Apa itu Power Pumping?

Power Pumping adalah satu teknik mengepam susu ibu yang boleh meningkatkan penghasilan susu ibu. Teknik mengepam guna cara Power Pumping ni adalah sama seperti kita mengepam selalu. Tapi, ada teknik dan cara perlaksaan yang special bila kita mengepam menggunakan teknik Power Pumping ini. Ideanya adalah untuk meniru gaya bayi menyusu dan secara tak langsung akan meningkatkan hasil susu ibu yang di pam oleh ibu.

Siapa Perlu Buat Power Pumping?

1- Ibu yang kekurangan susu - Kekurangan susu adalah berpunca daripada pelbagai faktor. Period, perubahan hormon, emosi ibu terganggu dan lain-lain.
2- Ibu yang menyusukan anak angkat - Teknik Power Pumping digunakan untuk merangsang susu keluar.
3- Ibu yang ingin relaktasi / menyusukan semula anak yang telah berhenti menyusu susu ibu.

Macam Mana Nak Buat Power Pumping?
Jika anda menggunakan Single Pump: Pam breast kanan selama 10minit kemudian tukar pam breast kiri pula 10minit dan bertukar semula ke breast kanan 10minit dan begitulah seterusnya untuk kedua-dua breast selama 1jam.

Jika anda menggunakan Double Pump: Pam kedua-dua belah breast secara serentak selama 10minit. Kemudian rehat atau stop pam 10minit dan sambung semula pam kedua belah breast 10minit dan rehat semula 10minit. Teruskan sehingga 1jam.

Saranan Waktu Mengepam?

Seelok-eloknya pam pada waktu malam menjelang ke subuh. Ini kerana..pada waktu ini hormon untuk penghasilan susu adalah tinggi.

Berapa Lama Tempoh Nak Dapatkan Hasilnya?

Pertama sekali..kita perlu ingat bahawa bukan sekali buat Power Pumping terus susu mencurah penuh botol 5oz. Kita perlu sabar dan konsisten buat Power Pumping. Sekurang-kurangnya satu minggu kita akan dapat hasil yang menakjubkan. Walaupun pada hari pertama mengepam kita hanya dapat beberapa titis susu ataupun hanya mengepam angin semata-mata, tapi teruskan juga mengepam dan teruskan buat Power Pumping selama seminggu sekurang-kurangnya. Paling elok jika kita buat Power Pumping pada masa yang sama setiap hari selama seminggu. Kerana susu akan di demand pada masa yang sama. Demand semakin kerap dan semakin banyak. Yakinlah Allah akan membantu kita yang ikhlas ingin memberikan yang terbaik untuk anak kita. Banyakkan berdoa. InsyaAllah...

Harapnya perkongsian ini membantu ibu-ibu yang terfikir-fikir nak menambah stock susu. Semoga berjaya!

*kopipes....

Apapun korg...jgn give up ok...buat sehari dua mmg xnmpk hasil lg...teruskan dalam seminggu...
In Sha Allah...Dia akan permudahkan utk anda...perjalanan breastfeeding saya mungkin xsama ngn korang...tp...apa yg penting..DON'T GIVE UP!!!

N bagi yg nak cuba Set Menyusu Shaklee....boleh direct whatsapp ok 0133363775....



Ni stok susu Adriana dlm deep freeser...bukan niat nk mnunjuk...tp nk motivate korang yg korang pun boleh ok...

posted from Bloggeroid

Where we begin....

by Alia Farhan, 10:58 AM


Tempat ni la...aku jmpa ngn hasben aku...yg masa aku blajaq dlu bestfren aku...pembuli tegar aku...pembenci aku no 1....

Tiap2 kali gadoh...tiap kali assignment 1 group...tiap kali lab kena 1 group jgk...pastu nama dekat2 plak tu..tiap2 kali final exam dia blakang aku...no id pun after aku ja pon...tiap kali nak exam wat study group rmai2...tiap kali lepas hang aku buli each other...tiap2 kali tu la makin rapat....

Tapi tak berchenta la time blajaq tu...kira mcm kwan baik gilaaaa laaa...mcm best buddy gitewww....aku plak jenis selamba...lantak hg lah....ada aku kesah...

Buli la mcm mana pun....tp aku whatever...bring it on...hahaha...jenis perempuan hati batu dia kata....keringgg....kalau pompuan lain sure dah nangis teresak2 dah....aku???pfftttt.....

Tapi bila da abih study...bila da xjmpa tiap2 hari...stil la kol tnya kabar msing2...everyday ok...

Mula la time tu hati ni rindu...sentap semua ada...hati pun da tak kering lgi dah...dah mula jd mcm jelly...asik ckp kt fon ja...smp la keja kt penang...tp stil x couple2 lg jugak...

Mamat ni poyo gila i tell u...kunun kami buddy bff la jerrr...phewww...mak is sentap...ko caring bgai nk rak kat mak...is bff jerrrrr????ngeng betoi...

Sampai la kunun2 mak is merajuk n membawa diri...xmau kawan lg dah ngn mamat poyo ni...mcm mana mak nk kawan ngn laki laen kalau hari2 mak wajib dengaq sora dia...tp dia???kawan baik jer lah kunun sgt...

Last2 dah hilang sebulan baru terhegeh2 nak cari...baru dia tau rasa lost...baru kau tahu tamparan wanita ni kennnn....wakakaka padan muka...tu la bajet kan....dia taktau...takdak org lain yg sayang dia mcm aku sayang dia....caring dia mcm mana aku caring kt dia...baru dia tauuuuuu.....baru dia tau rasa lostttt...klau dak...apa2 pompuan ni ada kan....bff n merangkap buddy la katakan...hewhew.....

Now.....






Here we are....
Happily married with one lovely daughter Adriana Arissa Binti Amir Mohammad Firdaus(phewwww berpeluh den type nama anak den senapas ni haaa...namo anak tak pjg sgt...nama apak nya panjang nauuuu)....
N looking foward with more n more kiddos...hikhik(gatai...oh aku xpregnant pun walaupun nmpk mcm ya...cisss....family planning ok!)

Happy 2nd Anniversary dear husband...a.k.a my bestfriend...my soulmate...my enemy...my bedmate...my roomate n my housemate....

I love u like a love song baby~~




posted from Bloggeroid

Blog da bersawang

by Alia Farhan, 10:49 AM
Bersawang oiii bersawang...
Jgn malas sgt boleh x?

Mcm mana la org lain boleh giat updare blog...tp aku liat nauu nya haaa...
Tp time gigih tu...1 mlm boleh dpt 3 entry.....

Kool kunun nya..
Pirahhh

Ok lah...

Penat...

Baru smpi dr kl ni...

Mata nk lup dah ni....

Tp jamu mata dlu ngn gmbaq2 ni nohhh

Let pics do d talkin thing...












Ok bai...

Gud nite

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Random

by Alia Farhan, 11:47 AM

View from her back.....

Totally exhausted...
Titik!

posted from Bloggeroid

Playroom ideas

in , by Alia Farhan, 1:01 AM
Since blik blakang tu akan digunakan sebagai playroom n jgk bilik dia nnt...

Maka....

Dengan ini....
Haruslah mula mencari idea2 yg cun n cute...
Sesuai dengan Adriana ni..




Must be colorful okeh!




Blackboard wallpaper ni mmg dalam otak aku dah nk letak dia



Colorful n cute!



Haaa tudia....nala punya besaq....buh baik punya



Senang nnt Adriana n adik2 dia conteng2 kt situ..their art master piece...wahhh adik2 gitu....



Owlie wallpaper ni pun cun gak...haihh

So korg mcm mana?berguna tak klau wat playroom?aku rasa mcm perlu ja...xdak la living hall tu brsepah ngn menan dia ja kan....

posted from Bloggeroid

Mealshake Shaklee

in , , by Alia Farhan, 12:42 AM
Cakap psal mealshake....org mmg akan familiar sgt dengan Shaklee kan...

Mmg kiranya Shaklee ni tengah meletop la kennnn....

Sama la...setelah rasa sendiri kebaikkan Shaklee...baru la aku berani nk share kebaikkan produk2 Shaklee ni....

*bunyi mcm nk promote Shaklee ja minah ni.....ehhh memang lah.....

Menda baik n bagus kena la promote n share kan...xkkan la nk sihat sorg2 kan....

Oklah...
Berbalik kepada cita Mealshake ni...




Mealshake ni terkenal sebagai vitamin utk kanak2...kiranya kids supervitamin la ni...
Sesuai utk baby yg berusia setahun ke atas.



See??baguskan nutrients yg ada dalam Mealshake ni...sebab tu la aku pnggil kids supervitamin...




Kenapa Mealshakes ni bagus utk kanak2?
*bagus utk tumbesaran
*kurangkan ekzema
*kurangkan sembelit
*perkembangan minda
* perbaiki selera makan
*kekal aktif
* sesuai utk ank2 yg dah brenti mnyusu badan
* perlindungan dr penyakit berjangkit
* tingkatkan berat badan
*membantu anak lebih fokus
*kurangkan asthma
* sesuai utk kanak2 diabetes tahap 1
*turunkan berat anak yg obesity
*sarapan yg lengkap
*mudah disediakan

So korang...apa tunggu lagi....
Bulan ni promotion utk Mealshakes
BELI 6 PERCUMA 1

Harga: RM113.75

MAHAL?
MEH LA JOIN AHLI NGN SAYA...NNT DAPAT LA HARGA MURAH

BERBALOI KOT JDI AHLI RM75 JER SEUMUR HIDUP....

DAPAT DISCOUNT KAW2 PLAK TU....

BERMINAT?

WHATSAPP OR SMS EH 0133363775

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS