eid mubarak

in , , by Alia Farhan, 10:25 AM

Assalamualaikum....
As we know...we just pass by our holly month, Ramadhan..hopefully all of our good deeds during this holly month will be bless by Lord, The Almighty Allah...
After been struggling in controllin ourselves during ramadhan...now here comes Syawal..a month of celebration of our "victory" during Ramadhan...hopefully all my muslim brothers n sisters have pleasant Eidul Fitri with loves one....
Remember to visit all ur loves one during this festive season...coz we'll never know if there is next Ramadhan or Syawal for us after this....
Takin care everyone....
Eid Mubarak....Maaf zahir batin!

*sobs...dis is my first day Raya without my family...i meant now i celebrate it at my husband place first..tonite wil shoot back to jitra...to meet mama n my siblings....

Published with Blogger-droid v2.0.6

air tangan orang tidak solat

in , , by Alia Farhan, 1:51 AM

Buat renungan bersama.... 

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. 

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. 

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.
Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. 

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak ' kan ? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia.. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware (berhati2) apa yang kita makan.

Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu" Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak.

Sumber : iluvislam

how to cook faster n easier?

in , , by Alia Farhan, 6:07 AM

Ok well..rmai yg tnya aku mcm mna aku leh sempat msak tiga empat jenis lauk la dlm msa within one hour...mana nk siang ikan ker...sayoq ka apa ka...
Jwapan dia aku cheating la dlm hal ni...for example...perasan x kebykkan lauk aku sambai kan...kalau nak tau...biasanya aku akan rendam cabai kering semalaman...byk jugak la...so d next day tu aku akn blend dia dgn bwang...then terus tumis...msak buh garam gula semua...biaqkan kering n sejuk pastu buh dlm tuperware n simpan dlm peti ais.biasanya than la 3 weeks mcm tu..sekali aku blend n madak mmg byk...penuh belanga mama yg aku cilok dr rumah jitra...petua dia nk bgi than lama...buh minyak byk sket...so aku pnya sambai reafy made ja...nk mkn sambai udang...just pnaskan sambai tu then terus masuk udang...vasss siappp....nk sambai sotong...vasss siapppp...
So mcm tu aku da save msa uyk satu lauk...senangkan...otak ni kena la geliga kan...work smart k...dunt work hard...nnt wat penat ja

Published with Blogger-droid v2.0.6

unfair ka fair ka lantaklah

by Alia Farhan, 4:04 AM

Entri ni ada connection lah kn dgn entri perihal hasad dengki..
Well mcm ni lah...hg rasa aku treat hg unfair sbb mcm asik hg ja kena shoot..mcm asik hg ja yg aku cri salah...dtg lewat la..bla bla bla...so hg rsa aku b unfair ka?so bila tetiba kalau bos mai cari aku...aku ja kena shoot dgn boss sbb hg pnya msalah...iz it fair for me?fair la sgt kn...aku mlas nk mncarut bulan2 posa ni...baik aku handle machine n pomen machine dr aku kena fix n pomen attityde orang...da habaq suh improve...tpi xreti2 nk improve pun kira salah aku ka?sbg superior n hg sbg subordinate aku..aku wajib tahu segala alasan or excuse atas semua msalah yg hampa bgi kt aku...paham?!kalau nk ikot emosi...aku pun tgh emosi jgk...tak tau emosi nk period ka hapa ka...idup sbgi perempuan ni jgn asik nk salahkan hormone..tpi berterima kasihlah kepada hormone yg mnyebabkan kita nk unik...paham?...
Pendek kata...kalau nl kata aku ni unfair ka apa ka pemalas ka..kerja aku senang boleh la...pikiaq dulu...pikiaq n pikiaq...Allah bagi otak untuk kita pikiaq n guna...bukannya kita pikiaq dgn kepala lutut kita

Sorry entri aku hr ni penuh emosi...bak kata laki aku kalau tak suka ja org tu...kasik trnsfer la p tmpt len...aku mntk bos trnsfer hampa p back end bru ada akai...but tapi aku cuba untuk jadi rasional ok...rasional...aku pun ada emosi mcm korg...aku pun ada perasaan...larat aku ja nk kena jaga perasaan dan emosi hampa..
U guys never seen me at my worst...maksud aku maksud aku tym aku kaw2 pnya mrah...u guys so lucky u know...lucky enuf!

Published with Blogger-droid v2.0.6
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS