Urban gardener kata nya

in , , by Alia Farhan, 12:33 PM




Hasil harvest di kebun urban ku...
Ewahhhh...
Seronok kemain lagi kan..
Ya lah...dapat makan hasil yang kita tanam...kita jaga n belai lain woo feel dia..

Nak daun kari...nak daun ketumbar jawa..nak daun limau purut...nak daun bawang...daun selasih...semua main petik ja kt balcony n kat corridor rumah tu....

Cuba bayangkan..menda2 alah ni...busuk2 kalau aku amik kt kedai skit2 pun mau tak mau 2 3 hingget gak ni...

At least dapat berjimat...
Dapat sahut seruan Ahmad Maslan dan Ismail Sabri...dan tak lupa jugak Hassan Malek....



Ni pulak daun mulberry yg aku wat masak lemak...guna bahan2 yang aku petik kat rumah ni ja...

Alhamdulillah..dapat gak satu hidangan kan...

Nanti aku update resipi masak lemak daun mulberry ni ya...
Bagi yang bertanya..sedap ka daun mulberry ni..ok la...sedap..macam pucuk manis/asin2 tu....



Ni kat corridor luaq rumah...
Bertani kat tingkat 6 beb!



Ni pulak kt balcony



Masih di balcony yg sekangkang tikus....

Takpa lah...janji bercucuk tanam ni..bagi aku ketenangan...like seriously...

Aku pernah terbaca kat mana ntah..sesapa yang bercucuk tanam ni..bila ada binatang tumpang makan ka apa ka...kita akan dapat pahala dari apa yang depa ni makan...belum lagi kalau jadi tempat perlindungan depa kan...
Wallahualam....

Ok till then...

posted from Bloggeroid

Adriana first trip to Zoo Negara

in , by Alia Farhan, 11:02 PM
Salam n hi korang,

Apa khabar semua?
Korang sehat ka?
Haku ni ok mcm biasa ja....cuma kadang2 stress duk try n error nk wean off Adriana ni...

Korang pernah g Zoo Negara tak?kalau nak tau....aku ni nak masuk umoq 30 ni la baru jejak kaki ke Zoo Negara...konon post Adriana first trip to Zoo Negara kunun...padahal mama dia pun sama ja!
Kahkahkah...padahal dulu masa prektikel kt IMR tu ...duk kt Taman Melawati sebelah tu ja..tp hello...takkan org muda remaja time tu nak p zoo kot?of coz la tak kan....aku tengok semua yang p pun semua stok mcm aku...bawak anak kecik...p tengok cat besaq Adriana kata (tiger la tewww)...boleh dia meowww meowww kan kat si tiger tu....semua jnis tiger plak tu...

Utk trip ni...ktorg amik pakej yg sekali dengan Panda tu...RM54 utk dewasa...utk budak 3 tahun-12 tahun RM32 klau tak silap kot...klau ada kat AEON...dapat la 10%...oklah tu...sapa nak bagi kan???dah la ktorg p 2 family(family aku ngn adik ipaq aku.,4 dewasa,1 kanak2 & Adriana free entrance)

Kat dalam tu pun kitaorang amik tram...sbb gila baloq nak berjalankan...dah pulak tu yg jual tiket tram tu kata nk p ke Panda..dalam 45 minit jalan kaki....perghhhh....tapi aku tengok...takdak maknanya 45 minit...gila menipu!tak terasa kot..sebab sepanjang perjalanan tengok flamingo la apa la...


Muka roarrr dalam tram....


Tengok flamingo....


Adriana kata...papa meowww....
Meowww la sangat nak oiii...tu lioness la...





Shanteknya leopard ni...

And finally panda house...
Cantiknya panda house ni...dah la sejuk..ionizer merata...rumah aku...ionizer pun ada satu ja.....wakakak...


Ni Fu Wa...asyik mencekik ja keja dia...jantan kan...aunty tu kata dia makan 12 jam shari.....



Ni pulak Feng Yi...
Hat ni betina...
Asik tidoq ja!!!
Pastu golek sana golek sini



Tengok dia bergolek...Adriana kata omeyyyy nyaaa



Bergambar ngan Fu Wa sat...


Haha cute kan dia golek2?

Overall, okla puas hati...boleh tengok Panda kesayangan rakyat Malaysia ni ...dapat jugak kami rsa ekon...keti da becak time ni..dpt ekon legaaaa la

Tapi kalau nak lagi best...aku suggest korang p ke A Famosa Resort Safari....situ memang thorrrrbaekkkk bai!mmg thorrrbaekkk gila...tu yang aku p masa dip dulu la(kes derma darah dapat free tickets..student kalau nk beli mmg tak la..tiket mahai berdenggung)...U aku kan dulu dekat dengan A Famosa Resort...kawan2 aku pun ada yg sewa apartment kat situ msa belajaq...aku ja tak...

Ohhh yang A Famosa Safari tu memang luas gila2...n utk tour setiap pelusuk safari tu kena naik diorang punya jeep...akan lalu kawasan macam hutan tropika la kat dalam tu ada harimau bintang la apa la..tapi dunt worry jeep tu macam fully ada cage giteww...pas keluaq hutan belantara lalu ke kawasan padang pasiaq la...ada ostrich..ada camel la...banyak gak binatang2 rare yang depa letak kat dalam Safari tu...bab2 safety memang depa jaga la....kat padang pasiaq tu rsa mcm kat Africa da skit...xdapat p safari kat Africa...p kat A Famosa pun jadik lah kan...

Ok lah..da melalut bagai dari Zoo Negara masuk ke A Famosa punya Safari pulak...
Bila p ni...yang penting nak tengok anak heppy ja...bila anak heppy..kita pun jadik heppy...

Ok lah....
Nak p masak ni...
Babai

posted from Bloggeroid

Fashion fail

in , by Alia Farhan, 3:46 PM
Fashion fail....
Ala hipster kata nya....








Kejadah weh....
Design da terlalu gayyyy sangat da kenapa...
Macam mana nk semayang...nk rukuk bgai...
Kang ada yg terkoyak...
Nampak apa yang terjuntai2....

Gelimat sangat lah...



Sebenaqnya aku rsa designer ni ter inspired dengan cita naruto ni kot....
Geng2 wak doyok konon stailo tu mst suka fesyen2 pelik ala gay ni dengan #akupakaikoyangpanaskenapa ....
Gila mereben punya hashtag...
Selalu yg hashtag pelik2 mcm ni...
Pompuan2 yang kuat senggugut ja....
So aku kompius sekarang ni....

Ehhhh
Ehhh

posted from Bloggeroid

Manusia

by Alia Farhan, 6:03 AM
Dulu msa awal2 org bantah GST kau kata org tu memekak ja..tak matured la..tak tau apa tu GST..xpaham apa tu GST....

Tup2 Tun M declare secara tepat GST ni xsesuai n declare war dengan Najib n team..tetiba kau tukaq profile picture kau gambaq Tun M kan...

Hello cik kak...mana pendirian awak?kata sangat org ni kuat memekak la tak matured la...puiii sangat hoihhh...sendiri mau ingat la diri dah mcm lalang sangat....

At least ktorg ni ada pendirian dan bukan banggang macam kau dengan A.Maslan tu hoiiii....

Ok lah bai...
Sesi carutan aku dah selesaiiiii...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS