must have

in , by Alia Farhan, 7:08 AM

After our super quick weekend get away...lunch sudah...then we decided to go Gurney Plaza...yeah for skyfall for sure...yeah as expected ramainya orang...haihhh...n d ticket was sellin fast also...as i am not dat bond muvie lover...dont ask me y...mayb bcoz hero is tak hensem...huahua...so i told hubs y not we watch this comin wednesday...so he said ok...he will watch alone since i'm not into bond muvie...hewhee...jahat kan?
After dat we decided to walk around..cuci mata...n as usual...termasuk lah daiso...oh ya daiso dah bukak tau dekat Gurney Plaza...bukan Queensbay ja ada tau...so what i got for myself?
~cute make up pouch for works
~clay mask..dis one is so greattt...i mean like trully great....it can remove all ur blackehead n whitehead just like dat...i had tried dis one before...worth ur money...at only rm5 ok!
~and a cleansing pad...bru ja try tadi...yahhh...sangat best...mcm cuci sgt muka tu rasa..
Tak semestinya menda yg cheap tu tak brkualiti kan..give a try to urself....
Ok lah...gtg...
Gud nitr

Published with Blogger-droid v2.0.8

Since we are on a short n super quick weekend get away...we decided to have our dinner here...near to our chalet....yeah...later will tell u more about d chalet for those who are planning for super quick get away....super dekat dengan pantai...super cheapo place to stay...will let you know later..
Since we r having our dinner at hard rock cafe...both of us decided to go for grilled salmon...super sedap...comes with the butter+cheese yg akan melt...secara totalnya akn wat pencinta salmon lagi melting and nak makan kt sni bila pikiaq psai salmon..believe me!dis is d best salmon i ever taste...kalau yg ikea tu..uhh my goodnesss....sangat lah tak sedap bagi aku...huahua..
For pencuci gigi....we decided to go for strawberry cheese cake!yet d best ever cheese cake i ever taste....so for those yg nk try dinner kt hard rock cafe penang...u guys can go for dis menu..actually d burger is not bad...but since i'm so i love wif their salmon...so this will be my forever choice if i go for dinner here....
Total dinner cost here~rm131.10..
But if u r using cimb or citibank credit card..u are entitled for 10% off..

Published with Blogger-droid v2.0.8

weekend get away

in , by Alia Farhan, 5:17 AM

After strugglin wif my first trisemester which quite challenging...husband who always busy like a bee wif all his project..so we decided for a short weekend get away..simple one...before our lil one pops out...hehheh

Published with Blogger-droid v2.0.8

omaigod!

in , , , by Alia Farhan, 3:32 AM
ok sejak dua tiga menjak ni aku kan selalu rsa pening2...floating..rsa ringan..ehhh..pang sedas..pastu rsa nk pitam...then p check tdi kt clinic dlm kilang ni..omaigod penyakit lama mai balik dah...low blood pressure balik dah...dok rsa dah...ok balik ni nk kena makan ikang masing la...bagi ilang sket fening2 ni...sebenaqnya aku rasa ni penyakit keturunan kot..arwah tok ada..mama ada..angah pun ada...aku pun ada?tapi sejak preggy ni mcm asik duk pening ja..perasan jugak bila makan menda masin ja terus mcm lega...
ok ckap psai low blood pressure...what is it actually?
ayat kat bawah ni ayat kopi pess la...


Hypotension refers to abnormally low blood pressure, and a reading even as little as 20mmHg below normal can result in hypotension.
Of course there are many people in the world who suffer from Hypotension, also known as Low Blood Pressure, and they lead normal healthy lives. There are of course others who suffer terribly from the symptoms of hypotension. It is important that you are aware of these symptoms, as hypotension can deprive your brain of the oxygen it needs in order to keep you alive.

Common signs and symptoms of Hypotension

Low blood pressure may not always be a bad thing. Some people who may be in the peak of physical fitness may enjoy having a low risk of suffering from a heart attack. For others though, it is not a condition to be happy about, especially if any of the following symptoms is experienced:
 Dizziness or light-headedness
 Fainting
 Irregular heartbeat
 Stiff neck
 Burning and foul smelling urine
 Low concentration
 Blurred vision
 Nausea
 Cold, clammy, pale skin
 Rapid or shallow breathing
 Fatigue
 Depression
 Thirst

What can cause Hypotension?

Suffering from low blood pressure during your pregnancy may be common, but that doesn’t mean that being pregnant is the only cause of your low blood pressure. There are other factors which may be the cause, and they will need to be ruled out, so that your healthcare provider can be sure that there is no additional danger to you or your baby. Other possible causes of low blood pressure include:
 Heart problems
Bradycardia, a condition which is caused as a result of extremely low heart rate and problems with the valves of the heart may all cause your blood pressure to be low, and could possibly lead to heart failure, even when you are not pregnant.
 Endocrine problems
Generally caused by either an underactive or overactive thyroid, adrenal insufficiency low blood sugar and in some cases, diabetes. As you can image any of these complications during your pregnancy will need to be dealt with efficiently.

Treating Hypotension

If your healthcare provider is concerned about your low blood pressure, or an underlying factor which has been discovered, then there is a treatment. The kind of treatment which is recommended depends on what the cause for the hypotension is, your age and your fitness level.
Some of the common methods of treatment are as follows:
 Increased salt intake
This is usually recommended for those who simply need to increase there blood pressure. However this is not as simple as adding a teaspoon of salt to your diet either, as too much salt can cause you to have high blood pressure. If your healthcare provider recommends this as treatment, then he or she will also give you’re the correct directions on how to go about this method.
 Increased water intake
Of course drinking water is good for you, especially during your pregnancy. Quite simply, fluids increase blood volume, as well as prevent dehydration.
 Medication
Of course there is always medication to treat the more serious cases. Midodrine is the drug of choice to help raise your blood pressure. However this is a complicated subject, as it also has side effects which your healthcare provider will be aware of.

Courtesy of: Hypotension info


so ada sapa2 yang ada masalah sama ngn aku leh la kita kongsi2 apa cara korang wat utk reduce kan..boleh?!

sambal daging

in , , , by Alia Farhan, 12:15 AM

Bahan2;
Daging
Cili kering
Bawang besaq
Bawang puteh
Asam keping
Kentang
Garam
Pak aji
Gula
Daun rempah
Minyak

First of all...rendam dulu cabai kering tu smpai kembang...pastu blend la skali ngn bawang besaq n bawang puteh...
Then panaskan minyak...tumiskan bawang besaq n bawang puteh...then da naik bau tu baru tumis barang yang da blend tdi...agak patut padan la..yg balance boleh simpan n wat masak lain kali...
Then baru la masuk daging yg da dipotong tdi...ingat potong daging tu jgn ikut urat dia..nnt keras kong...pastu tambah la ayaq byk sket sbb kita nk masak bgi daging tu lembut...jgn lupa campak asam keping...sekeping sudah la..kang jadik asam pedas plak kang
Agak2 da kurang ayaq tu...buh kentang yg da potong dadu..then tambah ag ayaq...ni kira betoi2 nk bagi daging tu lembut la..n jgn lupa buh daun rempah...actually aku pun tak tau nama daun ni yg betoi apa sbb daun ni pun makcik aku yg bgi kat mama...kalau tambah dlm masakan mmg mencanak2 bau n naik selera tau...mcm mna kalau masak buh daun limau purut kita rasa terangsang smcm kan...sama la mcm ni haa...nnt aku update psai pokok ni kt dlm mini garden aku..jgn tak tau kat balcony cenoet aku ni pun ada mini garden...ala2 herbs garden la....ehhh melalut plak..
Dah agak ayaq kering...bru buh garam...pak aji n gula sket...jgn lupa rasa...kalau tak rasa garam ka gula ka..pandai2 la top up ya...
Ok lah...
Gtg

Babai

Published with Blogger-droid v2.0.8

mixed n cheerful

in , by Alia Farhan, 11:57 PM

Eceh...apa yg mixed n cheerful pun aku xpasti...sebenaqnya tu la aku...mixed tu bukan lah brmaksud aku ni mixed mcm pan asia atau kuali asia tu..mixed tu mksudnya aku ni ada mcm2 mixed perasaan...atau apa ehh nk explain pun xreti...mcm cthnya aku ni suka sgt memasak...means sgt2 suka so org bajet aku ni bab2 memasak ni mmg tip top la...dr malaysian dish ka western ka...smpai la segala cookies cupcakes mak nenek...truth is...aku ni sangat lah lemah hal2 baking n bakery ni...xtau psai pa...wat cookies...cookies jdi mcm muffin...hg mampu wat muffin cookies?cakes tu plak hnya mampu wat choc moist cake ja lah..yg lain jalan dahh...tu pun senang kan sbb kukus ja...xperlu risau hangit...cuma jaga ayaq ja...senangkan...sbb tu aku suka kukus ja...sama la mcm make up...beli brg make up brkoyan2 dah..mama n amir da hingaq gila da kt aku...ckp mcm la artis nk beli brg make up..ok fine!mmg aku suka gila make up ni..memanjang layan u tube..lagi2 part make up mata...auwww...canteknya...tpi part aku nk make up sdri mata tetap la fail...beli eye shadow stage kn main mcm2 kaler maler...sudahnya tetap tak reti jugak!tetap ke laut make up mata..dan last solution hanya apply eye liner..nk dramatic sket...tarik2 wat cat eyes...pastu mascara jgn dilupakan...ohh ya bulu mata aku cenoet ja...sangat kot..jeles aku tgk bulu mata laki aku panjang macam gajah dlm sesame street tu...T____T...mintak2 lah bebi dlm perut mama ni ikut bulu mata abah ya syg!
Bukan stakat make up ja...home deco ni pun sgt lah berminat...beli majalah deco utk apartment bukan main...beli barang deco kt ikea tak mau2...sudahnya berhabuk jugak la deco2 mak nenek aku tu..ya lah...nk harap ngemas pun time weekn ja lah...hari lain?harapan...nk wat mcm mna...xdak bibik kan...ehhh sapa tau kt penang ni mana nk cri bibik bayaq hari eh?nasib la laki aku ni suka jugak la mngemas rumah..so kalau aku ni tgh bz memasak wktu weekn...laki aku la yg tlg aku...bgus kan laki aku...vacuum mop...cuci kipas smua dia wat...untung lah aku ada laki mcm tu...tapi tu la...weekn pun selalu kami ni xlekat kt umah...satg p kenduri la...satg balik kpg laki aku la...balik jitra la...sudahnya...haihh...mcm2 kan...tapi...tetaplah bilik tdoq kami kena la romantik sentiasa...wuwuwu..gatainya!
Orang lain kata aku ni selalu nmpk cheerful...xkurang jugak ada yg kata aku ni garang masa reja...ok dats two different things to define me...i mean depending whom i'm dealing with...i will treat u nicely if u'll do d same to me...xkkan lah duk saja2 aku nk p mnyentap...pantang aku org bohong aku...lagi2 bab keja...kat luaq mmg aku tolak problem keja aku jauh2 sbb aku nk laki aku nmpk aku ni sentiasa ja cheerful..sbb masing2 ada masalah kat tmpt keja masing2...but sometimes we do talk about our problems at work...tapi xpernah nk lepaskan marah to each other...mama pesan...dunt ever bring masalah kt tempat keja balik rumah..ksian kt laki n anak nnt...ok yg tu jgk la aku pegang sbb mama eventho she's busy workinh sebelum ni...dia tak pernah pun nk bwak balik masalah dia kat umah...cuma kami ja selalu nakai...so dapat la rotan...kira dpt la ubat...hahah

Published with Blogger-droid v2.0.8
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS