Recipe : Asam Pedas Melaka Ikan Jenahak

by Alia Farhan, 11:39 PM
Quick update. Hari ni punya la jem bila tanya husband nak makan apa balik keja nanti kita nk masak. Sekali dia jawab nak makan mee goreng....fuhhh terus jemmmm.
Boring katanya asyik mencekik nasi ja. Yalah2 nak perli aku la tu kuat baham nasi lagi2 duk nyusu Aishah ni.

Bila da jem nak masak apa lunch tadi terus rasa nak masak kat kedai ja. Senang kan. 😊😊😊😊 tapi sekali bila pi kat dapoq tengok dalam sinki  alahai ikan jenahak la pulak. Asam podeh melaka pun sedap ni. Apa lagi...tung tang tung tang 10 minit siap.



Seketul ja masak ikan jenahak ni sebab habuan nak lunch ja. Mek tu lately ni reja nak makan nasi dengan teloq kicap ja. Layan ja lah sementara dia tak jemu lagi.

Oklah jom kita tengok resipi asam pedas melaka ikan jenahak ni ya.

Bahan-bahan:

Ikan jenahak
Sekeping asam keping / air asam jawa
Bunga kantan
Daun kesum
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. Panaskan minyak, dan masukkan 3 sudu ibu sambal dan masukkan asam keping/ air asam jawa.
2. Kemudian tambah air patut padan and masukkan daun kesum.
3. Then masukkan ikan jenahak and last sekali masukkan bunga kantan.
4. Perasakan ikut taste bud korang sebab aku guna ibu sambal, rasa da ada sikit2 so aku tambah garam gula semua tu sikit2 ja nak bagi balance rasa pedas masam manis tu.


Kejap ja da siap. Aku masak ni lebih kurang dalam 10 minit macam tu ja.

 Ya lah aku da sep masa dekat ibu sambal tu. Tak yah susah2 nk blend cabai, tunggu cabai masak bagai. Senang keja bila buat ibu sambal no banyak2 and simpan dalam peti ais tau.

Ni petang ni nak masak mee goreng pun boleh guna ja ibu sambal tau. Sepp masa aku nak blend2 bagai..nak tunggu cabai masa bagai.

Korang nak masak cepat harus buat macam mana ye?






Hai hampa. Sehat ka? Harap-harap semua sihat la ya. Hampa ada yang plan nak ke Penang ka? Kalau ada meh nak suggest korang satu hotel yang memang femes amos kat Penang ni. Tak lain tak bukan Bayview Beach Resort yang terletak di Batu Ferringhi.

Untuk pengetahuan hampa, kat Penang ni ada dua Bayview Hotel ya. Satu dekat area Georgetown, satu lagi yang tepi pantai ni yang Bayview Beach tau. Jangan salah book pulak ya.

Bayview Beach Resort ni antara resort yang dah otai kat Penang ni and antara resort yang besar jugak la. Located bersebelahan ja Hard Rock Hotel, Bayview Beach Resort ni memang always full ja kalau weekend and time school holidays. So booking awal-awal tau kalau koramg berminat nak stay kat sini.


Besar resort ni.HRH sebelah dia kecik ja.
Picture courtesy to hotel web.

Sebenarnya kami ni book hotel ni sebab si Adriana duk bising nak duduk hotel, nak mandi pool. Si Mama nya ni pulak, kalau hotel nak yang ada bath tub. Habuan nak berendam and "me time" gituuu haa. So pilihan terbaik kami book la hotel ni.


Ni gambar dalam bilik ya. Quite "seasoned" gitu tapi ok ja sebab kebersihan tiptop.
Picture courtesy to hotel web.


Bathtub. Habuan nak me time kan.



Paling best sebab katil dia besar gila. Kami empat beranak pun tidur jauh-jauh but still ada ruang wei. Memang tak payah nak request extra bed la kalau yang ada anak ramai tu kan. Tapi kalau ramai sangat, elokla bawak toto dari rumah habuan takut tak muat ka😊😊😊

Foto-foto kat dalam bilik ni credit tu Bayview Beach Resort Hotel website ya. Almaklumlah bila anak da masuk dua ni, susah nau nak snap gambar bila masuk hotel tanpa hotel dikecahkan terlebih dahulu gitu.

Ok jom tengok kawasan hotel pulak ya.


Macam-macam jenis kolam ada.


Ni kolam org tua ya. Paling dalam yang lepas tali tu dalam 4 meter macam tu. 


Yes lepas tali ni memang dalam ya. Pernah mandi kat situ. Nasib la makjem boleh swimming kan.


Jalan-jalan ke kawasan sekitar pulak.


Ada small stalls kat area pool and nak ke beach tu.


Yes. Beach yo!


Tak cukup kids pool. Kids also have this water play ground. Main la korang sampai lebam kan.

Jom kita tengok facilities lain yang ada di hotel ni.


Kids playroom . Kitaorang tak sempat masuk pun. Seronok duk mandi kat pool ja.
Picture courtesy to hotel web.


Playground.
Picture courtesy to hotel web.



Game arcade.
Picture courtesy to hotel web.

Masa stay kat sini, kami ambil sekali breakfast and book from Agoda ja. Breakfast dia ok la not bad. Sedap jugak la. 

So far, memang kami puas hati stay dekat sini sebab bilik luas, katil besar and then pool and hotel ni pun kids friendly. Memang recommended la untuk hampa-hampa yang nak bawak anak-anak mai bercuti kat Penang ni. 

Will repeat again. Tapi sebelum-sebelum tu kita tawaf dulu hotel-hotel yang ada kat Penang ni. Nak travel jauh-jauh malas sebab Si Aishah ni kecik lagi kan. So orang Penang pun jalan-jalan dalam Penang dulu ja lah. Sementara anak nak besar kan.

Birthday kak Nena weekend ni, ingat nak bawak dia duduk hotel. Tapi tak tau lagi hotel apa......πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…






Hai korang. Sehat tak tu? How's ur day?

Kali ni kami nak cerita sikit pasal event yang kami attend hari tu kat Gurney Plaza bersama team Projek Blogger Utara yang lain. Untuk pengetahuan hampa kami pi ke event Meet & Greet with Fazura di Neffos X1 Nationwide Roadshow yang bertempat di Gurney Plaza.



As usual la kan, bila dijemput untuk attend event pastu ada pelakon kegemaran kami Miss Fabulous Fazura ni of course la kami excited kan.

Untuk pengetahuan tujuan Roadshow Neffos ni adalah untuk memperkenalkan duta barunya iaitu Miss Fabulous kita Si Fazura yang manis ni. Bertepatan dengan tagline "Close To You" , road show ni turut memperkenalkan dua model telefon pintar dari Neffos iaitu Neffos X1 dan Neffos X1 Max.




Kalau dah nama nya Fazura kalau tak segak tak sah kot kannnn.


Sesi fotografi dan bergambar bersama-sama fans yang bertuah. Kami of course la bertuah sebab siap dapat tshirt sama ngn Faz lagi haa.



Alahai cantik nya si Fazura ni macam bidadari sangat oiii. Tengok kat tv lawa gila kan. Tengok real lagi rasa macam nak pegang2 ja muka dia nak tengok orang ka doll ni.


Bulatnya aku duk sebelah Faz ni. Serius Faz ni selim gila kot. Sempat la laga2 pipi tembun ni dengan Faz hari tu. Terharu mak.



Bersama team Projek Blogger Utara pada hari tu. Semua muka puas hati dapat bergambar dengan Fazura gitu haa.


Sedikit info berkenaan telefon pintar / smart phone Neffos ni.


Telefon terbaru Neffos, X1 dan X1 Max yang masing-masing bersaiz 5.0 inci dan 5.5 inci dengan pemprosesan MediaTek Helio P10 yang menjadikan operasi telefon lebih pantas serta menjimatkan bateri.
Kedua-duanya membolehkan anda menggunakan telefon untuk pelbagai keperluan seperti bekerja, bermain game, melayari laman web dan bersosial.


X1 Max menggunakan teknologi pengecas pantas dengan 30 minit untuk cas sebanyak 50 peratus.
Nefos X1 dan X1 Max diperkenalkan awal tahun ini dengan Neffos X1 berharga RM769 untuk RAM 2GB dan storan 16GB manakala versi RAM 3GB serta storan 32GB pula berharga RM849.
X1 Max pula diperkenalkan dengan harga RM999 bagi RAM 3GB dan storan 32GB manakala versi RAM 4GB serta storan 64GB pula berharga RM1,199.


Neffos X1 juga dilengkapi dengan 13MP kamera yang dikuasakan oleh Sony IMX258 sensor untuk imej yang berkualiti.


Untuk keterangan lanjut boleh layari : 
Facebook Rasmi Neffos: https://www.facebook.com/neffos.my/
Salam

Hai korang lama nya kami tak bersiaran....busy dengan anak-anak. Masih dalam fasa meyesuaikan diri lagi ni jinggling with housecores, dealing with my both kiddos and my business.

Tapi seperti biasa lah, walau sibuk macam mana pun alia dan make up tak dapat dipisahkan gitu.

Actually memang da lama juga teringin la kan nak pakai foundation lain. Ya lah, selaku VIP Rosetyara ni kan sejak2 ber RT ni asyik tak leh tinggal ja RT. Nars pun kami dah lupa kami letak manaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tapi disebabkan irresistable Physician Formula punya packaging membuatkan hatiku meronta-ronta. Oh Tuhan! Ni la orang kata jatuh cinta pandang pertama.


Who can ressist this cute packaging by Physician Formula? Aku tertewasss sudaaahh. I'm addicted to bow ok!


Siap dapat free brush lagi ok.

Nak tengok tak hasil make up guna Physician Formula Nude Wear Foundation ni?


I kinda like this Physician Formula Nude Wear Liquid Foundation sebab bila make up muka pun nampak glowing ja.


Yang ni pun pakai this Physician Formula Nude Wear Liquid Foundation juga. Serius best foundation ni sebab rasa dia weightless sangat. Macam tak pakai foundation pun ada gak. And coverage dia pun not bad. 

Not bad for a drug store brand ok the quality itself. I dont expect much actually because I know tak semua foundation sesuai dengan kulit kita. But this one is a good one! I like how my skin glow after wearing it. Walaupun NUDE, but still my face glowing2 gitu haa.

Next time, I plan to get their blusher, highlighter and eye shadow plak. Dah la packaging cute, gila kejap masa duk usha-usha tu. 

Korang kalau nak beli Physician Formula boleh walk in ke Watson. Tapi kalau tak silap selected Watson ja yang ada Physician Formula ni. 


Product :

Physician Formula Touch of Glow Nude Wear Liquid Foundation

Price :

RM81.55
*bought 30% off

Coverage:

Medium to full coverage

Rating:

4.5🌟

Till then , stay tune for the next review. 
😘😘😘


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS