Follow picture step by step...n things needed for ur nestum fried prawn

nota kaki:sila gunakan or tambah..garam..pak aji..n gula secukup rasa

Published with Blogger-droid v2.0.6

what are words?

in , , by Alia Farhan, 7:04 AM

Kenapa aku suka sgt lagu ni?xrsa ka lagu ni suwit gila...kalau tgk vid clips dia sure aku meleleh...nsib layan accoustic tp touching gila kot lyric dia..chris medina ni dia wat lagu ni utk tunang dia...dua bulan sebelum kawen dia pnya tunang ti eksiden...n got brain damaged..pastu half of her body paralysed...tapi dia ni ttp jugak stand by her side...uwaaa....meraung aku tgk vid clips dia...meleleh leleh...smpi laki aku pun terkejut...touching beb

Published with Blogger-droid v2.0.6

Isnin lepas aku pesan la kat laki aku beli ayam percik kt param...tpi yg aku dpt hnya lah ayam panggang yg cenoet...dah la mahai...seketoi sampai rm4...rsa mcm hampagas...uiii...sakit hati oiii...then hri selasa lpas msa duk tgh drive blik keja trus kol mama mntk resipi ayam percik mama...tgh duk menurun tu tetiba line putus...bila kol blik bleh mama duk wat lawak...afc channel...aku mcm apehal plak mama aku ni...demam ka?...aku terdiam...dua kali plak tu repeat afc channel...pastu aku terus...mama ni acik kol main2 plak...pastu mama terus jawab...u ngn adik u kol mama ja mntk resipi...haihhh...hahaha...ingat aku ja wat perkara terkutuk ni...adik aku pun sama...hg mmg adik aku betoi la...oh ya..adik aku ni lelaki..tpi dia pndai msak...so kt umah sewa dia tu dia la chef...tapi dia tak auww yer...gf dia cik shud tu untunglah kalau berlaki kan adik aku ni...ehh apehal aku duk puji mamat ni...oh ya...dia selalu perasaan dia remy ishak..n aku akn kata podahhh sbb aku kan suka remy ishak...tapi hakikatnya mmg ada pun rupa sket2...cuma aku mlas ja lah nk admit..puihhh...
Oklah back to d recipe...

Bahan2 untuk ayam percik versi makjah:
Ayam
Bawang besaq 2 labu
Bawang puteh byk2~bgi naik bau mama kata
Serai~2 batang
Halia patut padan
Cili padi 4~5 biji
Serbuk cili
Santan pekat
Garam
Gula
Pak ajinomoto

Cara2:
1. Blend kan bawang puteh, bawang besaq,halia, cili padi, serai satu batang...
2. Then tumis bahan2 yg da diblend tdi...msukkan serbuk cili bagi merah sket.
3. Then masukkan santan pekat agak patut padan..
4. Masukkan ayam yg da dicuci...biaq msak skali senang...pastu buh segala garam...pak aji n gula..balance serai satu batang lagi tumbuk2 ngn lesing batu n buh skali dlm kuah.
5. Bila da nmpk ayam tu da msak..terus keluarkan panggang...
6. Yang kuah tu biarkan api dia..biaq smpai pekat...
7. Bila dok gril tu...tempek2 sket kuah yg makin pekat tu...
8. Then angkat ayam...buh atas pinggan...n atas ayam tu...curahkan kuah percik yg pekat tu...
9. Sedia utk dimakan wktu berbuka...

Nyum2...heppy trying ya

Published with Blogger-droid v2.0.6

daging masak asam

in , , , , by Alia Farhan, 11:17 PM

Seperti yang di request oleh bu ayu....ibunya si aqeel abbas...
Beb..menda ni simple dimple jak lah...mcm wat daging goreng kunyit...xtra nya hang buh ayaq asam jowo...

Bahan2 untuk daging masak asam;
Daging...
Kunyit
Garam
Gula..
Asam jowo..
Pak aji~ni ikut org la..kalau aku buh ja..tpi buh sket..
Bawang besaq
Bawang puteh...
Cili padi...

Cara2nya;
1. Tumis bawang besaq n bawang puteh...
2. Agak nmpk layu..buh daging yg da dipotong...pastu buh kunyit...
3. Pastu buh ayaq asam jowo yg da dbancuh..then tmbah ayaq...nk bgi daging lembut...
4. Agak da nk kering baru la buh garam...pak aji n gula secukup rsa...aku suka bgi rsa dia msam2 manis...so gula tu lebeh sket...
5. Then last buh balance bawang besaq n cili padi yg da potong tdi..kalau suka kering biaq ja agak kering...tpi aku ni bangsa yg suka ada kuah...menkelan org kedah kata kalau xdak kuah...
6. Pastu angkat msuk dlm pinggan...tunggu ja nk berbuka...

Ok mekyu...senang ja kan?kacang ijoo saja

Published with Blogger-droid v2.0.6

salam ramadhan

in , by Alia Farhan, 10:49 PM
Salam Ramadhan kaum muslimin dan muslimat....
semoga kita semua di dalam ringkungan rahmat dari Illahi...

naturactor..lai lai lai

in , , , by Alia Farhan, 10:39 PM
well..i bet many of us da well known about dis foundation or make up base...naturactor ni kan..
well lagi2 kalau yang suka make up make up tuh..(ckp gaya  n nada nyahh)...
well for me..eh brpa byk well la kan...i had been trying a lot of foundation...but since i have combination skin which is oil at T zone n dry at V zone...must say it's quite hard for me to find a great foundation or make up base...try stage mcm tak best...nmpk mcm oily la plak kdang2 tu...at first application mmg nmpk perfect..but after few hours...i was like urghhh...berminyak n it did not blend so well wif my face...oh i hate u!then read lots of review about other foundations yg mahai2 mcm christian dior la..shisheido la..apa la...mmg kdang2 terpengaruh nk beli..but think again dah la mahai..iz it work well for my skin?hahaha....dasar kedekut...so last time masa aku kawen..my MUA who is my lovely kezen...used naturactor as my make up base...rsa mcm ehhh..suka nya suka nya...muka ku glow2...flawless mcm korean girls  nyahhh..auwww...so tnya lah dia...which foundation yg ok...krayolan ka naturactor...so she suggest me to use naturactor since my skin is a lil bit oily kan...n a lil bit dry...kalau krayolan ni dia pnya texture a lil bit thick...n tak macam naturactor...both are great...but it's all depends dgn msg2 pnya preference kan...and for me..i prefer to use yg light...since naturactor as not oily..but krayolan a lil bit oily lah...which is NOT really good for me...but maybe i can try one day...
kalau compare pun naturactor ni lagi murah dari foundation2 lain kat luaq tu..
dlm rm40-60 da bleh dapat..
so  naturactor ni pun ada dua jenis..ori dari Jepun ori dari China...
dua2 kualiti sama...bezanya Jepun cuma ada 4 or 5 colors..tapi dri China ada 10 colors...
 ni ori dari Jepun.
ni ori dari China

ni make up masa nikah.

ni masa make up sdri jer...flawless dak?
huahuahua..perasan nyahh

so kawan2..apa tggu lagi...
u can orders them from me now at ONLY RM40.
choose ur right color shades...

for orders and inquiry:
call or sms-0133363775
e-mel-aliafarhansaid@gmail.com

~LAI LAI LAI~

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS