Testing

by Alia Farhan, 9:55 AM
Testing
1
2
3
sebenarnya... resipi ni resipi from mama...kalau rasa sekali-sekala nak tekak kampong bolehlah masak ni.... simple tapi sedap.... Bahan-bahan: 1. Ikan nyior-nyior(aku tak sure org selatan panggil ikan apa...) or ikan ketul/ ikan kembong 2. Bawang besar-2 / 3 biji...potong nipis2...kalau suka banyak letak banyak 3. bawang putih -ikut korang suka banyak or sikit 4. Cili* aku tak letak sebab ni nak bagi Adriana makan since pishhh is her fav dish.... 5. Asam Jawa-wajib...sebab nama pun masak asam kan...aku guna yang Adabi tu jer.... 6. garam 7. cukup rasa 8. gula perang/ gula Cara-cara: 1. Gorengkan ikan macam biasa(letak kunyit garam bagai). 2. put aside ikan yng da digoreng tadi...keluarkan minyak yang balance goring ikan tadi....agak patut padan utk menumis. 3. tumis bawang besar dan bawang putih(bukan semua ya..sikit jer utk menumis) 4. Masukkan paste asam jawa Adabi...masukkan air....kacau bagi paste tu fully diluted. 5. Masukkan garam, cukup rasa dan gula perang.(korang rasa...dah rasa masam2 manis tu kira ok la tu) 6. Then masukkan balance bawang besar, bawang putih dan *cili. 7. Masukkan ikan yang da digoreng tadi...dan biarkan kuah tu pekat sikit.... 8. Then tutup api...dah sudahhh dahhhh.... Senang kan...see told ya... oklah.... apapun...aku tengah kesengalan ni..sebab Note 2 aku da arwah rasanya.... sedih pulak..sebab dalam phone tu ada mcm2 video n gmbq Adriana dri dia beranak dulu...almaklumlah Amir bagi aku sebab lahirkan anak dia. heeee...... boleh pulak kan nak rosak celah2 ni..... dugaan betul

grilled set yang nyummmehhh

in , by Alia Farhan, 9:13 AM

ok this grilled set tersangat lah healthy....
accept the rice potion mcm byk skit...tapi xper...i shared this with mek kenit yg makan banyak tu....
dalam set ni ada salmon, chicken n prawns...n not to forget some grilled cabbage, carrot and taugeh....
most of the salmon eaten by Adriana...mama layan chicken je lah...anak i ni kan suka makan pishhhh...pishhhh je memanjang...but it's ok...it's good for her...high in Omega...
kalau dia reject fish lagi aku pening daaa....
chicken makan gitu2 jer...
prawn mmg A++ la kalau Adriana ni...dri dalam perut lagi papa da jamu macam2...

so harga set ni RM18.90
last time aku suka order yg salmon set tu...RM16.90...tpi rasa macam rugi plak sebab yang ni kan ada macam2...
tapi yang salmon tu potongan dia of coz la besaq lagi kan....but this set varieties la kan....

kat mana ya ni????



ni kedai nya....kat food avenue kat Aeon Jusco Bukit Mertajam tu....
dijamin korang akan suka and jatuh cinta...



jangan tak caya...1 mulut suap dia...pastu baru suap mulut aku....nisbah is 1:1...takpa lah...janji anak mama mau makan n sehat ye dakkkk...
memandangkan hari tu balik ke jitra....
terkagum sat tengok urban garden angah n mama kt belakang rumah...umah taman ...teres ja pun boleh maciam2 ada... mmg organic kata kau....
dan disebabkan kacang botol or kacang kelisa ni tengah galak berbuah....bunga pun byk....tak menang tangan nak kutip oiii....ada la aku kutip dekat 30 biji jgk kot....mama ngn angah sampai xlarat makan la cita nya ni....aku amik ja yg agak2 muda pun amik..lagi la crunchy...sedap sungguh wat ulam kan....

dan disebabkan xlarat da nk makan dia jadi ulam...maka harus buat kerabu

bahan-bahan:
-kacang botol / kacang kelisa
-bunga kantan(hiris halus)
-bawang besar(hiris halus)
-cili padi(potong)
-limau kasturi(aku xdak so aku guna cuka)
-garam
-aji
-ikan bilis goreng
-kerisik(2 sudu makan)

cara-cara:
1) potong kacang kelisa halus
2) masukkan kesemua bahan dan gaul
3)rasa apa menda yang tak cukup then tambah ikut lidah korang...

taraaaaa.....






DA SIAP....

orang lelaki tak boleh buat kerja rumah

by Alia Farhan, 9:39 AM
haaa...
tajuk panjang nauuuu kannnn....
heee lantaklah...janji hampa semua paham apa aku nk gebang kat blog malam ni

selalukan ada yang kadang-kadang set mentaliti macam ni...
kalau lelaki yang ada mentaliti maciamm ni...dia ada lah kategori lelaki ego...memang saja2 bagi alasan takmau tolong mak..kakak...adik...n bini terutamanya....

lelaki macam ni...harus lah di-puihhhh kan laju2 dan pekat2....

tapi kan....
tak kata jugak...semua ni jadi bila dah asuhan dan didikan kat rumah ti sendiri dah setkan macam tu....
contohnya:
satu family tu...ada 5 org anak....anak perempuan 3 orang..anak lelaki 2 orang...yang anak lelaki semua kerja rumah macam sapu sampah...cuci pinggan...lap meja...cuci baju..jemoq baju...lipat kain...semua takyah buat...
tapi yang dikerah mak ayah cuma 3 orang anak pompuan ni....

hampa rasa la kan...salah sapa dalam hal ni???of coz la salah parents depa ni...yg anak pompuan hampa bedai suruh wat maciam2 kerja rumah...tapi hat anak laki hampa bagi relax ja goyang teloq...sampai kadang2 masyarakat Melayu amnya...kaum perempuan lebih tough berbanding kaum "jantan" katanya....phewww sangat kan..

sebab tu kita as parents ni...kalau nak bahagikan tugas...bahagikan tugas betul2...hari ni si A kemas meja...si B hidang lauk...si C lap meja...si D basuh pinggan...si E sapu sampah....without considering about their gender....fullstop....

kalau kau rasa nak tengok anak laki kau jadi org yg tak berguna...dan hanya tahu mengoyangkan teloq sahaja sepanjang hidupnya..silakan bagi keistimewaan kepada dia...biarkan dia besar kepala dan berasa...helloooo...kerja rumah...is woman things ok!

so to men out there....
please....do help ur wife doing the house chores....tak boleh basuh pinggan sebab allergic sgt dengan sabun tu ker..at least tolonglah wife korang tu jaga anak ka...mandikan anak ka...sidai kain ker apa ka....tak kesian ker kat wife tu sorg2 terkontang-kanting buat kerja2 rumah sorg2...yg mana bekerja lagi....yg WAHM tu lgi la besaq cabaran dia...mana rumah lagi nk kena kemas...anak nak kena tengok..kerja/business nk kena handle...masak..kemas rumah lagi....tdoq pun time2 cenggini la haaa...kul 2 3 pgi baru nak tdoq...

kepada wanita2 semua...stay strong...
kepada lelaki2 di luar sana..please be gentleman...tolonglah bini2 korang tu yer...kesian kat depa tau....

and to my husband....
thanks sebab selalu tolong kemaskan rumah bila Adriana wat sepah and tak makan saman bila kena marah ngn mama dia ni....thanks jugak sebab selalu basuh pinggan sendiri...tak payah nak tunggu bini dia ni basuhkan...thanks jugak sebab iron baju sendiri sebab tau bini dia ni mmg tak suka gila bab meng-iron ni...
Te Amo, Me Amour.....



mampoih kena luku kalau dia tengok aku upload gambaq niiii.....

posted from Bloggeroid

bahagia mereka....bahagiaku juga

by Alia Farhan, 8:18 AM
lately Adriana trsgtlah manja ngn papa dia...
sangat2 ok...
papa nk p toilet pun nangis nk ikut...
nampak sangat mmg anak manja papa dia....

mama dia mcm besa...bahagia la skit mau kata dia duk mlekat ngan papa ja...tdoq pun kt ketiak papa klau dua2 tu duk layan utube...
legaaa...mama leh layan food network dengan berjayanya....











i'm happy to see both of them happy....
semoga kita sekeluarga sentiasa heppy2 mcm ni

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS