Cakap psai breastfeeding lgi kan...mcm lani semua entry nk wat psai breastfeeding ja...hahaha....being obsessed with breastfeeding agknya aku ni...hewhew...*lempang satu kali*
Sejak2 amek shaklee ni badan da xrsa penat sgt..kalau tak lemau ja badan ni rsa...eventho puasa xdak la rsa mcm penat sgt ka apa ka..kalau before dis...jangan harap la...badan lemau...nak pump lgi..nk keja lgi..blik umah nk msk lg...basuh baju (walaupun bsuh mesin...nk jugak mention kt sni!! )...lipat kain...kemas umah la (walaupun kemas mcm xkemas ja kdg2 tu...aku kemas ja..sepah balik! )...so bila brdepan ngn semua2 menda ni...bfore amek aku supplement shaklee secara serius da brhemah...aku amatlah penat..dan stress...pastu asik nk emo ngn laki aku...kcian dia selalu aku emo2....bila da stress...emo...badan penat bagai...production susu sdikit sbyk mmg akn trjejas la kn....
So bila da trjejas aku pun amek keputusan drastik...nk join Shaklee....so dat aku boleh bli all d supplement dgn harga ahli kn....ternyata keputusan drastik aku wat tu membuahkan hasil! Hasil extraction aku maybe la x sbyk org lain...biasa aku boleh dpt dlm 20-24 oz...utk 3 or 4 sessions...ok la kn...not bad....aku tau ada org sekali pump every session dpt 10 oz...tp aku bkn mcm tu...biasanya time subuh la wktu aku pling lumayan..tu pun kalau mlm tu aku xpump....
Set Shaklee yg aku amek so far ESP...alfalfa..ostematrix+ vit c...n so far mmg sgt membantu aku...mmg la disamping tu kena jaga makan semua...doa tu pun penting ya...n mcm aku ckp...kita kena rajen mintak kt Allah...n berusaha...In Sha Allah...Allah akn tolong...so ni pun salah satu cara aku berusaha...amek supplement utk jaga kesihatan aku...kalau aku tak jaga...sapa lg kn nk jaga...
So start dari aku amek supplement s Shaklee kt atas...start dri tu jugak aku start wat logbook kecik...to jot down brpa volume aku dpt every session. ..n kalau hr tu less session..aku akan jot down yg aku fully df Adriana sbb cuti ka apa ka...so dis will make things easier...senang aku nk trace back apa yg patut...


So ni la buku 555 stock susu aku perah tu...wat bodo2 ja...kt belakang side buku ni ada menda lain plak...list customers order Shaklee...hewhew...alang2 aku mmg da jdi membe kan...xslah kalau aku kongsikan menda baik ngn korg kn....

Last 2 weeks aku update stock ebm kat dlm deep freezer ada 480 oz...Adriana ni pesen dia..klau hantaq p umah bs kan..4 botol ja 3 oz pnya susu tu..lately ni x abeh...aku pun pelik...bs kata dia mau mnum tp mnum sket...kalau ngn aku...nk bergayut ja kat tetek mama dia ni...sbb tu la stock ebm aku byk...Sbb Adriana mnum sket...kat rumah ja kemain mek kenek tu...


Da nk penuh da deep freezer aku ni...


Susun blik by month. ...senang nk FIFO nnt...da penuh deep freezer ni...boleh amek anak susuan dah aku ni...


Ni la kawan baik aku sekarang...so kalau ada sesapa yg nak try set Shaklee ni boleh whatsapp aku...0133363775. ..aku boleh bg harga special....free consultation n ada jugak free gift! So what are u waitin for....jangan jadikan breastfeeding sebagai alasan utk kita stress...penat n etc...sbb with Shaklee kita mesti OK pnya lah....
Xcaya? Meh ler try!!

posted from Bloggeroid

sejak2 amek Shaklee and join membership kan...aku nk la jugak kongsi kebaikkan  produk2 Shaklee yang aku amek kan...so as we all know, Alfalfa Shaklee ni sangat terkenal di kalangan ibu2 yang menyusu...not only as milk booster tapi banyak lagi kelebihan2 lain...
 so let's check out...what is so special about Shaklee's Alfalfa?


Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

20 Manfaat Alfalfa Kepada Kesihatan
1.    Merawat gangguan pencernaan
2.    Mengawal kolestrol dalam darah
3.    Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh
4.    Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5.    Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6.    Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan
7.    Mengurangkan simptom menopous
8.    Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9.    Merawat masalah sembelit
10.  Menyahkan toksik dalam tubuh
11.  Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12.  Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13.  Membantu masalah penghadaman
14.  Membantu memperbanyakkan susu ibu
15.  Mengurangkan masalah pundi kencing
16.  Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17.  Meningkatkan kesihatan prostat
18.  Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19.  Menghangatkan hubungan suami isteri
20.  Membantu tingkatkan kesihatan lelaki





Keistimewaan Alfalfa Shaklee
1.  Sumber terbaik dari daun alfalfa (tanpa akar dan batang)
2.  Alfalfa Shaklee ditanam tanpa semburan bahan kimia
3.  Di sediakan dalam dua pek bersaiz 330 biji dan 700 biji  
4.  Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air sebagai minuman herba semulajadi
5.  Tidak memberi mudarat kepada bayi yang menyusu seperti panas dan cirit-birit
6.  Alfalfa Shaklee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet tiruan.
7.  Membersihkan hati

8.  Membantu melengkapakan zat dan nutrient dalam pemakanan seseorang

so sekarang ni..dengan Amir pun aku sruh amek Alfalfa ni...hihi....alfalfa ni kira mcm kacip fatimah n tongkat ali modern and western la kata kan...hikhik....



cakap pasal breastfeeding rasanya ramai da aware psai kebaikkan susu ibu kan...baik utk ibu dan jugak babies kan...n sebelum nk breastfeeding ni...bila start ja pregnant tu cuba penuhkan ilmu breastfeeding di dada...tanya orang2 yang pakar...bykkan mmbaca...cari kat belog ibu2 yg menyusu pun banyak...banyak sangat ilmu yang boleh dapat....banyakkan membaca...collect sebanyak mungkin method yang diguna pakai...n then time nak application tu choose the one which suits you d best...

but as for now.....
for mamas, momies, ibu2, emaks to be out there, here i would like to share what u guys should have if you really want to get serious in this business(ecewah...bunyi mcm serious ja kan...but seriously it is SERIOUS!...hahaha).....menda2 apa yang korang patut prepare:
1)kecekalan hati!
 nk breastfeeding ni bukannya satu menda yg senang....sapa yang tak kuat...msti akan give up..sebabnya for first born especially...baby tak pandai menghisap...direntap rentapnya puting korang dengan gusi dia tu...azab oiii....so bersabarlah!banyak2 kan pujuk baby...pujuk dia minum betul2..In Sha Allah, Allah akan tolong....lagi satu...always set kan kt otak kita ni...susu kita cukup untuk baby kita...bila kita positive...In Sha Allah, Allah akan permudahkan apa yang sepatutnya jadi milik baby kita

2) ilmu
macam aku cakap kat atas tadi....prepare sket2 ilmu...

3) pump
yang ni aku rasa sangat wajibul ghunnah kot....tak kesah la jenis manual ka single pump ka double pump ka mcm Rumble Tuff kesayangan aku tu ka...janji mesti ada pump....
but for me...sapa yang tak berapa nk tabah n bertenang macam aku ni...better go for double pump...sebab bagi aku manual...leceh...penat tangan...bila da penat...mula la demotivated...bila da demotivated mula la susu xberapa byk nk kluaq kan....single pump plak....tak best dia..bila korang pump sebelah...sebelah lgi automatic akan menitis jugak susu korang(for first timer mama to be mst tak tau ni..mcm aku jugak dulu)...so bagi aku rugi la sket kan yang da terkeluaq tu...so for me better go for double pump...save time...boleh pump 2 breast at one time...no milk wasted!ok nnt aku review kenapa aku go for Rumble Tuff instead of Medela Freestyle...walhal kemain sebelum beranak hari tu nk FS kan! ingat yer...pemilihan pump tu pun sangat penting tau...ramai jugak kwan2 yang give up bila pump yg depa pakai tu tak okei...

4) Containers
so yang ni pun penting jugak ya...kena decide siap2 dah nk pkai botoi ka...bekas dadih ka...liners or plastic macam aku pakai tu ka..or perhaps the safest one...glass jar?!hihihi...if me...i'll go for liners gitu...jimat sepes (space)tau

5) Deep freezer*
nk kata essential tu tak la jugak...more to optional actually...tapi for me tetap wajibul ghunnah....tu tara aku pakai liners jer tu dah nk penuh 3/4 aku pnya deep freezer lani...byk eh?3 bulan da nk penuh kan...Alhamdulillah..berkat doa kat Allah and ikhtiar apa yang patut...oh ya..aku start kumpul stock seawal  2 minggu brpantang...lagipun time tu Adriana tak berapa pandai lagi nk menetek...so selalu bgi yg da pump dgn syringe ja...

6) Supplements
yang ni..kira ikhtiar kita la ni untuk perbanyakkan susu...harus diingat...Doa tu sangat penting ok...so for me, i'll go for Shaklee supplements....which is good n suit my body n what i nid...before amek Shaklee...mmg susu aku meriah...cuma tujuan aku amek Shaklee ni untuk add on kan apa yang body aku lost during pregnancy and breastfeeding....so kiranya nk restore back la all the good things in my body kan...nak2 calcium tu haaa....kena la brganti dik non...nnt abeh anak ko sedut..osteoporosis la takdan tua...lagi2 nak posa ni...mana nk collect stock susu nya...so kena la amek supplements to restore back apa yg sepatutnya badan kita perlukan....macam aku, aku amek basic set menyusu ja...nak tau lebih lanjut psai Shaklee nnt aku cita k for the next entry....

oh ya...sesapa yang tgh tunggu masa nk meletup tu...kalau nak try set menyusu Shaklee boleh contact akak yer dik non....ni num ahkak yer...0133363775....jangan malu2..jangan segan2..free consultation okei...lagi2 bab2 breastfeeding ni...ilmu utk dikongsi kan...bukannya utk disimpan...lagi pun boleh la kita brtukar2 pandangan kan....

ok la...da lewat ni...
nk tdoq ni...
nk peluk si kecik busuk masam ahkak kt sebelah ni...
babai
nunite...





Cameron Highland again...

by Alia Farhan, 12:04 AM
Yeah...its Cameron Highland again for a 2nd time dis year...last tym before CNY.. adriana still in my tummy n now here she is with us...amazing the facts she cheers everyone around her...thanx Allah for sending me dis lil angel...n I'm thankful enough with dis amazing feeling everytime I look into her eyes....


Look at Amir's expression. I hate him for doin dat kinda of face! Cisss



Suka sgt wat muka kan...so jangan enterframe ok...mama n Adriana ja nk brgaya


See....everbody gets so xcited around dis lil angel!


Mama (maktok).. adriana. ..me...n angah..


Adriana n her makngah


Flowers at Mardi...cantek kan...mcm swan tgh terbang..ehh boleh ka swan terbang??


Orchids


My fav..hydrangeas

Nothing improve at Mardi's park..I must say...quite frust with their so called "garden"...ya lah..of coz I expect more than b4...but nothing change...fuhhh



Scones and tea at Cameron Highland at Bala Guest house...who could not love them?


High tea at Bala's....beautiful landscape I must say! Would love to stay there in future....rumah pun ala2 English style....feeling2 mat salleh gitewww


Oh no!!! I want scones plizzzz....now!!!


Mama n Adriana feeling2 mat salleh gitewww...silao tak dress up ala2 Blair Waldorf....

Where we stay dis time?


Rumah Peranginan Persekutuan...n its bungalow. ...imagine a big house...n only 4 of us there...supposedly its a family vacation. ..but my big bro's family cannot make it...n adik plak bru ja report his duty early April. ..so its quite hard for him to take leave....klau tak kompem da pos zakwan duk kt suite atas tu...cantek n best oi rumah ni....thnx angah blanja kmi duk sni...nx tym book lg n we make sure everybody's there ok!!


Roses....


Bunga apa ni ehh?


My princess kesejukkan...pitty her

So whats ur fav place n things to do at Cameron Highland?

posted from Bloggeroid

Talking about my breastfeeding journey...I must admit it is tough...esp for those working moms...lagi2 kalau keja hg jenis kena entertain org ker...keja kt production side mcm aku ni ka..pendek kata...keja kau bukan la sekadar duduk di meja..sambil mnghadap pc n sambil2 tu boleh mngepam selang 3 jam...fuhhh...paham tak maksud aku...
So sekarang ni...masa keja...aku hanya pump 2x ja...pkul 10.30pg n 3.30ptg...pagi kt umah kul 5.30am aku da pump da siap2...tinggai direct feed adriana ja kadang2 tu...
Kenapa aku tak pump selang 3 jam? Sbb aku rsa ianya tak effective n efficient utk aku...sbb aku da pernah try selang 3 jam sekali...aku nk dpt 2.5oz pun bercinta...ni dalam masa selang 5 jam aku boleh dpt 6.0-8oz....kira ok la tu kan...maybe bila 3 jam aku mcm pressure sket kot kn...ye lah...terkejar2 nk kuar production...salin kasut kt changing room bagai..masuk surau nk londeh2 uniform bagai lg...lahai...bila da stress da tak tenang...takut org cri bla2...mula la aku takleh focus n ilang tumpuan n rsa stress masa tgh pump...
So no no no....its not good....
Admit sekarang stock aku pump agk kurang dr dulu...cuma leh dpt dlm 24oz ja shri...but I already consult my personal doctor, my sis....she will gimme some medicine or supplement or wutever to increase back my milk production...
So now...aku mmg tak follow dah org lain pnya schedule yg tight gila2 3 hrs ja kena pump...sebab aku rasa...3 jam tu tetek aku lembik lgi...xsempat lgi nk refill ngn susu bru...lagi pun aku duk kt production mana boleh makan minum air susu bagai nk bg milk supply aku cpt kan...
N my doc sis also told me that all her breastfeeding friends semuanya p pump bila tetek diorg rasa da penuh n cekang...
So I think yg ni pun ikut org jugak kot kan...so as long as ko dpt brpa oz yg ko target utk shri...da kira bgus kan...aku bajet shri 20oz ja...tp aku dpt kdg2 24oz...so kira ok lah kan..cumanya aku mntk angah amek kan aku supplement tu supaya aku dpt cover utk nx coming fasting month...risau milk production aku merudum time tu...
But anyway...aku enjoy breastfeeding. ..n aku harap sgt aku tak patah semangat! Fighting alia!!


Bila sekali sekala dpt 10 oz mcm gini pnya la eksaited uolls...


Some of d stocks....


Xrugi uolls bli deep freezer mcm gini


A great pump! Ringan n setanding dgn medela FS!

posted from Bloggeroid

wanita oh wanita

in , by Alia Farhan, 11:20 PM
Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.
Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, kecuali wanita.

Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu enteng? Terlalu minimal? Terlalu sedikit?

Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?

"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid." Sungguh tinggi darjat wanita.

Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat. Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.

Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?

Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.

Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim.


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS