Urban gardener kata nya

in , , by Alia Farhan, 12:33 PM




Hasil harvest di kebun urban ku...
Ewahhhh...
Seronok kemain lagi kan..
Ya lah...dapat makan hasil yang kita tanam...kita jaga n belai lain woo feel dia..

Nak daun kari...nak daun ketumbar jawa..nak daun limau purut...nak daun bawang...daun selasih...semua main petik ja kt balcony n kat corridor rumah tu....

Cuba bayangkan..menda2 alah ni...busuk2 kalau aku amik kt kedai skit2 pun mau tak mau 2 3 hingget gak ni...

At least dapat berjimat...
Dapat sahut seruan Ahmad Maslan dan Ismail Sabri...dan tak lupa jugak Hassan Malek....



Ni pulak daun mulberry yg aku wat masak lemak...guna bahan2 yang aku petik kat rumah ni ja...

Alhamdulillah..dapat gak satu hidangan kan...

Nanti aku update resipi masak lemak daun mulberry ni ya...
Bagi yang bertanya..sedap ka daun mulberry ni..ok la...sedap..macam pucuk manis/asin2 tu....



Ni kat corridor luaq rumah...
Bertani kat tingkat 6 beb!



Ni pulak kt balcony



Masih di balcony yg sekangkang tikus....

Takpa lah...janji bercucuk tanam ni..bagi aku ketenangan...like seriously...

Aku pernah terbaca kat mana ntah..sesapa yang bercucuk tanam ni..bila ada binatang tumpang makan ka apa ka...kita akan dapat pahala dari apa yang depa ni makan...belum lagi kalau jadi tempat perlindungan depa kan...
Wallahualam....

Ok till then...

posted from Bloggeroid

Adriana first trip to Zoo Negara

in , by Alia Farhan, 11:02 PM
Salam n hi korang,

Apa khabar semua?
Korang sehat ka?
Haku ni ok mcm biasa ja....cuma kadang2 stress duk try n error nk wean off Adriana ni...

Korang pernah g Zoo Negara tak?kalau nak tau....aku ni nak masuk umoq 30 ni la baru jejak kaki ke Zoo Negara...konon post Adriana first trip to Zoo Negara kunun...padahal mama dia pun sama ja!
Kahkahkah...padahal dulu masa prektikel kt IMR tu ...duk kt Taman Melawati sebelah tu ja..tp hello...takkan org muda remaja time tu nak p zoo kot?of coz la tak kan....aku tengok semua yang p pun semua stok mcm aku...bawak anak kecik...p tengok cat besaq Adriana kata (tiger la tewww)...boleh dia meowww meowww kan kat si tiger tu....semua jnis tiger plak tu...

Utk trip ni...ktorg amik pakej yg sekali dengan Panda tu...RM54 utk dewasa...utk budak 3 tahun-12 tahun RM32 klau tak silap kot...klau ada kat AEON...dapat la 10%...oklah tu...sapa nak bagi kan???dah la ktorg p 2 family(family aku ngn adik ipaq aku.,4 dewasa,1 kanak2 & Adriana free entrance)

Kat dalam tu pun kitaorang amik tram...sbb gila baloq nak berjalankan...dah pulak tu yg jual tiket tram tu kata nk p ke Panda..dalam 45 minit jalan kaki....perghhhh....tapi aku tengok...takdak maknanya 45 minit...gila menipu!tak terasa kot..sebab sepanjang perjalanan tengok flamingo la apa la...


Muka roarrr dalam tram....


Tengok flamingo....


Adriana kata...papa meowww....
Meowww la sangat nak oiii...tu lioness la...





Shanteknya leopard ni...

And finally panda house...
Cantiknya panda house ni...dah la sejuk..ionizer merata...rumah aku...ionizer pun ada satu ja.....wakakak...


Ni Fu Wa...asyik mencekik ja keja dia...jantan kan...aunty tu kata dia makan 12 jam shari.....



Ni pulak Feng Yi...
Hat ni betina...
Asik tidoq ja!!!
Pastu golek sana golek sini



Tengok dia bergolek...Adriana kata omeyyyy nyaaa



Bergambar ngan Fu Wa sat...


Haha cute kan dia golek2?

Overall, okla puas hati...boleh tengok Panda kesayangan rakyat Malaysia ni ...dapat jugak kami rsa ekon...keti da becak time ni..dpt ekon legaaaa la

Tapi kalau nak lagi best...aku suggest korang p ke A Famosa Resort Safari....situ memang thorrrrbaekkkk bai!mmg thorrrbaekkk gila...tu yang aku p masa dip dulu la(kes derma darah dapat free tickets..student kalau nk beli mmg tak la..tiket mahai berdenggung)...U aku kan dulu dekat dengan A Famosa Resort...kawan2 aku pun ada yg sewa apartment kat situ msa belajaq...aku ja tak...

Ohhh yang A Famosa Safari tu memang luas gila2...n utk tour setiap pelusuk safari tu kena naik diorang punya jeep...akan lalu kawasan macam hutan tropika la kat dalam tu ada harimau bintang la apa la..tapi dunt worry jeep tu macam fully ada cage giteww...pas keluaq hutan belantara lalu ke kawasan padang pasiaq la...ada ostrich..ada camel la...banyak gak binatang2 rare yang depa letak kat dalam Safari tu...bab2 safety memang depa jaga la....kat padang pasiaq tu rsa mcm kat Africa da skit...xdapat p safari kat Africa...p kat A Famosa pun jadik lah kan...

Ok lah..da melalut bagai dari Zoo Negara masuk ke A Famosa punya Safari pulak...
Bila p ni...yang penting nak tengok anak heppy ja...bila anak heppy..kita pun jadik heppy...

Ok lah....
Nak p masak ni...
Babai

posted from Bloggeroid

Fashion fail

in , by Alia Farhan, 3:46 PM
Fashion fail....
Ala hipster kata nya....








Kejadah weh....
Design da terlalu gayyyy sangat da kenapa...
Macam mana nk semayang...nk rukuk bgai...
Kang ada yg terkoyak...
Nampak apa yang terjuntai2....

Gelimat sangat lah...



Sebenaqnya aku rsa designer ni ter inspired dengan cita naruto ni kot....
Geng2 wak doyok konon stailo tu mst suka fesyen2 pelik ala gay ni dengan #akupakaikoyangpanaskenapa ....
Gila mereben punya hashtag...
Selalu yg hashtag pelik2 mcm ni...
Pompuan2 yang kuat senggugut ja....
So aku kompius sekarang ni....

Ehhhh
Ehhh

posted from Bloggeroid

Manusia

by Alia Farhan, 6:03 AM
Dulu msa awal2 org bantah GST kau kata org tu memekak ja..tak matured la..tak tau apa tu GST..xpaham apa tu GST....

Tup2 Tun M declare secara tepat GST ni xsesuai n declare war dengan Najib n team..tetiba kau tukaq profile picture kau gambaq Tun M kan...

Hello cik kak...mana pendirian awak?kata sangat org ni kuat memekak la tak matured la...puiii sangat hoihhh...sendiri mau ingat la diri dah mcm lalang sangat....

At least ktorg ni ada pendirian dan bukan banggang macam kau dengan A.Maslan tu hoiiii....

Ok lah bai...
Sesi carutan aku dah selesaiiiii...

posted from Bloggeroid

Aku sepatutnya heppy sebab aku da berjaya dengan bf journey aku...2 tahun menyusu Adriana dengan susu aku sendiri....

Ya bukan mudah...seriously mmg bukan mudah...lagi2 bila kat rumah..asyik nak mengempeng tak kira masa....even da besaq ni pun asyik..mama susu..mama susu....

Penat!perkataan yang paling sesuai...ya tipulah kalau aku kata aku tak penat kan sepanjang 2 tahun bf journey ngan mek kenit ni...sumpah penat! Sebab tu la Allah pun angkat darjat wanita yang menyusukan anak2 hingga 2 tahun ni...bukan mudah wei...banyak emosi kau nak kena hadap..tu belum lagi emosi masa keja dulu..stress gaban..nak pump susu lagi..nk hadap keja lagi...nak hadap bos ka hapa ka...heeeiiii.....malas lagi nak ingat semua tu....

Dan sekarang ni aku hadap plak dengam emosi nak kena wean off Adriana...serious ni part lagi sedih..sebab kau main ngan emosi diri kau sendiri n dengan emosi anak kau sendiri....perghhh...bayangkan tetiba anak kau mintak susu..kau dalih2 itu la ini la...pastu nanti mula la maktok dia pulak suruh letak pulak akar seruntun la apa la...

Oiiii...sedih oiiiii....
Ya aku penat...lagi2 sekarang ni aku migrainne..denyut2 kepala aku ni...then anak pulak nak susu...aku tau dia tak puas....ni pun tengah2 malam nangis2 sebab tak puas kot minum susu..tapi susu da kurang..maybe sebab aku penat or terlampau stress...lagi2 period pulak...memang merudum la kan...ni pun aku da bangun bancuhkan susu dutch lady coklat untuk dia minum....



Mula2 nampak la dia taknak minum susu tu..tapi aku pujuk2 letak kat mulut dia..last2 dia minum jugak..walaupun tak abih botol 5 oz tu..ada la setengah dia minum..ya anak aku mmg dr dulu lagi pkai botol 5 oz ja...dari zaman hantaq kat umah bonda dia lagi mmg 5oz tu ja...impian aku nak beli botoi besaq ntah bila ntah nak jadi kenyataan kan...

Pastu tepuk2 bontot dia..pujuk2..Adriana kena la minum susu ni...susu mama da kurang..lagipun Adriana kan da big girl sekarang ni....

Hoihhhh emosi okey...
Emosi hakak ni....
Nak lepaskan precious bonding ni...
Bukan mudah...but have to....

Nak wat macam mana kan...
Niat di hati memang nak bf selagi mampu...tapi rasanya da lepas tempoh wajib ni pun da kira ok la kan....
Memang bukan senang nak wat decision macam ni...tapi kadang2 kena jugak wat...
Walaupun hakak tengah berperang dalam hati..bermonolog dalaman bagai nak rak!
Lagi sedih wei kalau nak bg dia isap nenen yang letak akar seruntun kot...
Mama is tak sanggup!

Akhir kata....
To my precious Adriana....
Sorry sayang....
Mama have to ya
Bukan sebab mama tak sayang Adriana...
Mama tetap sayang Adriana...
Mama tetap akan rindu bonding kita dua..lagi2 bila tengah bf tu Adriana suka main2 mata dengan mama...tengok ja mama dengan kusyuknya...
Serious mama akan rindu gila nanti...

Takkan dapat satu moment pun dalam dunia ni akan ganti moment bonding kita yang kuat tu sayang.....




Even Adriana da jadi kakak ka nnt..Adriana tetap lil girl utk mama n papa...




Mama love u sayang!

posted from Bloggeroid

Tips ini asalnya diterbitkan di FB Wall Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang banyak berkongsi tentang pengurusan kewangan peribadi dan juga penulis buku Mudahnya Beli Rumah.

Tahun baru, harga barang banyak yang naik. Suka tak suka, ada barang yang terpaksa dibeli walaupun harganya lebih mahal dari tahun lepas.

Kali ini kamu mahu kongsikan pula 35 cara untuk anda kurangkan perbelanjaan. Semoga apa yang kami kongsikan ini dapat memberikan idea untuk anda berjimat cermat.

tips-jimat-belanja

KURANGKAN PERBELANJAAN

Jika kita tidak mampu tambah pendapatan di tahun 2015 ini, kurangkan perbelanjaan.

1. Batalkan langganan Astora anda
2. Guna lampu led
3. Kurang guna handphone
3. Berhenti beli majalah, akhbar dan mastika. Baca online saja
4. Hentikan keahlian gym atau golf anda, padang taman percuma
5. Bandingkan harga sebelum beli
6. Guna email ianya percuma
7. Beli barang dapur dalam jumlah banyak
8. Kurangkan wang dalam dompet
9. Banyak dirumah dari di pasaraya
10. Perpustakaan itu percuma
11. Jangan ke restoran sebaliknya ke gerai saja.
12. Pergi kedai seminggu sekali
13. Patuhi peruntukan belanja anda
14. Beli pakain hujung musim
15. Barang terpakai bukan dosa
16. Sewa bilik jika kita bujang
17. Jangan beli kereta jika masih bujang
18. Berhenti kesalun dan spa, potong timun letak dimata
19. Teliti kembali takaful anda, jangan sampai lebih belanja
20. Bawa bekal tak mengapa
21. Air kosong tetap sihat dan nikmat
22. Jangan merokok
23. Naik kenderaan awam, banyak awek di dalam
24. Kawasan perumahan yang lebih murah
25. Tukar jenama lebih murah
26. Hanya satu kad kredit had terendah
27. Mintak diskaun sebelum bayar
28. Beli bila ada diskaun
29. Tukar kenderaan kepada viva saja.
30. Melawat tempat yang percuma.
31. Beli bila ada tawaran saja
32. Henti beli dan belah
33. Nak jimat buat ulam, makan timun yang letak dimata
34. Kuih raya 3 jenis saja, siapa makan banyak kena denda
35. Baju raya untuk kanak kanak saja

Sila tambah apa yang anda lakukan, mungkin membantu yang lain.

Tidak semua orang bijak tambah wang, jika kita belum mampu mulakan dengan berjimat dahulu.

Wallahu A’llam

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS