Eid Mubarak

in , , by Alia Farhan, 10:43 PM
Salam...

Heppy Eid Mubarak to all Muslims all over the world....
sorry for my wrong doing...harsh words sometimes....

makan lemang jgn lupa daku...
sbb til today(second day of Hari Raya)...aku stil xdpt2 lg makan lemang...
lalu nyebabkan aku lemau....
plak tu hari ni aku pun bekerja dgn rajen dan girangnya....
awal2 pagi 6.45am...shoot dri jitra ke penang....
smpai kul 8.15am td....
justeru lepas keja ni akan pulang semula ke jitra terchenta...
justeru esok pagi harus datang semula ke sini...
ohh demmmm(rasa nk tampaq laju2 ja dgan ayat2 di atas)

pengakhiran cerita nya....
1/3 of my sallary da abeh eventho the date is not yet 1st Sept....
fuyoooo....
raya kan...setahun sekali duet hang melayang2 alia....


Apapun....
Selamat Hari Raya....
Maaf zahir n batin....

ayat kat atas td poyo ja nk speaking2 london....

i promise...

in , , by Alia Farhan, 7:52 PM
i promise....

mulai dri malam ini...aku akan strt minum blik susu sebelom tidoq....
untuk kesejahteraan esok lusa tulat tuli...
nnt dah tua xdak la nyusahkan anak pinak...
dah la dok exposed ngn chemical ja....
nk wat mcm mna...
dah tu yang aku nak kan...
serve ur right alia....



Ramadhan Day 13

in , by Alia Farhan, 9:57 PM
ermm...
today is saturday...
evetho off day today..but stil mai keja...
sbb smlm aku da MC dek kena cirit birit dari hari khamis pagi lagi...
nasib bek lah leh control...
kalau menceceh2 kt production floor tak ka naya...
apa pun satg nak chalo awai...
nak msak sket utk bukak posa dgn tunang tersayang....
pastu nk kirim kat syu sket utk budak2 ni bukak posa kt kilang....

today plan nak masak:
~masak lemak tempoyak udang wif petai
~ikan termenong msak asam(ikan termenong=ikan kembung)
~sayur kobis....
~lamb lasagna
~agar2 bandung

nyum2....
nnt nk kirim sket bagi budak2 ni makan kat kilang...
slalu org tnya aku..xpenat ka balik keja nk msak2 bgai ni...
xpunnn....
sebab aku enjoy kot cooking ni....
sukaaaa sgt okeyh!
and aku rsa by dis way...aku jamu org makan..secara tak langsung aku wat jugak pekara2 sunat di bulan puasa....everytime aku wat something untuk bagi orang makan...aku niatkan sedekah utk arwah abah and tok kat sana...secara tak langsung...abah ngan tok pun akan dapat bonus kat sana kan...
cuma aku xdak la se-extreme dlu boleh wat makan sampai 20 org masa bulan puasa(sem satu degree masa tu)....
bayang kan duk hostel aku leh masak ayam masakk merah la..sayur kubis la(sbb pling simple)....pudding time tu dak mira yg wat kan....

sekarang ni mmg aku ada plan nk wat makan untuk budak2 lab ni...
but disebabkan syif diorg semua tak sama...
susah pulak aku nk wat....cuma cara ni ja lah yg aku leh wat pun
aku memang suka tengok orang makan apa yg aku masak....
nk kata sedap tu xdak la sgt kan...
tapi stil 100 kali lagi sedap dari kafe ibiden ni.....
hahahah....

ok la chow....


bersedekah di bulan ramadhan

in , by Alia Farhan, 8:45 PM
Bersedekah.
Hendaknya berusaha untuk selalu memberikan ifthar (berbuka) bagi mereka yang berpuasa walaupun hanya seteguk air ataupun sebutir korma sebagaimana sabda Rasulullah yang berbunyi:" Barang siapa yang memberi ifthar (untuk berbuka) orang-orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tanpa dikurangi sedikitpun". (Bukhari Muslim)

resipi kuih kapai terbang mini

in , by Alia Farhan, 6:45 PM
kuih kapai terbang mini ni slalunya fames sebagai kuih2 raya org kampung...
tpi sgt sedap kot....
belah utara panggil ni kapai terbang...belah selatan kol dis as tiram kot...
rsanya lah...semalam moon panggil...
aku pun pelik kenapa tok nenek tok moyang aku pnggil kuih ni kuih kapai terbang?
ada rupa mcm kapai terbang kah?
apa pun smlam since aku MC n boring nak mati tak tau nk watpa kan...
selepas ja sesi pergi ke jamban redha..
trus p clinic n serang tesco...
beli brang2 smua..mak aih...
dasatnya belanja...
mcm org da kawen ank 2 3 org dah....
rm200 aku terbang....
beli barang2 nk wat kuih raya la...
kurma cokelat badam la utk familia tersayang...
bla bla bla

apa pun dis d only kuih yg sempat wat semalam...
enjoy da pics bebeh...


bahan2 nya:
satu peket kulit popia... besaqqq pnyaaa....
bancuhan tepung gandum
gula...
susu tepung


cara2 nya:
kulit popia yg besaq tu...gunting dua...
and then gentel2 mcm ni...kt ujung dia lekat kan dgn bancuhan tepung gandum tuh...

pas da gentel....gunting mcm ni...

pastu goreng sajaaa....

pastu ...bila da pas goreng mcm ni la ghupa dia

masuk 3/4 sudu makan dula
sama ratio dia dgn susu tepung...

pastu gaulkan ja bagi smua kena....
and tadaaa
da siap pun....




memasak itu mudah

in , by Alia Farhan, 3:09 AM
yes..aku memang suka memasak....
bukti nya?
mmg la aku jarang upload gmbaq msakan2 aku dlm ni...
tp bukti nya..aku dan tunang yg makin tembun da sehat walafiat....
haaa...
kan da cukup strong aku pnya bukti..kan2?
sebenaqnya...
aku kadang2 mcm tak paham...
pasaipa ada sesetengah wanita yg bekerjaya la sangat ni sampai xleh nk memasak bgi anak laki makan....hishhh...bahaya tu....
wat nya laki2 ampa tu melekat kat siam2 kat kedai thai food tu mau jenuh nk berubat...
by dat tym..mnyesai pun xdak guna dah lah...
bagi aku...aku berpegang dgan prinsip yg mama pernah cakap kat aku
mama:acik..u belajaq tinggi2...n kerja tinggi2 pun nnt...makan minum laki ngn anak u..u kena jaga..jangan amek mudah menda ni...menda2 yg mcm ni eksheli pengikat kasih sayang anak2 n laki kita kat kita nnt....
(aku pun mcm blurr gila dat tym...dah la aku baru abeh pas SPM ja kot tym tu)...
aku mcm...errrr....
aku:acik mmg suka memasak pun...siap taraf pro lagik...
wakakaka....


renung sejenak apa yang mama kata.....
betui tak apa yg dia kata?
yes...she's totally rite!
i agree wif her...
livin in a boarding school since 13 years old made me miss home so much...especially mama's cook....
i stil remember someone i know from the past....sgt beria2 nk balik rumah sbb nk makan makanan kt umah..i tot it was his mother's cookin or wut....but alih2 rindu maid dia punya masakan....if me his mother...i must be pretty sad ok!
see....
apa yg aku nk cakap skrang...
apa yg mama kata tu betoi......
apa yg mendekatkan aku dgn mama is her cooking...
mcm ada bonding yg kita xleh nk deny n xleh nk nmpak...
(ceh..apa yg aku merepek ni syaitoonnnn)
apa pun...
kalau da kawen nnt i wil try my best to prepare lunch n dinner for en amir...
i'll try my best...
i want to him to be like my late abah...tak suka makan kat luaq...suka makan msakan mama ja...
so same it wil goes to me in the future....
.........
now it's already reach 6.19pm....
and 1.15hr to go before breaking fast....
n i'm stil stuck kat kilang ni...
duhhhh....
i promise kalau da kawen by this tym bulan2 posa takkan stuck dekat sini dah....
..................
...............................
....................................
n sangat rasa gian gila nk memasak!
malas la nk keja kilang ni....
nak bukak kedai makan ja lah....
LOL....





selamat berbuka semua



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS