ain's chicken mushroom recipe

in , , by Alia Farhan, 11:23 PM

As requested by my dearest baby sis, ain jenny whom is my roomate last time when i was studying in UniKL~MICET,Melaka...

Cewahhh promote micet nmpk...xkoser makkk....

Hahhahah

Ain tgk tu nama recipe...xtahan akak...


Ain n dear readers(ada ka readers blog aku ni?!)...


Bahan2:

Ayam..of coz...depend la kalau nk bgian isi saja better use chicken breast...kalau suka tulang2 sket..amekla wings ka thights ka...

Mushrooms..lots of...dried shitake mushroom preferable...

Oyster sauce..

Soy sauce

Dried chilies....pastu gunting2 dia...

Garlic

Onion


Cara2:

Mula2 tumis la garlic n onion tu...

Then msukkan oyster sauce...nd then masukkn ayam..pastu buh la ayaq..

Biaq msak lama sket buh la soy sauce...pastu rsa....meanwhile rendam dlu dried shitake mushrooms tu...

Then Msak smpi kuah dia thick....n ayam tu pun da msak..

And then msukkan la mushroom tdi...ayaq rendam tu buang la..buh sket xpa sbb ada aroma dia sdri tau ain..

Then finally buh la chili kering yg da gunting td...

Rsa dlu ckup tak rsa...kalau kurang...topupla garam or gula...


Ok lah...selamat mencuba


P.s:/kalau nk beli dried shitake mushroom murah2,beli time chinese new year...mak aku pun slalu bli byk wat stock setahun...tggu CNY Thun dpn plak bru beli balik


Published with Blogger-droid v2.0.4

Well talkin bout marriage...aku pun bru ja nk melangkah ke alam ni InsyaAllah bulan 5 ni...

Sapa takmau kawen beb?aku rsa smua org nk kawen,nk ada ank sdri n family sdri...kalau yg tak straight tu xyah ckpla...Nabi tak ngaku umat weh...

Well for me skrg ni...trend kita org melayu ni...apa pun nk kena ikut adat..atau lebih tepat nk kena ikut apa org wat...bersanding la..merenjis2 la...

Well,aku sdri pun ngaku aku nk jugak bersanding nnt and mama aku ckp boleh nk bersanding...tpi aku kena byaq fidyaah apa ntah...tu yg ustazah mama ckp la...tpi yg bab mrenjis2 ni aku mmg nk elak la...xmau aku...aku xberkenan...

Well back to d topic again...aku rsa dlm Islam tu mudah ja kan kalau bab2 kawen ni...ckuplah dgn mas kawin untuk si isteri...akad nikah...n kenduri secara bsederhana untuk umumkan majlis yg ank2 makcik dan pakcik ni da kawen...

Tapi skrg ni biasa lah trend kau jah...bertunang pun tak mau kalah...siap bersanding mini pelamin bgai haih...bgi aku bukankan wasatiah dlm semua hal tu lgi bagus?tu terpulanglah pendapat msg2...sbb bg aku tu just brtunang secara adat ja pun...napa la perlu nk grand bgai mengalahkan princess2 pnya engagement..sbb kalau ikut dri Islam dah lama kot korg da bertunang actually...start dr boipren hampa kata nk amek hampa jdi bini n hampa pun tersipu2 malu kucing tu dah kira hampa bertunang tau dak dlm Islam?see,once again Islam tu mudah...mudah sgt...tpi adat kita ni la mak nenek nk tu la ni la..but as long as tak brcanggah ngn Islam is ok la kan...dat one psai bertunang satu bab...

Well know we'r back to d topic once again...

Org kita ni..nk2 org kampung kau jahhh....kalau boleh ank hg 10k...ank aku up sket 10.5k...wauuuu....kelas kau jah!...kelassss la sgt makcik oiiii....makcik tak tau ker nnt bakal menantu makcik tu lpas akad nikah smua dosa2 ank makcik kt bahu dia...pastu ngn hutang personal loan lgi semata2 nk kawen...kamon makcik be realistic lah...xkkn la kenduri ank makcik,makcik sesen pun xmau bwak keluaq...atoiii nya la org kita...

Well i'm glad my mama tak mrempan nk mntak over2 hantaran kt amir....kalau ikutkan mmg ada potensi kot amir nk kena since abg aku kawen dlu pun bleh than...luckily la lpas retired ni mama byk join class2 agama...

And even masa aku brtunang hari tu ada jugak makcik2 aku yg tnya mama aku...awat letak hantaran sikit sgt?alia tu da graduate engineerin..

senang ja jwapan mama...xpalah,biaqlah selesai cpt sket...watpa nk mntak byk2...nnt dia jugak yg nk kena tanggung anak kita...yang penting lpas kawen...

Yes mama!acik setuju ngn mama.....

Bukannya mama aku nk juai anak pun...biaqlah aku ni graduate engineering ka medicine ka apa jadah ka...yg penting aku ngn amir lpas ni takyah nk pening pikiaq psai personal loan ka hapa2 ka...

Yg penting msa kenduri ka life after kenduri?!cuba hampa pikiaq balik la...makcik2...hampa2 tau dak setin susu untuk org preknen brapa?setin susu untuk baby brapa?satu peket pampers brapa?dgan sewa rumah lagi...dlu msa single bolehlah sewa bilik ja..ni sewa satu rumah bai...satu rumah...pikiaq blik mcm mna kan...belum lagi kalau nk masuk rumah baru nk bli tv la...mst mau led kan...washin machine lah...katil la tilam la...bla bla bla....


Pikiaq balik...pikiaq balik....

Aku pun rsa malas la nk bgi door gift grand2...ckupla ngn bajet aku...

da pnggil makan pree pun nk doorgift best2 eh?!biasalah org kita...aku pun kalau p kenduri org nk doorgift yg best2...

Tak gitu?!

Cuma ikutlah kemampuan kita...jgn smpi abeh majlis terus papa kedana...hari2 makan nasik ngn ikan bilis n kicap...nk kawen grand pnya psal...

Till then,sesapa kalau tak setuju ngn pndpat aku...aku tak kesah pun...korg pun ada hak untuk pikiaq kenapa korg nk kawen grand2...


Published with Blogger-droid v2.0.4

lawak

in , by Alia Farhan, 1:41 AM

Okei...take 5 sat..dsebabkan aku demam n aku mai keja hr ni...

Aku nk take 5 sat...

Semputtt...

Apa pun enjoy la sat ngn lawak padayappa ni


Published with Blogger-droid v2.0.4

sedetik cuma

in , by Alia Farhan, 9:39 PM

Kadang2 rsa mcm alahai duet mana nk cri duet ni...

Kadang2 kita tak sedar...dgn menda2 simple yg kita amalkan Allah bukak jalan untuk kita...

Contohnya...dgn beristigfar...sedekah...solat dhuha...menda2 ni lah yg kita rsa payah sgt nk wat...

Tpi senang sgt kita nk nyanyi terpekik terlolong(i'm referrin dis to myself as well)...karaoke sejam rm35 kt redbox tu xda hal lah...tpi bila pegi masjid nk hulurkan rm10 pun mengigil2 tgan...adoyai...

Aku pun kdang2 mcm tu gaks...

Tpi sjak keja ni..i put aside my money...wajib da potong zakat...zakat ni pun da nama pun wajibkan...xluak pun gaji setakat potong rm30~50 tu kan...pikirlah tu utk kita pnya account masa kt sana nnt...InsyaAllah,bila kita rsa sesak ja duet kita tp2 bulan..mst Allah bgi jalan lain utk kita...

Aku pun da nk strt beristigfar n selawat byk2...xkkn la asik nk mencarut smpi ke tua kan...

Apa pun...mcm mna berjaya pun kita hr ni...where we are now kita patut brterima kasih kpada Allah of course n tak lain tak bukan our parents....without them we r nothin...n withour their support...mayb we dont even have a gud education n job now...

Love your parents...show ur respect to them...betul ckp org tua2....makbapak ni ank sekawan dia boleh jaga...tpi kita adik beradek 10 org pun blum tentu leh jaga parents kita...

Mama, acik janji...InsyaAllah acik akan jaga mama mcm mna mama jaga acik dlu...n to Abah, may u rest in peace there...Al Fatihah


N about solat dhuha...mayb we shud start practising it now...supaya murah rejeki ya donggg....

Mama pun selalu pesan tp aku ni pernah wat skali ja kot...bertuah punya anak....

Satu lagi masa duk dgaq ceramah ustaz azhar idrus hr tu(ustaz fav aku ni weh)...nnt bila akhirat kelak stp org tu masuk syurga kadang2 tu dia pnya amalan different...ada setengah tu msuk sbb suka berzikir...ada yg suka amalkan surah Al Mulk la(dulu msa kat saina every nite baca..la ni hampeh!mayb da kena start blik kot)...ada yg msuk syurga sbb suka smayang sunat...etc...

Tgk,Allah tu Maha Pemurah kan?

Setiap ujian yg diberikan oleh~Nya tu sbb Dia syg dkt kita..xnak kita tersasar jauh...

Apa pun yg aku post utk hr ni...yg baik dr Allah..yg buruk tu atas kelemahan aku sdri...


Published with Blogger-droid v2.0.4

grilled salmon recipe

in , , by Alia Farhan, 7:43 PM

Hola me amor....

Orite tetiba ini mlm cik alia ni terlebeh rajen nk conteng2 n bgi recipe besa2 ja...

Recipe org diet....

Org nk kawen kena la diet....

Hahahha...puihhh....

Ok back to reality plizzz.....


Bahan;

Slices of salmon....ikut suka nk byk mana...tebal mana...aku suka nipis2...tp byk slices....xdaklah rsa mcm tebal n xbest...

Salt...

Parsley leaves...dry one


Then bleh la grilled....

Guna ja pemanggang ajaib yg byk dijuai tu...senang wei...sat ja panas...pastu slowkn api msa grilled tu...

Then kalih2 dia...

Last2 tu letak la sket butter...buh sket ja..kata diet kan!!xmau?ikut suka hg lah...kalau hg kurus..hg buh la butter byk2..kompem lgi sedap mak aih...sbb kn aku tgh brpantang...harus lah mnjauhi lebihan butter...

Sbb tu la ni msak smua harus pkai pmanggang ajaib...nugget pun xgoreng bai...guna pemanggang ni jgk...

Ehhh...aku ni mcm wat direct selling pemanggang ni plak...pang satg bru ada akai

Hahahah...

Oklah...

Try lah recipe ni...senang sgt2...


Published with Blogger-droid v2.0.4

kata pun nk kawen

in , by Alia Farhan, 9:08 AM

Sweet kn lagu ni...

Hahahha....

Okei...aku tau...aku jiwang...

Tp skali skala ja okeh...

Ni pun sbb tgh2 mlm duk kena kemas umah....

Hahahha...

Kata pun nk kawen...

So harus lah....

1. Rajen memasak...

2. Rajen kemas umah~yg ni aku xbrpa suka la kn!haishhh...selalu angah la yg kemaas umah kt jitra nu

3. Rajen dgaq lagu2 jiwang....amek feel bai...amek feek...puihhh...

Ok lah...bai...

Aku nk smbung wat keja....

Lipat kain pulak...yg ni aku pling x suka...

N jam da mnunjukkab kul 1.09am...

Nite....n salam


Published with Blogger-droid v2.0.4
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS