Trip Alia Krabi: Day 1

in , by Alia Farhan, 9:40 AM
salam...

as promised kat fb kan...
nak wat entry utk #tripaliakrabi kan...

ok lah...
as u guys know...aku ni org jitra...so umah mama aku mmg dekat jitra..which is about 40mins to Bukit Kayu Hitam/ Danok...so kami memang decided nak p ke Krabi by car saja...

pagi Selasa hari tu dalam kul 9 da gerak keluaq dari rumah..dlm kul 9.30 mcm tu da smp kt Changlun utk tukaq duit ...wat insuran n isi form masuk ke Siam...

so dalam dekat kul 10 tu da enter Danok n kena que utk enter masuk Siam...rsanya ada la kot kena que dekat2 30 minit..phewww...lap peloh...basah keti tahu dakkkk....ramai gila org Msia p bercuti kat Siam...

oh ya lupa nak habaq..part tukaq duit...duit Malaysia jatuh teruk yer...tukaq 100 baht=myr9.46 hokeyyy...dlu pling cikai 100baht=myr9.8 kot....malas nak berletiaq pjg..kang ada kata tak tau bercukur duduk kt Msia ni...ehekkkkss..

then dalam kul 10.45 pg mcm tu jugak l nk tggu kereta semua settel...baru ktorg gerak ke Krabi...perjalanan ke Krabi dr Danok memakan masa lebih kurang 6-7 jam...

otw ke Krabi ktorg berhenti 2x saja...1 kat Patthalung utk lunch..dont worry kt area ni tepi jalan..byk jer kedai makan Muslim..satu lagi tempat ktorang berhenti kat petrol pump...rsanya tu area Trang kalau x silap la...so dari Trang kami teruskan sampai ke Krabi...dah sampai ke Krabi...kami terus ke Ao Nang...sebab kami booked resort kat area Ao Nang...



masa ni kat Trang kalau tak silap aku la kan..


sempat la kami 5 beranak duk ber selpie sat...



antara pemandangan yg kami dapat semasa perjalanan...hahhaha



time ni da smpai Krabi dah...nak ke kawasan Ao Nang plak...mcm kat Perlis rsa..sebab banyak bukit batu kapoq lagu tu...



haaa...ni la Ao Nang nya...

kami stay dekat Maleedee Bay Resort...resort ni ke dalam skit...tapi xjauh mana pun ngan pantai..dlm 1.4km jauhnya dr pantai...oklah...suasana kampung2 skit...tapi very nice



ni villa yg kami duduk...dia ada standard room n villa mcm ni..yg villa ni..ada mcm 1 hall sekali ngan katil king...sofa bed semua..then ada 1 blik masuk ke dalam skit...pun ada king bed size...puas hati sgt dengan villa ni









ok ni dari dalam bilik satu lagi



ni bilik kitaorang



spacious kan villa ni??



little princess lawat kwasan ngan maktok dia...



merata dia jalan hokeyyy...



dalam resort ni ada 3 swimming pool..pilih la nak mandi yang mana satu..

rate 1 malam kat villa yg macam kami duk ni harga sebenar lebih kurang rm750 rasanya..tp book thru booking.com dapat lebih kurang rm375 mcm tu inc bfast for 4 persons...

dont worry diorang ni ada sediakan selection utk Muslim food sebab banyak jugak staff dia Muslim...and kat area tu pun perkampungan Muslim...

so malam tu ktorg decided nak sewa moto kat hotel ja..normal rate 250baht/dat..tapi punya kecek la kan...dapat la 400baht utk 2 bijik moto utk 1 hari..kira ok sangat la kan...

so malam tu kami merempit utm cari makan kt Ao Nang...last2 makan kat Hasanah Palace ni...ok la makanan dia..nak mata mahal tu..mahal la dari kedai biasa sebab location dia kat Ao Nang kan..kalau nak murah..nanti aku gtau lagi hotspot kat mana yg murah...yang aku ngan Adriana spot accidentally masa hari ke 4...

ok la...stay tune utk sambungannya okey....

Assalamulaikum n gud nite uolls...
salam

dear readers....
bagi adik2..or kakak2 yg nak dapatkan oservis make up....
untuk dinner ka...tunang ka..nikah ka..sanding ka...photo shoot ka...outdoor ka...
boleh roger2 hakak hokeyyy...

harga serendah RM100...
terms and conditions apply la kan...

tapi uolls jangan risau yer...
barang2 hakak guna semua originals yer...xdak grade2 AAA ke...BBB kee...hapa ka....antara barang2 yang digunakan MAC, Benefit Cosmetics, Chanel, Clinique, NYX, Urban Decay- Naked , dll....

kenapa murah???
sebabnya...hakak kan stil baru...so ni kira hrga promosi pengenalan gituuuu...

kalau berminat untuk booking tahun depan 2015...boleh la whatsapp
0133363775



make up for ain



make up for tein



make up for adik sha



make up for sha



make up for sha..nikah n sanding

bagi yang nak dapatkan my touch...boleh la roger2 ok....

vacation mode

in , , by Alia Farhan, 5:09 PM
2013_Toyota_Vios_fuel_test 011
The government has announced that from tomorrow (December 1), the price of RON 95 petrol will drop four sen to RM2.26 a litre, the price of RON 97 petrol will drop nine sen to RM2.46 a litre, while the price of diesel will rise three sen to RM2.23 a litre. Euro 5 diesel which is currently available in Johor has gone up by three sen as well, now retailing at RM2.33 per litre.
The price changes follow the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism (KPDNKK) ministry’s announcement about two weeks ago that subsidies for RON 95 petrol and diesel would be no more from December 1, and that their prices would, like RON 97 petrol, be derived based on a managed float system.
Globally, the price of crude oil – which now directly affects RON 95 petrol and diesel prices in Malaysia – is currently at its lowest point since August 2010, hovering around US$70 (RM237) a barrel. If this keeps up, we could see more price drops in the months to come.

CREDIT TO PAUL TAN PAGE


Read more: http://paultan.org/2014/11/30/ron-95-rm2-26-ron-97-rm2-46-diesel-rm2-23/#ixzz3KbhS1kkx


Ni semua pokok2 aku kat balcony....







Ada rose, ada pine, rosemary, cilantro,thai basils... anak pokok chilies..
Yang terbaru..aku da pindahkan balik pokok2 cili aku yang kat luaq rumah...dat side macam tak direct sunlight sangat..
So bila aku pos ke fb group ni...yang kebun dalam bandar ni...diorg ckp pkok cabai aku terbantut sbb kurenggg direct sunlight....

So dengan pantas...3 pokok cili aku sumbat dah kt balcony...makin penuh balcony aku...cuma nya...balcony aku tu...kalau panaih...panaih sgt...org utara kata panaih lit lit....

Kalau ujan lebat mmg kuyup la sebab direct depan apartment aku ni level aku kira xdak apa2 halangan...flat yg kt depan tu smp tgkt 4 jer...umah aku tgkat 6..so angin tu kalau mai mmg syiok la....

Pokok hydrangeas aku pun...aku da pindah mai kat balcony...harap2 positive la skit...berbunga la wahai cik hyrangeas intan payung ku....

Tapi aku rasa roses paling senang nak handle la sebab tahan lasak....tahan matahari...tak lembik n lemah gemalai yoo..

Impian tu...nanti nak letak rumput carpet kt balcony ala2 umah kok ping...heee...Amir pun tgh survey kata nya rumput carpet yg murah n berkualiti...tp tak tau la kontraktor sorg ni nak bgi quotation yang dia sendiri bayaq tu bilakan...ahaks....

Nanti...nak bubuh mcm bidai badi teduh skit...pastu letak kerusi n meja kecik...habuan nak lepak minum teh petang2 sambil layan novel ka apa ka....pastu buh pebbles skit2 kat bawah tu bagi rancak....


Fuhyooooo

Dan2 aku mmg da berangan gila nak beli rack besi yang kt ikea tu....ehhh bila ikea penang bukak ni???



My kind of fav ....sebab rumput tuh...ohhh jangan lupa ai kan suka kaler2 ijau ni...


Ranggi ja..tp maybe aku prefer kerusi yg biasa tu kot..or yg bulat tu jer...boleh sumbat bawah meja after that..



Ni pun mcm best...cuma beza nya..yg kat bawah kayu tu ganti ngn rumput carpet jer....

Oh encik somi....sila lah realisasikan impian wife mu ini

And to my lovely and fav flower....
My lovely hydrangeas...please be nice to mama....tolonglah berbunga ya sayang...mama harap sgt awk berbunga ya syg....
Mcam ckp ngn anak2 ja kan...hihi...
Ngan pokok2 ni kita kena penyayang2...cakap2 ngan diorang sama...jaga diorg macam jaga pets jugak..sebab diorg pun makhluk Allah n in fact depa ni akan berzikir sepanjang masa...so sedikit sebanyak bila kita tanam n jaga depa..pahala2 tu p kat kita jugak ye tak???

Plus..bagi aku...bercucuk tanam/planting/ gardening ni one of the way to release stress...tak guna banyak cost pun n kadang2 korang boleh guna..cth untuk masak ka apa ka...sbb tu aku suka tanam herbs jugak

Mood

by Alia Farhan, 10:01 AM
Sorry

Mood blogging aku serius sgt ke laut weh...
Macam2 dalam otak aku ni....
Berselirat wayar otak aku ni kot....

Xpa...only Allah knows whats next....
Tapi In Sha Allah i can handle it....

Jamu mata dulu la yer....















Da besaq da ank dara aku ni kan....

Adriana,
Nak adik x???tetttt
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS