Quick update

Servis make up untuk dinner, tunang, nikah , sanding dll masih dibuka....































Last but not least muka mak andam ni jugak la nak bertempek kat sini...

Boleh whatsapp direct 0133363775 untuk lock date beserta deposit ya...

Tenkiu....

posted from Bloggeroid

Resipi : Sup Petola So'un

in , , , by Alia Farhan, 11:05 PM
Quick update




Bahan:
* 5 ulas garlics
* bawang besar
* petola saize sederhana(potong bulat)
* so'un
* daun selasih or thai basils( x bubuh pun xpa...aku bubuh ni nk bagi kick ja)
* coconut oil (i love d aroma kalau nak wat sup sayur esp)
* garam
* cukup rasa

Cara:
1. Panaskan minyak kelapa.
2. Tumiskan bawang putih dan besar.a
3. Masukkan petola yang da dipotong bulat dan masukkan air.
4. Masukkan so'un lepas masukkan air.
5. Seasoned dengan garam n cukup rasa then sebelum tutul api tu masukkan daun selasih....perghhhhh.....
6. Siap dah...

Rasa???
Terangkat weh dengan aroma coconut oil+daun selasih tu.....tak caya????hampa pi la try tengok masak sendiri.

posted from Bloggeroid

Heppy Chinese New Year

by Alia Farhan, 9:29 AM


Heppy Chinese New Year to all my chinese friends....

Time2 ni rindu plak kat boss ai dulu tu...rindu kat ang pow dia sama...duk simpan ja ang pow dia...tak guna guna pun


Ok la...gud nite

posted from Bloggeroid

Salam korang....

Tempat ni aku discover dalam group fb Tempat makan menarik kat penang.....

Fuhhhhh....
Ternyata....
Tempat ni bagi aku memang menarik....


Ni kat kaunter dia...so korang kena order kat kaunter apa yang korang nak makan...



Ni pulak anak aku...yang selamba badak nya..naik panjat meja kat tempat ni...maybe dia rasa macam makan kt rumah kot....tengok hiasan pun macam ala2 rumah mak tok dia kot....



Interior...mana la dia dapat pintu kayu tu...cekau mana bang???


Aku kalau jmpa tv ni..aku nak simpan jugak..wat perhiasan...cool weh



Ni part lain dalam restoran ni...mak jemah is suka dengan konsep cool tempat ni...thumbs up kat owner nya..



Eh kerusi pun lawaaa....purple gitewww...tunggu lewww kerusi pink kitewww pulekkk sampeiiii



Lagi gambar dalam kedai ni...yang wat aku suka...

Ok ....

Here comes part makanan...

As usual....



Mushroom soup for Adriana...tapi macam aku ja yg baham lebih....prepared from scratch i can tell ya...not from the tin one...i can sense the shitake hint in the soup...kamon...lidah aku memang alert dengan mushroom ni since i'm mushroom lover...
Oh en shuben order milk...ada add one vanilla syrup..memang best la kan...kejap ja dah habih..kena order air lain pulak..
Aku amik homemade lemonade jer...
Mushroom soup price: RM8.90 or RM9.99(tak ingat dah)
Homemade lemonade price: RM4.90
Milk price : RM4.90 OR RM5.90(Tak ingat dah)


Ni shuben kita punya...dia amik chicken grilled ja...nicely seasoned and grilled..ayam pun x over cooked/grilled and tak keras...still got moist2 giteww
Price RM15.90

Jangan terkejut tengok aku punya tauuuu....



Aku order double grilled lagi haaa...ayam dengam lamb kot ataih..period kot time ni..makan macam pelahap gila...hormon2...hilang jom kuruih aku...tapi calori intake aku masih terkawal hari tu...
Pun sedap yang niiii
Price RM21.90



Chicken wings ni dah kena pelahap ngan laki aku da 2 ketoi baru aku ingat nak tangkap gambaq....lupa betoi la aku...nasib la dia tinggai kat aku skit...
Ni pun sedap...sbb nicely seasoned and grilled...
Price RM8.90

Bagi aku makanan2 dia sedap la...tempat pun macam relax n cool ja...sangat santai kot....ni pun makan duk ataih sofa...kat rumah pun makan duk ataih kerusi meja makan yang tak berapa nak empuk macam ni....

Thumbs up to the owner....masa aku p makan ni..owner tengah duk babysit sorg baby ni..sbb parents baby ni duk candle light dinner...agak2 kalau aku bagi dia handle Adriana ni boleh dak???
Feeling2 nak candle lite dinner jugak lah...

Apa pun next time aku nak try spaghetthi carbonara dia...nampak hat lalu depan idung aku hari tu macam sedappp ja....harap2 la laki aku baca post aku niiiii.....

Oh ya lokasi dia....dekat Bandar Perda...selang beberapa lot dari Kapitan...sederet la dengan TM semua tu...boleh pakat p serbu naaa lepas ni....

**oh ya..makanan inj berbayar ya...bukan disponsor pun tau...so review ni adalah seikhlas hati nurani aku ni...okey babai

posted from Bloggeroid

Salam....

Sory 2 3 hari ni aku akan review psai kedai makan ja kt penang ni...kedai makan hat sempoi mempoi ja utk hampa...

Okey...Restoran Ikan Bakar Din ni terletak kat area Kepala Batas Penang..bukan kat island naa...kat mainland ok...hampa ON WAZE ja kompem jumpa punya...tapi aku ngan laki aku panggail kedai harimau menangis ja...

Selalu kadang2 cakap...ehhh b sedap kalau makan kat harimau menangis kan...
Haah betol la b...tapi xleh selalu2...nanti poket aku yang menangis--> balas laki aku...

Okey....

Makanan dia of coz yang paling femes tak lain tak bukan CRY TIGER or HARIMAU MENANGIS...tak ka harimau menangis tu apa noks?
Kalau tak tau cuba p tanya mak hampa apadia tu....harimau menangis tu salah satu part dalam daging lembu yg tersangat la sempoi rasa dia..daging lembut..ada lemak2 skit...bukan kata harimau ja nangis...aku pun nangis sekali wei...sebab kolestrol tinggi...mampoih nak kena work out balik lepaih tu...



Ini la dia part harimau menangis tu....
Aku dapat cekau banyak....sebab hari tu awaiw lagi aku dah ckp kat Amir..kita p harimau menangis dulu baru p amik barang....sebab ni kira hot item la wei...p ataih kui 12 ja licinnnnn....ni kira selamat la kami p time tu tak ramai lagi...
Laki aku pun cekap...sampai2 dia terus arahkan mak jemah ni p cekau harimau nangis....




Ni pulak lidah bakaq...
Erkkkkk...xmakan eh???
Geli ehhh???
Ehh pedulik la aku yang makan engkau yg geli apa kes???ehhhh....
Sedap ni woiiiii....lagi2 kalau org siam suka wat lidah masak merah...mcm daging masak merah siam version tu..mama selalu jugak wat lidah masak merah or lidah masak asam kalau dapat beli lidah ni...

Kan aku da ckap...aku ni mmg makan makanan esotik dik non....tapi tak sampai la makan ulat sagu tu....euhhhhh....itu memang GELI!!!!



Takdak dalam gambaq..kari ikan untuk Adriana dengan sotong bakaq....petai rebuih dan sambai belacan+tempoyak(aku xdan nak tangkap gambaq sebab laki aku dah start pederaih gear 3 dah..satgi habih harimau menangis..aku yang menangis plak satg(

Harga????
Apa yang aku boleh kata...sediakan duit berlebihan..sebab harga dia memang boleh tahan la....satu sebab memang sedap...pastu lauk2 dia pun memang kalau ikan tu stock boleh makan 2 3 orang...so memang kalau tengok harga ikan terubuk ka keli bakaq ka...memang nak pitam tengok harga dia...tapi bila tengok ikan dia depan mata...hampa akan cakap...ok no wonder the price tu agak mahai...

Apa pun...kedai ni memang terbaik la...
Cuma p kena poket penuh la...balik tu poket macam bocoq skit la....
Tapi xpa...bukan selalu pun kan....

posted from Bloggeroid

Al Fatihah to our Tuan Guru Nik Aziz (TGNA)...i know this entry is late...
But hey better late than never rite?

Truth is aku sangat mengkagumi arwah...ilmunya,keperibadiannya...dan macam2 lagi..yeah..i'm know i bukannya alim ulamak..kadang2 pakaian pun masih ada lack di sana sini...but hey, i'm trying to improve myself...

So i feed my post with his wise words..so that everytime aku rasa down ke nak muhasabah diri ke or whatever...I can look at this...
































Akhir kalam....




Semoga TGNA dicucuri rahmat dari yang Maha Esa....Al Fatihah...selamat berehat wahai ulama' yang kami sayangi

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS