stay tuned....

in , by Alia Farhan, 10:40 AM
there are so many things playin inside my head....
thus i'm a WAHM now...
don't tell me ahh lucky u...u got so much time...
hahahahaha...believe me I don't....
all my time goes to my lil girl....
but that's it....
it's a good and the best investment so far....

but....
as u guys now....
I really into homemade soaps...
whenever I passed by and saw any booth selling homemade soap..i will definitely go there and sniff snifffff.......ohhh sukaaa nya....
and I also having problem with my frozen breastmilk stock....
that's why I'm so eager to produce my own homemade soap....
now on the process to buy all the chemicals from my previous vendor....
NaOH jer pun...ethanol and some glycerine....
tak susah pun but need some precaution la kan as NaOH can be corrosive....
dah biasa dah memandai2 kat dalam lab dulu buat my own detergent by using NaOH....

have u heard about saponification process?chemistry form 4 and form 5 kan....
jangan lupa ya adik2...



pic courtesy from mr Google....

nak tunggu aku punya????


STAY TUNE BEBEHHHHH~~~~


resipi ni khas untuk orang-orang yang rasa sos Preggi tu over dan mahai dan tak berbaloi nak beli... 

lagi satu aku ni ada penyakit...penyakit paranoid...paranoid ngn process food...almaklum lah kan...process food msti akan ada preservatives...so baiklah aku guna yabg fresh from scratch kan....ni kes terpengaruh ngn Chef Michael Chef @ Home tu jugak...

Bahan- bahan:
* tomatoes( byk pun xpa...aku guna yg besaq tu 3 biji..then campoq ngn cherry tomatoes) yg tomatoes ni aku potong-potong dan masukkan dalam blender dan campoq kan satu biji bawang besaq...buh ayaq skit dan blend....
* bawang besaq potong dadu
*bawang putih
*chicken stock
*garam
*daging yg dipotong kecil2..nk guna daging cincang pun boleh tpi aku xberapa suka sbb tak berasa sgt daging dia so aku prefer daging ketul tu kan potong kecik2..
*sausages potong bulat2
*capsicum
*button mushroom
*spagetthi yg da direbus ala dante
*basil leaves(aku guna thai basil or selasih..mmg ada tanam kat herbs garden aku kt balcony tu)

cara-cara:
1) tumiskan bawang besaq dan garlics...then masukkan tomatoes yg da diblend tadi....
2) Masukkan chicken stock dan msukkan daging....lepas tu rasa...then put some salt....rasa lagi kalau ada apa2 nak tambah..sila tambah....
3) then msukkan capsicum, cendawan butang dan saugsages....kacau smpai kuah agak likat....then masukkan basil leaves yg da dipotong....if nak rasa pedas skit...masukkan black pepper..if taknak takyah....
4) then msukkan spagetthi yg da direbus tadi dan kacau2 smapi kuah dia kena semua dan rata....(oh ya..aku prefer makan spagetthi mcm ni...masuk siap2 dan gaul rata dengan kuah...kurenggg skit yg togel buh kuah ataih dia ja...hihi)
5) siap utk plating....agk ada basil leaves fresh yg lebih...letak2 la atas korg pnya pasta yg da siap dihidangkan tu....

oklah....
adios amigos...

sorry...mood nak blogging hilang ke laut disebabkan hormones yg mngganas lately ni....

cabaran pun entah ke mana...

sekali lagi adios amigos...



dalam handbag aku ni...


todiaaaa....
semak ya ampun....
ada wallet...duit2 yg Adriana main...
pastu tisu yg Adriana carik2 kadang2 tu...
tak lupa jgk silica gel utk prevent beg aku dr lembab sbb apa2 ka...ni pun sbb beli2 hbag ada sekalo dah..tak buang2 lagi...



lipsticks 3 batang....
sehari sumbat satu...3 x keluaq berjalan...3x jugak sumbat lipstick berlainan....so boleh agak tak aku ada brpa byk lipstick???



kipas ni pun mmg tak tinggai p mana2...senang berkipas...laki aku kata macam Wan Azizah....ok apa Wan Azizah dr kak Mah kan....cuma tak berapa setuju kes nk jd MB tu jer(ehhh termasuk politics pulak....)
nutriferon pun standby mode...cuaca tak menentu...jerebu memanjang so memang harus standby nutriferon ke mana sahaja utk system immune yg bagus...nak beli nutriferon shaklee ni??meh la roger2 n whatsapp akak ok....

barang2 lain yg selalu sumbat masuk dalam ni selalunya diapers and rompers Adriana...malas kot nak bawak n angkut beg lain...n tak lupa jugak Nursing Cover dari Mama Arissa Shoppe yg lawa tewww....ini pun ahkakk juai adik non...

pastu wallet laki den pun kadang2 terlepas masuk jugak...kunci rumah..kunci kereta...power bank la...kiranya memang aku ni tak sesuai la nak pakai beg2 kecik2 ni...memang first choice aku totes...now dok aim the next totes from.....ehem...ehemmmm.....

oklah dats all....

korang pulak apa ada dalam handbag korang tu????


Berminat dengan produk Shaklee??
whatsapp kami di 0133363775

posted from Bloggeroid

hadoihhhh....
memang macam salah orang ja nak bagi tips ni...
sebabnya....
tips aku kemas rumah...adalah kemas rumah time Adriana tengah duk lena tuu....

tapiiiiii.....
aku kemas dalam 30 minit...akan bertahan lah sampai dia bangun dari tdoq...
bila dia bangun...disaster balik....kadang2 geram...grrrr....tapi nak wat mcm mana kan...sel2 otak dia tengah pesat berhubung tu...

biarkan...

tapi at the same time ajaq dia mana nak simpan balik toys2 dia semua tu...bubuh dalam raga balik sebelum tdoq or keluaq ka....

and biasanya sebelum aku tdoq...which means dia dah tdoq lama dah...aku akan kemas2 skit apa yang patut...

esok repeat jadi balik disaster...

so macam tu la keadaan rumah aku....

hari-hari jugak sapu sampah sebab biasa lah nanti sampah makanan tumpah la..rambut la...maciam2 adaaa

sekarang ni pun wat satu tempat untuk SOHO aku ngn amir...kt dalam bilik ketiga kt rumah ni....ok lah.bilik kecik...just nice...kat situ letak segala stok bagai...
ni meja aku kat dalam SOHO...
JUST NICE....spread the posutive vibes...wehuuu

sebelum buat kerja boleh la macam ni...dah wat kerja mmg takdakla rupa ni...

ni pulak laundary zone aku...sempit...biasa lah..nama pun apartment...mmg sekangkang kera ja lah....nnt ingat nak letak shelf kt atas tu utk susun detergent bagai...tapi tak tau la boss nak tolong drill bilakan...biasa kalau rumah sendiri mmg la lambat...kalau rumah org cepat ja kan encik amir kan???

okla...tu aja tips kemas mengemas dari aku...

macam tak berapa kena ja...apa pun...for safety purposes...rumah memang kena selalu apply konsep 5S...baru la kita selesa dan safety pun terjamin...

till then....

babai






diy used bottles ideas

in , , by Alia Farhan, 11:22 PM
jom cuci mata...

save kan byk2 dalam ni...

sebab tgh byk ideas for my herbs garden ni










































boleh hack ideas2 ni utk next diy project...
maciamm2 dalam otak ni...

stay tuned
posted from Bloggeroid

cool box

in , , by Alia Farhan, 11:15 PM

nampak mcm normal box ja kan

wait until u open it



















nah amikkkk...lengkap satu bilik kauuu...
posted from Bloggeroid
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS