PENGALAMAN BERSALIN…

Cakap psal bersalin…semua orang pompuan yang mengandung mesti ada pengalaman masing2 kan…mcm aku ni…mcm ntah hapa2 ja experience aku nak deliver Adriana hari tu…
Aku beranak kan Adriana tu pun msa 37 weeks ++…dua minggu before that rasa nk patah2 ja pinggang aku…sekali satg dia siku la..tendang la mengeliat la…apa la..sekali2 ngn aku mngeliat...hoihhh….ingat part tu rsa nk putus pun ada pinggang tu…
Aku selamat deliver Adriana hari Selasa, 2 nd April…kul 1.37tgh hari…fuhhh….tu pun kena operate..tak merasa mak jemah nk push2…hoihhh…kenapa kena operate?nnt aku cita kesah tuh…
Hah..back to where I am tadi…before aku deliver Adriana…hari Jumaat tu masa keja…aku masuk half day ja…second  half aku blah sbb aku rasa da tak boleh blah nk keja…sakit pinggang..rsa sneak perut mcm nk *berak ja hah…memulas..hari sabtu plak dr tgh hari tu aku ajak husband p Queensbay..jalan2 cari barang baby lg sket2…mcm tau2 ja baby nk kluaq awai kan…padahal baru  30 March time tu walhal due date 19th April tu ha..jauh sangat larik nya…punya la berjalan2 bawak perut..nak bagi baby kluaq cepat punya pasai…tawaf la Queensbay…penat sket…duduk..pastu jalan balik…balik umah membongkang ja keja…esoknya hari Ahad tu..aku ajak amir balik kedah…sbb aku nk angah check aku n bgi MC kat aku..sbb aku mmg da tak lalu sangat nk keja dah…mmg aku selalu cakap ngan baby aku dalam perut please kluaq awai before mak ngah dia pegi jepun..please baby please…so sbb aku mmg da tak daya nk keja dah…aku pun decide la last2 minutes nk balik kedah ahad tu.,..walhal tak plan langsung pun nak balik tapi sbb angah kata dia nk bg mc and she need to check me first..then sbb tu la decide nk balik terus ke sana…alang2 kan..angkut la segala mak nenek barang baby ngn mama baby ni….penuh keta..walhal due date lambat ag tuh….lpas smpai ja umah kt jitra…duk malam tu laki aku pun balik la penang balik sbb esok dia keja kan…
So pagi esok tu p la hospital ngn angah terus dia check n seluk check kot2 la terbukak…padahal tanda semua tak turun langsung kot…angah cakap da bukak 4 cm…n tanya aku xsakit apa2 ka…aku kata dak…so bila aku kata aku tak sakit…angah suh aku balik dulu..makan dulu puas2 nk makan apa…pagi tu makan nasik lemak ngn mama lepas check..balik umah membongkang lg tdoq…then mama masak tgh hri bngun makan lagi…then ptg p hospital balik ngn angah since tgh hari tu dia ada kes ka pa ka kt hospital jitra tu…ptg tu check pun stil 4cm…n angah nya ada rasa apa2 ka…serius aku rsa sneak nk berak ja..tu ja….balik umah ptg tu angah belanja plak cendoi pulut seround..hoyeahhh…amir maghrib tu da smpi jitra dah balik…mlm tu siap p tgk wayang gi Joe lagi tau..pastu makan kuey tiaw kerang…balik dr kluaq tu ngn amir angah tanya ada sakit apa2 takkkk..stil d answer is NO….hahaha….
Esok pagi masuk hospital..p la ngn angah kat PAC hospital sultanah bahiyah tu…selok lgi…4cm lagi..hoi sakit oi selok2..cuba bayangkan kalau doc lelaki…malu wei..dah la tangan jantan lagi besau wei…pastu angah pecahkan ayaq ketuban..adoiiiyaiii sakit nya pun..xder la…xla sakit sangat…tp sakit la jugak..mnjerit manja gutu…angah pecahkan ayaq ketuban tu dengan harapan contraction makin kuat..dlm kul 9 kot aku da check in labour room…time sebelom tu aku cakap kt amir,aku tak kira..aku nk dia ada sebelah jugak time aku beranak nnt…cuakk dia..last2 mngalah n masuk jugak temankan aku…so  bila kt labour room tu..diorg bg aku ubat utk kuatkan contraction kalau tak slap aku…pastu angah awai2 lagi da request epidural kat aku…mmg best la aku kan dapat epidural…jap2 nurse mai check ada contraction ka dak..still my answer is no….then…sebab da lama n baby punya pulse rate jap naik jap turun…n bila check stil duk 4cm jugak…n no contraction pun…dlm kul 12.30 tu the doc…angah pnya kawen decided (angah refuse untuk sambut any family members yg nak deliver…xsmpai hati katanya…n some more kalau jadi apa2 she cannot bear the consequences) I  have to go for ceaser…oh no!time tu rasa nk teriak sangat….weiiii…aku nak beranak normal kalau leh…tap ink wat mcm mana..dri aku mbahayakan nyawa anak aku…redha lah…lega la amir dia xyah tengok aku  beranak….n masa csear hari tu pun kawan angah yg operate aku..angah kat sebelah tukang tengok n sembang2 ngn aku ja…pastu bila baby kluaq dia kidnap terus bwak larik dari aku…ok fine!aku dengaq ja anak aku teriak..
seriously aku mmg tak rasa lgsung contraction…braxton hicks aku pnya la kaw2 hari tu smpi kena admit kt hospital hari tu masa week 33…smpai ngat aku n ink beranak tak ckup bulan ka..haih la…rasa mcm tak thrill plak aku bersalin hari tu..orang lain meraung2 ke daung…aku muka cuak2 suam2 kuku ja…duk tunggu ja bila contraction nk kunjung tiba…sedeh la jugak sbb tak dapat deliver normal kan have to go for csear…mmg la best tak sakit..tapi azab lepas operate tu? Seminggu aku jalan2 terbongkok2 sakit oi…batuk n bersin pedo2..rsa mcm nk terburai perut aku bila batuk ker bersin ka..bayangkan aku operate appendix dulu pun rasa nk terbarai da urat perut aku masa aku batuk..ni kan pulak luka csear kan….
Sampai sekarang aku tak paham..mcm mana org boleh suka2 request nk go for csear? N kakak aku angah paling pantang kalau patient dia saja2 gatai p request nak csear padahal boleh  beranak normal ja Sbb bagi aku…tu lagi sakit nak mam…baby yg kluaq scara csear nil g sensitive berbanding yg kluaq normal wei..sebab tu kalau baby sakit ka apa..org mesti check beranak operate ke normal….kalau csear org mcm tak heran sangat…so harap sangat2 anak kedua n next aku dapat merasa nikmat sakit contraction n beranak normal macam orang lain….

Sekian laporan kejadian beranak saya hari itu…
Dah lama nk try mkn kt swensens ni...selalu kan swensens ni fames amos ngn eskrem dia kan...so dis time ajak la hubs dine kt sni....
Selalu lalu mcm xnmpk kt dlm...hr jumaat lpas masa decided nk dinner kt situ..bila bukak pintu...mak aihh...ramai jugak...
So bila nmpk ja menu mula la meroyan semua nk makan...aku ada penyakit ni...korang hado??
Dlm hati bergolak2 nk try burger dia lah...nk try steak la..salmon lah...last2 si amir yg pilihkan salmon kt aku....ok la..ok la fine....takut bini dia yg sedia gemoo ni gemok lg la tu bila mkn steak bagai...so ber dinner salmon la kita mlm tu....
Order ceaser salad jgk...mak aih...big potion nya...suka mak!


Rm29.90 not bad la...tp sedap lg aku wat hr tu...dan pastinya cannot beat salmon yg sedap nk mams kat hard rock kafe penang tu kan...



Hubs' beef lasagna...rm17.90++ kalau xslap...



Creamy mushroom soup rm13.90...gila big portion nk mam....



Cheezy mozarella...rm7.90...sedap..not bad..utk pngemar cheez mcm aku...



Cser salad...ada fried chicken lgi...sedap..sbb salad mmg sedap kan...ko pndai letak dia pnya gravy..maka sedap lah ia...ni pun big portion jugak



My hero..my king



My princess...tdoq je lah keja dia masa kt swensens..tp ni gmbaq p before p

posted from Bloggeroid


So now confinement leave aku da abeh...so kena la aku masuk kojer balik...huwaaa sedeh oiii nk kena tinggai anak....
Kalau tak pikiaq psai commitment yg byk...dah lama aku resign aku rasa....hoihhh...
So Adriana ni aku hantaq ke rumah babysitter...blok sebelah apartment ni jer...nasib dpt xjauh....xpun laki aku membebel kata penat nak angkut...cesss...org lelaki mmg cenggitu....pagi2 laki aku hantaq...sebabnya aku masuk keja awai sgt...kang before 7 nk hantaq kesian kt mek tu....aku lagi la byk beg...dengan beg pump nya...beg keja nya..lagi kalau kena angkut Adriana 2 trip la jwabnya...tpi da sbb laki aku willingly to hantaq aku lagi on jer....cuma kadang2 masa balik tu aku amek la...kalau aku rsa mlas nk masak la.
So far ok...baru 4 hari kan...bbsitter Adriana pun mcm ok...willingly to put her on her CD...feed her with my milk...tp before dat...mmg kena ajar dulu la sbb dia xpernah handle dua2 ni....
Tengok cara dia jaga Adriana pun so far ok...kemas n comey ja anak aku...xyah cakap tu la...umah dia pun sentiasa kemas...mcm xdak anak kecik...umah aku? Anak tak leh merangkak lagi..rumah da mcm tongkang pecah. ..esok boleh mrangkak jenuh haaa
CD n bottle susu Adriana semua aku tak bagi dia basuh...biaq letak ja dlm tu...nnt balik aku basuh...sbb aku takmau bebankan dia...lagi satu Adriana ni pe'el dia kadang2 tu ada la tdoq xsmpi 30mins da meraung2 nk susu balik...ye lah...susu ibu kan mudah handam....terkejut pengasuh awai2 tu tengok Adriana yg comey lotey ni meraung2 nk susu...kahkah....ampun ye kak...anak saya mmg cenggitu...cenggeng sehhh...
Tapi apa yg aku best psai bbsitter aku ni dia ada 2 org anak lelaki...yg kecik 4 thun...yg besaq 6 thun...so dia mmg suka sgt baby pompuan ni...Alhamdulillah. ...akak jaga la elok2 ya mcm anak sendiri...



Ni pun aku da strt rindu kat cik mek molek ni....


Haih...mcm mana la anak mama kt umah bbsitter kan...rindu sangat ni....aku plak mcm catch cold sket..so aku xnk la duduk dekat2 ngn dia...takut jangkit...nnt sian kat baby aku tu pulak

Oklah...gtg...

posted from Bloggeroid

Running man...

in , , by Alia Farhan, 10:34 AM


Kesian kt aku kn...bru nk trjebak dgn running man yg bongok ni....
Tak sabaq tunggu jumaat sabtu nk tgk running man....
Dlm byk2 ekoq tu yg pling aku suka si zirafah tu sbb dia pling bongok n ngeng thap maksima....hihihi....

Ni semua salah laki aku sbb dia la trlrkat dulu ngn running man ni...drag dgn2 sky sekali...nk gelak kuat xleh takut Adriana ttjaga dr lena....kang trkezut intan payung aku tu haaaa....



Ok la who is ur fav running man?

Gtg...tgh pump stock Adriana syg ni...
Babai

Gudnite seme


posted from Bloggeroid

Untitled...

in , , , by Alia Farhan, 10:42 AM
Sorry sbb da lama x updat3...s3babnya p3nat giler....0enat jadi seorg mama....ni pun nk tdoq da...s3mpat jenguk ke blig yg bersawang tu.....
Penat oiiii....
Tapi hilang penat bila tengok budak tecik2 tenet2 ni....
Haih laaa









Adriana..if u happen to read dis when u grow older n of coz me too....mama just want u to know that mama n papa love u so much darlin....
Please be a good muslimah....

Ok kah...
Mata pun da berat...
Gud nite....

posted from Bloggeroid


Gmbar frozen ebm stock aku yg mngundang kontroversi ibu2 yg bresstfeeding....ya mmg saya saja packan saya pnya susu 12oz terus....
Aku tau ramai mak2...ibu2 mama2 n mommy2 kat luaq sana pack kan susu korg sekali minum 4oz kan...sbb korg dinasihatkan mcm tu kan...aku mula2 pun mmg plan nk gitu...tp memandangkan pack tu adalah 12 oz n after do some more study...mmg ada pun org yg buat packing susu dia 12 oz terus...kalau tak takkan la manufacturer tu nk p wat or produce utk 12oz pnya liners kan?
Method yg aku follow ni sama ja mcm yg korg2 pkai tu..bezanya korg mlm2 bwak la kluaq 3 or 4 pack yg korang da bekukan 4oz tu kan...tp method ni ko kluar kan satu pack n then esok pagi ko bahgikan 3 or 4 bottle...kalau nk hantaq ke babysitter sulam la dengan fresh ebm 2 3 bottles...xke sama ja method tu...cumanya aku da jimat pngunaan liners aku....
kadang2 kita ni cpt sgt judge method org tu tak betol..itu la ini la...just because I'm still new doesnt mean I have zero knowledge bout dis...yes...I do some study n research first...bukannya nk wat fyp ja ko kena wat research n study bagai...nk breastfeeding ni pun sama la...takkan la aku menonong nak hentam keromo ja...
Kalau ikut dr segi science pun...kualiti susu aku takkan terjejas...sama mcm let say aku prepare chemical in a large volume n then divide into 3 smaller bottles rather than preparing the same chemical in 3 different bottles...well is dat make a sense? Yg mana lgi senang? Menda sama...dont make it complicated lah...take it easy man....in engineering terms...dis is called cost saving...why cost saving? Bcoz we need less liners per day..anyway, we have to be smart...takdak rule pun kata wajib ko kena letakkan ko pnya susu 4 oz or 3oz ja mcm baby ko skali minum...no right? Kalau mcm tu jenuh la...dgn space lg nk kena saving...duet da tentu2 melayang kan....
Apapun ikot la...method kau nk follow cara mana follow...aku rasa method aku ni ok ja...aku xdak pun paksa2 org suh ikot method aku...sbb aku rasa method ni suits me d best...aku pun takkan argue with ur method...no nid to argue aku rasa..sbb dua2 pun betul...
Apa pun breastmilk is still d best eventhough its not fresh anymore compared to formula one....

Aku pun xpernah nak argue org nk guna disposable diapers...cakap tak bagus la just because aku bagi baby aku pkai cloth diapers....dat doesn't make me right to comment on the other's choices right? Itupun kalau aku nak wat banggang aku boleh ja kutuk org pkaikan anak diorg disposable diapers dengan 10 alasan aku sendiri....tapi no...I choose not to....wat apa aku nak argue...sebab aku ada cara aku sendiri dan hang pun ada cara hang sendiri....afterall, we only want the best for our kid rite? Lets not argue....lets respect each choice that we make....

Peace...

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS