Another Bukit Merah?

in , by Alia Farhan, 7:23 PM

If we really love our mother land~Malaysia....coz i bet we do!

Pliz stop dis madness....

Listen to our people...i mean the 'rakyat'....not ur 'kroni2' man!


Published with Blogger-droid v2.0.4

lynas issue?

in , by Alia Farhan, 2:54 AM

What do ya think?

I think our PM has lost his mind...

Aku yg keja kt company electronics n bergelumang ngan heavy metals ni pun slalu ja rsa lemau2 bdan...

Bayangkan lah kalau process tu ada yg release radioactive component mcm tu?lagi nk declare save?

Mmg aku xpaham...

Pkir sdri lah....kenapa lah australia tu ssh2 nk transport mai ke sni...utk kita process rare earth or nadir bumi tu?mmg la bukan kilang nuklear tu....tpi dia pnya waste tu ada radioactive...kita offer dri nk p process plak dah...mmg nk jdi kambing hitam...

ingat apa pernah jdi kat bukit merah 20~30thun dlu?well aku pun tak beranak lgi kalau 30thun dlu...p la try google Mitsubishi Corporation~Asian Rare Earth Plant in Bukit Merah...

Mayb our Mr PM nk rmai rakyat malaysia ni jd mcm XMan kot?


Sory MR PM, i totally lost my recpect to u coz i cannot tolerate wif dis environmental issue!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wut u need:

Fresh Tomatoes

Onions...

Garlics...

Daging...ikut la nk cincang ka...tpi aku suka yg kena potong kiub kecik2...bru la rsa sket..

Oregano n basil leaves~beli yg dlm peket satu rm2.50~3.00 ja...murah...xyah la duk beli hat McCormick bgai...sama ja rsa dia...

Capsicum

Gula

Garam

Pak aji~aku ngaku aku pkai pak aji dlm almost msakkan aku sbb mama aku pun pkai...mama aku ckp alah, org kita ni kalau makan kat mamak mkn nasi puteh kacang benci n ikan goreng pun sedap tak hengga la...tpi bila msak sdri xsedap la mcm mamak msak...mama kata lagi mau xsedap...tuang aji setengah kilo...rebus bendi pun aji...ikan goreng pun aji...silap2 nasik pun aji..

Well at least bak kata mama kalau kita jenis yg msak sdri makan ni...kita buh la sket2 dkt dlm msakkn kita...tpi xdak la aku tanak nasik or goreng ikan ka rebus bendi pun nk letak pak aji kesyang tu...alah...kau ingat serbuk knorr smua tu bebas ka msg?tipu la...

Ok back to d recipe...


Wut u nid to do

Potong fresh tomatoes n blend...

Panaskan minyak...guna palm oil sudah...pliz be proud of our own oil..kalau kau blajaq chem eng mcm aku...kau pun tau palm oil ni pun bgus ja cuka barat ja nk mndown grad kn kita pnya ni sbb xnak kita pnya mnyk jdi hi price so mulalah diorg sebarkan dakyah2 kununnya palm oil ni jahat gila...nnt entri yg akn datang akan aku cita mcm mana palm oil ni bleh jdi jahat gila okeng?!

Back to topic...pastu tumis la onion n garlic smpi layu2 n then msukkn tomatoes yg kita blend td...

Terus msukkan daging kisar/daging kiub td...

Tambah ayaq agk patut padan n then buh la garam gula n pak aji sket...pak aji tu buh sket ja..jgn over k...p mati la org barat xmakan pak aji ka apa ka...janji satisfy kita pnya tekak...huhu...apa kenda pun kalau bab2 makanan ni kita jgn over2 rite..over garam hi blood..over gula diabetes...over pak aji nnt ssh nk mngaji n botak..pndek kata bersederhana la ya...

Okeng2 sori mak da over ekting...

Biaq la sampai kuah tu pekat...

Pastu capsicum2 td yg da potong buh la dlm kuah tu...

Kalau nk buh cendawan butang...buh la sblm capsicum td ya...

Spegetti tu awai2 lgi kena rebus ya..buh garam n minyak sket spya bgi rsa n xdak la spegetti tu melekat2....


Ok lah heppy tryin...


P/s:dulu tingat msa belajaq...ada membe aku tnya kt lcturer aku psai msg...ada org wat testin kt rumput ka apa ntah..pastu mati rumput tu...lecturer aku kata mana leh sama kan rumput tu ngn manusia...well at least kena la test kt tikus2 putih kt dlm makmal(puihhh skema nya ayat aku)....well,aku sokong ckp dia...byk testing pun pkai tikus bknnya rumput...trpulang la kt org...kalau korg mmg banned gila2 pak aji ni..aku mmg syg pak aji cuma aku xpkai la over2 mcm kt kedai2 yg pkai stgh peket dlm msakan depa....tpi korng pasti ke kiub knorr tu smua bebas pak aji?sbb serius sama ja dua2...hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

dat so sweet...

by Alia Farhan, 5:57 PM

Amir:dulu hg org yg pling aku benci

Aku:lani?

Amir:lani org yg pling rapat..lpas ni lg makin rapat2 la...


Ahhh dat so sweet of u...so sweet..dlm hati ja la kata...


Aku:hahaha...sama la ngan i...u ingt i suka ka tgk muka u dlu2?dah la mcm pehal lu mamat muka poyo nk mati..lu ngat lu nsem?

Amir:tpi i mmg nsem pun kn..kalau x,xkkn u mau kt i...

Speechless aky mamat ni bajet plak daa...


Aku:yelah..nsem mcm aaron aziz..tp remy ishak nsem ag


Moral of d story:xyah la duk benci org tak tentu hala..nnt jdi mcm kami dua..hahhaha...


Published with Blogger-droid v2.0.4
Dari Abu Musa, bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda,
“Dihalalkan emas dan sutera untuk kaum wanita dari
umatku dan diharamkan keduanya terhadap kaum lelaki.”
Terdapat satu riwayat bahawa Rasulullah S.A.W. pernah
melihat sebuah cincin dari emas di tangan seseorang, maka
Rasulullah S.A.W. meragutnya lalu membuangnya lantas
bersabda, “Seseorang dari kaum sengaja memegang bara
api dari neraka lalu diletakkan di tangannya” lalu Rasulullah
S.A.W. meninggalkan lelaki pemilik cincin tersebut dan
membiarkan cincinnya terbuang di hamparan bumi lantas
sebahagian orang berkata kepada si pemilik cincin,
“Rasulullah telah pergi, ambil cincinmu dan pergunakanlah,
lelaki itupun menjawabnya dengan tegas,” Tidak, demi Allah,
aku tidak akan mengambilnya apa yang sudah dilempar
Rasulullah”.
Menurut para Fuqaha’ golongan Maliki, bagi kaum lelaki
boleh memakai cincin dari perak asalkan tidak lebih dari dua
dirham dengan syarat bertujuan mengikuti jejak Rasulullah
S.A.W.

Berdasarkan analogi cincin ini, maka setiap benda yang
diperbuat daripada emas (termasuk emas putih) yang dipakai
untuk berhias oleh kaum lelaki, maka benda-benda tersebut
hukumnya tetap diharamkan bagi mereka.
Rujukan:
Terjemahan Halal Dan Haram Dalam Islam,
Halaman: 705 & 709
Yunus Ali Al-Mudhor

Sebab-sebab lelaki haram memakai emas
Terjemahan : Dari Abu Musa, bahawa Nabi S.A.W. bersabda,
emas dan perak itu dihalalkan bagi kaum wanita dari umatku
dan diharamkan bagi kaum lelakinya.
(Riwayat Nasa’i, Termizi dan Ahmad)

Islam menghendaki agar perempuan itu mempunyai tabiat
khusus, begitu juga dikehendaki dari kaum lelaki. Oleh sebab
itu maka Islam mensyariatkan agar masing-masing dari
keduanya ini (lelaki dan perempuan) tidak menyerupai antara
satu sama lain sama ada dari segi berpakaian, tutur kata,
tingkahlaku dan sebagainya.

Dari Ibnu Abbas R.A., Dia berkata: Rasulullah S.A.W. telah
melaknati orang-orang lelaki yang menyerupai perempuan
dan orang-orang perempuan yang menyerupai lelaki. Dan
dalam satu riwayat, Rasulullah telah melaknati orang-orang
yang menyerupai perempuan dari kaum lelaki dan orang
yang menyerupai lelaki dari kaum perempuan.
(Riwayat Bukhari)

Islam mengharamkan pemakaian ini hanya kerana memakai
emas boleh menjurus kepada dua perkara. Pertama; menjurus
kepada gaya hidup yang mewah dan berlebih-lebihan yang
tidak diperkenankan oleh Islam. Kedua; menjurus kepada
kemewahan yang dapat merosakkan bangsa dan mensiasiakan
harta yang tidak sepatutnya bagi kaum lelaki.
Rujukan:
Terjemahan Halal Dan Haram Dalam Islam
Halaman: 706
Yunus Ali al-Mudhor

Emas Putih terbentuk hasil daripada campuran beberapa unsur
logam iaitu emas kuning, tembaga, nikel dan zink. Emas kuning
yang digunakan untuk membentuk emas putih adalah dari emas
kuning 18 karat (750) atau emas kuning 14 karat (585).

Kadar campuran unsur logam bagi membentuk 1 gram emas putih
dalam peratusan adalah seperti berikut:-
Emas kuning (18K) : 56.94%
Tembaga : 26.77%
Nikel : 11.96%
Zink: 4.33%
Emas kuning (14K) : 55.55%
Tembaga : 19.00%
Nikel : 13.78%
Zink : 11.67%

Persepsi masyarakat hari ini, terdapat dua kategori emas putih
iaitu emas putih yang mengandungi emas kuning dan juga
platinum, kedua-duanya dipanggil emas putih.

Campuran unsur logam bagi membentuk platinum tidak
mengan-dungi unsur logam emas kuning. Berikut adalah
kadar campuran unsur logam bagi membentuk 1 gram platinum
dalam bentuk peratusan:-
Platinum : 10%
Palladium : 50%
Perak : 40%

Dengan ini adalah disyorkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa
Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam membuat
keputusan mengenai hukum emas putih yang dipakai oleh golongan
lelaki.

Dengan keputusan ini diharapkan segala permasalahan yang timbul
berhubung perkara ini dapat diselesaikan terutamanya kategori
antara emas putih dan platinum yang telah menimbulkan kekeliruan
pada masyarakat.
Disediakan oleh:
Jabatan Mufti Negeri Selangor,
Shah Alam.


boleh rujuk kt situ...
sebenarnya aku pun da copy leh kata 100% utk peringatan dan pengetahuan utk kita semua..eventho aku ni graduate chemical engineering pun..aku stil duk ingat emas putih tu free from Au or emas kuning but actually it is not...and to be precise orang2 kita ni slalu ckp yg emas putih ni platinum..so kalau ikut platinum ni dia bukan Au..nama pun platinum so it shud be Pt....tetapi...kita da salah dah tang ni...
and as for the info...aku rsa ramai jugak pakcik2 kat luaq sana yg stil lagi duk pkai cincin suasa...suasa ni pun xleh k...sebab ada campuran emas...
and daripada pembacaan aku(cewah..pembacaan tu tak tahan...koya mati pnya ni), jam2 yg kaler gold pun lelaki xleh pkai..mmg patut la kan..stil jam tu di plate ngn Au...
so mmg xleh la ya Tuan2..pakcik2...Dato2 sekalian...
aku kan keja kt company electronics..so da sinonim la ngn Au plating ni....(sebenaqnya nk plate Au sendri pun da pndai..setakat nk plate cincin silver aku ngn Au ni dah lpas...cuma kena bg aku rectifier ja lah)
aku pun pernah la dok koya2 nk beli kt amir cincin emas putih a.k.a platinum kunun...wlahal two dif things ni...selamat la dia pun baik...cincin kawen pun steady ja mintak cincin silver...ikot sunnah Nabi katanya...Alhamdulillah...selamat duet aku sebenaqnya...kalau betoi kang dia mntk cincin Pt mau mati aku...

apapun...pasni nk kena p tgk blik cincin silver hari tu....
dia da brkenan yg tu dah...
so layanzzzz saja lah...



komunikasi suami isteri

in , by Alia Farhan, 6:32 PM

Hee...

Biasalah...dok tgh kursus kawen ni...

Part komunikasi suami isteri...

Tetiba bila ustaz ckp psai komunikasi melalui sms...


Ustaz ckp...

Saya sayang kamu...kamu sayang saya dak?

Dak!


On d dot aku terus ingat kt amir..

Demmm....mcm sama ja...

Terus sms amir


Aku:mcm sama ja apa yg ustaz tu ckp...memanjang kalau i tnya u..u sayang i ka dak...msti dpt jwapan dak!

dan2 ada ja sms msuk

Amir:u sayang i dak...bla bla bla...DAK!


Amir:bru ja tulis kt u...pandai la hg ni...


Aku:haaa...mmg tau dah!meluattttt


Amir:meluat ka...


Ok ustaz ni wat lwak lgi...

Ada ka patot pggil wife gemok gedempol...

Oiiii...apa smua mcm amir ni....

Arghhhh...

Nsib bek dua2 gemok gedempol....


Published with Blogger-droid v2.0.4
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS