebab nak cepat and taknak kecahkan dapor..malas wei nak kemas dapor yang berminyak uwek2 tuuuu

 ini la dia si manis pilihan hati kami yang kami sayang muah2

Mula-mula si suami kita yo yo lah tu kejapnya...sekali haaa...tengok la hapa aku masak kat dia..terus ternganga



Menu first masak hari tu adalah nasi goreng from beras ye. No need nak masak2 nasi dulu dah. Tumis2, campak, tekan button, buat keja lain....beep2 after 14 minutes nasi goreng dah siap. Tapi boleh lagi kalau pandai adjust main function yang ada kat button tu untuk masak nasi goreng jadi 7 minit macam orang duk cakap. Aku first day takut2 lagi nak tekan itu ini bagai.


Pastu masak sup kambing, then masak lauk kesukaan suami daging masak merah. Serius sedap wei, daging lembut tapi juicy. Dalam 45minutes ja da siap, kalau tak ka berjam2 la nak menunggu kan.



Ni haa sebab kebetulan gas habis, telur pun guna ppc. Cantik ja kejadian. Nasi pun sama guna ppc ja sebab rice cooker phona kesayangan jap2 bidas pi ke warm. So masak ka lah nasik pun guna ppc gak.

Ayam goreng bbq. Crispy outside...juicy inside. Husband pun puji sedap😊😊😊

 Kari tenggiri ekspress for kakak


Daging goreng kunyit. Juicy wei daging ni😁😁😁


Macam lagi la actually da masak. Nanti la kita update resipi guna ppc ni ya. Harap-harap kerajinan tu memuncak la yer.


meh aku nak senaraikan Pro n Cons PPC ni ye:

PRO
  • memasak lebih mudah dan cepat
  • masakan lembut dan berjus
  • tak kecah dapor korang
  • tak payah nak duduk kat dapur lama-lama dah
  • gas lambat habis
CON

  • aku jadi makin pemalas nak duk dapur lama-lama
  • dari segi bil letrik, nanti aku compare ya sebab technically takleh nak compare lagi sebab baru ja guna kan, Win-win situation la letrik naik skit..sep dekat gas gituuu


Korang kalau nak beli boleh usha kat Lazada (jangan lupa click dekat  kat situ) ye. In Sha Allah servis bagus and tak diragui tau.

Check/ click kat bawah ni ye:


Adriana Arissa turning 4

by Alia Farhan, 9:45 PM
Nak cerita juga dekat blog buat kenangan kan. Bila tua-tua (kalau umur panjang) tengok balik blog, pasal perkembangan anak-anak kan.

Sebenarnya memang tak plan pun nak buat celebration tapi tu lah kan. Bila anak masuk dua ni kelam kabut satu hal, satu lagi nanti macam-macam plak pikiaq satgi si kakak rasa kitaorang dah tak sayang dia ka bila da ada Si Aisyah pot2 ni. Last-last decide nak celebrate kecil-kecilan ja. Tu pun pukul 1pm baru called Magnifique Cakes dekat Perda untuk reservation. Yes, memang tak senonoh betul kan. Xpa lah, yang penting si Kak Nena heppy mama n papa dah cukup bahagia dah.




Muka heppy dapat balloon ni. Tak abih2 mama balloon...balloon....



Birthday girl shy2 cat


Adriana with mama, Aishah n Afiq.

The foods:


Nachos...not bad. Tapi boleh ja kan buat sendiri😊😊😊


Aglio olio seafood


Braised chicken mushroom kalau tak silap nama menu ni.


Carbonara beef. Sedap!


Mari lah makan-makan dulu.


Here comes the cake part!



Aishah duk lena pulak dah.

Overall, Adriana heppy sangat. Tu yang paling penting. Semoga anak mama sorang ni membesar menjadi anak dan muslimah yang solehah. Mama papa n aishah love u kakak!

Meh kita tengok dalam Magnifique Cakes ni skit.


Untuk pengetahuan korang, boleh gak reserve untuk event apa2 macam bertunang ka apa ka. Diorang boleh cater untuk 50 orang dalam satu masa gitu.


Cute owl



😍😍😍



Nyum2.

Korang yang nak buat reservation boleh la call diorang dulu.

Magnifique Cakes

+6045480404



Thanks Magnifiques Cakes for a great service. Will revisit again in futureπŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™










Assalamualaikum.

Tak jawab dosa! Korang tengah ngulor eh masa keja ni? Jaga-jaga nanti boss marah pulak. hehehe. Korang ada ka yang tengah mencari-cari produk putihkan kulit yang selamat gitu? Kalau ada meh aku nak cita sikit pasal Safi Balqis Oxywhite ni. Alaa korang kalau tak pernah dengaq pasal Safi Balqis memang mintak kena halau pi duk Uganda tau. Aku pun sebenarnya biasa ja pakai Safi ni, tapi yang Safi Rania Gold la, terpengaruh dengan Che Ta punya pasai wei.




Berikan Nafas Baharu Agar Kulit Wajah Sihat Berseri & Cerah Sempurna


Proses pencerahan kulit wajah menjadi lebih cepat dan efektif apabila kulit berada dalam keadaan yang sihat serta mempunyai oksigen yang mencukupi. Keadaan udara yang tercemar serta sinaran UV yang berbahaya menyebabkan oksigen yang terdapat di dalam kulit semakin berkurangan.Tambahan pula, ramai tidak sedar akan sinaran IR (Infra-merah) daripada matahari dan benda berbahang dapat menyebabkan kulit menjadi semakin kusam dan gelap.


Memahami impian setiap gadis untuk memiliki kulit wajah cerah sempurna, SAFI jenama halal no 1 tempatan memperkenalkan formulasi baharu dalam rangkaian penjagaan kulit SAFI Balqis yang diperkaya dengan Formulasi OxyWhite iaitu gabunganNano Oxygen dan Nano BioWhite agar kulit wajah tampil lebih sihat dan cerah sempurna. Kelahiran baharu dalam legasi kecantikan SAFI ini dikenali sebagai SAFI BALQIS OxyWhite.





Menurut Pengurus Pemasaran SAFI, Puan Mahsuri Sulaiman “Kami di keluarga SAFI menggambarkan SAFI BALQIS sebagai sahabat sejati yang sentiasa sedia memberikan nasihat kecantikan untuk anda tampil cerah secara semulajadi dan yakin.Dengan kelahiran baharu SAFI BALQIS OxyWhite bukan sahaja memberikan kulit 2 tona lebih cerah, malah menjadikan kulit sihat dari dalam secara semulajadi.Setiap satu daripada variasi produknya memberikan manfaat sendiri dalam mengatasi masalah kulit yang gelap dan kusam”.

Berbicara tentang kualiti produk dan keberkesanannya , “Setiap penghasilan produk keluaran SAFI dilakukan berdasarkan penyelidikan oleh SAFI Excelence in Research & Innovation (SERI Research Institute) yang terletak di Subang Jaya. Makmal Research & Development (R&D) Halal terbesar di Asia Tenggara ini menggunakan sumber bahan global yang berkualiti tinggi dan tidak diuji pada haiwan, agar dapat menjamin keberkesanan produk dan memperkukuhkan falsafah SAFI- Selamat dan Suci. Gabungan teknologi serta kepakaran yang kami ada menjadikan produk tempatan ini setanding dengan produk jenama antarabangsa,” jelas Puan Mahsuri.

Jom berikan nafas baru kepada kulit kita dengan rangkaian Safi Balqis Oxywhite ni.


1)                  SAFI BALQIS OxyWhite Pembersih Muka
Saiz Pek         : 50g/ 100g
RCP               : RM7.30/ RM12.30 (selepas 6% GST)
Aktiviti harian dan faktor persekitaaran punca kulit kotor, kusam dan tidak bermaya. Formulasi dengan Teknologi Mikro-Buih yang mewah berkrim ini bertindak:
a)                  Membersih jauh ke dalam liang pori
b)                  Menghilangkan baki kotoran dan sisa solekan
c)                  Mengekalkan kelembapan selepas penggunaan
d)                 Sesuai untuk semua jenis kulit
  




2)  SAFI BALQIS OxyWhite Penyegar
Saiz Pek         : 100ml
RCP               : RM10.90 (selepas 6% GST)
Liang pori akan terbuka selepas membersih kulit wajah lalu menyebabkan kulit terdedah kepada kotoran. Penyegar SAFI BALQIS OxyWhite bertindak:
a)                  Mengecilkan liang pori agar kulit wajah bersih dengan Ekstrak Cendawan
b)                  Menyediakan kulit wajah untuk menerima produk seterusnya dengan lebih berkesan
c)      Memberi kesegaran tanpa meninggalkan rasa melekit dengan formulasi tanpa alkohol



3)                  SAFI BALQIS OxyWhite Pelembap Gel
Saiz Pek         : 45g
RCP               : RM 20.20 (selepas 6% GST)
Pelembap gel yang berasaskan air dengan tekstur ringan yang memberi lembapan sehingga 24 jam bertindak:
a)                  Mencerah dan meredakan ketidakselesaan pada kulit wajah
b)      Vitamin B3 menyamaratakan tona kulit muka
c)                  Asid Hialuronik memberi lembapan mendalam dan berpanjangan
d)                 Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
e)      Sesuai untuk kulit kombinasi dan kulit berminyak, siang ataupun malam


Alami kulit wajah yang cerah dan sihat dengan tona lebih sekata melalui rejim penjagaan Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Safi BALQIS OxyWhite yang dicipta khas untuk setiapgadis.

Formulasi baharu SAFI BALQIS OxyWhite hadir dalam rona bungkusan serta reka bentuk produk yang menarik dan mudah di bawa kemana sahaja.Kombinasi warna biru laut dan hijau cerah yang menaikkan jiwa gadis agar tampil segar dan berseri digunakan pada pembungkusan rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite bagi kulit wajah normal, manakala gabungan rona jingga dan kuning yang memberikan mood ceria dan penuh keyakinan pula digunakan pada pembungkusan rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite kawalan minyak.

Produk ini boleh didapati di seluruh Malaysia termasuk pasaraya dan pasaraya hiper utama. Untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI@safimalaysia dan saluran Youtube SAFI di www.youtube.com/safimalaysia



Recipe : Asam Pedas Melaka Ikan Jenahak

by Alia Farhan, 11:39 PM
Quick update. Hari ni punya la jem bila tanya husband nak makan apa balik keja nanti kita nk masak. Sekali dia jawab nak makan mee goreng....fuhhh terus jemmmm.
Boring katanya asyik mencekik nasi ja. Yalah2 nak perli aku la tu kuat baham nasi lagi2 duk nyusu Aishah ni.

Bila da jem nak masak apa lunch tadi terus rasa nak masak kat kedai ja. Senang kan. 😊😊😊😊 tapi sekali bila pi kat dapoq tengok dalam sinki  alahai ikan jenahak la pulak. Asam podeh melaka pun sedap ni. Apa lagi...tung tang tung tang 10 minit siap.



Seketul ja masak ikan jenahak ni sebab habuan nak lunch ja. Mek tu lately ni reja nak makan nasi dengan teloq kicap ja. Layan ja lah sementara dia tak jemu lagi.

Oklah jom kita tengok resipi asam pedas melaka ikan jenahak ni ya.

Bahan-bahan:

Ikan jenahak
Sekeping asam keping / air asam jawa
Bunga kantan
Daun kesum
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. Panaskan minyak, dan masukkan 3 sudu ibu sambal dan masukkan asam keping/ air asam jawa.
2. Kemudian tambah air patut padan and masukkan daun kesum.
3. Then masukkan ikan jenahak and last sekali masukkan bunga kantan.
4. Perasakan ikut taste bud korang sebab aku guna ibu sambal, rasa da ada sikit2 so aku tambah garam gula semua tu sikit2 ja nak bagi balance rasa pedas masam manis tu.


Kejap ja da siap. Aku masak ni lebih kurang dalam 10 minit macam tu ja.

 Ya lah aku da sep masa dekat ibu sambal tu. Tak yah susah2 nk blend cabai, tunggu cabai masak bagai. Senang keja bila buat ibu sambal no banyak2 and simpan dalam peti ais tau.

Ni petang ni nak masak mee goreng pun boleh guna ja ibu sambal tau. Sepp masa aku nak blend2 bagai..nak tunggu cabai masa bagai.

Korang nak masak cepat harus buat macam mana ye?






Hai hampa. Sehat ka? Harap-harap semua sihat la ya. Hampa ada yang plan nak ke Penang ka? Kalau ada meh nak suggest korang satu hotel yang memang femes amos kat Penang ni. Tak lain tak bukan Bayview Beach Resort yang terletak di Batu Ferringhi.

Untuk pengetahuan hampa, kat Penang ni ada dua Bayview Hotel ya. Satu dekat area Georgetown, satu lagi yang tepi pantai ni yang Bayview Beach tau. Jangan salah book pulak ya.

Bayview Beach Resort ni antara resort yang dah otai kat Penang ni and antara resort yang besar jugak la. Located bersebelahan ja Hard Rock Hotel, Bayview Beach Resort ni memang always full ja kalau weekend and time school holidays. So booking awal-awal tau kalau koramg berminat nak stay kat sini.


Besar resort ni.HRH sebelah dia kecik ja.
Picture courtesy to hotel web.

Sebenarnya kami ni book hotel ni sebab si Adriana duk bising nak duduk hotel, nak mandi pool. Si Mama nya ni pulak, kalau hotel nak yang ada bath tub. Habuan nak berendam and "me time" gituuu haa. So pilihan terbaik kami book la hotel ni.


Ni gambar dalam bilik ya. Quite "seasoned" gitu tapi ok ja sebab kebersihan tiptop.
Picture courtesy to hotel web.


Bathtub. Habuan nak me time kan.



Paling best sebab katil dia besar gila. Kami empat beranak pun tidur jauh-jauh but still ada ruang wei. Memang tak payah nak request extra bed la kalau yang ada anak ramai tu kan. Tapi kalau ramai sangat, elokla bawak toto dari rumah habuan takut tak muat ka😊😊😊

Foto-foto kat dalam bilik ni credit tu Bayview Beach Resort Hotel website ya. Almaklumlah bila anak da masuk dua ni, susah nau nak snap gambar bila masuk hotel tanpa hotel dikecahkan terlebih dahulu gitu.

Ok jom tengok kawasan hotel pulak ya.


Macam-macam jenis kolam ada.


Ni kolam org tua ya. Paling dalam yang lepas tali tu dalam 4 meter macam tu. 


Yes lepas tali ni memang dalam ya. Pernah mandi kat situ. Nasib la makjem boleh swimming kan.


Jalan-jalan ke kawasan sekitar pulak.


Ada small stalls kat area pool and nak ke beach tu.


Yes. Beach yo!


Tak cukup kids pool. Kids also have this water play ground. Main la korang sampai lebam kan.

Jom kita tengok facilities lain yang ada di hotel ni.


Kids playroom . Kitaorang tak sempat masuk pun. Seronok duk mandi kat pool ja.
Picture courtesy to hotel web.


Playground.
Picture courtesy to hotel web.



Game arcade.
Picture courtesy to hotel web.

Masa stay kat sini, kami ambil sekali breakfast and book from Agoda ja. Breakfast dia ok la not bad. Sedap jugak la. 

So far, memang kami puas hati stay dekat sini sebab bilik luas, katil besar and then pool and hotel ni pun kids friendly. Memang recommended la untuk hampa-hampa yang nak bawak anak-anak mai bercuti kat Penang ni. 

Will repeat again. Tapi sebelum-sebelum tu kita tawaf dulu hotel-hotel yang ada kat Penang ni. Nak travel jauh-jauh malas sebab Si Aishah ni kecik lagi kan. So orang Penang pun jalan-jalan dalam Penang dulu ja lah. Sementara anak nak besar kan.

Birthday kak Nena weekend ni, ingat nak bawak dia duduk hotel. Tapi tak tau lagi hotel apa......πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…






Hai korang. Sehat tak tu? How's ur day?

Kali ni kami nak cerita sikit pasal event yang kami attend hari tu kat Gurney Plaza bersama team Projek Blogger Utara yang lain. Untuk pengetahuan hampa kami pi ke event Meet & Greet with Fazura di Neffos X1 Nationwide Roadshow yang bertempat di Gurney Plaza.



As usual la kan, bila dijemput untuk attend event pastu ada pelakon kegemaran kami Miss Fabulous Fazura ni of course la kami excited kan.

Untuk pengetahuan tujuan Roadshow Neffos ni adalah untuk memperkenalkan duta barunya iaitu Miss Fabulous kita Si Fazura yang manis ni. Bertepatan dengan tagline "Close To You" , road show ni turut memperkenalkan dua model telefon pintar dari Neffos iaitu Neffos X1 dan Neffos X1 Max.




Kalau dah nama nya Fazura kalau tak segak tak sah kot kannnn.


Sesi fotografi dan bergambar bersama-sama fans yang bertuah. Kami of course la bertuah sebab siap dapat tshirt sama ngn Faz lagi haa.



Alahai cantik nya si Fazura ni macam bidadari sangat oiii. Tengok kat tv lawa gila kan. Tengok real lagi rasa macam nak pegang2 ja muka dia nak tengok orang ka doll ni.


Bulatnya aku duk sebelah Faz ni. Serius Faz ni selim gila kot. Sempat la laga2 pipi tembun ni dengan Faz hari tu. Terharu mak.



Bersama team Projek Blogger Utara pada hari tu. Semua muka puas hati dapat bergambar dengan Fazura gitu haa.


Sedikit info berkenaan telefon pintar / smart phone Neffos ni.


Telefon terbaru Neffos, X1 dan X1 Max yang masing-masing bersaiz 5.0 inci dan 5.5 inci dengan pemprosesan MediaTek Helio P10 yang menjadikan operasi telefon lebih pantas serta menjimatkan bateri.
Kedua-duanya membolehkan anda menggunakan telefon untuk pelbagai keperluan seperti bekerja, bermain game, melayari laman web dan bersosial.


X1 Max menggunakan teknologi pengecas pantas dengan 30 minit untuk cas sebanyak 50 peratus.
Nefos X1 dan X1 Max diperkenalkan awal tahun ini dengan Neffos X1 berharga RM769 untuk RAM 2GB dan storan 16GB manakala versi RAM 3GB serta storan 32GB pula berharga RM849.
X1 Max pula diperkenalkan dengan harga RM999 bagi RAM 3GB dan storan 32GB manakala versi RAM 4GB serta storan 64GB pula berharga RM1,199.


Neffos X1 juga dilengkapi dengan 13MP kamera yang dikuasakan oleh Sony IMX258 sensor untuk imej yang berkualiti.


Untuk keterangan lanjut boleh layari : 
Facebook Rasmi Neffos: https://www.facebook.com/neffos.my/
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS