kalau semua nak senang

in , by Alia Farhan, 9:48 AM
aku sekarang ni kadang2 heran bin ajaib lah...
org skrang ni..keja memilih sgt..okei fine...hang balajaq lgi tinggi dr aku...
amek master phd bagai tpi kalau otak ko pikiaq thap budak darjah 6...
baek ko berambus....
dok rumah...ko servis ja laki dopuloh pat jam...
senang cita....
semua nk wat keja senang....
oklah...
fine ko lahir dlm kategori family org yg senang...
tpi aku tak...
aku mbesar dlm family yg sgt average...
arwah abah aku dlu pun kerani ja before naik pangkat jd pegawai buruh...
n mama aku pun sama...kerani ja...
tapi aku challenge myself....if u want to get something...i need to do something...
nothing in dis world is free lah!
tpi cara ko nk itu ini..nk org lain ikut telunjuk ko...mmg kepala hotak ko..ko letak kt mana...
apsal la ketegaq thap keldai akaq sgt ni...
bebai thap apa pun aku tak paham...
apa masalah hg ngn aku pun aku tak pasti...
takkan sbb hg p keja tdoq 2 jam lebeh aku tegoq terus tak puaih hati...
common la..jgn jdi bingai boleh dak...
hng p keja cari rezeki kan..so wat la cara cri rezeki...
ingat sket berkat ka dak...
nnt kalau hg ada anak pun..takkan ang nk feed anak hg hasil yg mcm tu kot...
jeles sbb keja aku senang?
senang yg hg nmpk...hg tak nmpak pulak kdg2 bos kol aku kul 12 tgh mlm msa aku tgh tdoq kalau line ada problem ka apa tu..tak baca pulak...keja kerani aku wat...keja cleaner...keja engineer..keja purchasing aku wat hg tak baca pulak...
kira jaki kt aku sbb aku leh dok ngadap laptop ja kat line tuh...
wei..kamon la kamon...
put urself in my shoes...
aku nk kena mnjwab dgn boss lgi kalau korg wat salah...pastu nk kena handle org2 mcm hampa ni lagi...so jgn nk wat perangai mcm budak2 ngn aku...
hampa tak pernah tgk lagi UFO kt ibiden...takut nnt hampa ternampak plak...
kt sumitomo da nmpk...bos pun tau cita...
so aku mmg sgt2 xmau la da kejadian UFO lagi...
pliz stop being selfish la...
kalau xmau keja...berenti...laki hg kan kaya...
duk umah servis saja...
senang cita..
masak xpayah apa pun xpayah...

(sabaq alia sabaq)
...................................
kesabaran aku pun ada limit jgk...
so jgn cabar aku....
kalau rsa xleh handle ngn cra aku...
boleh berambus
tu j aku nak kata!
jgn wat palat ngn aku

cerita aku...

in , , , by Alia Farhan, 7:30 AM
okei...
da dua minggu da pun konvo...
n baru ada time nk update kt sni
tu pun on9 kt McD...sadis kan...
malas aku nk subscribe berukband kalau end up balik keja ja everyday kat2 kul 10...pastu tak on9 pun pastu bebal nk bayaq bil...
so senang mcm ni...
nk on9 kalu..p la lepak McD ka mamak ka...
nak on9 kat opis..nk update belog yg terlampau byk swang ni mmg tak sempat....nak2 rmai sgt lah org yg duk kuaq msuk....
mmg hati tak senang la kan...
lain la kalau aku kerja kerajaan...sedap jugak duk depan pc...dopuloh pat jam update belog...LOL
hohoho...
'jgn marah naa org yg keja kerajaan...
aku tau realiti nya...kalau yg critical mcm hospital mmg aku respek...kalau yg lain tu,...ermmm....mmg aku hangin la kan tgk bajet yg najib bentangkan tu....
kalau jumaat tu mcm keja half day ja siap sempat p tgk wayang bagai....oh my!
apa ni utk keja gomen ja kah?
OH NO!
malas aku nk komen pjg...kang ISA aku...walaupun da kata nk mansuh...
wuteva...
apapun...aku bersyukur sgt2 sbb masa p kl nk konvo hari tu bos kol byk kali...tp aku plak la yg p tinggai fon kat dlm bilik...bila kol blik bos....bykla dia bebel2...lgsg dia tak sedaq aku on leave...hahaha...tp before he ended the conversation he told me i was promoted...Alhamdulillah...eventho pada dasarnya title aku stil d same but ada la upgrade sket grade tu...
Alhamdulillah...walaupun kdg2 tu rsa mcm nk mati ja keja...
asik2 kena tu kena ni ngn department2 bongok yg suka cari psai....kadang2 dgan anak buah yg suka wat perangai mcm budak sekolah menengah...adoyaiii....
hahahaha
takpa lah xsmpai satu tahun kerja da upgrade satu level kira okay apa kan
hahaha
motivation sket....
ni mst taknak aku blah p company lain ni
hahaha
jgan harap!
kalau ada better oppurtunity mmg aku belah pnya lah...
apapun....
masa konvo hari tu mmg sgt2 penat...satu hari duk kt PICC mcm org gila...sesi pgi aku konvo...sesi petang plak adik yg convo mmg sempoi la kan aku ni....
dari pagi smpai petang berjubah...
udah la jubah agak cam harem!
thank to mama..angah..adik..abg..kak n and of cos to my dearest amir for bein there...
to my fiancee....sorry if i spoil ur mood that time...i dunno wat happen to me that time...
but the truth is i really2 sorry n i really2 love u(oh no!luahan hati la pulokkk...gelimat haihh!!ptuihhh)
--->mesti sawan sat kalau dia baca ni....
hahaha
anyway...enjoy the pics...











sushi freak

in , , by Alia Farhan, 10:35 PM












picnic

in , , , by Alia Farhan, 9:00 PM
hari ahad tu kan...setelah tunjuk perasaan yg mendalam setelah berkali2 plan picnic aku cancel sbb en amir malaih nk mandi laut...akhirnya aku brjaya jugak memujuk dia..yahuuu...
mampoih la kan...aku ni jenis suka laut...suka swimmin...snokerling...and maybe InsyaAllah nnt nk amek licence diving...erkk?!
tapi wut d heck la dia ni plak xsuka...kata belengas la mandi laut..wut de kan?
sapa org pulau ni sebenaqnya...
bru ja aku nk sponsor honeymoon kt phuket nnt......
siap sebelum smpai kt miami beach tu kan dia bleh cakap kat aku...
"i tgk...kalau pantai ok..xdak selut..clear..i mandi"
"yelah2..abeh tu sapa nk wrestling ngn i dlm ayaq tu nnt?!"
"u lompat la sorg2"
apake banggang la dia ni...
lepas setting smua...makanan n amek port yg teduh sket...pas dia londeh2 seluaq tinggai seluaq pendek dia...
alih2 dia dlu yg p masuk dlm laut tu...

oiiiii....ke main hang kan...
aku dok ajak hg dua bulan dah hang xdak pun kesedaran nk mai beriadah n swimming ngn aku...
bila da smpai...hang yg over kan...kan?

ni la hat yg over sgt tu

podahhh

tu dia tu....
todiaaa
over dri aku...




ni hat aku msak...
butterscotch cheese cake tu ja aku msak kt tesco

kasik up close sket sambai udang petai tu...

sekadar berkongsi....

in , , , by Alia Farhan, 2:01 AM
salam...

sekadar ingin berkongsi satu ilmu untuk kita smua....
amalan2 or perkara2 baik yang boleh dilakukan oleh kita semasa hidup n kita dapat bonus msa kita dah meninggal?
paham tak apa aku cuba sampaikan...
ermmm....
okei...
entri hari ini agak adalah input semata2 tak seperti entri2 yg len yg suka merapu n meraban shja...

oklah...
back to what i'm saying just now....
perkara2 yg elok kita wat semasa hidup and kita akan dapat bonus bila kita da takdak nnt:

  1. belikan sebuah Quran or surah Yassin and then sedekahkan kat surau/masjid...bila orang lain baca..automatik korg akan dapat pahala...nak lagi bagus...niatkan sedekah utk org2 kita yg tersyang yg da pergi...
  2. beli tanah wakaf untuk wat masjid...selalu ada kan menda ni...tak mahai mana pun...tapi ganjaran yg kita dpat....Allah saja yg boleh balas...
  3. beli and dermakan watercooler kat tempat awam....
  4. donate a wheelchair to hospital
  5. turut sama dalam membina masjid...
  6. tanam pokok....bila ada manusia or haiwan yang berteduh di bawah or bayang2 pokok ni..InsyaAllah kita akan dpat ganjaran....
  7. sebarkan message ni to everyone...
senang kan nak dapat bonus masa kat sana nnt....InsyaAllah kat sini pun Allah akan tolong kita kalau kita sentiasa berhati baik...tak busuk hati...jujur dan semua sifat terpuji yg lain lah...

this entri is credit to Fatin Liyana

ko adooo?

in , by Alia Farhan, 10:49 PM
haaa..
entri yg lepas aku menceritakan jenis orang yg x bleh org lebeh dri dia...msti ada ja dia nk lgi up dri korang even seinchi lebeh sket pun xpa...
ok fine...
sudah la...
malas aku nk layan hang....
buang masa aku joo....

cerita nya hari ni...
aku tgh meronta2 kt dlm production ni sbb period pain...
adoi la...
belom kuaq pun tapi ovum ni meronta2 nk kuaq dri ovari ni dgan rakus nya
adoi...tension lahhh~
asai nk period ja rsa mcm nk penendang orang...
rsa mcm2 la...
belom termasuk amukkan kat org len..org len yg kena...
biasa nya yg selalu kena tempias2 dia en amir la...
sorry syg....u ja yg tau sejukkan hati i yg suka meroyan tak tentu hala...yang suka melalak bila stress tak kena gaya mcm hari sabtu lepasss.....
sorry ya....

aku pernah dengaq..orang tua2 kata kalau asik period pain ni bila kawen betoi ka?
betoi ka?
betoi ka?
yg syiok nya...yg cakap ni dak wan okeh...dak wan....
dak wan ni kawan aku masa kt MICET dlu...
kira coursemate aku la...
sam2 brsusah payah utk club process terchenta bersama aku...
aku ingat lagi time tu kalau tak slap masa pegi petronas penapisan melaka(PPM)...
untuk interview sbb kami nk siap kan design water treatment ktorg utk NACES pnya competition
aku kena period pain...
kira muka aku pucat gila....
pastu dia tnya aku...

dakwan:ko kenapa alia?
aku:aku sakit perot la wan...
dakwan:ohh..ko sakit perot period ehh?patut la muka pucat...
aku:errrrr.......(muka aku nmpk mcm period ker?)

speechless sat aku....

dakwan:alaa dun worry..nenek aku cakap...nnt kalau da kawen ko xkkn kena da period pain...
aku:haah?ya ka?---->sambil wat muka toya x bermaya...
dakwan:ye lah.....ko ni saja wat2 xpaham kan....HAHAHAHAH
aku:HAHAHAHAHA.....aku paham tp saja aku wat2 blurr mcm hati aku ni suci...kwan ngn korang otak aku pun smua mcm korang!smua 40 sx...LOL....

dan2 tu la ilang rsa period pain aku....
hahahah
rindu aku kt membe2 class aku dak process yg everytime cakap smua nk melucah ja...
maklum lah umoq2 gatai nk menikah...
bila da start keja..xdak sorang lagipun yg rsa nk menikah...
ishkkk2....
wei guys..kawen la cepat..aku nk makan nasik minyak hampa...


apa pun....memang betoi ka kalau kawen period pain leh ilang?
ehem2....
xtahan dah nk period2 pain ni....
en amir....jom kawen!

p/s:ko adooo keberanian and kegilaan mcm aku ni?
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS